Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 februari 2019

Feest wordt nachtmerrie: gloednieuw zwembad Kortrijk in lichterlaaie

Feest wordt nachtmerrie: gloednieuw zwembad Kortrijk in lichterlaaie
Twee dagen voor het gloednieuwe zwembad op Kortrijk Weide zou worden geopend, heeft een brand er voor onnoemelijk veel schade gezorgd. Dinsdagavond laat stond een deel van het complex in lichterlaaie. Pas na anderhalf uur kreeg de brandweer de vlammen onder controle. 
Lees verder

Geen biolabel voor halalvlees
Ritueel geslacht vlees kan geen Europees biolabel krijgen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist.
Lees verder

Greta Thunberg komt naar Antwerpse klimaatmars
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg komt morgen naar Antwerpen voor de klimaatmars. Haar aanwezigheid is een opsteker voor de kleinschalige klimaatacties, die de voorbije weken slechts enkele honderden deelnemers konden lokken.
Lees verder

Condoomgebruik niet langer nodig als één partner HIV heeft en trouw medicatie neemt
Het gebruik van een condoom is niet langer noodzakelijk bij koppels als één partner HIV-positief is en trouw zijn medicatie neemt. Dat is het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Het advies is goed nieuws voor koppels met een kinderwens.
Lees verder

Europese parlementsleden: snelheidsbegrenzers verplicht voor alle nieuwe auto's vanaf 2022
Als het aan een aantal Europese parlementsleden ligt, worden alle nieuwe auto's vanaf 2022 uitgerust met elektronica die actief voorkomt dat ze te snel kunnen rijden. 
Lees verder

Vermeend slachtoffer verhoord als verdachte na klacht van ex-bisschop Roger Vangheluwe: "Triest en schandalig"
De federale gerechtelijke politie heeft vanmorgen een vermeend slachtoffer van oud-bisschop Roger Vangheluwe verhoord. De voormalige bisschop diende een klacht in wegens laster en eerroof omdat de man beweert dat Vangheluwe hem 25 jaar geleden seksueel misbruikt heeft.
Lees verder

"Als we een echte verandering in Vlaanderen willen, moeten Vlaams Belang en N-VA een coalitie sluiten"
Bij de federale verkiezingen in mei zullen ze lijnrecht tegenover elkaar staan: de ene als lijsttrekker voor de N-VA, de andere als lijsttrekker voor Vlaams Belang. De wegen van Theo Francken en Dries Van Langenhove zijn abrupt gescheiden, maar toch is de kans klein dat hun jarenlange vriendschap eraan ten onder zal gaan: "Dries zal Theo geen pijn doen." Maar wie is Dries Van Langenhove eigenlijk? Een portret, met commentaar van hemzelf én van Theo Francken: "Elk procent dat hij wint, kan een procent zijn dat ik verlies."
Lees verder

Onderwijsvakbonden roepen algemene staking uit op woensdag 20 maart
De Vlaamse onderwijsvakbonden roepen een onderwijsstaking uit in alle sectoren op woensdag 20 maart 2019. Dat laat het gemeenschappelijk vakbondsfront weten in een persbericht.
Lees verder

Kinderen IS-weduwen moeten dan toch niet teruggehaald worden naar België
Zes kinderen van IS-strijdsters Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal moeten dan toch niet naar België gerepatrieerd worden. Dat heeft het Brusselse Hof van Beroep beslist.
Lees verder

"Het is Liliane, niet Lilianneke": ouderen klagen betutteling aan
Dat we bang moeten zijn om oud te worden, vindt Ann Peuteman. In haar jongste boek beschrijft ze hoe ingrijpend het leven verandert voor wie de 80 voorbij is. "Een bejaarde met vijftig euro zakgeld per maand, dat is geen uitzondering."
Lees verder

Peter De Keyzer: "Wat België eigenlijk nodig heeft, is een crisis"
De Europese Commissie maakt brandhout van de Belgische inspanningen voor sociaal-economische hervormingen. Die gaan veel te traag. Hoe verander je dat? Met een crisis, zegt Peter De Keyzer van Growth Inc.
Lees verder

VN formeel: België mocht Libisch geld niet vrijgeven
Volgens de Verenigde Naties had ons land nooit de honderden miljoenen euro's aan interesten op de bevroren Libische tegoeden mogen vrijgeven. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.
Lees verder

Fietsen delen is de toekomst en deze twee jonge Belgische ondernemers wijzen de weg
Ze hebben allebei een Frans klinkende naam, wonen allebei in Brussel en startten allebei een start-up waarbij fietsen delen centraal staat. Toch zijn Pierre de Schaetzen van Billy Bike en Alexander De Bièvre van Mobit geen concurrenten van elkaar. "We hebben elkaar nodig om gewoontes van burgers en overheden te veranderen."
Lees verder

Gemeenten lonken naar deelfietsen
Moeten gemeenten investeren in fietsdeelsystemen? Die vraag speelt steeds meer op in gemeenteraadsbesturen en gemeentelijke administraties. "Elk deelsysteem heeft zijn eigen specifiek publiek, daar moet je als gemeente slim mee omgaan."
Lees verder

Actie in stations voor zeldzameziektendag
De vrijwilligers van RaDiOrg, de nationale koepel voor zeldzame ziekten, voeren vandaag in drie verschillende stations campagne naar aanleiding van zeldzameziektendag. Dat kondigt de organisatie aan. Met onder meer getuigenissen en schmink wil RaDiOrg de aandacht vestigen op zeldzame ziekten en de moeilijkheden die daarbij komen kijken.
Lees verder

Testpassagier geraakt met valse bomgordel voorbij security Zaventem
Op Brussels Airport is een zogenaamde 'mystery passenger', die wordt ingezet om de veiligheid te testen, probleemloos voorbij de security geraakt met een nagemaakte bomgordel om z'n middel.
Lees verder

Elk jaar meer meldingen van genderdiscriminatie
In vijf jaar tijd is het aantal meldingen van genderdiscriminatie verdubbeld. In 2017 was er een aanzienlijke stijging van de meldingen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), en die stijging zet zich in 2018 door.
Lees verder

Ruim 340.000 werklozen in België
In januari telde ons land 346.106 werklozen, een daling met 10 procent in een jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de RVA en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
Lees verder

Meer dan 2.000 klimaatbrossers trekken door Antwerpen, met Anuna De Wever en Greta Thunberg op kop
In Antwerpen is vanmorgen de achtste nationale klimaatmars begonnen. Youth for Climate-bezielster Anuna De Wever en de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zijn opnieuw op het appel. Volgens de politie nemen er zo'n 2.500 betogers deel. Ook in Mechelen wordt er betoogd. "Het is belangrijk dat we blijven op straat komen tot er iets gebeurt", klinkt het bij de aanwezige jeugd.
Lees verder

Anuna De Wever, dagboek van een klimaatactivist (2): "Ik mag een TEDtalk geven: awesome!"
Klimaatactiviste Anuna De Wever houdt een dagboek bij over en rond het klimaatnieuws in ons land. Hier krijgt u deel 2, het eerste deel vindt u hier
Lees verder