Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 25 februari 2019

Ruim 400 lichamen geschonken aan Vlaamse universiteiten voor onderzoek

Ruim 400 lichamen geschonken aan Vlaamse universiteiten voor onderzoek
In 2018 zijn er 443 lichamen geschonken aan de Vlaamse universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dat is een lichte stijging tegenover 2017. Dat blijkt uit een rondvraag bij de universiteiten. De onderzoekers stellen tevreden vast dat steeds meer mensen eraan denken om hun lichaam aan de wetenschap te schenken, maar het mogen er zeker nog meer zijn.
Lees verder

Moet het betalen voor een donororgaan bespreekbaar worden?
Een voor- en een tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: moet het betalen voor een donororgaan bespreekbaar worden? Econoom Mario Macis en professor emeritus Paul Schotsmans (r.) kruisen de degens.
Lees verder

Vlaamse regering keurt regelluwe zones voor energie goed
De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) de regelluwe zones op het vlak van energie principieel goedgekeurd. Een regelluwe zone is een proeftuin waar onderzoekers kunnen experimenteren zonder dat ze gehinderd worden door de algemene wetgeving.
Lees verder

Minstens 10.000 betogers klaar voor Gentse klimaatmars
Op het Gentse Sint-Pietersplein is omstreeks 15.30 uur een nieuwe klimaatmars met minstens 10.000 deelnemers vertrokken. Dat blijkt uit een eerste schatting van de politie.
Lees verder

Ecomodernist Michael Shellenberger: "Hernieuwbare energie is een domme modegril"
Op een N-VA- studiedag over ecorealisme heeft de Amerikaanse pro-nucleaire milieuactivist Michael Shellenberger ons land geadviseerd drie nieuwe kernreactoren te bouwen. "Jullie economen noemen dat onhaalbaar? Dan stellen ze hun modellen niet juist op", aldus de cultureel antropoloog.
Lees verder

Test Kop
Lees verder

Marc Leemans: "Hogere loonmarge is gevolg van sjoemelsoftware in loonwet"
De lonen mogen de komende twee jaar dan toch met 1,1 procent stijgen boven op de index, in plaats van 0,8 procent. Met die extra marge krijgt het overleg tussen vakbonden en werkgevers vandaag een tweede kans. Al blijft Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond, sceptisch.
Lees verder

"Vijf jaar geleden was feminisme nog iets voor de middelbare leeftijd"
'We say to girls: you can have ambitions, but not too much.' U kent deze wijze woorden misschien via Beyoncé, maar acht jaar geleden rolden ze eerst over de lippen van schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie in haar TED-talk 'We should all be feminists'. De lezing werd in een recordtempo wereldberoemd als hét handboek voor 21ste-eeuws feminisme. 'Ideaal om het aan een vijftienjarige uit te leggen.' Bieke Purnelle en Yasmien Nadici voegen de daad bij het woord, dinsdag in de Vooruit. 
Lees verder

Geen attest van maagdelijkheid meer: "Irrelevant, nutteloos en discriminerend"
De nationale raad van de Orde der artsen vindt het niet langer gerechtvaardigd maagdelijkheidstesten uit te voeren en daarvoor getuigschriften op te stellen. "Niet nuttig, niet relevant, discriminerend en het kan ervaren worden als een daad van agressie", luidt het in het advies, waarover Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen maandag berichten.
Lees verder

"Drie nieuwe kerncentrales bouwen in België? Volksverlakkerij"
De Amerikaan Michael Shellenberger, een van de pioniers van het ecomoderisme, heeft op een congres van N-VA drie nieuwe kerncentrales in ons land bepleit. Vlaamse experts kraken het voorstel af.
Lees verder

Vlaamse psychologen willen geen deel uitmaken van terugbetalingssysteem
Vlak voor de start van de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog, blijkt dat opvallend weinig Vlaamse psychologen willen meewerken. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg maandag.
Lees verder

Loonoverleg krijgt herstart: werkgevers en werknemers willen vandaag tot de finish gaan
Vakbonden en werkgevers kijken elkaar vandaag opnieuw in de ogen. Ze proberen een loonakkoord voor dit en volgend jaar rond te krijgen. Een eerste poging strandde op een voor de bonden te magere loonmarge van 0,8 procent. Nieuwe berekeningen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) moeten het overleg terug op de rails krijgen.
Lees verder

Antwerpen telt meer inwoners mét dan zónder migratieachtergrond
De stad Antwerpen telt meer inwoners met een migratieachtergrond dan autochtone inwoners. En dat is voor het eerst, meldt vrtnws. Dat blijkt uit gegevens van de Stadsmonitor, die maatschappelijke evoluties in Vlaamse steden in kaart brengt.
Lees verder

Beels (sp.a): "Klimaatbetogingen mogen stoppen"
Als het van Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) afhangt, mogen de klimaatbetogingen van spijbelende scholieren stoppen. 
Lees verder

Voor het eerst meer inwoners mét dan zonder migratieachtergrond: wat betekent dit voor Antwerpen?
Antwerpen heeft een historisch kantelpunt bereikt: voor het eerst telt de stad meer inwoners met een migratieachtergrond dan zonder. Drie op de vier kinderen jonger dan tien heeft ouders die geen Belgische afkomst hebben. Welke uitdagingen brengt dat met zich mee, en is Antwerpen daar klaar voor?
Lees verder

"Er klopt níks van wat IS beweerde. Dat beginnen ze in te zien"
Ons land kan Syriëstrijders perfect laten terugkeren. Dat stelt Saïd Aberkan, die als hoofd-islamconsulent al jaren het speerpunt is in de strijd tegen radicalisering in de gevangenissen. Aberkan zegt dat alle inspanningen van de voorbije jaren vruchten beginnen af te werpen. "We krijgen mensen opnieuw op het rechte pad. Deradicalisering wérkt. We kunnen Syriëstrijders dus maar beter hier opsluiten."
Lees verder

Verbod op rally om zo het klimaat te redden: "Durf tenminste om woorden om te zetten in daden"
In Zwevegem werkt de burgemeester aan een ingrijpend klimaatplan. Het staat nu al zo goed als vast dat de rally 6 uren van Kortrijk geweerd wordt. Verder wil de burgemeester ook een tweewekelijkse autoluwe zondag invoeren.
Lees verder

18,8 graden: warmste februaridag ooit gemeten in ons land
De warmste februaridag ooit is gemeten in ons land. In Ukkel werd 18,8 graden gemeten, een absoluut record voor deze maand.  Het vorige record dateert van 28 februari 1960, toen werd er 18,7 graden gemeten.
Lees verder

Ryanair en Belgische vakbonden bereiken akkoord na jarenlange sociale onrust: "Geweldige overwinning voor personeel"
Na twee jaar sociale onrust hebben de Belgische vakbonden en vliegmaatschappij Ryanair een akkoord bereikt. Alle werknemers van de Ierse maatschappij in België zullen vanaf 1 april onder het Belgische arbeidsrecht vallen en een contract krijgen bij Ryanair zelf in plaats van bij een onderaannemer.
Lees verder

Kardinaal Jozef De Kesel: "Justitie, en niet de kerk, moet misbruik aanpakken"
Slachtoffers blijven nog op hun honger zitten na de conferentie in het Vaticaan over seksueel misbruik in de kerk. Maar volgens aartsbisschop Jozef De Kesel is er toch een belangrijk signaal gegeven. "Bij klachten moeten we justitie inschakelen. Onmiddellijk."
Lees verder