Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 januari 2019

Nieuwjaarswensen massaal verstuurd via sociale media

Nieuwjaarswensen massaal verstuurd via sociale media
De nieuwjaarswensen voor een gelukkig 2019 zijn opnieuw massaal via sociale media verstuurd. Daarmee lijkt een einde te komen aan het tijdperk van vertragingen op het telefoonnetwerk door de vele sms'jes en telefoontjes. Dat blijkt uit de gegevens die de telecomoperatoren tijdens de nieuwjaarsnacht verzamelden.
Lees verder

Brusselse brandweer is na alweer "zware nieuwjaarsnacht" geweld beu: "Geen enkele controle meer mogelijk in sommige wijken"
Vakbondsman Eric Labourdette (VSOA) is het geweld tegen de brandweer meer dan beu. Volgens hem konden pompiers enkele branden in de wijk Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek niet blussen omdat er geen politie aanwezig was om hen te beschermen tegen de omstaanders.
Lees verder

Brandweerwagen vernield en apotheker geplunderd in Molenbeek, hulpdiensten bekogeld met stenen en vuurwerk
De Brusselse brandweer heeft een woelige nieuwjaarsnacht achter de rug. De pompiers moesten 83 keer uitrukken, waarvan 66 keer voor brandjes op de openbare weg. Een brandweerwagen werd met stenen bekogeld en een apotheek werd geplunderd, aldus een woordvoerder van de brandweer. Het metrostation Zwarte Vijvers moest even gesloten worden op bevel van de politie, na incidenten op straatniveau. 
Lees verder

2018 was "uiterst warm, zeer zonnig en zeer droog": gemiddelde temperatuur evenaart record van 2014
De gemiddelde temperatuur in 2018 bedroeg 11,9 graden in Ukkel, een evenaring van het record van 2014. Dat meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) vandaag. "Uiterst warm, zeer zonnig en zeer droog", zo vat VRT-weerman Frank Deboosere het voorbije weer-jaar samen op Twitter. 
Lees verder

Zes vragen over het terughalen van kinderen van IS-strijders
Als België effectief kinderen van IS-strijders in Koerdische kampen terug naar België wil overbrengen, wat moet er dan gebeuren? Welke stappen worden overwogen? En waar gaan die kinderen dan naartoe? Er zijn meerdere opties om de overbrenging te regelen, zo blijkt.
Lees verder

Tijdens eindejaarsvuurwerk barstte de hel los voor de vogels in ons land : radarbeelden tonen hoe ze massaal wegvlogen
De overgang van oud naar nieuw is voor dieren meestal geen pretje. Animaties van radarbeelden tonen nu hoe vogels in ons land door het vuurwerk werden opgeschrikt en massaal wegvlogen. De impact op onze gevederde vrienden blijkt enorm.
Lees verder

De Crem over rellen tijdens jaarwisseling: "Totaal onaanvaardbaar"
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) noemt de rellen tijdens de jaarwisseling in Brussel "totaal onaanvaardbaar". Net als Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) stelt hij zich vragen bij de planning en organisatie van de Brusselse politie. De relschoppers die hulpverleners bedreigden en branden stichtten riskeren minstens vijf jaar cel. 
Lees verder

Moet psychiater meer geld krijgen als die goede resultaten kan voorleggen?
Moet een psychiater die erin slaagt zijn depressieve patiënten uit het dal te laten klimmen, meer verdienen dan zijn collega die slechtere resultaten behaalt? In Nederland woedt de discussie. "Ik vrees dat er meer nadelen zijn dan voordelen."
Lees verder

Nieuwjaarsplunderingen waren gepland, zeggen buurtbewoners Zwarte Vijvers: "Het was gewoon afwachten hoe erg het deze keer zou zijn"
"De stenen hadden ze klaargelegd achter die garagepoort. Ze waren bijna allemaal in het zwart gekleed, ze droegen mutsen en sjaals zodat camerabeelden weinig zullen helpen. Maak ons niet wijs dat dit iets spontaans was." Molenbeek, dag 2 van het nieuwe jaar.
Lees verder

Gedetineerde die ontsnapte uit gevangenis van Namen liep via de voordeur naar buiten
De gedetineerde die gisterenochtend ontsnapte uit de gevangenis van Namen, was de inkomhal aan het poetsen toen hij gewoon via de voordeur kon ontsnappen in zijn gevangenisoutfit. Hij is nog steeds op de vlucht, meldt het parket van Namen vandaag.
Lees verder

Wintersolden gaan van start met 7 procent meer in rekken dan vorig jaar door warm najaar
Vandaag/donderdag starten de wintersolden, de hoogdagen voor koopjesjagers bij de start van het nieuwe jaar. Door het warme najaar ligt er nog 7 procent meer in de rekken dan vorig jaar, zodat de solden zullen starten met een groot aanbod en hoge kortingen van bij het begin. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 556 uitbaters van kleding- of schoenenwinkels. Ook Comeos en Mode Unie geven aan dat er vanaf de eerste dag fikse kortingen te rapen vallen.
Lees verder

Artsen mogen vruchtbare vrouwen omstreden epilepsiemedicijn niet meer toedienen
Vruchtbare vrouwen mogen geen valproaat, een middel tegen epilepsie, meer voorgeschreven krijgen. Er zijn te veel risico's voor de ongeboren baby. "Een goede zaak", klinkt het bij de slachtoffervereniging. De leden wachten wel nog altijd op een schadevergoeding.
Lees verder

"We moeten het beste uit onszelf halen. Wat dat betreft ben ik het eens met Dries Van Langenhove"
De Vlaamse Jeugdraad ontdekte in september leden van Schild & Vrienden in zijn rangen. Voorzitter Alexandra Smarandescu zette de vier aan de deur. Geen eenvoudige beslissing voor de 22-jarige rechtenstudente uit Diest.
Lees verder

Prestatiekloof gaapt aan de universiteiten
Er gaapt een prestatiekloof aan onze universiteiten. Studenten met een migratieachtergrond hebben het veel moeilijker dan andere jongeren om een vliegende start te nemen. "Het verschil in studierendement loopt op tot tientallen procenten."
Lees verder

Voorzitter Comité I: "Waakzaam zijn voor buitenlandse inmenging bij verkiezingen"
Het valt niet uit te sluiten dat ook in ons land pogingen zullen worden ondernomen om de verkiezingen van mei te beïnvloeden. Daarvoor waarschuwt Serge Lipszyc, de voorzitter van het Comité I.
Lees verder

Onderzoek naar optreden politie in Molenbeek
Nu het puin geruimd is in Molenbeek, schiet dienstdoend burgemeester Abdellah Achaoui (PS) in actie. Deze week nog moet een rapport klaar zijn dat analyseert hoe het zo snel zo zwaar uit de hand kon lopen op oudejaarsnacht.
Lees verder

Slachtoffers van omstreden medicijn vragen schadevergoeding
In ons land zijn honderd gezinnen lid van de Belgische Vereniging van Slachtoffers van Valproaatsyndroom (BVSV). Valproaat is het actieve bestanddeel van Depakine, een vaak voorgeschreven medicijn tegen epilepsie, dat ernstige gevolgen kan hebben voor ongeboren kinderen. De slachtoffers willen dat de overheid een register van slachtoffers aanlegt, zoals in veel andere landen het geval is.
Lees verder

Beelden treinramp Buizingen gebruikt in Amerikaanse horrorfilm
In de Amerikaanse Netflix-film Death Note worden beelden gebruikt van de treinramp in Buizingen in 2010. Daarbij vielen 19 doden en minstens 310 gewonden. Het is niet duidelijk of Netflix de rechten op de beelden heeft of ze ongevraagd gebruikt werden. De nabestaanden en de NMBS waren alvast niet op de hoogte. 
Lees verder

Leven met kanker: "'Ze leefden nog lang en gelukkig.' Maar je kunt ook kort en gelukkig leven. Misschien wel gelukkiger"
Niemand wil dood aan kanker, maar leven met of na de ziekte is evenmin een lachertje. Volgens de statistieken krijgen we er allemaal ooit mee te maken, bij onszelf of in onze omgeving, en toch gaapt er een diepe kloof van onbegrip tussen de wereld van patiënten en die van gezonde mensen. Wij brachten vier lotgenoten samen: Bart van Eldert, Danielle Pinedo, Floor Van Liemt en Sabine De Vos.
Lees verder

Agenten pikken kritiek De Crem niet: "Niet de politie, maar die ettertjes zijn het probleem"
Na het geweld in Molenbeek op oudejaarsnacht is binnenlandminister De Crem streng voor de lokale politie. Volgens hem hadden ze beter voorbereid moeten zijn - zeker omdat het feestgeweld een terugkerend probleem is. Politiemensen vinden de kritiek misplaatst: "De politiek trekt te weinig lessen uit het verleden."
Lees verder