Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 7 januari 2019

Wanneer je partner ook je collega is: “Je deelt de stress, maar als het lukt, dan vier je ook samen”

Wanneer je partner ook je collega is: "Je deelt de stress, maar als het lukt, dan vier je ook samen"
Vier jaar lang met je lief aan een tv-serie werken zonder elkaar de kop in te slaan? Jonas Geirnaert en Julie Mahieu deden het voor De dag, Hoe is het om als koppel ook professioneel verstrengeld te zijn? "Als mijn partner zegt: ík ga nu iets drinken, dan weet ik dat hij alleen wil gaan."
Lees verder

Proces Nemmouche maandag van start: "Dit is slechts het begin. We zullen Brussel te vuur en te zwaard verwoesten"
Voor het assisenhof in Brussel begint volgende week het proces tegen Mehdi Nemmouche en zijn kompaan Nacer Bendrer. Het duo staat terecht voor de terreuraanslag in het Joods Museum en verboden wapendracht. Maandag wordt de jury samengesteld. Het echte werk begint donderdag.
Lees verder

Nieuwe erfenisregels, meer testamenten
Door de nieuwe erfenisregels lieten meer Belgen in 2018 hun testament opstellen of wijzigen. Vorig jaar ging het om 63.094 nieuwe en aangepaste testamenten, een stijging van bijna 15 procent.
Lees verder

Bijna 1.500 vacatures voor leerkrachten in Vlaanderen
Momenteel staan er 1.500 vacatures voor leerkrachten open in Vlaanderen. Dat zijn er dubbel zoveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers die VTM Nieuws heeft opgevraagd.
Lees verder

Blokkende VUB-studenten voeren actie tegen geplande Cyclocross op campus
Studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en l'Université libre de Bruxelles (ULB) voeren actie tegen de internationale cyclocross op hun campus. Ze vinden dat de universiteit tijdens een van de zwaarste periodes van het jaar -de blok- geen veldrit hoort te organiseren.
Lees verder

Antwerpse rapper onder vuur na steunlied voor veroordeelde tienerpooier
De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani ligt onder vuur na het uitbrengen van een nieuw lied. In 'Amigo' neemt Eddyani het op voor een veroordeelde tienerpooier, een bevriende rapper, die momenteel zijn straf uitzit voor gedwongen prostitutie van een 15-jarig meisje. Vicepremier en minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) veroordeelt het "ten stelligste".
Lees verder

De Crem: "Politie heeft inschattingsfout gemaakt bij oudejaarsrellen in Molenbeek"
In VTM NIEUWS heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vanmiddag zwaar uitgehaald naar de politie. "De voorbereiding en de planning in de nacht van 31 december op 1 januari was totaal onvoldoende, en men heeft oorspronkelijk geen versterking gevraagd."
Lees verder

De vader van Wim Distelmans is vroeg overleden: "Het spijt mij dat ik niet meer tijd vrijgemaakt heb om met hem te praten"
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: hoogleraar palliatieve geneeskunde Wim Distelmans (66). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
Lees verder

Meer dan twintig procent van alle elektriciteit kwam vorig jaar uit het buitenland
De grote onbeschikbaarheid van de verschillende kernreactoren in Doel en Tihange heeft de import van elektriciteit vorig jaar doen pieken. Meer dan een vijfde van de elektriciteit kwam in 2018 uit het buitenland. Vooral oktober en november waren een historisch dieptepunt voor de nucleaire productie, zo leren voorlopige cijfers van hoogspanningsnetbeerder Elia.
Lees verder

Jury voor proces Nemmouche wordt vandaag samengesteld
In het Brusselse assisenhof wordt vandaag de jury samengesteld die zal moeten oordelen over het lot van Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, de twee verdachten van de aanslag op het Joods Musuem, op 24 mei 2014. 
Lees verder

Meldpunt moet probleem van tienerpooiers in kaart brengen
Er komt een Vlaams meldpunt voor tienerpooiers. Dat moet het probleem beter in kaart brengen en voor een betere begeleiding van minderjarige slachtoffers zorgen. De aankondiging volgt na de ophef rond de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani die in een nieuw nummer een veroordeeld tienerpooier verdedigt. 
Lees verder

Vlaamse jongeren roepen op om voortaan te spijbelen voor het klimaat: "Hoe kan ik nog studeren als die wereld straks om zeep is?"
De Zweedse Greta Thunberg (15), die weigerde naar school te gaan zodat ze actie kon voeren tegen de klimaatopwarming, inspireert ook Vlaamse tieners. Komende donderdag trekken Anuna De Wever Van Der Heyden (17) en Kyra Gantois (19) samen met een groep gelijkgezinden met protestbordjes naar het parlement. "Schaf een F-35 minder aan en pomp dat geld in het milieu."
Lees verder

Oost-Vlaamse garagisten bouwen wagens om voor mensensmokkelaars
Deze week start in Gent een groot proces tegen de Belgische cel van een internationale mensensmokkelbende. Het kopstuk, een 41-jarige Bulgaar, gebruikte zijn kennissen hier om bestelwagens, lichte vrachtauto's en trailers om te bouwen om er mensen in te verstoppen.
Lees verder

Waarom een schepen tegen eenzaamheid helaas zinvol is
Sint-Truiden krijgt als eerste stad een schepen tegen eenzaamheid. De helft van de Belgen voelt zich soms eenzaam, maar kan de stad dat probleem oplossen? "We willen dat mensen een nadenken: tiens, hoe is het met mijn buren?"
Lees verder

Waarom protesteren tegen VUB-veldrit? "Als je die ene dag niet ingepland krijgt in je schema, dan scheelt er iets aan je timemanagement"
Een veldrit midden op de campus van de VUB, midden in de blok? Een teken dat de universiteit marketing belangrijker vindt dan onderwijs, vindt een groepje studenten. Maar op veel steun konden ze niet rekenen.
Lees verder

Wie is rapper Moreno, de tienerpooier uit het nieuwe nummer van Soufiane Eddyani?
'Gepakt door het systeem' rapt Soufiane Eddyani wanneer het in 'Amigo' over zijn rapvriend Moreno gaat. Maar wie diens strafblad bekijkt, ziet al snel dat het om veel meer gaat dan een systeemfout.
Lees verder

Serhat zit op kot in Gent: "In Antwerpen zijn de mensen meer gesloten dan in Gent"
Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: UGent-student geneeskunde Serhat Yildirim (22).
Lees verder

Professoren bekritiseren overheidsdienst: "FOD Sociale Zekerheid schendt rechten van mensen met handicap"
In een open brief in de krant De Standaard spreken meer dan 20 professoren schande over de overheidsdienst voor personen met een beperking. Die is ontoegankelijk, onverantwoord traag en doet er alles aan om dat voor de buitenwereld te verbergen, zo klinkt het. De proffen vertegenwoordigen samen alle Belgische universiteiten. 
Lees verder

Transportbonden versperren grensovergang met Frankrijk in Rekkem
De transportbonden versperren maandagochtend aan de grensovergang in Rekkem de volledige E17-snelweg richting Frankrijk. Kort na 8 uur vertraagde een karavaan vanuit Kortrijk om tot volledige stilstand te komen in Rekkem.
Lees verder

Terreurverdachte hield zich maandenlang schuil in België
België is nog steeds een toevluchtsoord voor terroristen die elders in Europa worden gezocht. Het Italiaanse gerecht kon de Tunesiër Bilel Tebini pas vatten na een klopjacht van meerdere maanden terwijl hij in België zat.
Lees verder