Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 maart 2019

Kernreactor Doel 1 mag na tien maanden weer draaien

Kernreactor Doel 1 mag na tien maanden weer draaien
Uitbater Engie Electrabel mag kernreactor Doel 1 heropstarten. Dat zegt de nucleaire waakhond FANC. De reactor werd eind april 2018 stilgelegd door een lek in een koelwaterleiding.
Lees verder

Brusselse gemeente vervangt 'vader' en 'moeder' met genderneutrale 'ouder 1' en 'ouder 2'
De Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe past het inschrijvingsformulier voor de gemeentelijke crèche aan. De woorden 'vader' en 'moeder' worden vervangen door de genderneutrale 'ouder 1' en 'ouder 2'.
Lees verder

Hoge concentraties fijn stof gemeten in heel het land
In alle drie de gewesten van het land zijn de voorbije 24 uur hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de opstapeling van de luchtververvuiling de voorbij dagen en de ongunstige meteorologische omstandigheden.
Lees verder

Antwerpen krijgt dan toch 'struikelstenen' om slachtoffers van de nazi's te herdenken
In Antwerpen worden volgende week dertig nieuwe 'struikelstenen' geplaatst in het voetpad. Die vergulde stenen komen voor de huizen van slachtoffers van de nazi's.
Lees verder

"Liquidaties van twee Mossad-agenten": slotpleidooi proces-Nemmouche heeft hoog complotgehalte
"Er was geen aanslag op het Joods Museum, het waren gerichte liquidaties van twee Mossad-agenten." Een hele dag lang praatte advocaat Sébastien Courtoy namens Mehdi Nemmouche in op de jury. "Hij was niet de schutter."
Lees verder

Psychotherapeut Frederik Van Driessche: "In vier jaar kan je heel wat kapotmaken"
Het systeem van de terugbetaalde eerstelijnspsycholoog treedt morgen in werking. Dat kan alleen maar goed nieuws zijn, toch? Nee, zegt psychotherapeut en psychoanalyticus Frederik Van Driessche, het is een goednieuwsshow.
Lees verder

De bodemloze put van Gent-Sint-Pieters: nog eens tien jaar over stellingen lopen?
Terwijl de reizigers blijven toestromen, staat het grootste station van Gent al negen jaar in de stellingen. De renovatie lijkt wel een bodemloze put. Verschillende partijen eisen nu dat het Rekenhof een onderzoek start.
Lees verder

Kamer keurt vaderschapsverlof voor zelfstandigen goed
De Kamer heeft unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het recht op vaderschapsverlof invoert voor zelfstandigen. De tekst moet de combinatie tussen werken en privé beter verteerbaar maken, maar ook een verschil in behandeling met loontrekkenden uit de wereld helpen.
Lees verder

Deze muzikanten spelen live in ziekenhuiskamers: "Ik zag mijn vader meteen opleven"
Een cello, een viool, een klarinet. Voortaan duiken zulke instrumenten wekelijks op in de intensive care van Gent en Neder-over-Heembeek. Muzikanten bespelen ze live, in de hoop de pijn van de patiënten te verzachten. "Ineens zie je een teen bewegen."
Lees verder

61.000 Belgen namen deel aan "succesvolle editie" Tournée Minérale
De derde editie van Tournée Minérale, de alcoholvrije maand februari, klopte dit jaar af op 61.000 inschrijvingen. Vorig jaar waren dat er nog 104.000. "Maar we hebben geen zicht op het aantal deelnemers, enkel op het aantal inschrijvingen", zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker. Die spreekt van een succesvolle editie, die opnieuw heel wat mensen heeft gesensibiliseerd.
Lees verder

Groen zet Vlaamse kandidaten op Waalse lijsten
De samenwerking tussen Groen en Ecolo gaat nog een (symbolische) stap verder. In Brussel komen ze al op met een gezamenlijke Kamerlijst, maar nu zullen er ook Vlaamse groenen op Waalse Kamerlijsten gaan staan en omgekeerd. "Erasmuskandidaten", zegt Kamerlid Kristof Calvo.
Lees verder

Kandidaten Groen/Ecolo op lijsten aan beide zijden van taalgrens
Groen en Ecolo pakken bij de volgende Kamerverkiezingen uit met "Erasmus-kandidaten". Het gaat om kandidaten van Groen die op een lijst van Ecolo in Franstalig België zullen staan en omgekeerd. Met het initiatief willen beide partijen zich profileren als bruggenbouwers en de nood aan meer samenwerking in ons land kracht bijzetten.
Lees verder

Engie rekent erop dat twee kerncentrales openblijven tot 2045
De Franse energiegroep Engie gaat ondanks de geplande kernuitstap in 2025 uit van een levensduurverlenging voor de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Vlaanderen neemt nauwelijks maatregelen voor vluchtelingen in hoger onderwijs
De meeste Europese landen en regio's doen te weinig om vluchtelingen op weg te helpen in het hoger onderwijs, maar Vlaanderen zeker. Dat toont een recent Europees rapport. "Dat we zo veel belang hechten aan het Nederlands is een van de problemen."
Lees verder

Geen plaats in de jeugdzorg? Dan maar op internaat
In de Vlaamse internaten komen steeds meer kinderen terecht na een plaatsing door de jeugdrechter. Het gaat om bijna duizend jongeren, zo meldt het Vlaams Agentschap Jongerenwelzijn. Kinder­rechtencommissaris Naima Charkaoui geeft aan dat zij juist nood hebben aan gespecialiseerde zorg.
Lees verder

Belgische moslims bestuderen salafisme in Saudi-Arabië
De Nederlandse veiligheidscoördinator waarschuwt voor Nederlandse moslims die salafistische religieuze studies volgen aan de Universiteit van Medina in Saudi-Arabië. Ook Belgische jongeren gaan er studeren. Het OCAD houdt het fenomeen in de gaten.
Lees verder

Overheid amper op de hoogte van veiligheid luchthaven
Hoewel er jaarlijks 25 miljoen passagiers passeren, is de overheid amper op de hoogte van de veiligheid op Brussels Airport. Bevoegd minister François Bellot (MR) zegt dat het de verantwoordelijkheid van de luchthaven zelf is om toe te zien op het werk van de bewakingsfirma's.
Lees verder

2.350 gevallen van euthanasie in 2018
In 2018 werden 2.357 gevallen van euthanasie geregistreerd. Dat is een lichte stijging (met 1,8 procent) in vergelijking met het jaar voordien, zo blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid.
Lees verder

Productiehuis De Mensen komt in Franse handen
De Mensen, het productiehuis achter programma's als Reizen Waes en Beau Séjour, komt grotendeels in Franse handen. Newen, een van de grootste productiehuizen van Frankrijk, neemt een aandeel van 60 procent in het Belgische huis.
Lees verder

Eén op de vijf Vlaamse gemeentes gebruikt 'Spotify' voor klimaatactie
Steden zijn hoofdrolspelers voor het klimaat, maar ook voor hen is starten met groene ingrepen ingewikkeld. Daarom gebruikt nu één op de vijf Vlaamse gemeentes FutureproofedCities (FPC), een soort 'Spotify' voor stedelijke klimaatactie. 'Een tool redt de wereld niet, maar we zien nu tenminste waar we mee bezig zijn.'
Lees verder