Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 februari 2019

Schorsing dreigt voor student die doop van Reuzegom overleefde

Schorsing dreigt voor student die doop van Reuzegom overleefde
De 18 studenten die aanwezig waren bij de fatale doop door de club Reuzegom, riskeren een schorsing van de ­KULeuven. Ook ­Victor Denil (19), de schacht die zijn vriend Sanda Dia (20) naast zich zag sterven en zelf in het ziekenhuis belandde. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.
Lees verder

Stroom 22 procent duurder voor wie nu al krap bij kas zit
Het sociaal tarief voor elektriciteit gaat deze maand met 22 procent omhoog. Dat is slecht nieuws voor veel mensen die nu al moeite hebben om hun energiefactuur te betalen. Maar ook voor de OCMW's, want die zullen vaker moeten bijspringen zonder dat ze daar voldoende middelen voor krijgen. Minister Ducarme maakt 3,7 miljoen euro vrij om de OCMW's bij te staan. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

"Antwerps oorlogsburgemeester Delwaide speelde actieve rol in jodenrazzia's"
Antwerps oorlogsburgemeester Leo Delwaide had een grotere rol in de jodenrazzia's dan tot nu toe werd aangenomen. Delwaide keek niet alleen toe, hij nam ook deel aan de organisatie en uitvoering van de deportaties. Dat schrijft Herman Van Goethem, historicus en rector van de UAntwerpen, in zijn nieuw boek 1942.
Lees verder

Vakbonden voorspellen woensdag "ongeziene" staking
De nationale staking van woensdag 13 februari zal "ongeziene" proporties aannemen. Dat voorspellen de vakbonden. Die hebben opgeroepen om woensdag massaal het werk neer te leggen, uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge.
Lees verder

Wat gaat er om in de hoofden van deze Belgische IS-moeders?
Een Belgische rechter beslist binnenkort of twee Antwerpse IS-moeders en hun zes kinderen, die opgesloten zitten in een Syrisch-Koerdische cel, mogen terugkeren naar ons land. Wat gaat er anno 2019 eigenlijk om in de hoofden van Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt? En hoe kwamen Bouchra's stiefkinderen onlangs in de privéjet van Roger Waters (Pink Floyd) terecht?
Lees verder

'Topdokter' Johan Bellemans: "Ik wilde opereren en patiënten zien, en dan wil je ook loon naar werken"
De wereldvermaarde kniespecialist Johan Bellemans (54), deze weken te zien in Topdokters op VIER, is ook de steun en toeverlaat van tal van topsporters. 'Ik hoor het me nog zeggen: 'Justine, als je nu niet stopt, kun je straks je baby niet meer vastpakken.'
Lees verder

De nieuwe oogst van de magneetvissers in het kanaal Brussel-Charleroi: "Een long rifle, munitie. Op juist dezelfde plek"
Anderhalf jaar geleden visten ze duizend rijkswachtkogels en een riotgun op uit het kanaal. De politie kwam, en dook zelf ook het water in. Geen verband met de Bende van Nijvel, en verder niks meer te vinden, was de conclusie. Nu toont magneetvisser Sam ons zijn nieuwe oogst: "Honderden kogels, een long rifle. Op juist dezelfde plek als toen."
Lees verder

Britse regering annuleert omstreden contract met rederij op route Ramsgate-Oostende
De Britse regering heeft een einde gemaakt aan een controversieel contract met een rederij in geval van een brexit zonder deal. 
Lees verder

Prins Laurent ontkent ruzie met koning
Prins Laurent ontkent dat hij ruzie heeft met zijn broer, koning Filip. Hij reageert daarmee op krantenberichten deze week over een ruzie tussen de koning en zijn broer na de brief van prins Laurent aan de regering.
Lees verder

Standard-hooligans vallen Anderlecht-supporters en ambulanciers aan
Hooligans van voetbalclub Standard Luik hebben zaterdagvoormiddag supporters van RSC Anderlecht aangevallen in Halle. Drie amokmakers zijn opgepakt en bestuurlijk aangehouden. Toen een ziekenwagen ter plaatse kwam om de gewonden van die aanval te verzorgen, werden ook de ambulanciers het doelwit van de hooligans. Dat melden de lokale politie Zennevallei (Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw) en de brandweerzone Vlaams-Brabant West.
Lees verder

Eerste resultaten proefproject '100 dagen afvalvrij': 68 procent minder restafval
In Antwerpen hebben 157 gezinnen deelgenomen aan een actie om honderd dagen minder afval te produceren. De gemiddelde deelnemer produceerde in die honderd dagen 36 kilogram restafval, zo'n 68 procent minder dan het gemiddeld Antwerps gezin.
Lees verder

Greenpeace: "Uitspraak Wouter Beke is beneden alle peil"
Deze morgen publiceerde De Morgen een interview met CD&V-voorzitter Wouter Beke naar aanleiding van het ontslag van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Daarin suggeerde Beke dat Anuna De Wever door Greenpeace geadviseerd wordt voor ze op televisie komt. Greenpeace reageert verbolgen.
Lees verder

Kris Peeters gelooft nog in loonakkoord tussen werkgevers en bonden
Als werkgevers en werknemers niet tot een loonakkoord komen, volgt totale vrijheid. Daar kunnen werknemers van zwakkere sectoren of kleinere bedrijven het slachtoffer van zijn. Dat stelt minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) in een interview met De Zondag. Toch ziet hij nog mogelijkheden.
Lees verder

Code geel: KMI waarschuwt voor stormweer
Het gaat vandaag flink waaien met rukwinden tot mogelijk 85 kilometer per uur. Ook morgen zijn er opnieuw rukwinden mogelijk, met veel regen. De hele dag geldt in het oosten van het land code geel, in de namiddag is dat ook in het westen het geval. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.
Lees verder

Vier jonge klimaatpelgrims stappen van Gent naar Brussel: "We wandelen voor onze toekomst"
Je bent jong, een tikkeltje naïef, beschikt over een stevig stel stappersbenen en bent bezorgd over het klimaat? 'Klimaatpelgrims' Finn (9), Lucie (11), Gust (12) en Maxime (12) wandelen van Gent naar Brussel, 60 kilometer in 3 dagen, om op donderdag aan te sluiten bij de andere klimaatspijbelaars. De Morgen stapt mee als (CO2-)neutrale toeschouwer.
Lees verder

Neem pen, papier en drie klasgenoten: de 'terreur' van de groepswerken op school
Groepswerken op school zijn steeds vaker een kwelling voor leerlingen en ouders. Door de hoge werkdruk bij de leerkrachten is de formule populair, maar de tol is vaak hoog. "De stress is enorm. Mijn kind wordt hier vooral ongelukkiger door."
Lees verder

Groen Antwerpen wil naam Delwaidedok veranderen
Groen Antwerpen wil een discussie voeren over de naam van het Delwaidedok. Nieuw historisch onderzoek leert dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol speelde bij de Jodenvervolging dan tot nu toe werd aangenomen.
Lees verder

Beruchte IS-strijder wil terug naar België komen: "Ik was een gewone soldaat"
Er duikt een video op van de beruchte Belgische IS-strijder Caner Cankurtaran, die eind 2017 is gearresteerd en vastgezet in het Koerdische deel van Noord-Syrië. Hij zegt naar België te willen terugkeren. Cankurtaran is geen kleine garnaal: in 2016 werd hij bij verstek veroordeeld in België tot vijftien jaar cel.
Lees verder

Sociale stroomtarieven worden duurder: "Dit wordt de doodsteek voor de sukkelaars"
Het sociaal tarief voor elektriciteit gaat vanaf deze maand met 22 procent omhoog. Wat betekent dat voor mensen die nu al elke cent omdraaien om de rekeningen te betalen? "Dat ene dagje naar de zee zullen ze op hun buik mogen schrijven."
Lees verder

Leden studentenclub Reuzegom riskeren ook schorsing aan unief
De studenten die aanwezig waren bij de fatale doop van de studentenclub Reuzegom riskeren, behalve een strafrechtelijke sanctie, een schorsing van de KU Leuven. Onder hen ook een 'schacht' die in het ziekenhuis belandde.
Lees verder