Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 12 januari 2019

Vijf jaar lang ging Mehdi Nemmouche elke vraag over de moorden in het Joods Museum uit de weg

Vijf jaar lang ging Mehdi Nemmouche elke vraag over de moorden in het Joods Museum uit de weg
Nee, praten wou Mehdi Nemmouche niet met zijn ondervragers. Toch niet over de aanslag op het Joods Museum, legde procureur Bernard Michel gisteren uit. Eén keer sprak hij wel, tijdens een transport: "Over Bosnië, de Franse film van de jaren vijftig en Charles Aznavour."
Lees verder

1 op de 8 Vlaamse huizen niet aangesloten op riolering
Het afvalwater van 1 op de 8 Vlaamse huizen komt nog steeds in een gracht of beek terecht in plaats van een riolering. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die VRT NWS kon inkijken. Tegen 2027 eist de Europese Unie echter dat alle Vlaamse waterwegen zuiver zijn.
Lees verder

"Het is triest hoe weinig een mensenleven waard is in België"
Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: Winter Van Herreweghe (19), student rechten aan Universiteit Gent
Lees verder

Vakbonden Proximus maandag bij premier Michel
Premier Charles Michel ontvangt maandag om 13 uur de vakbonden van Proximus om te praten over het aangekondigde transformatieplan van het telecombedrijf. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) zullen die ontmoeting bijwonen. 
Lees verder

Geens: "Overheid is volop bezig om kinderen IS-strijders uit Syrië terug te halen"
De overheid is samen met internationale organisaties volop bezig Belgische kinderen van IS-strijders uit Syrië terug te brengen naar ons land. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan de VRT. De rechtbank verplichtte de Belgische staat onlangs de kinderen terug te brengen. De moeders blijven voorlopig in Syrië.
Lees verder

Binnenkort ook een lage-emissiezone in uw gemeente? Vlaamse regering maakt regels eenvoudiger
Vlaanderen maakt het makkelijker voor kleine gemeenten om in de toekomst een lage-emissiezone in te voeren. Dat blijkt uit een voorontwerp dat de regering vandaag goedkeurde op voorstel van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Het wordt ook makkelijker om buitenlandse overtreders te beboeten.
Lees verder

Recordvangst drugs in beslag genomen in Antwerpse haven
De douanedienst van de FOD Financiën onderschepte in 2018 opnieuw een recordhoeveelheid drugs in de haven van Antwerpen. Meer dan 50 ton cocaïne werd in beslag genomen, goed voor een straatwaarde van ongeveer 2,5 miljard euro. Douane en Accijnzen zijn een stuk efficiënter geworden, concludeert minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
Lees verder

Vlaamse projecten rond 1 euromaaltijden "in alle stilte begraven"
De Vlaamse projecten rond '1 euromaaltijden' zijn afgelopen. Dat is te horen bij Vlaams minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA). Na een evaluatie is het aan de volgende Vlaamse regering om te beslissen of het initiatief al dan niet wordt voortgezet. 
Lees verder

Hoe ga je als ouder om met kinderen die brossen om actie te voeren?
"Mama, papa, ik wil volgende week ook brossen voor de bossen." Het is een zinnetje dat wellicht aan menige keukentafel te horen is, nu de spijbelactie voor het klimaat een succes blijkt. Moet je als ouder juichen of huilen als je tiener de school wil overslaan ten voordele van het klimaat?
Lees verder

Ook autopsieverslagen van slachtoffers Joods Museum stonden op gestolen harde schijf
Op de harde schijf die vorige week is gestolen uit het gebouw van het Brusselse parket, stonden niet alleen autopsierapporten van de aanslagen van 22 maart, maar ook van de vier slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum van België. Dat meldt het federaal parket. 
Lees verder

Zeker vijf relschoppers geïdentificeerd na rellen tijdens oudejaarsnacht in Molenbeek
Tien dagen na de rellen in Molenbeek zijn zeker vijf relschoppers geïdentificeerd. Dat heeft VTM Nieuws uit goede bron vernomen. Daarnaast is de politie nog op zoek naar heel wat anderen.
Lees verder

Stuk beton van viaduct E17 in Gentbrugge valt door achterruit van auto
Onder het viaduct van de E17 in Gentbrugge is vrijdagochtend een stuk beton door de achterruit van een wagen gevallen. Dat gebeurde bij een inspectie door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Lees verder

'Geel hesje' belandt tijdens actie onder vrachtwagen op snelweg nabij Luik en komt om het leven
In het Waalse Visé, in de provincie Luik, is vanavond bij een protestactie een geel hesje onder een vrachtwagen beland en overleden. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, is voorlopig nog onduidelijk.
Lees verder

Redder van Oosterweelverbinding buigt zich nu over Uplace
Toparchitect Alexander D'Hooghe, de 'mirakelman' die twintig jaar stilstand in de Antwerpse Oosterweelverbinding doorbrak, moet nu ook een oplossing vinden voor een tweede groot Vlaams zombieproject. Hij onderhandelt al enkele maanden in alle stilte met ruziënde politieke overheden, ondernemers en bewonersgroepen over een compromis rond de ontwikkeling van een groot braakliggend industriegebied van 240 hectare in de Vlaamse noordrand rond Brussel, zo schrijft De Tijd vandaag. Het project zit geblokkeerd door de juridische veldslag rond winkelcentrum Uplace.
Lees verder

Eerste twee kinderen van Syriëstrijders mogen terugkeren naar België
De eerste twee kinderen van Syriëstrijders mogen naar België terugkeren. De regering heeft de opdracht gegeven aan de Belgische diplomatieke diensten in Turkije om de nodige reisdocumenten af te leveren aan twee meisjes van twee en vier jaar, zo bevestigde het kabinet van Maggie De Block (Open Vld), minister van Asiel een Migratie, vandaag in de kranten van Mediahuis.
Lees verder

Gerecht voert corruptieonderzoek tegen baggerbedrijf DEME
Het gerecht van Oost-Vlaanderen onderzoekt of baggergroep DEME miljoenen dollars aan smeergeld liet betalen om een groot contract in Rusland van concurrent Jan De Nul af te snoepen, zo schrijft De Tijd vandaag. DEME mocht in 2014 en 2015 baggerwerken uitvoeren rond de haven van Sabetta in de Siberische noordpoolregio. Dat contract kon op jaarbasis zo'n 100 miljoen dollar opleveren.
Lees verder

Bedrijven gaan plasticvangers testen op de Schelde
Privébedrijven mogen van de Vlaamse Waterweg plasticvangers testen op de Schelde. Een systeem met netten tot op de bodem moet plastic opvissen zonder al te veel vis te vangen en de scheepvaart te hinderen.
Lees verder

Van knuffelmigrant tot tienerpooier: de gangsterjaren van Bilal 'Moreno' Azzouzi
Wie is Moreno, de veroordeelde tiener­pooier aan wie de Antwerpse zanger Soufiane Eddyani een draak van een nummer opdraagt omdat hij in de cel zit? En wie zijn zijn slacht­offers, die dankzij 'Amigo' eindelijk serieus worden genomen? "Iedereen verdient een tweede kans, ook Moreno, maar niet in ons jeugdcentrum."
Lees verder

Radicaal, radicaler, Nemmouche: al in 2010 kondigde terreurverdachte plannen voor aanslag aan
Negen jaar geleden kondigde terreurverdachte Mehdi Nemmouche tegenover een gevangenisdirecteur aan dat men hem maar beter kon doden, want zodra hij zelf de kans zou krijgen, zou hij "een maximaal aantal goddelozen, ongelovigen en afvalligen elimineren". Dat blijkt uit het requisitoir van de federale procureurs op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum in mei 2014.
Lees verder

"Schaf de vaste benoemingen in het onderwijs af": (ex)-leerkrachten over het lerarentekort
Het tweede trimester van het schooljaar startte deze week met een slecht rapport: 1.500 vacatures voor leerkracht raken maar niet ingevuld. Het aantal mensen dat op latere leeftijd leraar wordt, weegt niet op tegen het aantal beginnende leerkrachten dat er het krijtje bij neerlegt. "Ik mocht nooit beginnen met mijn eigen klas."
Lees verder