Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 februari 2019

Peeters: ‘Na staking moet sociaal overleg weer alle kansen krijgen’

Peeters: 'Na staking moet sociaal overleg weer alle kansen krijgen'

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vreest dat werknemers van zwakke sectoren of kleine bedrijven het slachtoffer worden als de sociale partners niet tot een loonakkoord komen. 'Maar ik hoop dat het overleg na de nationale staking opnieuw alle kansen krijgt.'

Lees verder

Ex-gouverneur Jan Briers kandidaat voor CD&V in Oost-Vlaanderen

Jan Briers, gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen, is bij de verkiezingen van 26 mei eerste opvolger op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen, deelt minister en CD&V-Kamerlijsttrekker Pieter De Crem mee.

Lees verder

De Crem twijfelt aan kernuitstap

Minister Pieter De Crem (CD&V) pleit net als N-VA voor ecorealisme en twijfelt aan de haalbaarheid van de kernuitstap. Al wil hij zich zelf niet op de N-VA-lijn zetten: 'we willen verzoening tot stand brengen, geen spookrijders zijn'.

Lees verder

N-VA onthult nieuwe campagneslogan

'Voor Vlaanderen, Voor Vooruitgang' is de campagneslogan waarmee de N-VA op 26 mei naar de kiezer trekt.

Lees verder

Geen landingsrechten, geen drank, geen eten en geen taxfree: Zaventem verliest woensdag miljoenen

Volgens Marc Descheemaeker, de voorzitter van Brussels Airport, kan de nationale staking van woensdag de luchthaven 10 tot 13 miljoen euro kosten. Dat u niet vliegt op Zaventem kost geld, maar ook dat u er niets eet, drinkt of koopt. Om van de imagoschade nog te zwijgen.

Lees verder

'Ouders moeten niet meer kiezen tussen opvang en muziekles'
Steden en gemeenten mogen, wellicht vanaf 2021, zelf beslissen hoe ze de opvang van schoolkinderen organiseren. 'Want iedere gemeente is anders'.
Lees verder

Jonge academici klagen tekort aan vrouwelijke professoren aan

Slechts één op de vier Vlaamse professoren is een vrouw. Nochtans zijn er ongeveer evenveel mannen als vrouwen die doctoreren. De Jonge Academie, een groep van jonge onderzoekers van verschillende universiteiten lanceert daarom een campagne om de genderkloof in de academische wereld onder de aandacht te brengen.

Lees verder

Homans weigert burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten te benoemen

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal de benoeming van de burgemeesters van faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek niet goedkeuren. Zij hebben volgens Homans bij de gemeenteraadsverkiezingen de taalwetgeving overtreden.

Lees verder

Zon breekt voorzichtig door

De nieuwe werkweek start op de meeste plaatsen droog met zonnige perioden. Maar na de middag is er kans op regen.

Lees verder

Wilmès: 'Homans miskent flagrant de Franstaligen hun rechten'

'We gaan de beslissing van Liesbeth Homans om onze burgemeester niet te benoemen aanvechten voor de rechtbank', kondigt Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) aan.

Lees verder

Actievoerders blokkeren bouwwerf gevangenis Haren

Zo'n 90 mensen blokkeren sinds 6 uur vanmorgen de megagevangenis in de Brusselse gemeente Haren. De arbeiders hebben hun werk niet kunnen hervatten. De politie was snel ter plaatse. Zowat vijftien betogers zijn omstreeks 8 uur al opgepakt.

Lees verder

'Nemmouche was duidelijk geradicaliseerd in gevangenis'

Mehdi Nemmouche was duidelijk geradicaliseerd toen hij in de gevangenis van Salon-de-Provence verbleef. Dat hebben verschillende verantwoordelijken van de gevangenis verklaard voor het Brusselse assisenhof.

Lees verder

Monnik Giel, vijf jaar en veel inzichten later: 'Je zal me niet horen zeggen dat het slecht is om met een vrouw te slapen. Maar...'

In het najaar van 2013 ontstak in Vlaanderen een storm. In het middelpunt: een ventje van 15 dat 6.000 kilometer verderop boeddhist wou worden, ­moederziel alleen. Vandaag is Giel Foubert volwassen en even terug in België. Om ­geliefden te zien, om uiteenzettingen te geven en om voor ons een balans van vijf jaar boeddhisme op te ­maken. 'Boeddha heeft het gebruik van een smartphone nooit verboden.'

Lees verder

Jens Dendoncker helpt mythes over epilepsie de wereld uit: 'Nee, wij kunnen onze tong niet afbijten'
Ze kunnen hun eigen tong afbijten. Of: ze zijn bezeten door de duivel. Het zijn maar enkele van de hardnekkige mythes waarmee mensen met epilepsie dagelijks te maken krijgen. Jens Dendoncker (28), peter van de Epilepsie Liga en zelf epilepsiepatiënt, probeert in een nieuwe campagne komaf te maken met die misverstanden.
Lees verder

Freilich (N-VA) steunt Groen voor debat over naam Delwaidedok
Uit nieuw historisch onderzoek van Herman Van Goethem blijkt dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol speelde bij de Jodenvervolging dan tot nu toe werd aangenomen. Groen Antwerpen wil laten onderzoeken of het nog wel gepast is dat een dok in de Antwerpse haven naar hem genoemd is. Voormalig Joods Actueel-hoofdredacteur en kersvers N-VA-kandidaat Michael Freilich steunt de oproep.
Lees verder

'Als iemand de portemonnee kan controleren, is het wel een vrouw'

Het Rekenhof is de winnaar van de Auwch Award 2018 van de Vrouwenraad. Dat hof wint de 'prijs' voor de minst vrouwvriendelijke instelling omdat haar algemene vergadering amper vrouwen telt.

Lees verder

N-VA: 'Onderwijs is prioriteit nummer één'

Voor N-VA is onderwijs een absolute prioriteit in de kiescampagne en na de verkiezingen. Intussen is ook definitief beslist dat Siegfried Bracke de Kamerlijst gaat duwen.

Lees verder

Amateurbeelden opgedoken van hardhandige arrestatie in Antwerpen, douane start intern onderzoek
Er zijn videobeelden opgedoken die tonen hoe de douane zaterdag een Fransman overmeestert na een achtervolging van meer dan 30 kilometer. Onze zusterkrant 'Gazet van Antwerpen' kon de beelden bemachtigen. De achtervolging werd ingezet vanaf de A12 in Berendrecht tot in Antwerpen. Daar kon de douane de bestuurder uiteindelijk arresteren.
Lees verder

Advies aan Europese diplomaten: 'Blijf weg uit populair steakrestaurant, spionnen actief'

'Blijf weg uit een populair Brussels steakrestaurant in de buurt van het Berlaymontgebouw.' Dat is de opmerkelijke waarschuwing van de interne veiligheidsdienst van de EU aan Europese diplomaten. Chinese en Russische agenten zouden er immers spioneren. 'Onzin', denkt de eigenaar van restaurant Meet Meat. 'De Europese commissarissen komen hier eten, ja. Maar het is hier veel te luidruchtig om hen af te luisteren.'

Lees verder

Vooral politieke winnaars bij taalstrijdje in Brusselse rand

Met de weigering van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om in vier faciliteitengemeenten de burgemeester te benoemen, kan de N-VA nog eens haar communautaire tanden tonen. Maar ook de Franstalige partijen spinnen garen bij de beslissing van de aartsvijand.

Lees verder