Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 februari 2019

Grondwaterpeil is zelfs na alle regenval nog niet genoeg gestegen

Grondwaterpeil is zelfs na alle regenval nog niet genoeg gestegen
Door de vele regen is de hoogte van het grondwater in Vlaanderen de afgelopen weken al heel wat gestegen. Maar het tekort na de kurkdroge zomer van 2018 is nog altijd niet weggewerkt.
Lees verder

Syrië-strijders overbrengen? Onze politici denken er niet aan
Moet ons land, net zoals Frankrijk overweegt, IS-strijders actief uit Syrië weghalen? De politiek houdt zich zo ver mogelijk weg van het vraagstuk. Al houdt niets doen risico's in.
Lees verder

"Ongeziene" staking aangekondigd op 13 februari: hier kan u hinder verwachten
De vakbonden verwachten dat hun achterban straks massaal gevolg geven aan de stakingsoproep voor woensdag 13 februari. ACV, ABVV en ACLVB riepen op tot een nationale staking uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. De staking zal zich op verschillende vlakken laten voelen. We houden u hier op de hoogte van de belangrijkste hinder.
Lees verder

Wetenschappelijk comité beslist mee over naamsverandering Delwaidedok in Antwerpen
Het Antwerpse stadsbestuur gaat over de kwestie van het Delwaidedok het advies inwinnen van een wetenschappelijk comité. Dat begeleidt de stad inzake de herdenking van en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Als dat comité een naamsverandering adviseert, zal de stad die vraag doorspelen aan het Havenbedrijf, dat bevoegd is voor de naamgeving van de dokken.
Lees verder

Voor het eerst in jaren minder vacatures bij VDAB
In januari kreeg de VDAB 24.893 vacatures binnen. Dat zijn er 2,1 procent minder dan een jaar geleden. Het is voor het eerst sinds 2015 dat er minder vacatures werden gemeld.
Lees verder

Kris Hoflack wordt nieuwe directeur Communicatie van Vlaams Parlement
Kris Hoflack, gewezen hoofdredacteur bij de VRT en voormalig hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, wordt de nieuwe directeur Publiekswerking, Informatie & Communicatie van het Vlaams Parlement. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen.
Lees verder

VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden
Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat "donkere hoofdstuk" uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek vandaag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep, die ons land een week heeft bezocht.
Lees verder

Peeters en Marghem willen verhoging sociaal tarief terugdraaien
De energieregulator CREG heeft vandaag van de ministers van Consumenten en Energie, Kris Peeters en Marie Christine Marghem, de opdracht gekregen om tegen donderdag na te gaan of de verhoging van het sociaal tarief van gas en elektriciteit kan worden teruggedraaid en hoeveel dat zou kosten.
Lees verder

"Megastallen" al goed voor 70 procent varkensvlees en pluimvee
Milieuorganisatie Greenpeace breekt vandaag opnieuw een lans voor een kleinschaligere landbouw. Uit een eigen studie blijkt de heel forse opmars van de "megastallen". Die veeteeltbedrijven met een omzet van minstens 500.000 euro per jaar waren in 2016 al goed voor 70 procent van het Belgische varkensvlees en 72 procent van het pluimvee.
Lees verder

Nieuw record voor wachtlijst voor scholenbouw
De wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Dikketruiendag moedigt je aan om vandaag de fiets te nemen
Vandaag is het weer zover: dan is het opnieuw Dikketruiendag. Thema is dit jaar 'klimaatflandriens' en de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om een dag de auto in te ruilen voor de fiets. "Smeer je kuiten in en trek de spurt aan om de klimaateffecten door autoverkeer te verminderen", luidt het.
Lees verder

Myrrha-reactor in Mol loopt financiering mis door val regering
Door de val van de federale regering wordt de financiering van de experimentele kernreactor Myrrha in Mol bemoeilijkt. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) op vragen van Kristof Calvo (Groen) en Frank Wilrycx (Open Vld), schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Megastal in opmars: vlees en zuivel komen steeds meer uit industriële productie
Bijna driekwart van het varkensvlees en pluimvee in ons land is afkomstig van grote industriële spelers, blijkt uit een studie van milieuorganisatie Greenpeace. Die intensieve landbouw in megastallen heeft nefaste gevolgen voor dier en mens. Ze staat bovendien op gespannen voet met de maatschappelijke vraag naar een meer ecologische landbouwsector.
Lees verder

Dag 1 van de klimaatpelgrims: "Je hoort de snelweg nog steeds"
Dag één in het zog van vier jonge klimaatpelgrims bracht onze reporter, naast 34.500 stappen tussen Gent en Lede, een – kuch – verrassend inzicht bij: kinderen op de lagere school hebben geen kaas gegeten van IPCC-rapporten.
Lees verder

Sp.a : "Zware vertraging dreigt voor windmolenparken op zee"
Dreigt er vertraging voor de nieuwe windmolenparken op zee? Sp.a vreest van wel. De energiebedrijven willen al bouwen tegen 2024, maar netbeheerder Elia kan de parken wellicht zo snel niet op het energienet aansluiten. Toch verzekert minister Philippe De Backer (Open Vld): "Er zal geen probleem zijn."
Lees verder

Nationale staking op 13 februari: hier kunt u morgen hinder verwachten
De vakbonden verwachten dat hun achterban op woensdag 13 februari massaal gevolg geeft aan hun oproep om te staken tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. De staking zal zich op verschillende vlakken laten voelen. We houden u hier op de hoogte van de belangrijkste hinder.
Lees verder

Vias wil nultolerantie voor beginnende bestuurders
Het verkeersinstituut Vias wil dat er voor beginnende autobestuurders en motorrijders een nultolerantie op het vlak van alcohol wordt ingesteld. Dat is een van de concrete maatregelen die de organisatie naar voren schuift in haar memorandum voor de komende verkiezingen. Vias Institute pleit daarnaast onder meer voor een helmplicht voor jonge fietsers en voor een verbod op radarverklikkers.
Lees verder

Gent wil snelheidslimiet van 90 per uur op E40 en E17
De stad Gent wil haar plan om de snelheid op de E17 en de E40 te beperken tot 90km/u opnieuw op de onderhandelingstafel leggen. "Dat Brussel de snelheid verlaagt op de snelwegen op haar grondgebied kan een opening zijn voor nieuwe onderhandelingen", klinkt het. 
Lees verder

Grote politiemacht valt binnen in clublokaal Hells Angels in Gentbrugge: twee mannen meegenomen
In Gentbrugge heeft de Gentse politie een grootse interventie gehouden aan het Hells Angels clublokaal op de Brusselsesteenweg. Onder meer enkele zwaar bewapende politieagenten, een helikopter en de speciale eenheden (POSA) kwamen ter plekke. Rond half één, meer dan twee uur na het begin van de actie, werden twee mannen uit het lokaal meegenomen en met een combi weggebracht.
Lees verder

En de Auwch Award gaat naar ... het Rekenhof
Het Rekenhof is de winnaar van de Auwch Award 2018 van de Vrouwenraad. De instelling wint de 'prijs' omdat haar algemene vergadering op twaalf leden slechts twee vrouwen telt. 
Lees verder