Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 14 januari 2019

“Alcoholindustrie probeert zo imago op te poetsen”: KU Leuven onder vuur wegens samenwerking met AB InBev

"Alcoholindustrie probeert zo imago op te poetsen": KU Leuven onder vuur wegens samenwerking met AB InBev
De KU Leuven ligt onder vuur wegens een samenwerking met biergigant AB InBev. Critici denken dat de universiteit zich laat gebruiken door de alcoholindustrie. Dat schrijft De Standaard
Lees verder

Enkele honderden mensen lopen mee in stille mars in Luik ter nagedachtenis aan 'geel hesje'
Voor het station van Luik-Guillemins hebben zich zaterdagnamiddag tussen de 200 en de 300 mensen verzameld. Iets voor 15.00 uur vertrok de groep in de regen naar het centrum van Luik, waar een stille mars wordt gehouden ter nagedachtenis van een gele hesjes-activist die vrijdagavond bij een ongeval in Visé (Wezet) overleed. De mars begon om 15 uur stipt met een minuut stilte ter ere van de overledene.
Lees verder

Parket tekent beroep aan tegen vrijspraak vrijwilligers die migranten onderdak verleenden
Het parket-generaal van Brussel heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in december betreffende het dossier van mensen die migranten onderdak hadden geboden. In dat proces werden vier burgers, onder wie journalisten Anouk Van Gestel en Myriam Berghe, vrijgesproken. Dat heeft het Burgerplatform deze namiddag aan Belga meegedeeld.
Lees verder

Belg opgepakt in Chili na beschadigen archeologische site
In Chili zijn gisteren drie mensen, onder wie één Belg, opgepakt omdat ze schade zouden hebben aangericht aan de Atacama-reus, een geoglief in de Atacamawoestijn. Dat meldt de regionale procureur, Raul Arancibia, vandaag aan Chileense media.
Lees verder

Een op de drie Vlaamse dierenartsen kampt met een burn-out
Een op de drie actieve Vlaamse dierenartsen kampt met een effectieve burn-out. Dat blijkt uit een studie van professor Elke Van Hoof (VUB), die zaterdag werd voorgesteld in Leuven. Het risico is het grootst bij vrouwen en jongeren. Belangrijkste oorzaak is het onevenwicht tussen werk en privéleven.
Lees verder

Groepje gele hesjes protesteert voor deur van Engie Electrabel tegen stijgende facturen
Een zestigtal gele hesjes heeft deze namiddag een protestactie gehouden voor de zetel van Engie Electrabel in Brussel. De manifestanten klagen de immer stijgende elektriciteitsfacturen aan. De actie gebeurde zonder enig incident, meldde de woordvoerder van de politie van de zone Brussel-Noord, Audrey Dereymaeker.
Lees verder

2.500 mensen op straat in Brussel voor meer menselijke migratiepolitiek
Aan het Brussels noordstation hebben zich deze namiddag ongeveer 2.500 mensen verzameld om een echte, humane migratiepolitiek te eisen. Dat hebben de organisatoren van de manifestatie gemeld. De aanwezigen klaagden de politieoperaties aan die regelmatig plaatsvinden in het Maximiliaanpark, maar ook het uitblijven van antwoorden in het dossier rond de dood van het meisje Mawda.
Lees verder

Bewoners flatgebouw met 28 verdiepingen geëvacueerd in Luik
De bewoners van een flatgebouw van 28 verdieping in Droixhe zijn vanmorgen geëvacueerd na een brand in de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Dat is vernomen bij de politie van Luik.
Lees verder

43 camera's gaan inhaalverbod vrachtwagens controleren
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vastgelegd waar er op de Vlaamse wegen een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens. Er komt ook een betere handhaving: 38 vaste en 5 mobiele ANPR-camerasystemen zullen controleren op het verbod. Er komt bovendien ook controle op het inhaalverbod bij regenweer.
Lees verder

Minister De Backer wil belang overheid in Proximus afbouwen
Philippe De Backer (Open Vld), ontslagnemend minister van Telecommunicatie, pleit ervoor om het belang van de overheid in Proximus de komende jaren af te bouwen. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag (één). De Backer blijft ook achter de beslissing staan om een vierde speler toe te laten op de telecommarkt.
Lees verder

Inspecties 'brokkelviaduct' Gentbrugge krijgen uitgebreide veiligheidsperimeter
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakt zich niet ongerust over de inspecties van het beruchte E17-viaduct in Gentbrugge. Vrijdag beschadigde een losgekomen stuk beton een voorbijrijdende wagen. "Voor het vervolg van de inspectie zullen we de veiligheidsperimeter uitbreiden naar beide rijstroken", zegt woordvoerder Sylvie Syryn.
Lees verder

Voortaan EHBO-lessen tijdens reclameblok op tv
Vanaf eind deze maand gaat het Rode Kruis via reclamespots op televisie de EHBO-kennis van de Vlaming opkrikken. Tijdens de reclameblokken in het programma 'Topdokters' op Vier zullen filmpjes te zien zijn die tonen hoe je bepaalde vaak voor­komende incidenten het best kan behandelen: hoofd­wonden, verslikking, hevige bloedingen, enzovoort. Dat berichten de Mediahuiskranten vandaag.
Lees verder

Bisschop Johan Bonny: "Godsdienst is een schoolvak en dus geen praatuurtje"
Na twintig jaar geeft het katholiek onderwijs het vak godsdienst een update. Leerlingen moeten vooral terug naar de essentie. "Maar het is niet de bedoeling dat we Vlaanderen opnieuw gaan bekeren."
Lees verder

"Dat hebben we dan toch al, het referendum": hoe gele hesjes steeds meer in hun eigen gelijk geloven
Ze waren niet talrijk, de gele hesjes die zaterdagochtend in Brussel present gaven voor de allereerste manifestatie-met-toestemming. Maar een vertroebeld beeld van de realiteit maakt veel goed. "Dat hebben we dan toch al bereikt, de invoering van het referendum."
Lees verder

VDAB zoekt computerspecialisten in Marokko
De VDAB gaat in Marokko op zoek naar informatici. Dat doet ze omdat duizenden vacatures niet ingevuld geraken. Computerspecialist is hier al jaren een knelpuntberoep. "De krapte op de arbeidsmarkt is ­gigantisch", zegt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen, vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.
Lees verder

Leerlingen op katholieke school moeten weer de Bijbel kennen
Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. De Vlaamse bisschoppen, die verantwoordelijk zijn voor de invulling van het vak, maken een 'canon' van 349 katholieke begrippen tot kern van het leerplan.
Lees verder

"Verkeer op Antwerpse ring en E313 volledig stilgevallen": slechts 1 rijstrook vrij na ongeval, Liefkenshoektunnel tolvrij
De Antwerpse ring is in de richting van Gent zo goed als volledig versperd na een ongeval. Ter hoogte van Borgerhout is er maar één rijstrook vrij. Rond 7 uur staat er al meer dan een uur file vanuit het noorden van de stad. De Liefkenshoektunnel is tolvrij gemaakt in de richting van Gent.
Lees verder

"Ik hou van onze beruchte Antwerpse mentaliteit"
Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: Joost Schellekens (23), student meertalige professionele communicatie aan Universiteit Antwerpen
Lees verder

Deeltijds kunstonderwijs is populairder dan ooit
Nooit eerder volgden zoveel leerlingen les aan de kunstacademie. 199.361 cursisten leren momenteel een instrument, volgen drama, dans of beeldende vorming. Dat zijn er acht procent meer dan vorig schooljaar.
Lees verder

Fors meer treinen door het rood gereden in 2018
Het aantal treinen dat een rood sein voorbijreed, is vorig jaar fors gestegen. Van 55 seinvoorbijrijdingen op de hoofdsporen in 2017 - de beste prestatie in jaren - ging het naar 87 vorig jaar. Maar, zo benadrukt spoornetbeheerder Infrabel, de seinvoorbijrijdingen leiden in steeds mindere mate tot potentieel gevaarlijke situaties. Dat gebeurt nog in een op de vier gevallen, of toch nog 24 keer vorig jaar.
Lees verder