Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 17 maart 2019

Kan een klimaatmanifestatie een schooluitstap zijn?

Kan een klimaatmanifestatie een schooluitstap zijn?
Mag een school mee de straat op trekken voor het klimaat? Die vraag hield iedereen donderdag bezig nadat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verduidelijking had gegeven bij de regels die daarrond heersen. Ze legt de vraag voor aan de commissie Zorgvuldig Bestuur.
Lees verder

Belg besteedt elke dag 10 uur en 32 minuten aan media
De Belg besteedt elke dag 10 uur en 32 minuten aan media. Met het bekijken van video houden we ons 4 uur en 46 minuten bezig.
Lees verder

BNP Paribas Fortis sluit 267 kantoren: er verdwijnen 2.200 jobs
BNP Paribas Fortis wil in de komende drie jaar 267 van zijn huidige 678 kantoren sluiten. Er verdwijnen ongeveer 2.200 banen, bevestigt de bank.
Lees verder

Bouwaanvraag toekomstig museum voor moderne en hedendaagse kunsten van Brussel is binnen
De Kanal Stichting heeft haar aanvraag voor een bouwvergunning voor het definitieve toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunsten van Brussel ingediend. Dat maakten directeur Yves Goldstein en de architecten bekend.
Lees verder

Liever reizen of een smartphone: jongeren maken minder werk van rijbewijs
De tijd dat achttien jaar worden synoniem stond voor 'eindelijk met de auto mogen rijden', lijkt voorbij. Het aantal rijbewijzen dat jaarlijks wordt uitgereikt daalt en vooral bij de jongste potentiële bestuurders is de interesse sterk afgenomen.
Lees verder

West-Vlaming gelukkigst, Brusselaar minst tevreden
Een recent onderzoek peilde naar het geluk van 1000 Belgen met betrekking tot hun woonst, buren, omgeving en hun leven in het algemeen. Wonen in een open bebouwing levert het meeste geluk op.
Lees verder

David Van Reybrouck: "Ik snap ze wel, die gele hesjes"
De wereld staat in brand, en David Van Reybrouck (47) probeert haar te redden. Onverstoorbaar zoekt hij naar een manier om onze slabakkende democratie nieuw leven in te blazen. Burgerinspraak! "We zijn in vrije val en zullen vroeg of laat aan de reserveparachute moeten trekken."
Lees verder

Harde reacties op sociale media na aanslagen Nieuw-Zeeland: "Oppassen voor recuperatie"
Van 'De islam zal oogsten wat ze gezaaid hebben', 'Allah vond dat hun tijd gekomen was' tot 'opgeruimd staat netjes' en 'this makes my day'. Het regende harde reacties op sociale media over de aanslagen in Nieuw-Zeeland.
Lees verder

Vlaanderen raakt steeds meer volgebouwd: reeds 33 procent bebouwd
Vlaanderen raakt steeds meer volgebouwd: in 2016 was maar liefst 33 procent van het Vlaamse grondgebied of meer dan 450.000 hectare in beslag genomen ruimte. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Op drie jaar tijd werd er 7.000 hectare extra in beslag genomen. Dat komt overeen met ongeveer 6,4 hectare per dag of dertien voetbalvelden. Vooral de huisvesting nam toe.
Lees verder

Cipiers Leuven-Centraal leggen morgen werk neer uit protest tegen personeelstekort
 De cipiers van Leuven-Centraal leggen zaterdag het werk neer uit protest tegen het personeelstekort. Aanleiding is de opening van een nieuwe vleugel in de gevangenis die plaats biedt aan een 100-tal gedetineerden, wat het totale aantal op termijn op zo'n 400 zal brengen. Volgens de vakbonden is er echter te weinig bewakingspersoneel voorzien om de gevangenis veilig te laten functioneren.
Lees verder

Tabaksreus wil Belgische vaping-markt veroveren met boodschap dat het gezonder is dan roken: Stichting tegen Kanker kritisch
British American Tobacco (BAT) lanceert in België een e-sigaret en wil op die manier een deel van de koek van de steeds groter wordende markt van vapers binnenhalen. De tabaksreus pompt de komende vijf jaar 5 miljoen euro in de Belgische vaping-markt.
Lees verder

Openbaar vervoer zelden alternatief voor auto: het is meestal te traag
Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.
Lees verder

Unia krijgt meer klachten over groepen die op Facebook moslims diaboliseren
De uiterst-rechtse terrorist in Nieuw-Zeeland gebruikte Facebook om zijn aanslag te streamen en gelijkgezinden te vinden. Ook in België bestaan er FB-groepen die opgericht zijn met als doel moslims te diaboliseren. Unia opende meerdere klachtendossiers.
Lees verder

30.000 klimaatbetogers in Brussel, duizenden elders: 'Dit houden ze vol tot de verkiezingen'
Op vraag van Greta Thunberg werd de tiende klimaatactie een wereldwijde jongerenstaking. Bij ons was er discussie of zoiets wel een schoolactiviteit kon zijn, maar met tienduizenden betogers was het weer een schot in de roos. 'Zet mijn naam niet in de krant, mijn directie wil niet dat ik hier ben.'
Lees verder

Pendelaars tot wel drie keer langer onderweg met openbaar vervoer: "Dat is te veel om de automobilist uit de file te krijgen"
Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.
Lees verder

'Eline wou niet dood'
"De impact van de ziekte was enorm, maar we kwamen erdoor. Eline moest minder op raadpleging. Ze was niet depressief, ze wou niet dood." Op dag twee van het assisenproces tegen Mehrnaz D., die van moord op haar dochter Eline (14) beschuldigd wordt, getuigt haar ex-man.
Lees verder

Meer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft in de spits een vertraging van ruim 5 minuten
Meer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft bij elke rit in de spits een vertraging van ruim 5 minuten. Dat meldt VRT NWS. De vervoersmaatschappij pleit voor ingrepen die een betere doorstroming mogelijk maken.
Lees verder

Genderneutraal opvoeden gaat niet over meisjes met jongensspullen of omgekeerd
Lees verder

Wisselvallige dag met afwisselend opklaringen en voorjaarsbuien
Deze ochtend ligt een regenzone nog tijdelijk over het oosten van ons land, die tegen de middag wegtrekt richting Duitsland. Daarna wordt het wisselvallig met opklaringen, stapelbewolking en voorjaarsbuien die gepaard kunnen gaan met een donderslag of wat korrelhagel. Op de Ardense hoogten valt er mogelijk zelfs wat smeltende sneeuw. Dat meldt het KMI. 
Lees verder

Elektriciteit even gratis dit weekend: grote verbruikers worden betaald om elektriciteit af te nemen
Veel wind en zes van de zeven kerncentrales die draaien zorgen zondag voor negatieve stroomprijzen. Grote verbruikers worden met andere woorden betaald om elektriciteit af te nemen.
Lees verder