Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 februari 2019

Loonoverleg: nationale staking op 13 februari treft ook spoor

Loonoverleg: nationale staking op 13 februari treft ook spoor
De spoorvakbonden hebben vandaag een stakingsaanzegging ingediend voor 13 februari. Ze nemen deel aan de nationale staking die de vakbonden in alle sectoren willen organiseren. De staking bij de NMBS start op 12 februari om 22 uur en duurt tot 13 februari 22 uur, zo bevestigt de socialistische bond ACOD. De NMBS zal, zoals de wet het voorschrijft, een alternatieve dienstregeling organiseren.
Lees verder

In het kraaknette spoor van Marie Kondo: de Vlaamse opkuiscoaches
Als die sokken in je kleerkast je geen levensvreugde brengen, heb je ze dan werkelijk nodig? Dat is in een notendop de spark of joy-filosofie van opruimgoeroe Marie Kondo, die in haar nieuwe Netflix-reeks Tidying Up telkens één huis aanpakt en de bewoners afscheid doet nemen van alles wat overbodig is. De serie is een kleine hype, en ook opruimen zelf is aan een opmars bezig. Opruimcoaches Joke Himpens (38) en Katrien Feyaerts (33): "Soms zijn mensen zo beschaamd dat ze niemand meer uitnodigen."
Lees verder

Tom Lanoye leert bejaarden en jongeren dichten: "Het gaat over lol en plezier in de taal"
Is er een didacticus verloren gegaan aan Tom Lanoye? Je zou het beginnen denken. Op Gedichtendag zette hij bejaarden én scholieren samen aan het werk met zijn woorden. "Deze battle of the generations overtreft mijn stoutste verwachtingen."
Lees verder

"Jongeren hebben ook wel door dat je de wereld niet verbetert door iedereen in een elektrische wagen te steken"
De 'bosbrossers' roepen de steun in van Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. Ze vragen hem een klimaatpanel bij elkaar te roepen dat nadenkt over beleidsinitiatieven die de klimaatgrieven kunnen aanpakken. Van Broeck gaat akkoord, maar 'de vraagstelling moet duidelijker'.
Lees verder

Kinderen van ex-Belgacom-baas Didier Bellens eisen eerherstel voor hun vader
De kinderen van Didier Bellens, de ex-CEO van Belgacom, proberen nog maar eens een schadevergoeding te krijgen voor het ontslag van hun vader in 2013. "Omdat ze zijn ontslag al zeer denigrerend ervaren", klinkt de uitleg.
Lees verder

Meer broeikassen, trager verkeer en minder fijn stof: Planbureau kijkt vooruit naar 2040
Als het beleid niet wijzigt, neemt de uitstoot van broeikasgassen door vervoer tegen 2040 met 2,8 procent toe tegenover 2015. Dat zegt een studie van het Federaal Planbureau en de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Lees verder

Studenten camoufleren terugval bij scholieren: "Zij hebben de ballen om te doen wat wij al veel langer hadden moeten doen"
Met 12.500 betogers in Brussel kreeg 'brossen voor de bossen' een logische terugslag. De groeipijn bij de scholieren werd deels gecamoufleerd door een nieuwe golf sympathisanten: de studenten. "Ik ben jaloers dat onze generatie niet de ballen heeft gehad om te betogen."
Lees verder

DVZ heeft vlucht voorzien om gezin van Armeense Anna-Maria te repatriëren
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft zaterdag om 12.15 uur een vlucht voorzien om Anna-Maria Khmoyan (8) en haar gezin naar Armenië te repatriëren. Dat bevestigt Bruno Soenen vandaag, de advocaat van het gezin. Dat kan wel nog weigeren te vertrekken.
Lees verder

Steeds meer scholen kiezen voor digitale inschrijving
Ondanks het uitblijven van een decretale verplichting is het aantal basisscholen en secundaire scholen dat overstapt naar een digitale inschrijvingsprocedure respectievelijk met 15 en 60 procent gestegen. "We zien dat heel veel scholen nu vrijwillig ervoor kiezen om digitaal aan te melden, ook al was het niet verplicht. Er zal dus minder gekampeerd worden", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). 
Lees verder

Kwam tip om te duiken in kanaal Ronquières van misdaadclan De Staerke?
Oud-BOB'er François A. (70) is aangehouden op verdenking van het achterhouden van informatie in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het nieuwe speurdersteam denkt dat A. of zijn eerder aangehouden collega Philippe V. in 1986 werd getipt door een lid van de misdaadbende rond de zigeunerfamilie De Staerke.
Lees verder

Zware beroertes mogen nog maar in 15 ziekenhuizen behandeld worden
Wie een herseninfarct krijgt en een ingreep nodig heeft, kan voortaan nog in vijftien ziekenhuizen terecht. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block beperkt het aantal om de zorg te verbeteren. Dat meldt De Tijd vandaag.
Lees verder

ACV Transcom wil dat ook havens en luchthavens werk neerleggen op 13 februari
ACV Transcom roept op bij de staking van 13/02 ook het werk neer te leggen in de havens, bij de luchtverkeersleiding en de luchtvaartmaatschappijen.
Lees verder

Lidl gaat voor Fairtrade
Lidl is van plan om vanaf midden dit jaar in België uitsluitend nog Fairtrade-bananen in zijn rekken te leggen. Het is een opvallende zet, want tot nu toe was de verkoop van de eerlijke bananen maar goed voor grofweg 10 procent van de bananenverkoop bij Lidl. Bovendien zijn Fairtrade-bananen iets duurder.
Lees verder

Schoolkamperen dan toch grotendeels voorbij?
Ondanks het uitblijven van een decretale verplichting is het aantal basisscholen en secundaire scholen dat overstapt naar een digitale inschrijvingsprocedure respectievelijk met 15 en 60 procent gestegen. "We zien dat heel veel scholen nu vrijwillig ervoor kiezen om digitaal aan te melden, ook al was het niet verplicht. Er zal dus minder gekampeerd worden", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). 
Lees verder

50.000 mensen wachten op terugbetaling fout gestorte verkeersboete
Verkeersboetes.be, een platform van de FOD Justitie dat werd opgericht om het betalen van verkeersproblemen makkelijker te maken, werkt niet zoals het hoort. Dat bleek vrijdag in het consumentenprogramma "De Inspecteur" op Radio 2. Zo wachten 50.000 mensen nog op de terugbetaling van een fout gestorte boete. Federaal Ombudsman Guido Herman vraagt een concreet engagement van de dienst om de terugbetaling tijdig uit te voeren, en een goed werkende helpdesk.
Lees verder

Protest tegen acht op de tien nieuwe windmolens: "Iedereen vindt een windmolen fantastisch, tot die in hun achtertuin geplant wordt."
Actiecomités hebben vorig jaar tegen 80 procent van de wind­molenprojecten beroep aangetekend. Dat zegt Vlaams minister voor Milieu Joke Schauvliege (CD&V) vrijdag in Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Dat cijfer slaat enkel op de milieuvergunningen, en niet op de bouwvergunningen. "Dus wellicht gaat het om meer dan 80 procent", klinkt het. "Iedereen vindt een windmolen fantastisch, tot die in hun achtertuin geplant wordt."
Lees verder

Elke dag rijdt 1 op 6 treinstellen niet uit
De NMBS kan elke dag zowat een op de zes treinstellen niet gebruiken omdat ze defect of in onderhoud zijn. Dat blijkt vrijdag uit cijfers die De Standaard opvroeg en waar ook Het Nieuwsblad over bericht.
Lees verder

Aanranding van de eerbaarheid tijdens klimaatmars
Tijdens de klimaatmars is gisteren een man opgepakt voor aanranding van de eerbaarheid. Agenten van de Brusselse politie betrapten hem op heterdaad. Er is intussen een huiszoeking bij hem uitgevoerd.
Lees verder

Nationale staking neemt grote proporties aan: ook onderwijs staakt mee
Sector na sector sluit zich aan bij de oproep tot een nationale staking van vakbonden ACV, ABVV en ACLVB op 13 februari. Niet alleen in de privésector zullen heel wat werknemers het werk neerleggen voor meer koopkracht, binnen de openbare diensten is de actiebereidheid eveneens groot. 
Lees verder

Koning Albert weigert voorlopig DNA-staal in zaak rond Delphine Boël
Koning Albert II trekt naar Cassatie tegen de beslissing van het Brusselse hof van beroep. Hij zou volgens dat hof voor eind volgende week een DNA-staal moeten afstaan, zodat Delphine Boël kan bewijzen dat hij haar vader is. Maar zolang Cassatie geen uitspraak gedaan heeft, weigert Albert dat. 
Lees verder