Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 februari 2019

Net als in de film: bank gekraakt via tunnel, riool en kelder 400 meter verderop

Net als in de film: bank gekraakt via tunnel, riool en kelder 400 meter verderop
Vanuit een kelder twee tunnels graven en zo kluizen plunderen in een bank 400 meter verderop: het klinkt als een filmscenario. Maar onbekenden slaagden afgelopen weekend in het onwaarschijnlijke, na dagen - mogelijk weken - stiekem ploeteren. "Vandaar kwam dus al dat geklop en geboor", beseft een vrouw die boven het bankkantoor woont.
Lees verder

Overheid zet gratis cursus rijbewijs online om slaagcijfers op te krikken
Omdat steeds minder kandidaat-bestuurders slagen voor het theoretisch rijexamen, lanceert de Vlaamse overheid een website met gratis lesmateriaal en oefeningen. Een papieren cursus is daarmee overbodig geworden.
Lees verder

Bouwblokjes stuk per stuk verpakt in plastic zakjes: Delhaize krijgt kritiek op nieuwe actie
Delhaize krijgt kritiek op een nieuwe actie. Sinds vorige week worden aan de kassa's bouwblokjes per stuk uitgedeeld in plastic zakjes, om na een poos een 'Delhaize Shop' te kunnen bouwen. De supermarktketen zegt nu maatregelen te zullen nemen tegen de plastic afvalberg.
Lees verder

Verdwaalde zeehond duikt op in Nazareth, 60 km van zee
Een zeehond heeft een trip gemaakt naar het Oost-Vlaamse Nazareth. Het dier kwam uit een gracht gekropen en sloop een stal binnen, waar bewoners het ontdekten. De zeehond werd opgehaald door Sea Life Blankenberge en uitgezet in zee.
Lees verder

4 februari, maar de voorraad groene energie in België is nu al op
Vandaag is Grey Day, de dag waarop de groene energie in België op is. Verhoudingsgewijs verbruiken we tot het einde van het jaar alleen nog kernenergie en energie uit fossiele brandstoffen.
Lees verder

"Iedereen zou eigenlijk een noodplan op zijn koelkast moeten hangen"
Als u naar naar de nieuwe reeks De veiligheid van het land keek, slaapt u voortaan wellicht iets beter. U hebt dan met eigen ogen kunnen zien hoe het Crisiscentrum permanent over ons waakt. De komende weken krijgen we nog meer blikken achter de schermen: we zien hoe het Crisiscentrum de NAVO-top en de WK-gekte in goeie banen leidt. En dat allemaal met gevaar voor eigen leven: "Opeens begon dat waterkanon tóch te spuiten, recht in mijn oog."
Lees verder

Onduidelijkheid blijft na spectaculaire bankroof
In Antwerpen is het onderzoek naar de inbraak bij een filiaal van BNP Paribas Fortis zondag aan de Belgiëlei nog volop aan de gang. Volgens het Antwerpse parket raakten de dieven binnen via de riolering, langs waar de daders de kluizenzaal door middel van tunnels wisten te bereiken. Over de omvang van de buit wensen noch het parket noch BNP Paribas Fortis te communiceren. Ook ongeruste klanten krijgen naar eigen zeggen nauwelijks informatie van de bank.
Lees verder

Tijdelijk gratis bustickets voor gebruikers Antwerpse P+R's
De stad Antwerpen en mobiliteitsbedrijf Be Mobile hebben maandag een tijdelijke actie afgetrapt waarbij automobilisten die hun wagen achterlaten op een van de negen park-and-rides rond de stad elke dag één gratis m-ticket van De Lijn kunnen krijgen.
Lees verder

Twee dochters van Syriëstrijder terug in ons land
Op de luchthaven van Luik zijn twee kinderen van een Belgische Syriestrijder aangekomen. Het gaat om twee meisjes, van twee en vier jaar oud.
Lees verder

Kardinaal De Kesel steunt klimaatprotest: "Niemand kan onverschillig staan tegenover appel jonge klimaatbetogers"
"De laatste weken zien we hoeveel jonge mensen hun stem laten horen en waarschuwen dan men niet straffeloos met de natuur en de schepping kan omgaan. Niemand kan onverschillig staan tegenover het appel dat van hen uitgaat". Dat heeft kardinaal Jozef De Kesel, tevens grootkanselier van de KU Leuven, gezegd tijdens zijn homilie naar aanleiding van de uitreiking van eredoctoraten later op de dag aan de universiteit.
Lees verder

Artsen en diëtisten krijgen geld om voedingssupplementen voor te schrijven
Artsen en diëtisten aanvaarden geld om dure voedingssupplementen voor te schrijven aan patiënten met een maagverkleining. Dat blijkt uit onderzoek van VTM NIEUWS.
Lees verder

Een ouderwetse 'tunnelkraak' in tijden van cybercrime: de bankroof in Antwerpen wekt verbazing
Riolenstelsel betreden, tunneltje graven en hop, recht de kluizenzaal in. De inbraak in een Antwerps BNP-Paribas-filiaal leest als een doorsnee Hollywood-scenario, maar is net daarom zo uitzonderlijk: de voorbije jaren werd in België niets meer buitgemaakt via een inbraak.
Lees verder

Advocaat Armeens gezin: "Voor Dienst Vreemdelingenzaken is het vervelend dat ze nog in België zijn"
Bruno Soenen, de advocaat van de Armeense Anna-Maria en haar ouders die ons land moeten verlaten, hekelt de procedureslag waarin zij zijn beland. "Het is bijna niet te vermijden. De Dienst Vreemdelingenzaken start zelf procedure na procedure, als advocaat kan je niet anders dan daarin meegaan."
Lees verder

Wie huis erft kan overheid voortaan waarde laten schatten
Mensen die een huis, appartement of bouwgrond erven, krijgen voortaan bij de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) de mogelijkheid om voor de aangifte van de erfenis een schatting te vragen van het vastgoed. Dat heeft Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters vandaag aangekondigd.
Lees verder

"Het is hard wennen, een andere straatnaam": het leven in een nieuwe fusiegemeente
Het lijkt wel geruisloos te verlopen. Tot je een beetje dieper gaat kijken. Sinds 1 januari zijn er zeven nieuwe fusiegemeenten. Maar lang niet iedereen voelt zich er goed in zijn vel. "Weet u hoe hard dat wennen is, een andere straatnaam?"
Lees verder

Neemt Anuna De Wever wraak voor Vera Dua?
Gaat er een complot schuil achter de klimaatbetogingen? Minister Joke Schauvliege (CD&V) meent van wel. Regeringspartner N-VA, oppositieleden en de klimaatspijbelaars reageren vol ongeloof.
Lees verder

Youth for climate verontwaardigd over uitspraken Schauvliege: "Belediging voor het engagement van de jongeren"
Klimaatbeweging Youth for Climate reageert verontwaardigd op de uitspraken van Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V), die zei "opgezet spel" tegen haar te zien in de klimaatmarsen.
Lees verder

Parlement wil ziekteverlof voor zelfstandigen vanaf dag één
Zieke zelfstandigen vanaf dag één uitbetalen en kersverse vaders wat vrije dagen gunnen: het parlement broedt op afscheidscadeautjes voor zelfstandigen. "We hebben het gedaan voor arbeiders en bedienden, nu voor zelfstandigen."
Lees verder

Opnieuw mislukte plofkraak op Argenta-filiaal: DOVO ontdekt achtergelaten explosieven
Op een filiaal van Argenta in Bree is vanmorgen een plofkraak gepleegd, meldt VTM Nieuws De buurt werd geëvacueerd nadat bleek dat niet alle aanwezige springtuigen in het gebouw al ontploft zijn. Volgens het parket van Limburg lieten de daders aan de bank ook een wagen met een Nederlandse nummerplaat achter. 
Lees verder

Circusschool wordt de nieuwe turnclub
Steeds meer mensen schrijven zich in voor een opleiding in een circusschool, zozeer dat het  bijna de nieuwe turnclub is geworden. Opvallend is dat ook volwassenen graag deelnemen. 'Circus is een volwaardige sector geworden.' Met heuse wachtlijsten.
Lees verder