Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 maart 2019

Mieke Van Hecke: ‘Hij trok zijn celibaat niet in twijfel, maar dacht toch op een warme manier over een gezin’

Mieke Van Hecke: 'Hij trok zijn celibaat niet in twijfel, maar dacht toch op een warme manier over een gezin'

Voor Mieke Van Hecke, ex-topvrouw van het katholieke onderwijs, was kardinaal Godfried Danneels nooit afstandelijk, wel warm en geïnteresseerd. En toch zegt ze ook: 'Ik heb betreurd dat hij te weinig schuld heeft bekend.'

Lees verder

Paus Franciscus: 'Danneels had oog voor uitdagingen waarvoor kerk staat'

Paus Franciscus drukt in een telegram zijn 'diepste medeleven' uit aan de nabestaanden van de donderdag overleden kardinaal Godfried Danneels. De paus roemt Danneels om zijn toegewijding voor de katholieke kerk.

Lees verder

Michel: 'Met N-VA nog in regering had Francken waarschijnlijk ontslag moeten nemen'

Premier Charles Michel haalde donderdagmiddag opnieuw uit naar voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en de manier waarop die humanitaire visa toekende. Francken blijft zijn methode verdedigen als 'het beste systeem dat mogelijk was'.

Lees verder

Bang om te vliegen? Zo raak je ervan af
Twee vliegtuigcrashes in amper zes maanden tijd: dat hakt er stevig in, zeggen experts. 'Het feit dat de Boeings nu aan de grond worden gehouden, speelt nog in op dat gevoel van angst.' Vandaar de vragen: hoe ga je om met vliegangst en - belangrijker - hoe raak je ervan af?
Lees verder

Moeder die haar kind doodde: 'Ik kon Eline niet achterlaten'

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft neurochirurge Mehrnaz D. tijdens haar verhoor gezegd dat het wel degelijk de bedoeling was dat zij en haar dochter op 26 juli 2017 samen uit het leven zouden stappen.

Lees verder

Eén dag voor wereldactiedag wordt Greta Thunberg genomineerd voor Nobelprijs

Greta Thunberg is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat maakte het organiserende comité bekend, één dag voor wereldwijd een stakingsdag voor het klimaat gehouden wordt.

Lees verder

Dopingregels aangescherpt voor minderjarigen

De Vlaamse dopingregels worden strenger voor minderjarigen. Een doktersattest zal niet meer volstaan om een afwijking te krijgen van de dopingregels.

Lees verder

Bezoekers Kompass Klub roeren zich na gedwongen sluiting

Bezoekers van de Gentse nachtclub Kompass Klub overwegen een protestactie te houden op het Sint-Pietersplein. Een petitie om de beslissing van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) ongedaan te maken heeft al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld.

Lees verder

Kamer keurt minimale dienstverlening in gevangenissen goed

De plenaire Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor een minimale dienstverlening wanneer cipiers het werk neerleggen. Dat gebeurde meerderheid, CDH en groenen tegen socialisten en PVDA, met twee onthoudingen van Vlaams Belang.

Lees verder

'Het is met staatshervormingen zoals met Star Wars-films: er komen er altijd nieuwe'

En plots is het er weer. Het vooruitzicht op een staatshervorming. Nóg maar eens een staatshervorming. Want dat zou dan de zevende worden, in goed 50 jaar. Waarom hervormen politici ons land toch zo graag?

Lees verder

België blijft ver onder zijn CO2-doelstellingen
Met de maatregelen die ons land tot nu toe heeft genomen, zou de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 niet dalen maar stijgen.
Lees verder

Formule 1-seizoen 2019: de tien teams ontleed
ondag gaat het 70ste Formule 1-seizoen van start. In Australië wordt traditioneel de eerste wedstrijd van het seizoen gereden. Lewis Hamilton werd in 2018 voor de vijfde keer wereldkampioen in een Mercedes. Kan zijn teamgenoot Valtteri Bottas hem dit jaar het vuur aan de schenen leggen of is het een ander team dat met de bloemen gaat lopen? Een overzicht.
Lees verder

Politieruiters riskeren straf omdat ze niet door de urine van paard wilden stappen

De rechters van de Raad van State moeten beslissen of vijf ruiters van de federale politie een sanctie verdienen, omdat ze na de nationale feestdag niet op het correcte moment van hun paard afstapten.

Lees verder

Kris Peeters reageert scherp op uitspraken van Bart De Wever: 'Dat doe je niet'

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft scherp gereageerd op de uitspraken van Bart De Wever (N-VA).

Lees verder

LIVE. Wereldwijd betogingen voor het klimaat
In zo'n honderd landen en in meer dan duizend plaatsen spijbelen jongeren vrijdag voor het klimaat. Ook in Brussel en heel wat Vlaamse steden gaan scholieren de straat op.
Lees verder

Brusselse politie rolt drugsbende op die cannabisplantages uitbaatte

De lokale politie van de zone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe) heeft deze week een drugsbende opgerold die verantwoordelijk was voor zes cannabisplantages.

Lees verder

Niet ontplofte granaten gevonden nabij Park Spoor Noord

In Antwerpen is de Rupelstraat nabij Park Spoor Noord vrijdagochtend volledig afgesloten door de politie na de vondst van drie granaten op straat.

Lees verder

Al meer dan 3.000 inschrijvingen voor Het grote gelijk: ook u kan nog meedoen
Al meer dan 3.000 Vlamingen en Brusselaars schreven zich in voor Het grote gelijk en willen op zaterdag 4 mei in gesprek gaan met iemand die anders denkt. Het grote gelijk is een initiatief van De Standaard, Knack, Bruzz en StampMedia om de filterbubbel te doorbreken.
Lees verder

Ook kleuters krijgen les over MeToo: ook in de kleuterklas moet het over piemels en spleetjes gaan
Eén op de vijf minderjarige meisjes en één op de tien jongens krijgt in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Meer dan ooit is het daarom belangrijk kinderen van alle leeftijden weerbaar te maken, zegt expertisecentrum Sensoa. Zelfs kleuters. Voor hen is daarom voor het eerst een lespakket gemaakt.
Lees verder

Voorlopig geen bijkomende veiligheidsmaatregelen in België

De Franse autoriteiten nemen extra veiligheidsmaatregelen bij religieuze locaties na de dodelijke aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. In België ziet men daartoe voorlopig nog geen reden.

Lees verder