Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 januari 2019

Als u deze raadsels oplost, mag u uzelf slim vinden (deel 9)

Als u deze raadsels oplost, mag u uzelf slim vinden (deel 9)
Elke dag brengt dS Avond u twee wiskundige raadsels. Ze zijn niet gemakkelijk, maar u weet er vast raad mee. En zo niet: tik dan gewoon op de oplossing.
Lees verder

Werkloosheid in tien jaar nooit zo laag
De werkloosheid blijft verder dalen en zit voor het eerst weer op het niveau van voor de crisis. En dat terwijl nu ook 55-plussers worden meegeteld.
Lees verder

Hackers posten persoonlijke data van honderden Duitse politici

Hackers hebben via Twitter de persoonlijke data van honderden Duitse politici laten lekken, zo meldt het televisiestation ARD vrijdag. De data bevatten onder meer kredietkaartnummers, telefoonnummers en kopieën van identiteitskaarten en chatgesprekken.

Lees verder

Slechts minderheid jongeren gaat op jaarlijkse controle bij de tandarts

Slechts een kleine minderheid van de jongeren in ons land gaat jaarlijks op controle bij de tandarts. In Vlaanderen doet een kwart van de jongeren dat, in Wallonië en Brussel laat respectievelijk 16 en 11 procent van de jongeren elk jaar zijn gebit nakijken.

Lees verder

Dossiers noch paperclip: Dedecker treft leeggehaald gemeentehuis aan

Het minste wat je van Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) kunt zeggen, is dat ze geen rommel achterlaat. De gewezen burgemeester van Middelkerke heeft volgens haar opvolger Jean-Marie Dedecker alle meubelen en huisgerief meegenomen, wat hem belet een agenda voor de gemeenteraad vast te leggen. 'Er staan enkel wat flesjes water in de frigo', aldus Dedecker. 'Maar ik ga meteen checken of ze niet vervallen zijn.' Rommel-Opstaele ontkent.

Lees verder

Elia Viviani leidt Deceuninck - Quick-Step in Tour Down Under: "We hebben een sterk team"

Spurtbom Elia Viviani is de kopman van Deceuninck - Quick-Step in de Tour Down Under (15-20 januari), de eerste WorldTour-rittenkoers van het seizoen.

Lees verder

Nieuwe beelden tonen ravage nadat containers als dominostenen in zee vallen
Er zijn beelden opgedoken van het schip, de MSC Zoe, dat in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers verloor. Een groot deel van die containers, en de inhoud ervan, is de voorbije dagen aangespoeld op de Waddeneilanden. De beelden werden vrijgegeven door de Nederlandse kustwacht.
Lees verder

Parket vraagt 1 jaar cel of 'strenge werkstraf' voor betoger gele hesjes

Het Brusselse parket heeft vrijdagvoormiddag een celstraf van 1 jaar of een strenge werkstraf gevorderd tegen T.V., een 25-jarige jongeman die tijdens de betoging van de gele hesjes op 30 november stenen had gegooid naar de politie.

Lees verder

Nederlandse koninklijke familie laat opnieuw kunstwerken veilen

De Nederlandse koninklijke familie laat opnieuw kunstwerken veilen. Sinds koning Willem II zijn de Oranjes geen echte verzamelaars meer.

Lees verder

'Monsterlijke' Kompany verdedigt zich tegenover kritiek: 'Het was een geweldige tackle'

Manchester City diende Liverpool donderdag de eerste nederlaag van het seizoen toe (2-1). Vincent Kompany leverde daarbij een glansprestatie. De kapitein van de Citizens stak Liverpool-spits Mohamed Salah in zijn achterzak, al pakte hij in de 31e minuut wel een gele kaart voor een zware tackle op de Egyptische sterspeler.

Lees verder

Video moet jong parlementslid beschadigen, maar heeft omgekeerd effect

Alexandria Ocasio-Cortez werd donderdag ingezworen als jongste vrouw ooit in het Amerikaanse Congres. In een poging om haar imago te beschadigen werd een oude video online gezet, maar dat kwam als een boemerang terug.

Lees verder

Twee goederentreinen botsen in Charleroi

Afgelopen nacht rond 04.00 uur zijn twee goederentreinen van het bedrijf Lineas op mekaar gebotst in Monceau-sur-Sambre, een deelgemeente van Charleroi.

Lees verder

Bom ontploft bij kantoor extreemrechtse AfD in Saksen

De Duitse politie heeft drie mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een bomaanslag op het kantoor van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in de Oost-Duitse deelstaat Saksen.

Lees verder

"Michael Schumacher is de stamvader van het F1-succes van Mercedes"
Mercedes-teambaas Toto Wolff omschrijft Michael Schumacher als een van de stamvaders van het Mercedes-AMG F1-team en al haar successen.
Lees verder

Ongehoord: 'De geruchten over mijn dood zijn sterk overdreven'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Grote uittocht uit skigebieden begonnen, meer gewonde skiërs dan vorig jaar

Touring en VAB verwachten komend weekend verkeershinder door de terugkeer vanuit de skigebieden. Door hevige sneeuwval in Oostenrijk kunnen daar lange files staan. Europe Assistance meldt dan weer dat deze kerstvakantie opmerkelijk meer skiërs letsels opliepen dan vorig jaar.

Lees verder

Beelden van treinramp Buizingen in Netflix-film: het mysterie is opgelost

De producent van 'Death Note', de Netflix-film waarin luchtbeelden van de treinramp in Buizingen opdoken, heeft die beelden op een correcte wijze aangekocht. Ze zijn door een Belgische cameraman gemaakt. 'Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden.'

Lees verder

Voor deze meteorologen is op het werk geraken al een prestatie op zich
Voor deze drie meteorologen was het wel heel moeilijk om hun werk te doen eerder deze week in het Poolse Tatra gebergte. De drie moeten er metingen doen in de bergen, maar werden geblokkeerd door een muur van sneeuw. En dus zat er maar één iets op: zich uitgraven.
Lees verder

Drie dagen werken voor een jaarloon

Britse ceo's vieren vandaag fat cat friday. In de eerste drie werkdagen van het jaar hebben ze het bedrag verdiend waar een gewone Brit een jaar voor moet werken. Belgische ceo's bereiken dat punt volgende week donderdag.

Lees verder

Beyoncé deelt beelden van nieuwe trouwjurk

De Amerikaanse supersterren Beyoncé en Jay Z hebben in 2018 hun huwelijksgeloften hernieuwd. Daarbij hoorde een intieme ceremonie en een nieuwe trouwjurk voor de zangeres. Nu heeft Queen B, in een terugblik op het voorbije jaar, voor het eerst beelden van de volledige creatie gedeeld op Instagram.

Lees verder

Vijftig bedrijven starten met proefproject tegen burn-out

Zowat vijftig bedrijven starten deze maand met proefprojecten om burn-out te voorkomen. De

Lees verder

Tien procent meer passagiers op Antwerp Airport in 2018

De internationale luchthaven in Deurne verwelkomde in 2018 bijna 300.000 passagiers. Opvallend is dat commerciële vluchten nog maar 12,6 procent van alle vliegbewegingen uitmaken, maar wel nog steeds instaan voor 88 procent van het globaal aantal passagiers. Dat meldt de luchthaven vrijdag.

Lees verder

Het idee van Wouter Deprez voor 2019: een datingapp voor antipoden

Als de opvolger van Tinder nu eens ontworpen zou worden om mensen met verschillende overtuigingen samen te brengen, schrijft Wouter Deprez.

Lees verder

De Wever legt eed af voor tweede termijn als Antwerps burgemeester

In Antwerpen heeft Bart De Wever (N-VA) vrijdag bij provinciegouverneur Cathy Berx de eed afgelegd voor zijn tweede termijn als burgemeester. Maandag volgt de installatievergadering van de gemeenteraad.

Lees verder

Nee zeggen tegen vlees kan miljoenen levens redden

Helemaal geen vlees eten en volop kiezen voor andere bronnen van eiwitten kan miljoenen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. Dat zegt het World Economic Forum (WEF).

Lees verder

Vlaams Belang haalt schaapsvacht uit verkleedkist

Gedaan met de bokshandschoen, bulldozer of bezem: met een (blanke) baby en de slogan 'Bescherm onze mensen' kiest Vlaams Belang voor een salonfähigere verkiezingscampagne, die aan zijn Duitse tegenhanger AfD doet denken. Maar de boodschap blijft dezelfde: de deur moet dicht voor migranten. Opvallend: het VB pleit net als SP.A voor een basispensioen van 1.500 euro en net als PVDA voor een nationalisering van de energiesector.

Lees verder

Tropische storm komt aan land in Thailand

De voorbode van de tropisch storm Pabuk kwam vrijdagnamiddag lokale tijd aan land aan de oostkust van Thailand. Volgens Buitenlandse Zaken zijn de Belgische toeristen op de meest risicovolle eilanden hoogstwaarschijnlijk geëvacueerd naar het Thaise vasteland.

Lees verder

Druk stijgt op regime-Kabila om nederlaag te erkennen

De oppositiekandidaat Martin Fayulu is vrijwel zeker de winnaar van de Congolese presidentsverkiezingen. Van alle kanten wordt druk uitgeoefend op de clan rond Kabila om die uitslag te respecteren.

Lees verder

Nog tot zondag problemen met Antwerps drinkwater

Er is een oplossing voor de veranderingen in geur, kleur en smaak van het drinkwater in Antwerpen en omgeving die sinds donderdag opdoken. Maar het kan nog tot zondag duren voordat de hinder overal achter de rug is, stelt watermaatschappij Water-Link. Het was is en blijft wel gewoon drinkbaar, klinkt het.

Lees verder

Verraad in de Gemeenteraad: Tu quoque, Jean-Marie?

Waar zijn de verdwenen dossiers van Middelkerke? De lokale N-VA-afdeling eist een onderzoek, na een bits dispuut tussen burgemeester Jean-Marie Dedecker en zijn liberale voorgangster. Het geheel leest intussen als één van de betere afleveringen van het onvolprezen 'Met Man en Macht'. Spoiler: de kasten zijn leeg, de computerschijven niet.

Lees verder

'Mol' Pieter Delanoy is geen hulppriester meer

Pieter Delanoy, de Mol in de laatste reeks van het gelijknamige Vier-programma, is hulppriester af. Dat meldt het bisdom van Brugge.

Lees verder

Illegale migratie naar Europa op laagste peil in vijf jaar

Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex heeft vorig jaar zo'n 150.000 illegale aankomsten aan de Europese buitengrenzen geregistreerd. Dat is weer een kwart minder dan in 2017 en het laagste aantal in vijf jaar, blijkt uit voorlopige cijfers van Frontex.

Lees verder

Vrouwen komen er in Hollywood amper aan te pas

2018 mag dan wel het jaar van de ontbolstering van #metoo geweest zijn, de roep om meer vrouwen achter de camera's te krijgen blijft in Hollywood grotendeels onbeantwoord. Het percentage vrouwelijke cineasten, scriptschrijvers, (uitvoerende) producenten en cameralui dat bij de 250 lucratiefste Hollywoodprenten betrokken was, bedroeg vorig jaar amper 20 procent.

Lees verder

Club Brugge neemt vier youngsters mee op stage naar Qatar

Club Brugge neemt vier jongeren mee op stage naar Qatar. Naast de 18-jarige aanvallers Cyril Ngonge en Loïs Openda, die allebei al hun debuut maakten voor blauw-zwart, mogen ook doelman Nick Shinton (17) en middenvelder Noah Fadiga (19) mee.

Lees verder

David Goffin verovert op ATP-toernooi van Doha eerste dubbeltitel bij comeback

David Goffin heeft vrijdag aan de zijde van de Fransman Pierre-Hugues Herbert het dubbelspel op het ATP-toernooi in Doha (hardcourt/1.313.215 dollar) op zijn naam geschreven. Het is de eerste dubbeltitel uit de loopbaan van de Luikenaar.

Lees verder

Ann Wauters krijgt nieuwe job bij het Franse Villeneuve d'Ascq

Ann Wauters herstelt nog altijd van een knieblessure, maar gaat wel weer aan de slag. De 38-jarige Oost-Vlaamse wordt center- en mental coach van het Franse Villeneuve d'Ascq, het team waarmee ze in 2015 de EuroCup won.

Lees verder

Kroaat Karlovic maakt einde aan zegereeks van Darcis op ATP-toernooi van Pune

Steve Darcis heeft zich vrijdag niet kunnen plaatsen voor de finale van het ATP-toernooi in het Indiase Pune (hard/527.880 dollar).

Lees verder

Neefje Carcela mee op stage met Standard

Vanochtend vertrok de selectie van Standard vanuit Zaventem richting het Spaanse Malaga. Rond 13.30 arriveerde de Luikse delegatie in het hotel te Marbella. Om 16u gingen de spelers erop uit voor een duurloop in de buurt van hun hotel.

Lees verder

Trixie Whitley vaart een nieuwe koers op 'Touch'
Met single 'Touch' kondigt Trixie Whitley haar nieuwe album Lacuna aan. Die zal vanaf 29 maart in de rekken liggen.
Lees verder

Hazard genomineerd voor trofee voor beste Speler van de Maand in Premier League

Eden Hazard is een van de zeven genomineerden voor de trofee voor beste Speler van de Maand december in de Premier League, zo maakte de PL vrijdag bekend.

Lees verder

Ontsnapte gevangene na drie dagen gevat

De gedetineerde die dinsdagochtend ontsnapte uit de gevangenis van Namen, is vrijdagnamiddag opgepakt. Dat meldt het parket van Namen.

Lees verder

Topman Fed wil niet wijken voor Trump

'Neen.' Dat is wat de topman van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, zou antwoorden mocht president Donald Trump hem vragen om af te treden.

Lees verder

Effectentaks levert staat zeker 214 miljoen euro op

De omstreden belasting op effectenrekening heeft vorig jaar zeker 214 miljoen euro opgebracht. Dat is minder dan begroot, maar dat bedrag kan de komende maanden wel nog hoger blijken uit te vallen.

Lees verder

Mogelijk geval van ebola in Zweden

Een Zweeds ziekenhuis heeft vrijdag een patiënt in afzondering geplaatst wegens een mogelijk geval van ebola. Tests moeten nu uitwijzen of er inderdaad sprake is van een besmetting. Intussen zou de man aan de beterhand zijn en niet langer bloed overgeven.

Lees verder

Amper 1 goal in 2,5 jaar Premier League, maar toch betaalt Engelse club ruim 21 miljoen voor jonge spits

Is de transfermarkt gek geworden of zijn de bedragen die omgaan in het Belgische voetbal nog steeds maar een habbekrats in vergelijking met de échte tenoren? In de Engelse eerste klasse heeft Bournemouth vrijdag 19 miljoen pond (omgerekend ruim 21 miljoen euro) op tafel gelegd voor de 21-jarige Dominic Solanke van Liverpool. Solanke, een concurrent van Rode Duivel Divock Origi, kwam in zijn hele carrière nog maar aan vijf basisplaatsen en één goal op het hoogste niveau.

Lees verder

Franse douane gaat scherper controleren op Kanaal

Frankrijk zal meer patrouilleren op het Kanaal, om te verhinderen dat migranten illegaal per boot de oversteek wagen naar Groot-Brittannië. Dat maakte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekend.

Lees verder

Lukaku mag zaterdag voor het eerst starten van nieuwe Manchester United-trainer Solskjaer

Romelu Lukaku start zaterdag in de basis bij Manchester United in het thuisduel in de derde ronde van de FA Cup tegen tweedeklasser Reading, zo maakte interim-coach Ole Gunnar Solskjaer vrijdag bekend.

Lees verder

Boete voor uitdelen anti-homopamfletten

Drie mannen die in Amsterdam flyers uitdeelden tegen homoseksualiteit, zijn door de Nederlandse rechter veroordeeld tot het betalen van een boete van 500 euro. De rechtbank neemt het hen 'zeer kwalijk' dat ze een link legden tussen homoseksualiteit in kindermisbruik.

Lees verder

Lars Boom maakt zondag comeback in het veldrijden: "Hopelijk word ik niet gedubbeld"

Lars Boom zal zondag in Brussel, bij de zevende manche van de DVV Verzekeringen Trofee, na bijna twee jaar afwezigheid zijn terugkeer vieren in het veld. Dat hebben de organisatoren vrijdag laten weten.

Lees verder

'Rumoerige' vergadering brengt geen oplossing voor shutdown

De 'shutdown' van de Amerikaanse overheidsdiensten is nog niet voorbij. President Donald Trump heeft er op een topontmoeting met Democraten en Republikeinen mee gedreigd de financiële drooglegging 'maanden of zelfs jaren' vol te houden.

Lees verder

Chelsea wil Hazard rust gunnen in FA Cup

Chelsea hoopt Eden Hazard zaterdag tegen tweedeklasser Nottingham Forest in de derde ronde van de FA Cup rust te gunnen, maar door de talloze afwezigheden is dat nog geen zekerheid.

Lees verder

KV Kortrijk wil "eind 2020, begin 2021" beginnen aan bouw van nieuw stadion

KV Kortrijk wil de eerste steen van het nieuwe stadion "eind 2020, begin 2021" leggen, zo maakte KVK-voorzitter Joseph Allijns vrijdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club bekend. "Achter de schermen werken we keihard om ons nieuw stadion zo snel mogelijk te verwezenlijken."

Lees verder

Diego Maradona met maagbloeding opgenomen in ziekenhuis

Volgens Argentijnse media is Diego Maradona vrijdag met een maagbloeding opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad Buenos Aires.

Lees verder

0-7: Tottenham haalt zwaar uit in FA Cup

Tottenham Hotspur heeft zich vrijdagavond als eerste geplaatst voor de zestiende finales van de FA Cup, de belangrijkste Engelse bekercompetitie.

Lees verder

Limbombe (ex-Club Brugge) scoort voor het eerst voor Nantes

Nantes heeft zich vrijdagavond als eerste geplaatst voor de zestiende finales van de Coupe de France. In eigen huis klopten ze tweedeklasser Châteauroux met 4-1, Anthony Limbombe (86.) nam in het slot van de wedstrijd de laatste treffer voor zijn rekening en scoorde zo zijn eerste doelpunt voor Nantes.

Lees verder

E-busje komt zo (maar is er elders is al)
De Lijn bestelt dit jaar alleen maar hybride bussen, terwijl Nederland zijn vloot elektrische bussen stevig uitbreidt. Slim beleid of een gebrek aan ambitie?
Lees verder

Herne beperkt mandaten van burgemeester en schepenen tot drie jaar
Dat het bestuur van Herne de mandaten beperkt tot drie jaar, in plaats van de gebruikelijke zes jaar, zint Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) niet.
Lees verder

Vijf tienermeisjes komen om bij brand in Poolse escape room

Vijf tieners zijn vrijdag in Polen om het leven gekomen bij een brand in een escape room, een spelactiviteit waarbij de deelnemers opgesloten worden in een ruimte en waar ze aan de hand van puzzels en raadsels een uitweg moeten vinden. De feiten deden zich voor in Koszalin, in het noorden van Polen, zo maakte de minister van Binnenlandse Zaken bekend. Mogelijk is een ontplofte gasfles de oorzaak.

Lees verder

55-jarige verdient 76 procent meer dan 25-jarige
De koppeling van loon aan anciënniteit veroorzaakt een enorme loonkloof tussen ouderen en jongeren. 'Een blok aan het been van werkgevers', vindt Acerta.
Lees verder

Ryanair blijft 'slechtste vliegmaatschappij'

Ryanair is door de reizigers in Groot-Brittannië voor het zesde jaar op rij verkozen tot slechtste luchtvaartmaatschappij. Dat blijkt zaterdag uit de jaarlijkse enquête van Which Travel.

Lees verder

Al files op lokale wegen nabij Oostenrijkse skigebieden

In Oostenrijk wordt hevige sneeuwval verwacht, en veel mensen die naar huis vertrekken vanop skivakantie, hebben het advies gevolgd om vanochtend vroeg te vertrekken. Daardoor staan er al veel files op de lokale wegen. Touring en VAB verwachten nog het hele weekend verkeershinder door de terugkeer vanuit de skigebieden.

Lees verder