Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 februari 2019

Kris Hoflack wordt directeur Communicatie van Vlaams Parlement

Kris Hoflack wordt directeur Communicatie van Vlaams Parlement

Kris Hoflack, gewezen hoofdredacteur Duiding bij de VRT en voormalig hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, wordt de nieuwe directeur Publiekswerking, Informatie & Communicatie van het Vlaams Parlement. Dat meldt Belga.

Lees verder

Van jobhopper tot chiroleider: de vijf gedaanten van Bert Anciaux

Door het besluit van Bert Anciaux om de SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement in Brussel dan toch niet te trekken, lijkt zijn politieke carrière de facto voorbij. De man 'die had besloten de wereld te veranderen' nam verschillende gedaanten aan, vaak ook allemaal tegelijk.

Lees verder

VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden

Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de Belgische overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor het koloniaal verleden.

Lees verder

Werken Andy Warhol gestolen tijdens drugsfeest in Zwevegem

Tijdens een uit de hand gelopen huisfeest in Zwevegem, georganiseerd door de zoon des huizes toen zijn ouders op reis waren, zijn twee kunstwerken van Andy Warhol gestolen. Drie beklaagden konden de code van het alarmsysteem ontfutselen van de dronken jongeman. Ze riskeren straffen tot achttien maanden.

Lees verder

Het pollenseizoen is gestart, met eerste piek door els en hazelaar

Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld. Daardoor start de risicoperiode voor mensen met een pollenallergie.

Lees verder

Eerst verdwijnen de insecten, dan de rest

Over honderd jaar zouden er weleens geen insecten meer kunnen zijn. Als we niet snel genoeg ingrijpen, loert de totale uitsterving om de hoek.

Lees verder

DNA van seriedoder Claudy Pierret zat op de laarzen van vermoorde Sally Van Hecke
Het DNA van de veroordeelde seriedoder Claudy Pierret (70) zat op de laarzen die Sally Van Hecke aanhad in de nacht waarin ze in Antwerpen vermoord werd. DNA-onderzoek heeft dat vorig jaar al aangetoond. Dat staat in een nieuw boek dat Kurt Wertelaers, de journalist die de zaak onderzocht, over Sally heeft geschreven.
Lees verder

'Youth for Climate' in Waals Parlement: 'We zullen niet opgeven'

Twee voortrekkers van 'Youth for Climate', de Vlaamse Anuna De Wever en de Waalse Adelaïde Charlier, hebben maandag het Waalse Parlement toegesproken. 'We zullen niet opgeven', zei Charlier aan de parlementsleden.

Lees verder

Homans is 'geen kandidaat-burgemeester' en aast op nieuwe ministerpost

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) past voor het Antwerps burgemeesterschap als N-VA-voorzitter Bart De Wever na de verkiezingen Vlaams minister-president wordt.

Lees verder

Brand in metrostation Eddy Merckx in Anderlecht: elektrisch systeem aangetast

In het metrostation Eddy Merckx in Anderlecht is maandagavond rond 21 uur een brand uitgebroken. Daar bevinden zich ook elektrische bronnen voor bepaalde metrostations, laat MIVB-woordvoerder An Van hamme weten. De brand is geblust, maar de elektrische bronnen zijn aangetast.

Lees verder

'Wat ze over AfricaMuseum zeggen, is toch wel zeer kort door de bocht'
Een VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Directeur Guido Gryseels is verbaasd over de conclusies van het VN-panel, dat het museum zaterdag 'zeer oppervlakkig' bezocht.
Lees verder

België wil jihadi's niet terug

Frankrijk haalt uit veiligheidsoverwegingen zijn jihadisten –ook de volwassen mannen – terug uit Syrië. België wil er niet van horen.

Lees verder

Kans op gladheid tijdens ochtendspits, kwik klimt nadien richting 10 graden

Het KMI waarschuwt voor gladde plekken op de wegen tijdens de ochtendspits dinsdag, door aanvriezende mist. Nadien wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met maxima die lokaal de 10 graden kunnen bereiken. Het blijft wel droog. Vanaf woensdag breekt de zon steeds meer door.

Lees verder

Verplichte fietshelm en snelheidscontroles door privébedrijven moeten verkeer veiliger maken

Veiligheidsinstituut Vias roept politici via een tienpuntenprogramma op het verkeer drastisch veiliger te maken. Opvallendste voorstellen: de helm verplichten voor fietsers jonger dan veertien, een compleet alcoholverbod voor motorrijders én snelheidscontroles door privébedrijven. 'Want de politie heeft te weinig manschappen.'

Lees verder

Recordbedrag gezocht om scholen te bouwen of te renoveren

De wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), schrijft De Tijd dinsdag.

Lees verder

Politie valt binnen in clublokaal Hells Angels in Gentbrugge

Bij een actie aan het clublokaal van de motorbende Hells Angels in de Gentse deelgemeente Gentbrugge heeft de lokale politie in de nacht van maandag op dinsdag verschillende personen meegenomen voor verhoor. Daarvoor werden zwaarbewapende agenten van de lokale politie en een helikopter ingezet.

Lees verder

Marokkaanse vrouw klaagt België aan voor 'illegale vrijheidsberoving'

De Marokkaanse vrouw Kaoutar Fal, die vorig jaar bijna twee maanden in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel zat, trekt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat staat dinsdag in La Dernière Heure.

Lees verder

Brussels gewest neemt eerste elektrische laadpalen in gebruik

De eerste vier elektrische laadpalen van het Brusselse elektrische laadpalen-netwerk 'Charge.Brussels' zijn dinsdag in Evere officieel ingehuldigd. De laadpalen voorzien 100 procent groene energie.

Lees verder

Raadkamer bevestigt aanhouding tweede en derde verdachte van bankkraak Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van de tweede en de derde opgepakte verdachte van de bankkraak bij BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei.

Lees verder

Dierenbeul bindt vos met metalen kabels vast aan omheining in Lubbeek
In een afgelegen veld in Lubbeek is een vos gered die vastgebonden was aan een omheining. Opvallend: het dier had een halsband om en was met metalen kabels en een dichtgeschroefde musketon vastgemaakt. Volgens verzorgers in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, die de vos hebben bevrijd, hing het dier er al enkele dagen vast. Het Natuurhulpcentrum gaat ervan uit dat de vos als huisdier werd gehouden.
Lees verder