Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 februari 2019

Dit verandert allemaal vanaf 1 maart, voor uw dienstencheques, elektriciteitsfactuur, bouw en woon-werkverkeer

Dit verandert allemaal vanaf 1 maart, voor uw dienstencheques, elektriciteitsfactuur, bouw en woon-werkverkeer
De maand februari zit er bijna op, tijd voor een vooruitblik op wat maart ons zal brengen. Zo zullen dienstencheques vanaf vrijdag een jaar geldig zijn, wordt de elektriciteitsfactuur wat duurder (maar nog altijd goedkoper dan vorig jaar), kunt u een premie krijgen om een gebouw te slopen én kan...
Lees verder

Pairi Daiza verwelkomt baby-olifantje
In het Waalse dierenpark Pairi Daiza is dinsdagavond een baby-olifantje geboren, meldt de zoo trots in een persbericht. Het is al de derde olifantengeboorte in Pairi Daiza. Mama en kalf verkeren in prima gezondheid.
Lees verder

Zoon schrijft biografie van Jan Peumans, enfant terrible bij N-VA: "Er zitten te veel jaknikkers in de partij"
"Ik heb een bloedhekel aan arrogantie", zegt Jan Peumans. En aan overlopers, opportunisten en Jean-Marie Dedecker, zo blijkt uit het boek van Wim Peumans, die zijn vader uitzwaait als Vlaams Parlementsvoorzitter en notoir enfant terrible van de N-VA.
Lees verder

Zo zien spiksplinternieuwe glijbanen eruit na hevige brand
Van het gloednieuwe glijbanen complex op Kortrijk Weide schiet na de zware brand van dinsdagnacht niet veel meer over. Alle glijbanen zijn vernield. Dat blijkt uit bovenstaande videobeelden. Mogelijk ligt de oorzaak bij een hoogspanningscabine.
Lees verder

Jumbo wil meer dan 100 winkels openen in Vlaanderen
De Nederlandse supermarktketen Jumbo ziet potentieel voor meer dan honderd winkels in Vlaanderen. Dat heeft managing director Peter Isaac gezegd in een gesprek met vakblad Gondola.
Lees verder

Aan de haal met Range Rover en Corvette en rekeningen geplunderd: juf in de cel voor pluimen van oud-burgemeester (88)
Een 43-jarige vrouw uit Vliermaal (Kortessem) zit sinds vorige week donderdag in de cel op verdenking van een hele rits malversaties, onder meer oplichting, diefstal, misbruik van vertrouwen van een persoon in een kwetsbare situatie en valsheid in geschrifte. De raadkamer verlengde gisteren haar...
Lees verder

Ook woensdag dagrecord gesneuveld in Ukkel
Schaatsliefhebbers die nog een sprankeltje hoop hadden, kunnen hun ijzeren glijders definitief diep in de opbergkast stoppen: voor de derde dag op rij is in Ukkel een dagrecord gevestigd. Iets na 13.00 uur was het 17,4 graden. Nog nooit was het sinds het begin van de metingen zo warm op 27...
Lees verder

Duizend jobs bedreigd bij BNP Paribas Fortis
Bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, zijn duizend jobs in gevaar. Dat bevestigen meerdere bronnen. Er komt evenwel een sociaal plan, waarbij oudere werknemers nog steeds op 58 jaar het bedrijf zouden kunnen verlaten.
Lees verder

Vlaamse regering legt bom onder ISVAG-verbrandingsoven
Vlaams minister voor Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft de omgevingsvergunning voor de nieuwe afvalverbrandingsoven van ISVAG in Wilrijk geweigerd. Dat maakte ISVAG, dat de beslissing zegt te betreuren, zonet bekend.
Lees verder

Onderwijsbonden roepen op om te staken op 20 maart
De onderwijsbonden roepen op om te staken op 20 maart. Dat melden COV, COC, VSOA Onderwijs en ACOD Onderwijs in een persbericht. Waarom? Daarom! Zelfs een kind weet wat onderwijs nodig heeft", is de slagzin waarmee het vakbondsfront hun staking aankondigen.
Lees verder

Muyters (N-VA): "Stop met SWT. Geef mensen een ontslagpremie en begeleid hen naar werk"
"Stop met SWT. Geef de mensen bij een collectief ontslag een ontslagpremie en begeleid hen maximaal naar een job." Dat heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA). Muyters reageert daarmee...
Lees verder

Man die Roger Vangheluwe beschuldigt, is verhoord: "Triest en schandalig"
Kris Verduyn, een man die beweert dat hij 25 jaar geleden door de toenmalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe seksueel misbruikt is, blijft bij zijn verklaringen. Wat nu gebeurt, noemt hij "triest en schandalig".
Lees verder

Pedagoog ontkracht mythes over leren: "Huiswerk is niet altijd effectief"
Huiswerk kunnen we beter afschaffen. Beeldschermen maken kinderen autistisch, depressief en narcistisch. Er bestaan talloze mythes rond onderwijs en leren, die pedagoog Pedro De Bruyckere onder de loep neemt in zijn nieuwste boek Juffen zijn toffer dan meesters.
Lees verder

Na bedreigingen op sociale media: NMBS-treinpersoneel wil af van verplichte naambadge
De vakbonden bij de NMBS vragen met aandrang dat treinconducteurs geen badge meer moeten dragen met hun naam op. "Medewerkers krijgen doodsbedreigingen op sociale media."
Lees verder

Veiligheidscontroles "zo lek als een zeef": met bomgordel voorbij security op Brussels Airport
De veiligheidscontroles op Brussels Airport zijn zo lek als een zeef. Een 'mystery passenger', die wordt ingezet om de veiligheid te testen, raakte op 1 oktober probleemloos voorbij de veiligheidscontrole met een nagemaakte bomgordel om zijn middel. De staat donderdag in Het Laatste Nieuws. De...
Lees verder

Gedaan met het mooie weer: kans op rukwinden tot 50 kilometer per uur
Donderdag neemt de bewolking toe vanaf het westen en na de middag en volgende nacht valt er regen. De maxima bedragen tussen 9 tot 14 graden met meer wind. Het KMI voorspelt rukwinden tot 50 kilometer per uur in het binnenland en tot 60 kilometer per uur aan zee.
Lees verder

STANDPUNT. Denk eens aan de volgende generaties
De bank BNP Paribas Fortis wil in de komende drie jaar 2.500 banen schrappen. Dat bericht lekte woensdag uit via de socialistische vakbond BBTK. Een groot deel van het jobverlies zou opgevangen kunnen worden met natuurlijke afvloeiingen. Maar voor zo'n duizend jobs zou er een andere oplossing nodig...
Lees verder

Tot de helft van de kankers valt te vermijden: "Je hebt echt veel zelf in handen om het onheil af te wenden"
Vier op de tien kankers bij mannen en de helft van alle kankers bij vrouwen in België valt te vermijden als we onze levensstijl aanpassen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek. "We staren ons soms blind op de medische spitstechnologie om kanker te...
Lees verder

DISCUSSIE. Is een afvalverbrandingsoven nog van deze tijd?
Woensdagavond weigerde Vlaams minister voor Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) de omgevingsvergunning voor de nieuwe afvalverbrandingsoven van ISVAG in Wilrijk. ISVAG, dat de huidige oven wilde vervangen door een nieuwe installatie, betreurde de beslissing.
Lees verder

Kernreactor Doel 1 mag na tien maanden weer draaien
Uitbater Engie Electrabel mag kernreactor Doel 1 heropstarten. Dat zegt de nucleaire waakhond FANC donderdag. De reactor werd eind april 2018 stilgelegd door een lek in een koelwaterleiding. De heropstart is gepland voor 15 maart.
Lees verder