Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 maart 2019

Lichaam kardinaal Danneels opgebaard in Aartsbisschoppelijk Paleis

Lichaam kardinaal Danneels opgebaard in Aartsbisschoppelijk Paleis

Het lichaam van de donderdag overleden kardinaal Godfried Danneels wordt volgende week drie dagen opgebaard in het Aartsbisschoppelijk Paleis in Mechelen, waar mensen het kunnen komen groeten en afscheid nemen.

Lees verder

Federaal parket eist vijf en tien jaar cel voor drie Syriëstrijders

Het federaal parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van vijf en tien jaar gevorderd tegen drie Belgische Syriëstrijders. Het drietal maakte deel uit van de eerste golf Belgische jihadisten die naar Syrië reisden en bevindt zich nog steeds in dat land.

Lees verder

Belgische staat moet Défi een dotatie betalen

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van een dotatie van 183.627,60 euro verhoogd met interesten aan de politieke partij Défi.

Lees verder

Extra vergoeding voor wie zijn grond bebost

Wie een stuk grond bezit en die grond wil bebossen kan voortaan rekenen op een extra vergoeding. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

Lees verder

Antwerpse scholieren betogen voor klimaat: 'Nooit te klein om verschil te maken'

Het weer mocht vrijdagochtend dan mistroostig zijn, het hield ruim vijfhonderd demonstranten niet tegen om af te zakken naar het Antwerpse Theaterplein. In het kader van de wereldwijde klimaatstaking 'Global Strike for Future' riep Youth For Climate ook in Antwerpen op om de straten op te trekken.

Lees verder

Vrachtwagen kan maar nipt wegrijden van aanstormende trein
In de West-Vlaamse gemeente Izegem is vrijdag nipt een botsing tussen een trein en een vrachtwagen vermeden. Op amateurbeelden valt te zien hoe een vrachtwagen vast kwam te zitten in een scherpe bocht. De bestuurder stapte even uit om de situatie beter te kunnen bekijken, maar moest al snel terug richting zijn voertuig snellen toen de lichten aan de overweg op rood sprongen. Een trein kwam snel aangereden, maar de vrachtwagenchauffeur was snel genoeg om een botsing te voorkomen. Het incident gebeurde ronde halftwaalf in de Brugstraat.
Lees verder

Dossier Priscilla Sergeant - Minderjarige krijgt berisping van jeugdrechtbank

De Brusselse jeugdrechtbank heeft vrijdag J., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in 2012, een berisping opgelegd. Volgens de jeugdrechtbank heeft hij zoveel jaar na de feiten zijn leven gebeterd.

Lees verder

België gaf meer dan twee miljard vrij aan Libische interesten

In totaal gaf België 2,07 miljard euro vrij aan interesten op Libische fondsen bevroren in ons land, blijkt op de hoorzittingen in de Kamer. In totaal stond er vorig jaar 14 miljard euro bevroren in België.

Lees verder

Woonzorgcentra onder verhoogd toezicht na aanhoudende klachten

Omdat de klachten van bewoners en hun familie maar blijven komen, gaat Vlaanderen vijftien woonzorgcentra strenger opvolgen. 'Zij zetten de sector onverdiend in een slecht daglicht.'

Lees verder

Nieuwe topvrouw op Onderwijs na twee jaar getreuzel

Op de valreep duidde de Vlaamse regering dan toch nog een nieuwe secretaris-generaal aan voor het overheidsdepartement Onderwijs en Vorming, het strijdperk bij uitstek tussen regeringspartijen N-VA en CD&V.

Lees verder

Fransen mogen mijnenjagers bouwen

De Franse Naval Group haalt het contract binnen voor de bouw van twaalf nieuwe mijnenjagers voor de Belgische en Nederlandse marines.

Lees verder

Ook oma van Anuna De Wever betoogt mee: 'Ik ben fier op Anuna'
Een opvallende aanwezige op de klimaatmars in Brussel: de oma van Anuna De Wever. Ze is heel fier op de spijbelacties van haar kleindochter.
Lees verder

Kompass Club wijkt uit naar Antwerpen

De Gentse Kompass Club blijft voorlopig dicht. De directie kondigde eerder aan in beroep te gaan tegen de sluiting, maar van een heropening is momenteel geen sprake. Een evenement dat voor vanavond gepland was, is verplaatst naar zondag in Antwerpen.

Lees verder

Vader van gedode Eline getuigt op proces tegen neurochirurge D.

'Ik zag geen depressief kind dat dood wilde.' Dat heeft de vader van Eline en de ex van Mehrnaz D. verklaard op het proces tegen de neurochirurge. Zij doodde in juli 2017 hun dochter Eline.

Lees verder

Geens opent discussie over strengere straffen voor haatboodschappen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat met zijn West-Europese collega's overleggen over een strengere bestraffing van de verspreiding van haatboodschappen op het internet. Die discussie is opnieuw losgebarsten na de terreuraanslagen in Christchurch.

Lees verder

Cipiers Leuven-Centraal leggen werk neer uit protest tegen personeelstekort

De cipiers van Leuven-Centraal leggen vandaag het werk neer uit protest tegen het personeelstekort.

Lees verder

Openbaar vervoer meestal trager dan auto

Wie met het openbaar vervoer naar het werk pendelt doet daar gemiddeld 67 procent langer over dan wie dat met de wagen doet. De Lijn pleit daarom onder meer voor een betere doorstroming.

Lees verder

Open VLD wil btw-verlaging om klimaat te redden

Open VLD pleit voor een btw-verlaging tot zes procent voor wie investeringen aan zijn huis doet om energie te besparen. Dat staat in een klimaatplan dat de partij vandaag voorstelt.

Lees verder

Vrouw (27) op bromfiets overleden na frontale botsing met wagen

Een 27-jarige vrouw is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Assebroek, een deelgemeente van Brugge. Dat gebeurde even voor 7 uur in de Odegemstraat. De bestuurder van de wagen legde een positieve ademtest af, maar was niet dronken.

Lees verder

Proffen stellen screening borstkanker in vraag: 'Niet minder kans om kankerpatiënt te worden, integendeel'

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt organiseert zaterdag samen met de huisartsenkring een symposium over de zin en onzin van screening. 'Mensen denken dat je met screening een ziekte kan voorkomen, maar dat is onzin', zegt prof. Ann Van den Bruel. 'Door te screenen heb je niet minder kans om kankerpatiënt te worden, integendeel. Die kans gaat net verhogen.'

Lees verder