Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 januari 2019

‘Brusselse politie hervormen om straffeloosheid aan te pakken’

'Brusselse politie hervormen om straffeloosheid aan te pakken'

De Brusselse politiezones moeten samensmelten op gewestelijk niveau en een 'eenheid van commando' krijgen om rellen zoals die op oudejaarsnacht de baas te kunnen, zegt Sven Gatz (Open VLD), Vlaams minister van Brussel. Pieter De Crem (CD&V) belooft het tekort aan agenten sneller weg te werken.

Lees verder

Netflix schrapt uitzending in Saudi-Arabië na klacht over kritiek op kroonprins

Streamingdienst Netflix heeft een aflevering van de komedie 'Patriot Act With Hasan Minhaj' geschrapt in Saudi-Arabië, na een klacht van de Saudische overheid, zo berichten verschillende Amerikaanse media. In de beruchte episode was er kritiek op de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Lees verder

Amerikaans leger excuseert zich voor tweet op oudjaar

Het US Strategic Command, de militaire eenheid die de nucleaire wapens controleert, heeft zich geëxcuseerd voor een nieuwjaarsboodschap die het op Twitter plaatste. De post stelde onder meer dat het leger 'indien nodig klaar was om een bom te droppen'.

Lees verder

Als u deze raadsels oplost, mag u uzelf slim vinden (deel 7)
Elke dag brengt dS Avond u twee wiskundige raadsels. Ze zijn niet gemakkelijk, maar u weet er vast raad mee. En zo niet: tik dan gewoon op de oplossing.
Lees verder

Man die in landingsgestel verscholen zat, stort neer bij opstijgen vliegtuig

Op de internationale luchthaven van Siem Reap, vlak bij het wereldberoemde tempelcomplex Angkor Wat, is het levenloze lichaam aangetroffen van een man die vermoedelijk verscholen zat in het landingsgestel van een vliegtuig. Bij het opstijgen van het vliegtuig moet hij zijn neergestort.

Lees verder

Al zestien lichamen geborgen na gasontploffing in Russisch appartementsgebouw

Twee dagen na de zware gasontploffing in een appartementsgebouw in de Russische stad Magnitogorsk, zijn al zestien lichamen geborgen. Dat meldt het Russische persagentschap TASS op gezag van het ministerie van Noodgevallen. Onder de doden bevindt zich ook een kind. Een dertigtal mensen is nog vermist.

Lees verder

Videobeelden opgedoken van relschoppers die apotheek vernielen

Tijdens rellen op oudejaarsnacht zijn amokmakers onder meer een apotheek binnengedrongen. Op videobeelden van een getuige is te zien hoe de ruiten worden bekogeld met stenen en mensen aan de haal gaan met medicijnen.

Lees verder

Gerichte acties halen potentieel uit werknemers
In de schoot van Alternatief, een vzw die mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt kansen wil geven, is zopas de nieuwe onderneming IB Coaching opgericht. Aan de hand van een beproefde methodiek zal de organisatie werknemers meenemen in een traject om hun bevlogenheid en motivatie te vergroten.
Lees verder

'Het gaat niet om wát je draagt, maar om hóe je het draagt'
Journaliste, fotografe en blogster Elisabeth Ouni viert dit jaar de tiende verjaardag van 'A polaroid story', een platform waar ze foto's gemaakt met een polaroidcamera deelt, naast persoonlijke verhalen en interviews met muzikanten in de urban muziek. Dit zijn haar stijlgeheimen.
Lees verder

Zes doden bij treinongeval in Denemarken

Bij een treinongeval in Denemarken zijn woensdag zes doden gevallen. Dat melden Deense media op basis van politiebronnen. Een reizigerstrein is er op een goederenwagon gebotst.

Lees verder

Twiggy en Burberry-ontwerper krijgen lintje van de queen
Christopher Bailey kondigde in maart zijn vertrek aan bij Burberry, maar zijn zeventien jaar bij het Britse modehuis leverden hem een eretitel op. Hij wordt door de Queen benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Ook sixties-icoon Twiggy krijgt de titel.
Lees verder

Jumbo opent in herfst eerste winkels in ons land

De Nederlandse supermarktketen Jumbo wil in het laatste kwartaal van 2019 haar eerste Belgische filialen openen. De keten heeft naar eigen zeggen al 'enkele tientallen supermarktlocaties' gecontracteerd.

Lees verder

Poederbrief aan Francken bevatte meel en plastic, onderzoek naar afzender loopt

De poederbrief die op 31 december bezorgd werd aan voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, bevatte meel en plastic. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door het Leuvense parket. Intussen loopt het onderzoek naar de afzender, aldus nog het parket.

Lees verder

Vrouwen betreden onder politiebescherming Indische tempel

Twee vrouwen hebben woensdag als eersten de tempel van Kerala in het zuiden van India betreden, die tot voor kort verboden was voor vrouwen tussen 10 en 50 jaar. Bij de tempel vinden al weken protesten plaats van traditionalisten die vrouwen uit de tempel willen blijven weren.

Lees verder

Nieuw snelle man Caleb Ewan wint voor het eerst voor Lotto Soudal

Caleb Ewan heeft woensdag voor het eerst in de kleuren van Lotto Soudal mogen zegevieren. De Australische snelle man won in eigen land in Geelong het tweede criterium van Lexus of Blackburn Bay. Bij de vrouwen was de overwinning voor de Australische Chloe Hosking.

Lees verder

Chinese president pleit voor hereniging Taiwan en China, 'desnoods met geweld'

De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag op een bijeenkomst in Peking ervoor gepleit Taiwan en China te herenigen. Daarvoor dient volgens Jinping 'diepgaand democratisch overleg' gehouden te worden. Al is het gebruik van geweld, 'tegen buitenlandse inmenging', ook een optie.

Lees verder

Vluchten voor de vonkenregen van het vreugdevuur in Scheveningen

In Scheveningen is het jaarlijkse 'vreugdevuur' dat met oudejaar wordt aangestoken op het strand uit de hand gelopen. Mensen moesten vluchten opdat hun kledij en haren niet in brand zouden vliegen.

Lees verder

Gent in BBC-reeks 'Les Misérables'

De Britse openbare omroep BBC pakt deze dagen uit met de prestigieuze televisiereeks Les Misérables, naar de roman van Victor Hugo. De zesdelige serie betekent voor Gent een flinke promotie, want scènes uit de vierde aflevering zijn gefilmd op de Korenlei en onder de Sint-Michielsbrug.

Lees verder

F1-piloot miste bijna zijn eerste F1-race omdat hij in slaap was gevallen
Kimi Raikkonen, momenteel is hij één van de meest ervaren rijders op de startgrid van de Formule 1, maar het scheelde echter niet veel of hij had zijn allereerste F1-race gemist.
Lees verder

Door vuurwerk opgeschrikte vogels verstoren zelfs weerradars
Het oudejaarsvuurwerk heeft heel wat vogels opgeschrikt, in Vlaanderen. De opvliegende zwermen verstoorden zelfs de weerradars, meldt Natuurpunt.
Lees verder

Celstraf en stadionverbod voor relschopper van Club Brugge

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 44-jarige man uit Roeselare veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij rellen op wedstrijden van Club Brugge. Wouter V. kreeg ook 800 euro boete en twee jaar stadionverbod opgelegd.

Lees verder

Twaalf expo's om uw volgende vrije dagen nuttig te spenderen

De kerstvakantie loopt op zijn eind en de meesten onder ons zijn nu wel verlost van familiefeesten. Wie niet eindeloos wil Netflixen kan deze vrije dagen gebruiken om nog een van deze tentoonstellingen mee te pikken, voor ze onherroepelijk de deuren sluiten.

Lees verder

Romney beschuldigt Trump ervan 'overal ter wereld ontsteltenis te veroorzaken'

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney haalt in een scherp opiniestuk in The Washington Post uit naar partijgenoot Donald Trump.

Lees verder

Jamie Oliver wilde koken voor Harry en Meghan, maar kreeg het deksel op de neus
De Britse chef-kok Jamie Oliver heeft vorig jaar zijn diensten aangeboden aan prins Harry en Meghan Markle. Hij wilde koken op hun huwelijk, maar zijn aanbod werd gewoon genegeerd. Dat zei hij in de talkshow Sunday Brunch op de Engelse zender Channel 4.
Lees verder

Europa kan niet mee met de autorevolutie

In de elektrische omwenteling staat de Europese auto-industrie op achterstand. Het is nog niet te laat om daar verandering in te brengen, maar dan moet het beleid ambitieuzer, stelt een rapport van denktank Bruegel.

Lees verder

Stefan Everts ruilt intensieve zorgen in voor revalidatiecentrum

De tienvoudige wereldkampioen motorcross Stefan Everts, die begin december getroffen werd door malaria, heeft de afdeling intensieve zorgen van het Universitair Ziekenhuis van Leuven gisteren ingeruild voor het revalidatiecentrum.

Lees verder

Net geen half miljoen ritten voor Cambio in 2018

De gebruikers van autodeelorganisatie Cambio hebben vorig jaar in totaal 484.431 ritten gereden met de autodeelorganisatie, een stijging met 12 procent in vergelijking met 2017.

Lees verder

Alle pensioenspaarfondsen in het rood

De slechte beursprestaties van het afgelopen jaar laten hun sporen na bij de pensioenspaarfondsen.

Lees verder

Belgen vluchten terug naar spaarboekje

Het barslechte beursjaar duwt steeds meer Belgen terug naar de 'veilige haven' van het spaarboekje. De grootbanken zagen in 2018 hun spaarboekjes met miljarden aandikken.

Lees verder

Verschillende maatregelen in Ninove tijdens 'Mars voor Democratie' en tegenbetoging

In het Oost-Vlaamse Ninove zal de lokale politie steun krijgen van de federale politie voor de geplande 'Mars voor Democratie' en een tegenbetoging, die donderdagavond plaatsvinden tijdens de eerste gemeenteraad.

Lees verder

Lady Gaga gaat Rihanna achterna

Lady Gaga brengt dit jaar misschien niet alleen nieuwe muziek op de markt, maar ook beautyproducten, onder de naam 'Haus beauty'. De zangeres gaat daarmee Rihanna achterna, die in 2017 met succes een eigen beautylijn lanceerde.

Lees verder

Britse slachtoffers gedwongen huwelijk moeten zelf reddingskosten betalen

Britse slachtoffers van gedwongen huwelijken in het buitenland draaien zelf op voor de kosten van hun redding. Wie dat niet kan betalen, moet van de Britse overheid een lening aangaan.

Lees verder

Banken zien spaarboekjes aanzwellen

Verschillende banken hebben vorig jaar opnieuw meer spaargeld zien toestromen op de spaarboekjes. De aanhoudende lage rente en magere opbrengst van een spaarrekening deren de Belg niet, leert een rondvraag in de sector.

Lees verder

Hier past De Lijn de dienstregeling aan

De kusttram zal frequenter rijden tijdens het weekend, en ook in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant verandert De Lijn de dienstregeling.

Lees verder

Kerstshoppen minder populair

De winkelstraten lokten in de eindejaarsperiode minder volk dan een jaar eerder.

Lees verder

Dodental na modderstromen op Filipijnen stijgt

De overstromingen en de modderstromen na de doortocht van de tropische storm Usman op de Filipijnen hebben nu al het leven gekost aan 85 mensen.

Lees verder

N-VA zet 'alles op alles' voor nieuwe gascentrales

'Marghem moet zo snel mogelijk met haar plannen naar het parlement komen.' N-VA steunt de pogingen van de regering in lopende zaken om nog vóór de verkiezingen de steun voor gascentrales goed te keuren.

Lees verder

Christophe Peeters krijgt 'prominente rol'

Open VLD Gent houdt deze namiddag een persconferentie waarmee het de bedoeling is om de bladzijde om te draaien na het interne rumoer dat ontstond toen Christophe Peeters uit de boot viel als schepen.

Lees verder

Weet u nog, die maand waarin de zon onophoudelijk scheen en de Rode Duivels derde werden op het WK?

U kunt de zomer herbelven op één, met een terugblikdocumentaire over de Rode Duivels. Geen sportfan? Zap dan naar Caz voor een verblijf in het Grand Budapest Hotel, of NPO voor een hartverwarmende film.

Lees verder

Wil Romney het opnemen tegen Trump?

Trump mist karakterieel de kwaliteiten om de VS te leiden. Met deze frontale aanval bereidt ex-presidentskandidaat Mitt Romney zich mogelijk voor op een kandidatuur bij de Republikeinse voorverkiezingen.

Lees verder

200 containers overboord, drie bevatten gevaarlijke stoffen

Boven het Duitse eiland Borkum heeft de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, dinsdagnacht een groot aantal containers verloren. Een aantal is al op de Waddeneilanden aangespoeld. In drie van de containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm.

Lees verder

'Politie was wél voorbereid op rellen in Molenbeek'

De politie ontkent dat ze niet goed voorbereid was op de baldadigheden van oudejaarsnacht in Molenbeek. 'We hadden onze interventieploegen verdubbeld. Je kunt toch niet op elke straathoek een agent plaatsen?'

Lees verder

Dit waren de populairste voornamen in 2018

Twee nieuwe namen stonden in 2018 helemaal bovenaan de lijst van populairste voornamen die aan pasgeborenen werden gegeven in Vlaanderen. Olivia bij de meisjes en Arthur bij de jongens bleken de vaakst gekozen namen, zo blijkt uit gegevens van Kind en Gezin.

Lees verder

Tesla krijgt opdonder op de beurs na tegenvallende productiecijfers

De cijfers van het vierde kwartaal zijn onvoldoende voor het beleggerskorps, waardoor het aandeel van Tesla bij opening van de beurs van New York onder hoogspanning staat.

Lees verder

Opnieuw meer baby's in Vlaanderen: West-Vlaanderen kent babyboom

In 2018 werden 60.120 bevallingen opgetekend in de Vlaamse ziekenhuizen. Dat is een lichte stijging tegenover een jaar eerder, toen het cijfer (59.920) voor het eerst in lange tijd onder de 60.000 was gezakt.

Lees verder

Proximus trekt controversiële reclamespot dan toch in

Telecomoperator Proximus zal vanaf de volgende aflevering van het Eén-programma 'Over Water' de huidige reclamespot van de buis halen en een meer generieke uitzenden. 'Het is nooit de bedoeling geweest om druggebruik te minimaliseren', klinkt het woensdag.

Lees verder

Verkoop dieselwagens daalt

Het aandeel van de diesels in de nieuw verkochte personenwagens is vorig jaar gedaald tot 35 procent. In 2017 was dat nog 46 procent. Omgekeerd is het aandeel van de benzinewagens gestegen van 48 naar 58 procent. Dat meldt de autofederatie Febiac.

Lees verder

Fritz van de dag - januari 2019
Elke weekdag brengt dS Avond een nieuwe cartoon van Fritz.
Lees verder

Agressie ten aanzien van postbodes neemt toe

In de eerste helft van 2018 waren 132 postbodes in ons land slachtoffer van intimidatie en agressie. Als die trend zich doorzet, zullen er op jaarbasis veel meer gevallen geregistreerd worden dan de 193 in 2017. Dat heeft Alexander De Croo (Open VLD), voormalig minister van Telecommunicatie, geantwoord op een schriftelijke vraag van Gautier Calomne (MR).

Lees verder

Trump overweegt nieuwe ontmoeting met Kim Jong-un na 'geweldige' brief

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag aangegeven dat hij een 'geweldige' brief heeft gekregen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Trump zegt ook dat hij de Noord-Koreaanse leider 'waarschijnlijk' opnieuw zal ontmoeten.

Lees verder

Migrantenschepen mogen 'beschutting zoeken' in Maltese wateren

Reddingsschepen van twee Duitse ngo's, die in totaal 49 migranten hebben gered op de Middellandse Zee, hebben van Malta de toelating gekregen om 'beschutting te zoeken' in Maltese wateren. Dat heeft de zeemacht van dat land meegedeeld.

Lees verder

Vijf jaar cel voor jonge tienerpooier die weggelopen meisjes viseerde

De Antwerpse strafrechter heeft woensdag een celstraf van vijf jaar uitgesproken voor Ilyasse C., een 20-jarige jongeman uit Willebroek die als 'loverboy' fungeerde voor minstens drie minderjarige meisjes die van huis of uit een instelling weggelopen waren. Drie kompanen kregen straffen van één tot twee jaar, al dan niet met uitstel.

Lees verder

Video Molenbeekse gaat viraal: 'Jullie voeren campagne voor extreemrechts. Bravo'

De Molenbeekse Sara Lou is woedend op de jongeren die onrust stookten tijdens de oudejaarsnacht. 'Het was oorlog in Molenbeek, jullie hebben rechtstreeks campagne gevoerd voor extreemrechts', vindt ze.

Lees verder

Nieuwe Braziliaanse president neemt meteen controversiële beslissing

De uiterst rechtse Jair Bolsonaro is nog maar net president van Brazilië, maar hij heeft al een maatregel genomen die voor controverse zorgt. Het ministerie van Landbouw is voortaan bevoegd voor de afbakening van de gronden die aan de inheemse bevolking worden toevertrouwd.

Lees verder

Opnieuw stakingen bij CommScope in Kessel-Lo

Bij CommScope in Kessel-Lo zal donderdag voor de vijfde dag gestaakt worden tegen het ontslag van de hoofdafgevaardigde van het ACV.

Lees verder

Zwaarbewolkt met buien, in de Ardennen zijn sneeuwbuien mogelijk

Donderdag is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met enkele buien, meldt het KMI. De meeste buien vallen aan de kust en op het reliëf, waar het sneeuwbuien worden. De maxima liggen rond 0 of 1 graad in de Hoge Ardennen, tussen 3 en 6 graden in Laag- en Midden- België en rond 7 graden aan zee.

Lees verder

China schrijft geschiedenis met eerste ruimtesonde op achterzijde van de maan

De Chinese ruimtesonde Chang'e 4 is donderdag geland op de achterkant van de maan. Dat meldt de Chinese staatsomroep CGTN via Twitter. Het is voor het eerst dat een sonde op de achterzijde van de maan landt.

Lees verder

Dodentol na modderstromen op Filipijnen stijgt tot 122

De dodentol van de modderstromen en overstromingen in het oosten van de Filipijnen is opgelopen tot 122. De hulpdiensten bereiken nu ook geïsoleerde gebieden en kunnen er lichamen bergen, zegt de overheid donderdag.

Lees verder

Rechter verbiedt Uber in Brussel

Volgens de Brusselse rechtbank van koophandel zijn transportplatformen zoals Uber in Brussel illegaal. Dat schrijven La Libre Belgique en La Dernière Heure donderdag.

Lees verder

Netflix gebruikt beelden treinramp Buizingen in horrorfilm
In de Netflix-film Death Note werden echte beelden gebruikt van de treinramp bij Buizingen in 2010. Tijdens een fictieve nieuwsuitzending in de horrorfilm zijn luchtbeelden te zien van een ontspoord treinstel en alle ravage daaromheen.
Lees verder

Google sluist opnieuw miljarden via Nederland naar Bermuda

Google heeft in 2017 zo'n 20 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is ongeveer 4 miljard euro meer dan het Amerikaanse internetbedrijf een jaar eerder via de veelbekritiseerde belastingroute liet stromen.

Lees verder

Valse volgers plaag voor veel politici
'95.000+ volgers op Twitter. De kracht van sociale media', postte Theo Francken gisteren trots. Maar volgens de gespecia­liseerde site 'twitteraudit.­com' is de helft ervan vals.
Lees verder

Chinese 'Jack the Ripper' geëxecuteerd

In China is donderdagmorgen Gao Chengyong geëxecuteerd. Dat heeft de rechtbank van de stad Baiyin laten weten. De 54-jarige man vermoordde tussen 1988 en 2002 op een gruwelijke manier elf vrouwen en meisjes.

Lees verder

Afval, vandalisme en overvolle toiletten: shutdown leidt tot overlast in Amerikaanse natuurparken

De verantwoordelijken van nationale parken in Californië beperken verder de toegang tot het delen van hun natuurgebieden na berichten van vandalisme, illegaal kamperen en hopen afval. Oorzaak is de sluiting van de overheid, de zogenoemde shutdown, die onverminderd doorgaat.

Lees verder