Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 maart 2019

Geen doktersbriefje meer nodig als je maar een paar dagen ziek bent, stelt Groen voor

Geen doktersbriefje meer nodig als je maar een paar dagen ziek bent, stelt Groen voor
Een paar dagen ziek? Dan hoeft geen doktersbriefje meer. Wie langer afwezig is, moet slimmer begeleid worden door zijn huisarts. Groen wil op die manier iets doen aan het langdurig ziekteverzuim.
Lees verder

Pamela Anderson schrijft brief naar Ben Weyts: "Dank u, Vlaanderen!"
De Amerikaanse actrice Pamela Anderson dankt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voor zijn inspanningen en de ethische bekommernissen van de Vlaamse regering. Dat deed ze in een persoonlijke brief aan minister Weyts naar aanleiding van het nakend verbod op pelsdierkwekerijen en dwangvoederen voor foie gras.
Lees verder

Kompass Klub in Gent gaat vier maanden dicht wegens drugsfeiten
De populaire Kompass Klub moet 4 maanden dicht, en dat met onmiddellijke ingang. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq beslist. Er waren te veel vaststellingen van drugsfeiten om niet in te grijpen. Eerder dit jaar stierf zelfs een medewerker na de inname van drugs. Er is een waterkans dat de club na twee maanden mag heropenen.
Lees verder

"Waar duwen we de mensen in, vragen we ons af": als psychiatrische patiënten niet meer in de psychiatrie terechtkunnen
Op het eerste congres dat de sector van de geestelijke gezondheidszorg gezamenlijk houdt, zal tijd centraal staan. Tijd die er te weinig is. Ook in de psychiatrische instellingen staat het helpen van patiënten onder druk. "Soms duwen we met een heel wrang gevoel de mensen weer de maatschappij in." 
Lees verder

Zo moet wiskunde weer sexy worden
De vijf Vlaamse universiteiten pleiten voor de oprichting van een platform dat de belangen van wiskunde binnen onderwijs, industrie en onderzoek in de verf moet zetten. "Iedereen heeft de mond vol over artificiële intelligentie, niemand over de wiskunde die aan de basis ligt."
Lees verder

Eenzaamheid, afzondering en te veel regels: pijnpunten jeugdinstellingen blootgelegd
Nog altijd worden jongeren in de gesloten instellingen regelmatig gestraft en afgezonderd. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de Commissie van Toezicht de Vlaamse jeugdinstellingen. 'Eén voet op de zetel: kwartier naar de kamer. Twee voeten: halfuur naar de kamer.'
Lees verder

Kwart meer pv's bij De Lijn door Mobib-kaart
De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft vorig jaar net geen 100.000 processen-verbaal uitgeschreven, maar liefst een kwart meer dan het jaar voordien. Dat melden de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag.
Lees verder

Zeg niet zomaar klimaatspijbelaar: verschillende scholen gaan leerlingen verplichten om mee te lopen in klimaatmars
Enkele scholen in Vlaanderen gaan hun leerlingen verplichten om deel te nemen aan de klimaatmars op vrijdag. Daarvoor krijgen ze de steun van Vlaamse onderwijskoepel GO!, en ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bevestigt dat een verplichte deelname is toegestaan.
Lees verder

UZ Gent kreunt onder de parkeerdruk: "We zijn geen bedrijf als een ander"
Het Universitair Ziekenhuis Gent slikt veel meer verkeer dan het aankan. Op drukke weekdagen zijn er zelfs meer auto's dan parkeerplaatsen. Het ziekenhuis vraagt – al lang – om meer parkeerplaatsen. Het stadsbestuur keurt de bouwvergunning – voorlopig – niet goed.
Lees verder

Geen plaats voor bijna 3.500 kinderen in Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel
Het aantal kinderen dat ingeschreven wordt in het Nederlandstalige basisonderwijs maar voor wie niet meteen een plaats beschikbaar is, blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel Basisonderwijs waar het Brusselse nieuwsplatform BRUZZ over bericht.
Lees verder

"Zonder politie ga ik hier niet meer binnen"
Steekpartijen, drugs en overvallen. Personeel en reizigers klagen over geweld in het Brusselse premetrostation Lemonnier. De politie belooft beterschap, maar wijst ook naar de Dienst Vreemdelingenzaken, die illegale criminelen beter moet opvolgen.
Lees verder

Leraars die de klimaatjongeren inspireren: "Deze jongeren zijn onze beste en wellicht ook láátste hoop om een catastrofe te vermijden"
Hoezo, de jeugd heeft geen idealen meer? Al wekenlang lopen op donderdag de schoolbanken leeg en de straten vol. Duizenden tieners betogen voor een beter klimaat, en doen dat met een zelden geziene bevlogenheid. Vanwaar komt die maatschappelijke betrokkenheid? De rol van een inspirerende leerkracht is cruciaal, zo geven veel bosbrossers aan. Deze vier leerkrachten weten hun stempel te drukken. "De jeugd wint altijd, je zult het zien."
Lees verder

Kardinaal Godfried Danneels is op 85-jarige leeftijd overleden
Kardinaal Godfried Danneels is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was aartsbisschop van Mechelen en werd even getipt als nieuwe Paus. 
Lees verder

Uit het archief - Kardinaal Danneels: "Als de kerk dan toch irrelevant is geworden, waarom zit u hier dan?"
Kardinaal Godfried Danneels (85) is overleden. Humo sprak in 2010 met hem naar aanleiding van zijn pensioen. Dat definitieve afscheidsinterview kunt u hier herlezen: "Ik denk niet dat de hemel leeg zal zijn, maar als God er is, zal alles er zijn. En God zál er zijn."
Lees verder

"Danneels durfde weleens buiten de lijntjes te kleuren, maar hij was geen rebel"
Godfried Danneels was een man met vele gezichten: progressief én conservatief, diplomaat én politicus, gewone man én studax.  Dat zegt z'n biograaf Peter Jan Bogaert, nu woordvoerder van Jongerenwelzijn.be.
Lees verder

Brits Lagerhuis stemt voor het eerst over nieuw brexitreferendum
Het Britse Lagerhuis stemt vanavond over een mogelijk uitstel van de brexit, maar ook over een mogelijk tweede brexitreferendum. Wat kunnen we verwachten?
Lees verder

Minimale dienstverlening voor cipiers goedgekeurd door Kamer
De plenaire Kamer heeft het licht op groen gezet voor een minimale dienstverlening indien de cipiers in de gevangenissen het werk neerleggen. Enkel de socialisten en PVDA stemden tegen het voorstel, twee Vlaams Belangers onthielden zich.
Lees verder

Priester Rik Devillé: "Priesters die schuldig waren aan misbruik? Dat wou Danneels niet vatten"
Priester Rik Devillé verzamelde in de jaren 90 tientallen gevallen van mogelijk seksueel misbruik in de kerk. Hij trok hiermee naar zijn oversten, de bisschoppen en kardinaal Godfried Danneels, maar die hadden daar geen oren naar. Voor hen was Devillé iemand die de kerk ten gronde wou richten. "Danneels nam zijn verantwoordelijkheid. Spijtig genoeg voor de verkeerden."
Lees verder

Het verdwenen Libische geld: wanneer vallen de puzzelstukken in elkaar?
Komt er opheldering over het Libische geld dat uit ons land 'verdween'? Een rapport bevolen door premier Charles Michel (MR) liet enkele belangrijke vragen onbeantwoord. Kunnen de hoorzittingen vrijdag in het parlement meer duidelijkheid brengen?
Lees verder

De dokter die haar dochter doodde: "Had ík maar kanker gekregen"
Op 25 juli 2017 doodde neurochirurg Mehrnaz D. haar 14-jarige dochter Eline met medicatie en een plastic zak. Gisteren begon voor het Leuvense assisenhof haar proces. "Ik wil dat de mensen weten wie ik ben. Dat ze weten hoeveel ik van mijn dochter heb gehouden."
Lees verder