Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 februari 2019

Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar voor Weyts

Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar voor Weyts
Het voorstel van verkeersveiligheidsinstituut Vias om privébedrijven in te schakelen voor het uitvoeren van flitscontroles, is "bespreekbaar" voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Ik ben daar niet ongevoelig voor", zo zei de N-VA-minister op Radio 1.
Lees verder

Dag 2 van de klimaatpelgrims: "De bus nemen? No way"
Wat voor muzikanten geldt, telt ook voor klimaatpelgrims: de tweede worp is vaak de lastigste. 22 kilometer tussen Lede en Asse brachten zelfs even verjaardagstraantjes boven.
Lees verder

Voertuig rijdt in op stakerspost in Gent, bestuurder opgepakt
In Gent is een voertuig ingereden op een stakerspost aan de Proeftuinstraat, nabij de Ghelamco Arena. Dat meldt een syndicale bron en bevestigt de politie. Twee vakbondsmannen zijn daarbij gewond geraakt, voor een van hen werd de ziekenwagen opgeroepen. De bestuurder van de wagen is opgepakt. 
Lees verder

Students for Climate gaan praten met stakers: "Solidariteit is nodig"
In Brussel en Gent bezoeken studenten van Students for Climate vandaag stakingspiketten. Terwijl er vaak geopperd wordt dat de ecologische omslag het leven net duurder zou maken.  Wat gebeurt er als groene en gele hesjes elkaar ontmoeten? "We hebben solidariteit vandaag meer dan ooit nodig." 
Lees verder

Onze man stapte mee met vier jonge klimaatpelgrims: "We willen de wereld weer beter maken"
Van maandag tot donderdag stappen jonge klimaatpelgrims Finn (9), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) van Gent naar Brussel. "Om de wereld weer beter te maken."
Lees verder

Onderzoek naar overleden student na studentendoop verhuist van Antwerpen naar Limburg
Het gerechtelijk onderzoek naar de dood van een 20-jarige jongeman tijdens een doop van studentenclub Reuzegom verhuist van Antwerpen naar Limburg. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist op vraag van het Antwerpse parket. 
Lees verder

Mandaten voorzitters rechtbank eerste aanleg Brussel worden niet vernieuwd
De mandaten van de Nederlandstalige en Franstalige voorzitters van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel worden niet vernieuwd. Dat meldt de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) woensdag op zijn website.
Lees verder

Staking met "ongeziene proporties" legde deel van het land lam
De nationale staking van de drie vakbonden hield woensdag het hele land in de ban. Op voorhand was aangekondigd dat de actiedag "ongeziene" proporties zou aannemen. In welke mate die verwachting waarheid is geworden, valt moeilijk in te schatten. Duidelijk is wel dat er in heel wat sectoren overal in het land matige tot zware hinder was.
Lees verder

Staakt De Lijn straks opnieuw? Vakbonden dienen stakingsaanzegging in
De vakbonden bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend voor alle entiteiten omwille van de onvrede over het personeelsbeleid bij de vervoersmaatschappij. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront.
Lees verder

Franstalige nieuwszender LN24 gaat begin september van start
De Franstalige nieuwszender LN24 is vanaf 2 september te bekijken. Dat is vandaag bekendgemaakt. LN24 is de eerste nieuwsomroep in Franstalig België die de klok rond zeven dagen per week beschikbaar zal zijn. De zender wil ook een radiovergunning krijgen.
Lees verder

Solène Zahedi (18) gezocht
Op woensdag 13 februari 2019 omstreeks 1 uur 's nachts werd de 18-jarige vrouw Solène Zahedi voor het laatst gezien op de campus van de ULB in Elsene. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar.
Lees verder

Brugs Europacollege nam Saudisch geld aan voor lobbywerk
Het prestigieuze Europacollege in Brugge laat zich volgens een Europese nieuwssite door Saudi-Arabië betalen om lobbywerk met Europese Parlementsleden mogelijk te maken. Er wordt verbolgen gereageerd, zowel door oud-studenten in het parlement als door de Europese Groenen. "Heeft het college een nieuw masterprogramma over journalisten in zuur oplossen?"
Lees verder

"Vier kleine helden zijn het": de tocht van vier klimaatpelgrims en één 'neutrale' toeschouwer
Finn (10), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) trokken er deze week op uit om van Gent naar Brussel te wandelen voor het klimaat, met een neutrale toeschouwer in hun spoor. Dat laatste mislukt: in de meute spijbelaars springen er voor onze reporter vandaag vier kleine helden uit.
Lees verder

Oorlog onder spionnen: militaire inlichtingendienst ADIV wordt verteerd door machtsstrijd
Wrok en paranoia heersen binnen ADIV. De inlichtingenofficieren zijn verwikkeld in een grimmige machtsstrijd. Het hoofd van de afdeling Contraspionage mag zijn bureau niet meer in. Een majoor wordt beschuldigd van spionage voor Rusland. En het wachtwoord van de topman zou te grabbel liggen.
Lees verder

Busverkeer in Limburg en Vlaams-Brabant sterk verstoord
De buschauffeurs van De Lijn voeren ook vandaag nog actie in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. "De vakbondsactie veroorzaakt grote hinder op de stads- en streeklijnen in beide provincies", meldt De Lijn. "Het is nog vroeg, maar volgens een eerste inschatting zal vandaag vermoedelijk slechts een op de twee bussen uitrijden."
Lees verder

Oorlog onder spionnen: militaire inlichtingendienst ADIV wordt verteerd door machtsstrijd
De Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) dreigt te imploderen. Het hoofd van de afdeling Contraspionage is op non-actief geplaatst na een opeenstapeling van incidenten. Dat vernam De Morgen van meerdere bronnen.
Lees verder

Delphine Boël naar hof van beroep voor DNA-test Albert II
De advocaten van Delphine Boël gaan vandaag aan het Brusselse hof van beroep vragen om koning Albert II te verplichten zo snel mogelijk een DNA-test te ondergaan. Volgens de raadsheren van de kunstenares moet de beslissing van de rechtbank in oktober, die bepaalde dat de koning binnen de drie maanden de DNA-test moest doen, uitgevoerd worden ondanks het feit dat de koning naar Cassatie stapte.
Lees verder

Oude liefde roest niet: drie koppels vertellen hun verhaal op Valentijnsdag
Na vijf of vijftig jaar plots je jeugdliefde tegen het lijf lopen en er weer een relatie beginnen: het lijkt een romantische fantasie die je alleen in films ziet. Niet zo voor deze drie koppels: "De gevoelens zijn er nog, maar het is toch anders."
Lees verder

Live - Duizenden scholieren en studenten verwacht voor klimaatmars in Brussel
Voor de zesde week op rij komen vandaag klimaatjongeren op straat. Deze keer strijkt de mars opnieuw neer in Brussel. Naast spijbelende scholieren worden er vooral studenten verwacht. Naast Youth for Climate riep Students for Climate in alle studentensteden en in hogescholen en universiteiten studenten op om vandaag naar Brussel af te zakken. Volg de betoging hier op de voet.
Lees verder

Wat is het geheim van een goede relatie? De redactie bundelde de beste stukken over lust, liefde en relaties
Waarover kan iemand vijftien jaar lang elke week iemand interviewen, zonder dat we het beu worden? De liefde natuurlijk. Journaliste Corine Koole had intussen al meer dan 1.000 gesprekken met doodgewone mensen over lust en liefde. Hieronder vindt u enkele van de meest beklijvende verhalen, en (bijna) alles wat u moet weten over seks en relaties.
Lees verder