Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 februari 2019

Is de liefde voor het Nederlands bekoeld?

Is de liefde voor het Nederlands bekoeld?
Is de liefde voor de moedertaal bekoeld? De voorbije vijf jaar schreef een kwart minder studenten zich in voor de opleiding Nederlandse taal- en letterkunde. Professoren vragen om een actieplan. "Taal is het enige waarin de mens zich onderscheidt van andere diersoorten."
Lees verder

Februarizon breekt records: "Maar het klimaat is niet de hoofdoorzaak"
Officieel is het nog winter, maar de drukbevolkte terrasjes in de warme februarizon doen anders vermoeden. Toch is het te vroeg om de winterjas op zolder te leggen. "Vanaf donderdag wordt het opnieuw frisser en regenachtig," legt weerman David Dehenauw. "De lente is nog niet in het land."
Lees verder

"Digitalisering levert jobs op"
Van de Belgische werkgevers plant 15 procent aan te werven omwille van de digitalisering van bepaalde taken. Zowat vier op de vijf (78 procent) verwachten dan weer een behoud van het personeelsbestand omwille van die digitalering, zo meldt HR-bedrijf Manpower.
Lees verder

Live betting: superverslavend, maar straks toch toegelaten
Online sportweddenschappen die lopen terwijl een wedstrijd bezig is: er zijn veel risico's aan verbonden. Want dat "live betting" zou niet alleen aanzetten tot matchfixing, het is ook extreem verslavend. En toch keurt de Kamercommissie Justitie woensdag een wet goed om het wettelijk te verankeren, berichten De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag.
Lees verder

Vakbonden en werkgevers bereiken ontwerp van loonakkoord na twintig uur onderhandelen
Vakbonden en werkgevers hebben dinsdagochtend, na bijna twintig uur onderhandelen, een ontwerp van loonakkoord bereikt. Dat maakten de sociale partners na afloop bekend. Niet alle vakbonden gaan evenwel het voorstel verdedigen, enkel voorleggen.
Lees verder

Steeds minder piloten blijven in het leger
Steeds minder piloten kiezen voor een carrière bij de luchtmacht. Het leger ziet hen steeds meer de overstap maken naar de privésector. Defensie betaalt nochtans het grootste deel van de erg dure opleiding.
Lees verder

Experts pleiten voor noodzakelijke hervormingen gezondheidszorg: "Het is vijf voor twaalf"
Schaf de ereloonsupplementen af. Zorg voor een maximumfactuur in ouderen- en thuiszorg. En betaal onnodige bezoeken aan spoed niet langer terug. Die aanbevelingen doen twaalf gezondheidsexperts in een nieuwe visienota.
Lees verder

Gentse en Antwerpse imams starten project voor Grote Moskee in Brussel: "Dit is een kantelmoment voor de Belgische islam"
Brahim Laytouss en Nordine Taouil hebben een vzw opgericht om de Grote Moskee uit te baten. Nu de banden met Saudi-Arabië zijn doorgeknipt – een van de eisen van de onderzoekscommissie na de aanslagen – wordt de Moslimexecutieve bevoegd voor de site. Maar daar willen Laytouss en Taouil een stokje voor steken. 
Lees verder

Is het verstandig om nog rap een zak geld uit te storten over gascentrales?
Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
Lees verder

Energieminister Marghem wil bedrijven betalen om gascentrales te bouwen
In de strijd tegen het stroomtekort wil minister Marghem (MR) 5 miljard euro betalen aan energiebedrijven om nieuwe gascentrales te bouwen. Dit bedrag kan ook oplopen tot 9 miljard euro. Of nog meer. Is het dan wel een goed idee?
Lees verder

"We zijn nog lang niet klaar": Anuna De Wever reageert op uitspraken Jinnih Beels
Als het van Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (sp.a) afhangt, mogen de klimaatbetogingen van scholieren stoppen. Klimaatmoe? Niet zo snel. "Haar uitspraak bewijst dat we nog onvoldoende ons punt hebben gemaakt", reageert Anuna De Wever.
Lees verder

Bakken kritiek op akkoord sociale partners: "Loonoverleg tot op de draad versleten"
Er komt bakken kritiek op het interprofessioneel akkoord (ipa) dat de sociale partners hebben afgesloten. Vooral het uitstellen van de SWT-regeling is velen een doorn in het oog. "Als de sociale partners zo verder doen, houden ze binnenkort nog 1,1 procent relevantie over."
Lees verder

Kersvers maandrecord sneuvelt al: 20,2 graden gemeten in Ukkel
Het kwik is in Ukkel gestegen tot 20,2 graden. Daarmee sneuvelt niet alleen het dagrecord, maar meteen ook het maandrecord dat amper gisteren was gesteld. Dat een maandrecord twee dagen op rij wordt verbroken is "vrij uitzonderlijk". "Ik kan mij niet meteen voor de geest halen wanneer dat nog eens is gebeurd. Het is alleszins zeker niets dat vaak voorkomt", zegt KMI-weerman David Dehenauw.
Lees verder

Initiatief voor Grote Moskee op scepsis onthaald: "Het lijkt erop dat de imams zich willen wreken"
Jonge moslims en de bezoekers van de Grote Moskee fronsen de wenkbrauwen bij het initiatief van de Vlaamse imams Brahim Laytouss en Nordine Taouil. Ze zouden geen draagvlak hebben. "Het enige dat hen interesseert is om een deel van de koek te krijgen." Ondertussen duiken controversiële uitspraken van Taouil uit het verleden weer op.  
Lees verder

Extreemrechts op school: "Sommige scholieren zijn érg geïnteresseerd in de collaboratie"
Sinds de Pano-uitzending over Schild & Vrienden zien leerkrachten zich steeds vaker geconfronteerd met leerlingen die extreemrechts gedachtegoed aanhangen. Ook begeleiders kampen ermee. "In het verleden kregen we vragen over religieus extremisme, nu is het over extreemrechts." 
Lees verder

Onderzoek naar omkoping chirurgen
Laten sommige chirurgen zich omkopen door verkopers en fabrikanten van implantaten? Dat onderzoekt het geneesmiddelenagentschap FAGG na getuigenissen daarover in de Implant Files-reeks van De Tijd, Knack en Le Soir, berichten die media vandaag.
Lees verder

Anniek Gavriilakis, directeur van Bond zonder Naam, leefde een week achter de tralies in Hasselt
Anniek Gavriilakis (38), directeur van Bond zonder Naam, liet zich een week opsluiten in de gevangenis van Hasselt, om zich in te leven in de wereld achter tralies. Weer op vrije voeten pleit ze nog meer voor detentie gericht op herstel en re-integratie. "De manier waarop onze gevangenissen nu zijn georganiseerd gaat terug op een idee van twee eeuwen geleden."
Lees verder

De Lijn lonkt naar privégeld om steile ambities waar te maken
De Lijn wil projectontwikkelaars en burgers zelf laten investeren in openbaar vervoer. Dat is nodig omdat het budget van De Lijn tegen 2030 fors omhoog moet van 1 naar 2 miljard euro per jaar.
Lees verder

Groen licht voor cannabisbureau
De weg ligt open voor de gecontroleerde teelt van cannabis voor medicinaal gebruik. Meerderheid en oppositie hebben in de Kamercommissie Volksgezondheid het licht op groen gezet voor de oprichting van een cannabisbureau.
Lees verder

Rekening voor vliegreizen van koning Filip loopt op
Koning Filip heeft vorig jaar voor een recordbedrag aan vliegreizen gemaakt met toestellen van het leger. De 22 verplaatsingen kostten samen 400.000 euro meer dan een jaar eerder. Twaalf daarvan waren voor privéreizen.
Lees verder