Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 februari 2019

Gebouw ingestort in Belliardstraat, geen gewonden

Gebouw ingestort in Belliardstraat, geen gewonden

In de Belliardstraat in Brussel is maandagnamiddag rond 16.45 uur een gebouw gedeeltelijk ingestort maar daarbij is niemand gewond geraakt. Dat meldt de Brusselse politie. Door het incident is nog steeds één rijstrook versperd.

Lees verder

Burgemeester van Beersel wil bevolkingsstop 'om groen en Vlaams karakter te behouden'

Om het landelijke en groene karakter van zijn gemeente te behouden wil Hugo Vandaele (CD&V), burgemeester van Beersel, het aantal inwoners beperken tot het huidige aantal van 25.000. Het is zijn reactie op de voorspelde bevolkingsgroei in het naburige Brussel.

Lees verder

Ontwerpakkoord na marathonoverleg over loonopslag
Bonden en werkgevers hebben na twintig uur onderhandelen een ontwerp van loonakkoord bereikt. Dat delen de vakbonden dinsdagochtend mee. Op tafel lagen niet alleen een loonnorm, maar ook heel wat andere belangrijke sociale dossiers, zoals hogere minimumlonen.
Lees verder

Burgers krijgen de macht in Duitstalig België
Een permanente burgerraad zet vanaf september mee de politieke lijnen uit in de Duitstalige Gemeenschap. 'We zijn een lab voor de rest van Europa.'
Lees verder

Specialisten eisen grondige hervormingen om gezondheidszorg betaalbaar te houden

'Onze gezondheidszorg is in acuut gevaar en moet dringend ingrijpend worden veranderd.' Dat zeggen twaalf topfiguren uit de Belgische zorgsector. Een van hun voorstellen: patiënten zelf laten opdraaien voor de kosten van overbodige dokters- en ziekenhuisbezoeken.

Lees verder

Vakbonden maar matig enthousiast over loonakkoord

Niet alle vakbonden gaan het ontwerpakkoord met de werkgevers verdedigen. Vooral ABVV staat weigerachtig, maar ook het ACV toont terughoudendheid. Het ACLVB en de werkgeversorganisaties gaan wel voluit om hun achterban te overtuigen.

Lees verder

Nog enkele lentedagen op komst

Het wordt dinsdag opnieuw zonnig onder een heldere hemel. Het lijkt al zo goed als vast te staan dat we vandaag de warmste 26 februari ooit gemeten krijgen.

Lees verder

Gerommel aan brugpensioenleeftijd zorgt voor gemor in Wetstraat

In de Wetstraat wordt grotendeels positief gereageerd op het ontwerpakkoord tussen werkgevers en vakbonden. Maar de passage over de brugpensioenregeling, die ingaat tegen de arbeidsdeal, lijkt wel nog voor discussie te zorgen.

Lees verder

Premie voor apotheker van wacht valt weg

Binnenkort hoeft u geen toelage van vijf euro meer betalen als u in dringende gevallen naar de apotheker van wacht moet. Minister De Block trekt geld uit om de apothekers anders te vergoeden.

Lees verder

Football Leaks brengt Eurojust in moeilijk parket
Dat een familielid van een advocaat van topvoetballer Cristiano Ronaldo aanwezig was op een vergadering van de Eurojust, de organisatie die helpt bij de internationale coördinatie van gerechtelijke onderzoeken in het voetbal, doet bij sommigen het vermoeden van belangenvermenging rijzen.
Lees verder

Dit jaar nog 32 grote werven op Vlaamse snelwegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit jaar nog 242 kilometer snelwegen onder handen nemen. De werken vinden vooral plaats in Oost- en West-Vlaanderen en op de Brusselse ring.

Lees verder

Straatracers met twee kinderen op achterbank onderschept

Twee chauffeurs reden zondagavond meer dan 190 kilometer per uur - waar 120 de toegelaten snelheid was - toen ze in Sint-Truiden door de politie werden tegengehouden.

Lees verder

Experts vinden verklaring voor 'groen licht' na treinramp Buizingen

Er is een logische verklaring voor het feit dat het stopsein vijf dagen na de treinramp in Buizingen op groen stond, hoewel de verongelukte treinen nog op het spoor stonden. Dat hebben de gerechtelijke experts dinsdag verklaard op het proces over de treinramp.

Lees verder

België krijgt cannabisbureau

De regering richt een nationaal cannabisbureau op. Dat bureau maakt de teelt van medicinale cannabis legaal. 'Dit is een eerste stap.'

Lees verder

De wensen van De Lijn: 'verdubbeling van ons werkingsbudget'

Tot wel 800 miljoen euro aan extra werkingsmiddelen: dat vraagt De Lijn van de volgende Vlaamse regering. 'Anders halen we onze mobiliteits- en klimaatdoelstellingen niet.'

Lees verder

Jongsocialisten blijven jongeren wél aanmoedigen om te betogen voor het klimaat

Ze kan de uitspraken van SP.A-schepen Jinnih Beels over het klimaat wel plaatsen, maar de voorzitster van de Jongsocialisten vindt dat jongeren vooral niet moeten stoppen met betogen of spijbelen voor het klimaat.

Lees verder

OM vraagt jury om Nemmouche schuldig te verklaren

Het openbaar ministerie heeft dinsdag herhaald dat het Mehdi Nemmouche beschouwt als dader van de aanslag op het Joods Museum en Nacer Bendrer als medeplichtige. Federaal procureur Bernard Michel heeft dan ook de jury gevraagd om beide beschuldigden schuldig te verklaren aan vier moorden met een terroristisch karakter.

Lees verder

Open VLD mildert toon over brugpensioen

Open VLD lijkt niet van plan om het loonakkoord tegen te houden voor de brugpensioenregeling. 'We zijn het niet eens met SWT, maar dat betekent niet dat we niet zien dat er heel veel positieve dingen in zitten', reageerde minister Maggie De Block.

Lees verder

Wat doe ik met twee kilo afval per week? Opeten
Minder voedsel verspillen: het is een van de populairste voorstellen op het communicatieplatform van Youth for Climate. Een Vlaams gezin gooit dan ook elke week gemiddeld zo'n twee kilo voedsel weg. Onterecht, want met veel van dat 'afval' kan je nog heerlijke dingen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van appelschilchips?
Lees verder

Terreurverdachten definitief vrijuit

Eén van de grootste Belgische terreurprocessen ooit is definitief op een mislukking uitgedraaid. De verdachten zijn vrijgesproken. Een deel zitten in Syrië of zijn daar ondertussen gesneuveld.

Lees verder