Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 januari 2019

“Dieren pikken elkaar volledig kaal door stress”: Animal Rights maakt sombere beelden in kippenbedrijf

"Dieren pikken elkaar volledig kaal door stress": Animal Rights maakt sombere beelden in kippenbedrijf
Animal Rights brengt onthutsende beelden naar buiten van de leefcondities van liefst 290.000 kooikippen in een megastal in Merksplas. "In kooisystemen worden veel dieren op een kleine oppervlakte gepropt zonder de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag", zegt Animal Rights-campagnecoördinator Els van Campenhout. "Door het leven op gaas treden er pootproblemen op en vanwege de stress pikken de dieren elkaar volledig kaal."
Lees verder

Wat weerhoudt ons van hoffelijk te leren ritsen?
Al jaren proberen verschillende campagnes Vlamingen diets te maken dat ritsen voor vlotter verkeer zorgt. Deze keer moet de slogan 'Rits vooraan, file zo gedaan' ons overtuigen hoffelijker te zijn tijdens verkeersopstoppingen. Waarom blijven we mensen die ritsen hufters vinden?
Lees verder

Leerkrachtentekort dubbel zo groot als vorig jaar in Vlaams onderwijs
Er is een groot tekort aan leerkrachten in Vlaanderen. Momenteel zijn er maar liefst 1.500 openstaande vacatures: 453 in het basisonderwijs en 971 in het secundair onderwijs. Dat zijn er dubbel zoveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar, berekende VTM Nieuws.
Lees verder

"Een meisje van 16 opsluiten, aanprijzen op escortsites en verkopen aan mannen: wie doet er nu zoiets?"
Drie jaar nadat tienerpooiers op de radar van het gerecht zijn verschenen, neemt het aantal pubermeisjes dat in jeugdinstellingen wordt geronseld voor de prostitutie nog steeds toe. Er is nood aan een gespecialiseerd vluchthuis voor minderjarigen, zegt Payoke, het centrum voor slachtoffers van mensenhandel. "De daders zijn alweer vrij, maar die meisjes zijn getekend voor het leven."
Lees verder

1 op de 8 jonge Belgische bestuurders rijdt elke maand onder invloed van drugs
Goed 12 procent van de jonge Belgische bestuurders zit zeker eens per maand onder invloed van drugs achter het stuur. Dat blijkt uit de zevende editie van de Verkeersonveiligheidsenquête die Vias Institute vandaag voorstelde. Het is vooral in het Brussels gewest en Wallonië dat het probleem zich stelt. Daar gaat het om respectievelijk 20 en 17 procent van de bestuurders tussen 18 en 34. 
Lees verder

Rapper Soufiane Eddyani reageert op heisa rond tienerpooier: "Iedereen verdient een tweede kans"
De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani (20) heeft gereageerd op de heisa die ontstond na het uitbrengen van zijn laatste nummer 'Amigo'. Eddyani had het nummer opgedragen aan zijn vriend Bilal A., die in de cel zit voor verkrachting en kinderprostitutie. "Iedereen verdient een tweede kans", zegt hij.
Lees verder

"Dit jaar al veelvoud aan Twitter-haat": Rudi Vranckx blokkeert voor het eerst accounts
VRT-journalist Rudi Vranckx kreeg in de eerste week van dit jaar al meteen te maken met haatberichten op Twitter. "Het gif moet er écht uit", klinkt het.
Lees verder

Advocaat Nemmouche: "Hij is onschuldig, we hebben harde DNA-bewijzen"
Mehdi Nemmouche zal op zijn assisenproces onschuldig pleiten. Dat zegt zijn advocaat Henri Laquay. Volgens hem is het onderzoek door het federaal parket allesbehalve correct gevoerd. De advocaten van Nemmouche zouden harde bewijzen hebben dat hij niet de terrorist is die op 24 mei 2014 toesloeg in het Joods museum.
Lees verder

Magistraat mensenhandel: "Ik geloof niet dat tienerpooiers hun leven kunnen beteren"
Magistraat mensenhandel Els Traets voert met het Antwerpse parket al enkele jaren een verbeten strijd tegen tienerpooiers. "Ik zou graag optimistisch zijn, maar ik zie niet hoe iemand met zo'n mensbeeld ooit weer op het rechte pad kan geraken."
Lees verder

Nieuwe klacht tegen tienerpooier Moreno
Er is opnieuw een klacht ingediend tegen de veroordeelde tienerpooier Bilal A., beter bekend als de Antwerpse rapper Moreno.  De klacht wordt onderzocht door het parket in Gent. "Ik bevestig de klacht maar kan verder geen informatie geven", zegt parketwoordvoerster Ann Schoonjans. 
Lees verder

Proces tegen Nemmouche van start met veel slechte excuses: "Ik ben architecte, en heb heel veel verbeelding"
Dag één van het proces tegen Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke aanslagpleger op het Joods Museum in Brussel. Het was een dag van honderd slechte redenen waarom mensen liever niet zeven tot acht weken lang in een assisenjury willen zetelen. "Ik behoor tot het crisiscomité elektriciteit. Wij zijn met vijfentwintig met permanentie, deze winter."
Lees verder

"In een megastal gaat het niet per definitie slechter met dierenwelzijn dan in een familiebedrijfje"
De opmars van Vlaamse megastallen baart organisaties zoals Animal Rights en Natuurpunt zorgen. In veel gevallen zou het geld ervoor uit Nederland komen, waar de regels rond milieu en dierenwelzijn strenger zijn. "Strengere eisen leiden nu eenmaal vaak tot een grotere schaal."
Lees verder

Belgen bij minst flexibele werknemers van Europa
In vergelijking met de meeste andere Europeanen hoeven Belgische werknemers veel minder flexibel te werken. Slechts een op de tien Belgen werkt 's avonds, op zondag of in shifts. Nachtwerk blijft zelfs een absolute uitzondering, leren nieuwe cijfers van het Steunpunt Werk, dat verbonden is aan de KU Leuven. De cijfers slaan op het jaar 2017 en er zijn verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar die zijn beperkt. Dat meldt De Tijd dinsdag.
Lees verder

Studie: fusie Brusselse politiezones brengt niet meer veiligheid, bovendien "onwerkbaar" volgens korpschefs
De fusie van de zes lokale politiezones in Brussel tot één grote zone zou geen meerwaarde opleveren. Het kan zelfs een stap achteruit betekenen. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle betrokken partijen, die in opdracht van de federale regering door de UGent is uitgevoerd, schrijft De Tijd dinsdag.
Lees verder

Steeds meer mensen maken overstap naar onderwijs, toch te weinig om lerarentekort op te vangen
Het aantal mensen dat op latere leeftijd in het onderwijs stapt, stijgt jaar na jaar. Maar die zij-instromers zijn met veel te weinig om het lerarentekort op te vangen, bericht De Tijd dinsdag.
Lees verder

"De steun die ik kreeg op school was hartverwarmend"
De zorgsector slaat alarm over het groeiende tekort aan verpleegkundigen. Dit jaar studeert geen enkele bachelor verpleegkunde, de vroegere A1, af. De gegradueerden, de vroegere A2's, zien hun kans. Dit jaar studeren er 2.000 af. Het gaat vaak om zij-instromers, mensen die al andere watertjes doorzwommen hebben en alsnog hun roeping vinden.
Lees verder

Horen 'rap' en 'gangsta' nog altijd samen?
"Bandito van de quartier zit nu daarbinnen achter tralies / gepakt door het systeem", rapt Soufiane Eddyani in 'Amigo'. Schrijft de Antwerpse rapper zich op die manier in in de traditie van de gangsta rap? Of is het niet meer dan een regel tekst die tegen de schenen van de goegemeente wil schoppen?
Lees verder

Steeds meer studenten halen hun doctoraat
Vlaamse doctoraatsstudenten brengen steeds meer hun project tot een goed einde. Vandaag dienen zeven op de tien hun proefschrift ook effectief in. Achttien jaar eerder slaagde nog minder dan de helft.
Lees verder

"'Echte' Leuvenaars zien studenten als outsiders. Ze kijken op ons neer"
Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: KU Leuven-student arabistiek Siebe Jonckheere (20)
Lees verder

Dan toch weer kamperen voor schoolpoorten door protest Franstaligen in Brussel
Net voor het gestemd werd in het Vlaams parlement belandde het nieuwe inschrijvingsdecreet voor scholen van Hilde Crevits weer in de koelkast omdat de Franse gemeenschapscommissie in Brussel een belangenconflict inriep. Het decreet zou komaf maken met het schoolkamperen: in Brussel, Antwerpen en Gent zou er alleen nog digitaal ingeschreven worden. Maar dat lijkt nu dan toch nog niet voor dit jaar te zijn.
Lees verder