Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 6 december 2018

Wallonië kleedt zijn provincies helemaal uit

Wallonië kleedt zijn provincies helemaal uit

De Waalse regering heeft woensdag een voorontwerp van decreet goedgekeurd dat een hele resem bevoegdheden van de provincies overhevelt naar het gewest.

Lees verder

Anti-Verhofstadttruck rijdt nu ook in Brussel

De reclamewagen waarmee de Hongaarse regering de confrontatie aangaat met Guy Verhofstadt rijdt rond in Brussel. Dat blijkt uit een tweet van de Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs.

Lees verder

Bourgeois over tegenstem energiebesparing: 'Alle gewesten stemden tegen'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) pikt het niet dat minister Marghem (MR) Vlaanderen ervan beschuldigt op de rem te staan van het klimaatbeleid.

Lees verder

Dewael: 'Regering heeft in september al beslist over het pact'
Voor Patrick Dewael (Open VLD) is het duidelijk. De regering hoeft helemaal niet meer samen te zitten over de Belgische steun aan het Migratiepact, de regering heeft dat immers al in september gedaan.
Lees verder

ANALYSE. Is de val van de regering nu afgewend?
Het parlement heeft de resolutie over het VN-Migratiepact goedgekeurd met een wisselmeerderheid en zonder N-VA. Maar de regering-Michel is nog niet gevallen. Hoe is dat met elkaar te rijmen? En is de val nu afgewend? Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos analyseert.
Lees verder

Zuckerberg doneert 1 miljoen dollar aan Leuvense onderzoekers

Een consortium van Leuvense wetenschappers dat onderzoek voert naar de ziekte van Parkinson krijgt de komende drie jaar 1,05 miljoen dollar van het Chan Zuckerberg Initiative (CZI). Dat is het liefdadigheidsinitiatief van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan.

Lees verder

Palestijnen uit Gazastrook krijgen het moeilijker als asielzoeker erkend te worden

Palestijnen uit de Gazastrook die in België asiel aanvragen, zullen het moeilijker hebben om erkend te worden. Dat meldt het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS) woensdag.

Lees verder

Vlaams Parlement keurt nieuwe eindtermen goed

Het Vlaams Parlement heeft woensdag de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Op 1 september 2019 moeten ze van kracht worden, samen met de modernisering van het secundair onderwijs.

Lees verder

Burgemeester Aalst sluit bestuursakkoord met CD&V en Open VLD

In Aalst heeft burgemeester Christoph D'Haese een akkoord gesloten met CD&V en Open VLD. De N-VA'er volgt zichzelf op als burgemeester in een meerderheid die 26 van de 43 zetels vertegenwoordigt in de Aalsterse gemeenteraad.

Lees verder

N-VA verliest veldslag maar oorlog gaat verder
Ondanks eerdere ultimatums blijft de N-VA in de regering. De partij hoopt zo toch nog het VN-Migratiepact te kunnen tegenhouden.
Lees verder

Spanje dreigt met nieuwe diplomatieke crisis met België

Een nieuw diplomatiek incident tussen Spanje en België lijkt in de maak. Madrid is ontstemd over tweets van minister van Defensie Sander Loones (N-VA) over de Catalaanse kwestie, bericht De Tijd.

Lees verder

Tom Lenaerts roept politici ter verantwoording: 'Zijn jullie niet beschaamd?'
In 'Van Gils & Gasten' volgde tv-gezicht Tom Lenaerts woensdagavond het gesprek tussen N-VA'er Peter De Roover en Kristof Calvo (Groen), met stijgende verbazing.
Lees verder

Magnette trekt Europese lijst PS

Paul Magnette trekt bij de verkiezingen van volgend jaar de Europese PS-lijst. Hij wordt ook de woordvoerder van de partij tijdens de verkiezingscampagne.

Lees verder

N-VA kijkt uit naar wat Michel straks zegt
Vanmiddag debatteert en stemt de Kamer over de resoluties over het VN-Migratiepact. Het debat kan een herhaling zijn van wat zich gisteren in de commissie afspeelde, met één belangrijk verschil. Premier Michel zal zich moeten uitspreken.
Lees verder

Pastoor geschorst nadat jarenlang dubbelleven met man aan het licht was gekomen
Het bisdom Hasselt heeft een 53-jarige pastoor uit Kortessem preventief geschorst, nadat aan licht was gekomen dat de priester al jaren een dubbelleven leidt. Zo had de man al drie jaar, onder een valse naam, een relatie met een man uit West-Limburg aan wie hij nooit vertelde dat hij priester is. Toen de veertiger het dubbelleven ontdekte, stapte hij naar het bisdom.
Lees verder

Francken: 'Wij mogen geen deel uitmaken van VN-Migratiepact'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil geen juridisch risico lopen door het VN-Migratiepact te ondertekenen.

Lees verder

Politie mag geen pv's meer sturen naar parket van Namen

Nadat het grootste deel van het Justitiepaleis van Namen vorig weekend werd gesloten wegens onveilig, neemt het parket nu verregaande maatregelen. Het vraagt aan de verschillende politiezones om enkel nog de processen-verbaal van de ergste misdrijven door te sturen. 'Meer zaken zullen daardoor niet vervolgd worden.'

Lees verder

Alles, maar toch geen vervroegde verkiezingen?

De federale regering zit in een diepe, onomkeerbare coma, of is al schielijk overleden, alleen zijn de doodsbrieven nog niet verstuurd. U mag kiezen. Maar wat nu?

Lees verder

PS slaat drie vliegen in één klap met Magnette op Europese lijst

Paul Magnette werd donderdag als de Europese lijsttrekker en campagnewoordvoerder van de PS voorgesteld. Bij RTBF voegde Magnette er onmiddellijk aan toe dat hij niet zal zetelen in het Europees Parlement.

Lees verder

Sinterklaas ontvangt 300.000 brieven via de post

Kinderen stuurden zo'n 300.000 brieven tussen half november en half december naar Sinterklaas. De medewerkers van het sintsecretariaat van Bpost helpen de De Sint met het beantwoorden van de brieven. 'Scholen sturen soms 100 tot 150 brieven van kinderen tegelijk binnen', zegt de woordvoerster van Bpost.

Lees verder