Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 2 december 2018

Zacht maar regenachtig herfstweekend

Zacht maar regenachtig herfstweekend

Het is beter om dit weekend een paraplu bij de hand te houden. Maar het blijft verder wel heel zacht: zondag kan de temperatuur zelfs oplopen tot 14 graden.

Lees verder

Grondwatertekort dreigt voor volgende zomer

2018 wordt het jaar met het minste aantal regendagen ooit, waardoor het grondwaterpeil alarmerend laag staat. Momenteel hebben we een tekort aan 296 liter regen tegenover een 'normaal' jaar en het is onmogelijk om dat in december nog recht te trekken.

Lees verder

'Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is'

De Congolese president Joseph Kabila meent dat 'sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is'. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. 'Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.'

Lees verder

Rode Neuzen Dag brengt 4.269.073 euro op

De derde editie van de Rode Neuzen Dag, die dit jaar in het teken stond van de mentale gezondheid van jongeren op school, heeft 4.269.073 euro in het laatje gebracht, een recordbedrag, zo bericht VTM op Twitter. De zender gaat volgend jaar een nieuwe editie organiseren.

Lees verder

Inbreker 'ernstig gewond' na schermutseling met bewoner

In een woning langs de Koninginnelaan in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen) kwam het vrijdagavond tot een confrontatie tussen een bewoner en een inbreker.

Lees verder

VN herinnert aan 'niet-bindend karakter' van migratiepact

De Verenigde Naties hebben een brief gestuurd aan alle regeringen die het migratiepact onderhandelen. Daarin wordt gewezen op het niet-bindende karakter van het document, dat onze regering onderling sterk verdeelt.

Lees verder

82 'gele hesjes' opgepakt in Brussel

De politie heeft vrijdag in Brussel 82 mensen opgepakt in het kader van de manifestatie van de gele hesjes: 76 van hen werden administratief aangehouden, zes anderen werden gerechtelijk aangehouden.

Lees verder

Kortrijks gemeenteraadslid aangehouden voor partnergeweld

Voormalige Vlaams Belanger Steve Vanneste is aangehouden voor intrafamiliaal geweld. Dat heeft het West-Vlaams parket, afdeling Kortrijk, zaterdag bevestigd. Hij kwam de voorbije maanden al herhaaldelijk in opspraak, en werd daarom uiteindelijk ook door de partij buitengezet.

Lees verder

Lokale partijbesturen gunnen De Clercq Gentse burgemeestersjerp

In Gent heeft het partijbestuur van Groen zaterdag de nota van toekomstig burgemeester Mathias De Clercq unaniem goedgekeurd. Ook Open VLD steunt het project, en bij SP.A werd vrijdagavond al een eerste keer over het raamwerk van de toekomstige bestuursploeg gepraat.

Lees verder

Puigdemont bezoekt Vlaams en federaal parlement

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont komt dinsdag naar het federaal en Vlaams parlement. Dat gebeurt op uitnodiging van de parlementsleden van de 'Vlaams-Catalaanse Vriendschapsgroep'.

Lees verder

November was abnormaal zonnig, net als de hele herfst

November was zeer abnormaal zonnig en kende een zeer abnormaal laag aantal neerslagdagen in Ukkel. De meteorologische herfst, die loopt van begin september tot eind november, was ook al uitzonderlijk zonnig, blijkt uit de metingen van het KMI.

Lees verder

Twee demonstranten aangereden bij actie 'gele hesjes' in Oostende

Ook in Oostende hebben de 'gele hesjes' zaterdagmiddag geprotesteerd. Wie de badstad wou binnenrijden via de autosnelweg moest aanschuiven door een filterblokkade aan het Kennedy-rondpunt. Bij een dispuut met een autobestuurder werden twee demonstranten aangereden.

Lees verder

Vlees besmet met salmonella via Nederland in Belgische supermarkten beland

De Nederlandse autoriteiten hebben België gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees aan Belgische bedrijven is geleverd dat mogelijk besmet is met de bacterie salmonella. Het Voedselagentschap zegt dat het verschillende producten liet blokkeren bij bedrijven.

Lees verder

GAIA laat slachtoffers van broodfokkers aan het woord: 'Dan zag je pas de symptomen van de mishandeling'

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft een nieuwe campagne gelanceerd tegen de broodfoksector. 'De illegale handel en import van (te jonge) puppy's uit Oost-Europa ligt aan de basis van enorm veel dierenleed, menselijk verdriet en gezondheidsrisico's', luidt het. Centraal in de campagne staan zeven getuigen die één ding gemeen hebben: ze werden allemaal opgelicht door een broodfokker.

Lees verder

Machinist vergat al 18 keer zijn conducteur
Dit jaar is al achttien keer een trein vertrokken waarbij de conducteur per ongeluk op het perron achterbleef.
Lees verder

Infrabel voerde geslaagde rampoefening uit op noord-zuidas in Brussel

Infrabel organiseerde zaterdagnacht een grootschalige rampoefening op de noord-zuidas in Brussel. Er werd een treinbotsing nagebootst. 'Iedereen kon worden geëvacueerd, het is gelukt', verklaarde Frédéric Sacré, woordvoerder van Infrabel.

Lees verder

Grootste Belgische klimaatmobilisatie ooit trekt zondag door Brussel

De organisaties Climate Express, de Klimaatcoalitie en BOS+ trekken zondag met het grootste Belgische klimaatprotest ooit door het centrum van Brussel.

Lees verder

Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé pleit voor totaalverbod op verkoop van alcohol langs snelwegen

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil dat er een totaalverbod komt op de verkoop van alcohol in winkels van de tankstations langs de Vlaamse snelwegen, zo meldt VRT. In Wallonië zijn er al plannen voor een verbod. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) liet echter al weten geen voorstander te zijn.

Lees verder

Stookolie in tankstations is verboden voor particulieren

De stookolie die in tankstations aangeboden wordt, is voor bepaalde vrachtwagens, die dat bijvoorbeeld gebruiken voor hun koeling. Het tanken ervan door particulieren is illegaal. Dat zegt brandstoffenhandelaarsfederatie Brafco in een reactie op een artikel van BRUZZ, waaruit blijkt dat in Brussel enkele tankstations mazout ter beschikking stellen van hun klanten.

Lees verder

China Light festival van start in Antwerpse Zoo
De Antwerpse zoo sluit haar 175ste verjaardagsjaar feestelijk af met een nieuwe versie van China Light. Het Chinese lichtfeest keert sinds 2014 jaarlijks terug naar Antwerpen tijdens de wintermaanden. De lichtconstructies maken van een wandeling door de Zoo een magische ervaring.
Lees verder