Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 februari 2019

Verdacht bloedspoor niet van wolvin Naya, maar van everzwijn

Verdacht bloedspoor niet van wolvin Naya, maar van everzwijn

Het verdachte bloedspoor dat onlangs werd gevonden in het territorium van de wolven Naya en August, blijkt van een everzwijn te zijn. Dat blijkt uit onderzoek door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Goed nieuws, want dat betekent dat de wolven niet gewond zijn.

Lees verder

Politie schiet gewapende man dood aan supermarkt in Zemst

De politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen probeerde te verwonden. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.

Lees verder

N-VA wil gevangenis bouwen in buitenland

De N-VA wil onderzoeken of een gevangenis in het buitenland kan geopend worden, bijvoorbeeld in Marokko.

Lees verder

Topdokter Decaestecker: 'Ik moest breken met mijn ouders om chirurg te worden'

Karel Decaestecker is op zijn 37ste topchirurg en pionier in robotische niertransplantaties. Om daar te geraken, moest hij wel breken met het leven dat hij altijd gekend had, vertelde hij gisteravond in 'Topdokters'. 'Mijn ouders waren fanatieke getuigen van Jehova. Ik kon kiezen: de Bijbel lezen of mijn wiskundeboek. Ik koos voor de wetenschap.'

Lees verder

Weyts: 'Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar'

Snelheidscontroles laten uitvoeren door privébedrijven is volgens de huidige regelgeving niet mogelijk, maar het is zeker een debat waard. Dat zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in een reactie op het voorstel van verkeersinstituut Vias. 'Zo kan de politie zich op andere taken concentreren.'

Lees verder

Michel: 'Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd'

Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.

Lees verder

Antwerps gerecht rolt grote misdaadbende op, mogelijke link met Melikan Kucam

Het Antwerpse gerecht heeft dinsdag bij 46 huiszoekingen in en rond Antwerpen in totaal 15 verdachten opgepakt. Zij zouden mogelijk banden hebben met een 'omvangrijke criminele organisatie' die verdacht wordt van onder meer drugshandel, wapenbezit, het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en corruptie.

Lees verder

'Moet België niet om meer dan zijn koloniaal verleden 'sorry' zeggen?'
Een VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Volgens Kamagurka is een nationaal museum voor excuses geen slecht idee.
Lees verder

OVERZICHT. Hier kunt u hinder verwachten tijdens de 'ongeziene' grote nationale staking

Ze waarschuwen er al een aantal dagen voor, de vakbonden, dat de nationale staking van woensdag 'ongeziene proporties' zal aannemen. De oproep om massaal het werk neer te leggen, komt er uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. Waar wordt er overal gestaakt? Waar zal u hinder ondervinden van de staking?

Lees verder

Parket: 'Geen DNA van Pierret op laarzen Sally'

Het Antwerpse parket spreekt in een persbericht tegen dat er DNA van moordenaar Claudy Pierret (70) op de laarzen van Sally Van Hecke gevonden zou zijn. 'Dat is manifest onjuist.'

Lees verder

Waarom we als een blok vallen voor de kok

De personencultus heeft zich helemaal doorgezet tot in de keuken. Van Meus tot Ottolenghi: allemaal willen we een deeltje van de chef zien/zijn. Interessant ook voor marketeers natuurlijk.

Lees verder

Vignet van 89,20 euro om Wallonië binnen te rijden?

Wallonië zal in de nabije toekomst mogelijk iets meer als het buitenland aanvoelen. De Waalse regering denkt er immers sterk aan om een wegenvignet in te voeren. Iets wat jaarlijks 89,20 euro zou moeten kosten. 'We kunnen daar 50 miljoen per jaar aan verdienen.'

Lees verder

Binnenkort ook tien dagen vaderschapsverlof voor zelfstandigen

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft dinsdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het recht op vaderschapsverlof invoert voor zelfstandigen.

Lees verder

Fraudezaak humanitaire visa: politieman vrij onder voorwaarden

De politieman die informatie uit het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa zou gelekt hebben, is door de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vrijgelaten onder voorwaarden. Dat werd vernomen bij het hof van beroep.

Lees verder

Franse journalisten geschorst na vernederen en pesten van feministen via Facebookgroep

Meerdere Franse journalisten zijn geschorst of ontslagen nadat gebleken is dat ze in een geheime Facebook-groep vrouwen zwartmaakten, vernederden en beledigden. Via valse Twitteraccounts hadden ze zelfs pestacties opgezet tegen die vrouwen.

Lees verder

Burgemeester De Wever 'bijzonder tevreden' met grootschalige politieactie

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert bij monde van zijn woordvoerder Johan Vermant 'bijzonder tevreden' op de gecoördineerde actie van dinsdag, waarbij een criminele organisatie werd opgerold.

Lees verder

Koen Geens: 'We moeten haalbare oplossingen voorstellen voor gevangenisbeleid'

De N-VA wil onderzoeken of een gevangenis in het buitenland kan geopend worden, bijvoorbeeld in Marokko. 'Ik ben altijd bereid om na te denken over het gevangenisbeleid, maar we moeten haalbare oplossingen voorstellen', zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Lees verder

Speurders Bende van Nijvel stellen aangehouden collega voor spijtoptant te worden

'Dit is om steil achterover van te vallen', zeggen de advocaten van de aangehouden ex-Bendespeurder François A.. 'Onze cliënt werd door twee speurders blijkbaar op eigen houtje uit de cel gehaald en naar een hotel gebracht. Daar stelden zij hem voor om hen de naam van de gouden tipgever in het Bendeonderzoek te geven in ruil voor het statuut van spijtoptant. Dit kan gewoon niet.'

Lees verder

'Voor Theo Francken staat zijn eer en politieke geloofwaardigheid op het spel'
In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken geeft voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) woensdag uitleg over zijn beleid rond humanitaire visa voor Syrische christenen. Maar waarover gaat het ook alweer? En wat staat er op het spel voor Francken? Binnenlandjournalist Yves Delepeleire zet een en ander op een rijtje.
Lees verder

Niet iedereen op lijst-Kucam vroeg al asiel aan

Niet alle Syriërs die via Melikan Kucam een visum kregen, hebben al asiel gevraagd. 'Ik weet dat', reageert Theo Francken. 'Ze hebben een jaar de tijd.'

Lees verder