Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 13 januari 2019

Is Zele een werk van Michelangelo kwijt?

Is Zele een werk van Michelangelo kwijt?

Vrijdagochtend is 's morgens vroeg ingebroken in de Sint-Ludgeruskerk in Zele. Bij de inbraak is het schilderij "Heilige Familie" uit de 16e eeuw gestolen. Dat is niet zomaar een schilderij.

Lees verder

'België zal altijd aan de goede kant van de geschiedenis staan'

De nieuwjaarsreceptie van de MR in Waals-Brabant had veel weg van een verkiezingsmeeting, waarbij partijvoorzitter Olivier Chastel, Waals minister-president Borsus en premier Charles Michel de realisaties onder hun beleid in de schijnwerpers zetten.

Lees verder

Gele hesjes manifesteren uit eerbetoon aan overleden actievoerder

Een vijftigtal gele hesjes heeft vanmorgen actie gevoerd in Namen. Nu zijn onderweg naar Bergen, waar ze zullen deelnemen aan een manifestatie die om 14.00 uur start.

Lees verder

Belg opgepakt omdat hij archeologische site beschadigde

In Chili zijn vrijdag drie mensen, onder wie één Belg, opgepakt omdat ze schade zouden hebben aangericht aan de Atacama-reus, een geoglief in de Atacamawoestijn.

Lees verder

Parket in beroep tegen vrijspraak voor burgers die migranten hielpen

Het parket-generaal van Brussel heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in december over vier burgers die migranten onderdak hadden geboden. In dat proces werden ze vrijgesproken.

Lees verder

Verkeerschaos na wegverzakking in de buurt van Ikea: 'Vermijd de omgeving'

Een wegverzakking op de Boomsesteenweg in Wilrijk zorgt zaterdag voor een enorme verkeerschaos in de omgeving van het winkelcentrum waar onder andere Ikea en Media Markt gevestigd zijn. De parking van Ikea is niet bereikbaar vanaf de A12. De politie vraagt met aandrang de omgeving te vermijden.

Lees verder

CD&V-voorzitter Beke: 'Onze manier van leven staat op het spel'

De grootste bedreiging voor Vlaanderen komt niet van buitenaf maar van binnenuit, waarschuwde CD&V-voorzitter Wouter Beke op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. De steken naar N-VA bleven daarbij niet achterwege. 'Nu sommigen België niet gesplitst krijgen, willen ze dan maar de Vlamingen splitsen. Maar niet met ons.'

Lees verder

Ongeveer 2.500 mensen in Brussel op straat voor waardige migratiepolitiek

Aan het Brussels Noordstation hebben zich zaterdag ongeveer 2.500 mensen verzameld om een echte, humane migratiepolitiek te eisen. Dat hebben de organisatoren van de manifestatie gemeld. De aanwezigen klaagden de politieoperaties aan die regelmatig plaatsvinden in het Maximiliaanpark, maar ook over het uitblijven van antwoorden in het dossier rond de dood van de kleine Mawda.

Lees verder

Een op de drie Vlaamse dierenartsen kampt met een burn-out

Een op de drie actieve Vlaamse dierenartsen kampt met een effectieve burn-out. Dat blijkt uit een studie van professor Elke Van Hoof (VUB), die zaterdag werd voorgesteld in Leuven. Het risico is het grootst bij vrouwen en jongeren. Belangrijkste oorzaak is het onevenwicht tussen werk en privéleven.

Lees verder

De Wever: 'Het is tijd voor het confederalisme'

'Onze ambitie om goed te besturen is niet weg', sprak Bart De Wever tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Daarvoor ziet de N-VA-voorzitter maar één weg: het confederalisme. 'Wij zijn groter dan ooit tevoren.'

Lees verder

Vrachtwagen doodrijder 'geel hesje' teruggevonden, chauffeur nog steeds spoorloos
De Nederlandse politie heeft de vrachtwagen teruggevonden waarmee vrijdag een geel hesje in Visé is doodgereden. De chauffeur is nog steeds op de vlucht. Dat heeft het parket gemeld tijdens een persconferentie. Intussen gaat het parket niet uit van een ongeval, maar wel van 'opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.
Lees verder

Zelfs op de markt krijg je binnenkort geen plastic zakje meer

Op de wekelijkse markt in Kortrijk worden straks geen plastic zakjes meer uitgedeeld. Ook in andere steden, zoals Sint-Niklaas of Gent, wordt volop geëxperimenteerd met milieuvriendelijkere alternatieven, zoals herbruikbare tassen of netjes. De marktkramers zelf zijn ook vragende partij. 'Omdat we zullen moeten, als het straks verboden wordt.'

Lees verder

Jongeman zwaargewond nadat hij werd voortgesleept door wagen

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn twee personen in Ans opgepakt nadat ze een jongeman van 26 jaar aan hun auto hadden vastgebonden en voortgesleept ter hoogte van het Sint-Lambertusplein. Dat werd vernomen bij de politie van Luik.

Lees verder

Veel schade bij plofkraak Bpost in Kinrooi

Bij Bpost op de Neeroeterseweg in Kinrooi is er een plofkraak gepleegd. Dat meldt VRT. Voorlopig is het nog niet duidelijk of de daders buit hebben gemaakt. De schade zou wel aanzienlijk zijn.

Lees verder

Nieuw inhaalverbod voor vrachtwagens van start

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vastgelegd waar er op de Vlaamse wegen een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens. Zo gelden vanaf nu in België dezelfde regels als in de overige Europese landen.

Lees verder

Werkgever mag positief discrimineren

Met de positieve discriminatie wordt een stukje arbeidsdeal realiteit. De minderheidsregering heeft een lijst met 25 maatregelen die ze door het parlement wil jagen. De N-VA heeft de sleutel in handen.

Lees verder

Minister De Backer wil belang overheid in Proximus afbouwen

Philippe De Backer (Open Vld), ontslagnemend minister van Telecommunicatie, pleit ervoor om het belang van de overheid in Proximus de komende jaren af te bouwen. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag.

Lees verder

Minister Bellot veegt Wallonië de pan uit over vertraging voorstadsnet rond Brussel

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) haalde op RTL vandaag uit naar Wallonië over de vertraging van het zogenaamde Gewestelijk ExpresNet (GEN) rond Brussel. 'De Walen moeten voor hun eigen deur vegen.'

Lees verder

Michel vs. Magnette? Premier denkt aan Europese lijst
Er is mogelijk een Europees titanengevecht op komst tussen Charles Michel (MR) en Paul Magnette (PS).
Lees verder

Burgemeester van Gdansk neergestoken tijdens publiek evenement

De burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz, is zondagavond neergestoken en gewond geraakt tijdens een publiek evenement. Hulpdiensten hebben de burgemeester ter plaatse gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden Poolse media.

Lees verder