Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 februari 2019

Stichting Dignity betaalde ruim 4,5 miljoen euro schadevergoedingen aan slachtoffers misbruik in de Kerk

Stichting Dignity betaalde ruim 4,5 miljoen euro schadevergoedingen aan slachtoffers misbruik in de Kerk
De stichting Dignity heeft tot nu toe in totaal 4.580.000 euro schadevergoedingen betaald aan slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. Dat zegt prof. Manu Keirse, die voorzitter is van de stichting Dignity en die ook voorzitter is van de Interdiocesane Commissie voor de bescherming van kinderen en jongeren.
Lees verder

Lente loert nu al om de hoek: komend weekend dubbel zo warm als normaal, tot 14 graden
Een vroege lenteprik loert om de hoek. Vanaf morgen breekt de zon door en gaat het kwik in stijgende lijn. Vrijdag en zaterdag is lokaal tot 14 graden mogelijk. Het wordt dubbel zo warm als normaal voor die tijd van het jaar.
Lees verder

Politie schiet verdachte dood in Mechelen
De politie heeft vanochtend een man doodgeschoten die met een broodmes een Spar probeerde te overvallen op de Tervuursesteenweg in Mechelen. 
Lees verder

Raadkamer bevestigt aanhouding van tweede en derde verdachte bankroof Antwerpen
De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding bevestigd van de tweede en de derde opgepakte verdachte van de bankkraak bij BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei. Beiden ontkennen dat ze bij de diefstal betrokken waren.
Lees verder

Vlaming heeft vertrouwen in politie, maar niet in de Kerk
Van alle verschillende (overheids)instellingen had de Vlaming in 2018 het meeste vertrouwen in het onderwijs en de politie en het minste in de Kerk. Daarnaast is het vertrouwen in de politie en het leger de laatste jaren het meeste gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. 
Lees verder

Niet iedereen profiteert mee van het toegenomen welzijn
Het welzijn van de Belgen daalde na de crisis van 2008 en is verbeterd in 2016 en 2017. Maar die recente verbetering wordt niet door iedereen gedeeld. Dat concludeert het Federaal Planbureau in een studie op basis van 67 aanvullende indicatoren naast het bbp die sociale, milieu- en economische materies bestrijken.
Lees verder

Antwerpse gerecht rolt grote misdaadbende op in zaak humanitaire visa
De Antwerpse politie heeft vanmorgen 46 huiszoekingen uitgevoerd, waarbij 15 verdachten werden opgepakt. Volgens VRT NWS zouden de arrestaties kaderen in een breder onderzoek naar de zaak van fraude met humanitaire visa, waarvoor Melikan Kucam, het N-VA gemeenteraadslid eerder reeds werd opgepakt.
Lees verder

Extra steun voor dove en blinde kinderen
Dove en blinde kinderen en kinderen met een verstandelijke of motorische beperking krijgen vanaf volgend jaar meer ondersteuning in het gewone onderwijs. De financiering voor die uren volgt voortaan het kind, in plaats van dat het geld verdeeld wordt over de scholen.
Lees verder

24 uur lang geen luchtverkeer in Belgisch luchtruim wegens staking
Door de staking van morgen zal vanaf vanavond vanaf 22 uur gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk zijn in het Belgische luchtruim. Dat zegt luchtverkeersleider skeyes.
Lees verder

Marokkaanse vrouw klaagt België aan voor "illegale vrijheidsberoving" na verblijf in 127 bis
Kaoutar Fal, een Marokkaanse vrouw die vorig jaar bijna twee maanden in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel zat, trekt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat staat vandaag in La Dernière Heure. Ze klaagt de Belgische staat aan wegens illegale vrijheidsberoving, "zonder gerechtvaardigde reden".
Lees verder

25 jaar buurtinformatienetwerken: als burgers de oren en ogen van de politie zijn
De buurtinformatienetwerken (BIN), waarbij burgers zelf hun buurt observeren en de politie inseinen bij verdachte zaken, bestaan 25 jaar. En er komen er nog elke week bij. Zijn ze een voorbeeld van burgerparticipatie, of vergroten ze net het onveiligheidsgevoel?
Lees verder

Sp.a vraagt time-out voor invoering digitale meter: "Energiefactuur kan enkel stijgen"
Oppositiepartij sp.a vraagt aan minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) om in het dossier van de digitale meter op de pauzeknop te drukken. 
Lees verder

"Waarom wij staken? De regering heeft er geen flauw benul van wat wij in de haven doen"
Morgen gaat het land plat. Maar waarom precies? Deze stakers leggen uit waarom ze het werk neerleggen. 'Als de economie goed draait, zou iedereen mee moeten genieten.'
Lees verder

VN-expert Michal Balcerzak: "Tijd dat België excuses aanbiedt voor bewind in Congo"
Een werkgroep van VN-experts heeft net ons land bezocht en gezien wat er dringend kan veranderen om racisme aan te pakken. Excuses voor wat België tijdens het koloniale bewind in Congo heeft aangericht horen daarbij, zegt de Poolse voorzitter Michal Balcerzak. 
Lees verder

Controversiële woontorens in Antwerpen goedgekeurd tegen adviezen in
Het Antwerpse stadsbestuur heeft de plannen voor een nieuwe wijk op de Slachthuissite definitief goedgekeurd. Daarmee gaat ze in tegen adviezen van de gemeentelijke bouwcommissie, de provincie en klachten van buurtbewoners.
Lees verder

Vakbondsleiders Miranda Ulens (ABVV) en Marc Leemans (ACV): "N-VA-kiezers stemmen tegen hun eigen portemonnee"
Na de gele hesjes en de klimaatspijbelaars achten de vakbonden het moment rijp om weer actie te voeren. Met een nationale staking op 13 februari betogen ze voor hogere lonen en kwaliteitsvollere jobs. Marc Leemans (ACV) en Miranda Ulens (ABVV) leggen uit waarom en vieren terloops de 75ste verjaardag van de sociale zekerheid. 'Het ongenoegen bij de mensen is zeer groot. Het zal die dag heel stil zijn in België.'
Lees verder

Live - Nationale staking: bedrijven en overheidsdiensten leggen massaal het werk neer
De vakbonden leggen massaal het werk neer omdat ze vinden dat de werknemers er financieel te weinig op vooruitgaan. Mis niets van de stakingsdag via deze liveblog of lees hier een overzicht van waar u hinder zult onder vinden.
Lees verder

Politie rolt Antwerpse misdaadfamilie op
Het Antwerpse gerecht heeft vijftien verdachten van de Turks-Assyrische familie Y. opgepakt. Er werden 46 huiszoekingen uitgevoerd, vooral in Antwerpen-Noord. Tijdens dit onderzoek is ook aan het licht gekomen dat het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) fraudeerde met humanitaire visa. Kucam is in dit onderzoek wel geen verdachte.
Lees verder

Zacht en droog weer voor stakers
Over het noorden van het land is in de voormiddag nog tijdelijk lage bewolking mogelijk, maar het blijft vandaag droog bij maximumtemperaturen tussen 3 of 4 graden op de Ardense toppen en 10 of 11 graden in Vlaanderen. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Prins Laurent: "Ik wilde in Libië gaan wonen"
Het heeft niet veel gescheeld of prins Laurent was naar Libië verhuisd. In 2008 sloot zijn vzw een contract af om de woestijn in dat land te bebossen. "Dat was het project van mijn leven. Ik wilde zelfs in Tripoli gaan wonen", zegt Laurent in een 'Pano'-reportage die vanavond wordt uitgezonden op Eén. 
Lees verder