Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 31 maart 2019

Ook buiten het ziekenhuis blijft de doktersrekening oplopen

Ook buiten het ziekenhuis blijft de doktersrekening oplopen
Wie naar de huisarts, tandarts of specialist gaat, moet vaak meer betalen dan vroeger. Meer artsen werken tegen eigen tarieven, en die tarieven zitten in de lift. In een jaar tijd stegen de ereloonsupplementen in privépraktijken met 15 procent, berekende de Socialistische Mutualiteit.
Lees verder

Mohamed Ridouani over het klimaatplan voor Leuven: "Ja, er is kritiek, maar er is echt geen alternatief"
Vijftien partners hebben in Leuven het ambitieuze klimaatplan 'Roadmap 2050' voorgesteld. Doel: de CO2-uitstoot tegen dan met 80 procent doen dalen. "Baanbrekend", glundert burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a).
Lees verder

Topanalisten Defensie bezorgd over economische zwaktes van België
Een analyse van onze veiligheidsomgeving, geschreven in opdracht van de defensietop, schetst een somber beeld van ons land. 'België is een gefragmenteerd land in een fragmenterende wereld', besluit de 'Security Environment Review', geschreven door in- en externe legerexperts.
Lees verder

'Slavenarbeid' in Europa-museum: Brussels personeel mag niet praten, niet zitten en nauwelijks drinken
Het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel is een prestigeproject van het Europees Parlement. Suppoosten van het museum klagen echter steen en been. "Het is een soort slavenarbeid."
Lees verder

Waarom raakt een nieuwe afdeling voor personen met een beperking maar niet gevuld?
Homevil, een centrum voor personen met een beperking in Vilvoorde, krijgt zijn gloednieuwe vleugel maar niet gevuld. Na één jaar is er slechts één bed ingenomen. Hoe kan dat, met 15.000 wachtenden voor een persoonsvolgend budget?
Lees verder

Dit moet u weten voor u gaat eten
Zoals verwacht stemde de Kamer vannacht tegen een herziening van de Grondwet die een klimaatwet mogelijk moest maken. Topanalisten van Defensie maken zich zorgen over de economische zwaktes van ons land. En ook buiten de ziekenhuizen vragen dokters steeds meer ereloonsupplementen. Pure geldzucht, of schort er iets aan het systeem? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.
Lees verder

Aantal vroegtijdige schoolverlaters in Vlaanderen stijgt naar 11 procent
Het aantal jongeren dat de schoolbanken vroegtijdig verlaat zonder diploma is in het schooljaar 2016-2017 gestegen naar 7.524 of 11 procent. Het schooljaar voordien ging het nog om 10,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Volgens haar is de stijging vooral toe te schrijven aan de krapte op de arbeidsmarkt. "Als er meer jobkansen zijn op de arbeidsmarkt kiezen leerlingen er sneller voor om zonder diploma de schoolbanken te verlaten", klinkt het. 
Lees verder

Geen democratie zonder demonstratie: "Politici zijn bang voor de straat"
Bijna waren de klimaatbetogers er deze week in geslaagd een herziening van de grondwet af te dwingen. Niet slecht voor een spontane actie die pas een paar weken oud is. Een duik in de geschiedenis leert dat straatprotest altijd veel impact heeft gehad.
Lees verder

Alleenstaande, kinderloze, vrouwelijke dertiger zkt. erkenning
"Niet te begrijpen dat jij single bent." Steeds meer mensen zijn vrijgezel, maar dat ben je toch niet voor je plezier, zeker? Ervaringsdeskundige Katrin Swartenbroux is de meewarige blikken beu.
Lees verder

Snelheid op Antwerpse Ring vanaf 2025 verlaagd tot 80 kilometer per uur
De snelheid op de Antwerpse Ring zal vanaf 2025 wellicht verlaagd worden tot 80 kilometer per uur. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. Momenteel mag je nog - afhankelijk van de plaats en het moment - 100 of 90 kilometer per uur rijden. 
Lees verder

Doodgemarteld voor een paar kilo wiet: het trieste einde van Genkenaar Hilal Makhtout
"Doodgemartelde Genkenaar gevonden in chalet in Waals dorpje." Het leek een zoveelste liquidatie na een dispuut over verdwenen cocaïne. Mensen die Hilal Makhtout hebben gekend, schetsen een verfijnder portret. "Hij kon niks opbiechten. Hij had niks op te biechten."
Lees verder

Weg met de salariswagen? Gemakkelijker gezegd dan gedaan
In het debat over de salariswagen heeft niemand het over de olifant in de kamer: de te hoge lasten op arbeid in ons land. De oorsprong van het probleem zou weleens de oplossing kunnen zijn, zo betoogt Tom Truyts, professor publieke economie. Maar willen politici zich daaraan wagen?
Lees verder

Brussels parket klasseert Azerbeidzjan-affaire
Het Brussels parket heeft zijn onderzoek naar gelobby voor Azerbeidzjan zonder gevolg geklasseerd. De ex-parlementsleden Stef Goris en Alain Destexhe, moeten niet voor de correctionele rechtbank verschijnen. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Ex-korpschef Antwerpen over de drugsoorlog: "Patrick Janssens is de oorzaak van alle ellende"
Hoe denkt Luc Lamine (62), de even dwarse als flamboyante ex-korpschef van Antwerpen, over de drugsoorlog? Vanuit het rustige Kapellen, waar hij voor Open Vld in de gemeenteraad zetelt, gooit hij wat bommen en granaten naar het politiebeleid van 't Stad. 'De politie maakt alleen maar vijanden.'
Lees verder

Saudi's verlaten Grote Moskee zonder dat het België 1 euro kost, maar evident was dat niet
Vanaf maandag wordt de Grote Moskee voor het eerst in 50 jaar niet meer uitgebaat door Saudi-Arabië. België moet het land daar niet voor vergoeden. "De toekomst van de Grote Moskee ligt nu bij de Belgische moslimgemeenschap", zegt minister van Justitie Geens (CD&V). Het potje armworstelen met de Saudi's zit erop, maar de strijd om de Grote Moskee niet.
Lees verder

De Block lanceert nieuwe vragenlijst om zieken beter terug aan het werk te helpen
Wie vanaf april ziek uitvalt op het werk en langer dan twee maanden afwezig is, krijgt een vernieuwde vragenlijst opgestuurd. Dat maakt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bekend. Bedoeling is om zieken meer op maat terug naar werk te begeleiden.
Lees verder

Geen Eurostar-treinen van en naar Londen door "brexitbetoger" op dak van station: "Stel uw reis uit"
Er rijden momenteel geen Eurostar-treinen van en naar Londen door een man op het dak van het station Londen St. Pancras. Dat meldt Eurostar, dat reizigers aanraadt hun reis uit te stellen. Volgens Britse media gaat het mogelijk om een brexitbetoger.
Lees verder

Mogen dieren nog in gevangenschap gehouden worden?
Een voor- en een tegenstander gaan in duel over een hot issue. Vandaag: dieren in een dierentuin, moet dat nog wel? Sander Hofman van ZOO Antwerpen kruist de degens met Benjamin Loison van direnrechtenorganisatie Loison.
Lees verder

Dotatie Elisabeth komt er niet
Prinses Elisabeth krijgt geen dotatie als ze 18 wordt in oktober en ook de volgende jaren niet. Haar ouders willen hun dochter eerst in alle rust en zonder verplichtingen haar studies laten afwerken. Een dotatie is "niet aan de orde", bevestigt de omgeving van de koning en koningin.
Lees verder

Luchtverkeersleiders stoppen met staken
Goed nieuws voor wie deze week of in de paasvakantie het vliegtuig op moet: de luchtverkeersleiders van skeyes stoppen met staken. Na 15 stakingsdagen dit jaar zetten ACV en VSOA hun acties stop, nu er met twee externe bemiddelaars afspraken gemaakt zijn.
Lees verder