Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 1 december 2018

“U praat over uw successen, wij willen uw ‘fuck ups’ horen”

"U praat over uw successen, wij willen uw 'fuck ups' horen"
Onze successen delen we elke dag op sociale media. Verloren jobs, verkwiste geld of gênante blunders houden we liever achterwege. Behalve tijdens Fuckup Nights, wereldwijde bijeenkomsten waarop faalverhalen sociaal wenselijk zijn.
Lees verder

Steeds meer Chinezen leren Nederlands
Er zijn binnenkort vier Chinese universiteiten die Nederlands aanbieden. Twee in Peking, één in Shanghai en de Nederlandse Taalunie heeft recent een vierde docentschap in oprichting ontdekt, in Hebei, een provincie in de buurt van Peking. Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz bezocht tijdens zijn culturele handelsmissie de Beijing Foreign Studies-universiteit. Hij gaf er een les Nederlands over onze stripcultuur. 
Lees verder

Drie nieuwe klachten over seksueel misbruik in internaat Filip Peeters
Sinds acteur Filip Peeters in Die Huis getuigde over seksuele benaderingen door paters op het Heilig Hartcollege in Wezembeek-Oppem, zijn drie nieuwe klachten binnengelopen over de school. "Het gaat over dezelfde periode", zegt Rik Devillé van de vzw Mensenrechten in de Kerk.
Lees verder

Gele hesjes ontketenen straatoorlog in Brussel: "Het zijn onze stenen, betaald met onze belastingen"
Twee uitgebrande politiewagens, een enorme ravage aan stadsmeubilair en honderden hesjes die met betraande ogen nu al laten weten: "We gaan door tot er iets verandert!"
Lees verder

Deze zes experts worden in Kamer gehoord over migratiepact
De experten die dinsdag in de Kamer uitleg mogen geven bij het VN-migratiepact zijn bekend. Jean-Luc Bodson, die als speciale gezant voor Asiel en Migratie de onderhandelingen voor ons land voerde, komt als eerste aan het woord.
Lees verder

Diploma geen garantie voor werk bij anderstalige nieuwkomers
Of een anderstalige nieuwkomer een diploma heeft of niet, maakt weinig uit voor zijn kansen op een job. Twee jaar na de inschrijving bij de VDAB heeft 48 procent van de hooggeschoolde anderstalige nieuwkomers een job. Bij diegenen zonder diploma is dat 44 procent. De cijfers komen uit een antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aan parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) en staan vandaag in de Gazet van Antwerpen.
Lees verder

Nog 296 liter regen tekort voor normaal jaar
2018 wordt het jaar met het minste aantal regendagen ooit, waardoor het grondwaterpeil alarmerend laag staat. Momenteel hebben we een tekort aan 296 liter regen tegenover een normaal jaar en het is onmogelijk om dat in december nog recht te trekken. Dat zegt weerman David Dehenauw vandaag in Het Nieuwsblad.
Lees verder

Anna moet bijna 17.000 euro betalen voor haar hersenoperatie: "Niemand zei me dat ik niet verzekerd was"
Anna kreeg een hospitalisatieverzekering van haar ziekenfonds. Toch werd de factuur van haar hersenoperatie niet terugbetaald. "Blijkbaar was ik enkel verzekerd voor 'nieuwe ziektes', niet voor de tumor die ik al had."
Lees verder

Chirurg doorprikt mythes over zijn inkomen: "338 euro per operatie kun je moeilijk veel noemen"
Wie veel opereert, mag een hoog loon hebben, vindt deze algemeen chirurg. "Als je kijkt naar onze facturen, zal je zien dat veel mythes over ons loon ontkracht kunnen worden."
Lees verder

Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent): "Ja, er zullen artsen moeten inleveren"
Dat de ene arts veel meer kan verdienen dan de andere, vindt Lieven Annemans (UGent) al reden genoeg om het systeem te veranderen. "Wie dat nog niet goed begrepen heeft, gaat zich verweren als een duivel in wijwater."
Lees verder

Waarom het zo moeilijk is om te weten wat een specialist écht verdient
April 1964. Belgische artsen leggen maar liefst achttien dagen het werk neer. Het compromis dat op de staking volgt, legt het fundament voor de huidige financiering van de gezondheidszorg. En zorgt ervoor dat er ook vandaag nog veel mist hangt boven de dokterslonen.
Lees verder

Minister Maggie De Block: "Hoeveel artsen verdienen? Daar heb ik geen vat op"
Gaat het over het enorme kluwen van de artsenhonoraria, de excessen en hoge facturen voor de patiënt, dan wijzen experts naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Zij had volgens hen de knoop moeten ontwarren. De Block countert: "Ik heb daar niks in te zeggen."
Lees verder

Dokters getuigen: "Als de maatschappij vindt dat wij te veel verdienen, dan moeten we dat herbekijken"
Dat ze een goed inkomen hebben, vinden ze niet meer dan normaal. Dokters met naam en faam, die goed werk leveren en begaan zijn met de patiënten hoeven niet beschaamd te zijn om te zeggen hoeveel ze verdienen, menen cardioloog Pedro Brugada en neurochirurg Erik Van de Kelft.
Lees verder

Waarom het zo moeilijk is om te achterhalen wat een ziekenhuisdokter precies verdient
Het loon van een dokter in het ziekenhuis is eigenlijk één groot kluwen. En de verschillen zijn groot, blijkt uit een grootschalig onderzoek van De Morgen. Cathy Galle, van de journalisten die heeft meegewerkt aan de onderzoeksreeks, legt uit waarom het zo moeilijk is om te achterhalen wat een ziekenhuisdokter precies verdient.
Lees verder

'Hostile architecture' in Brussel: daklozen, gelieve zich te onthouden
Het oogt onschuldig. Alsof enkele designers de ingeving kregen om 'eens iets anders te doen'. Het concept 'zitbank' nieuw leven willen inblazen. Volgens de Brusselse vzw Design For Everyone zit er meer achter: een bewuste antidaklozenstrategie van overheidswege. "Straatmeubilair wordt speciaal zo ontworpen of aangepast dat het daklozen weghoudt van bepaalde plekken, om overlast te voorkomen", zegt Charlotte Renouprez, de helft van het tweekoppige collectief. Fotograaf Illias Teirlinck trok na een gesprek met de vzw door Brussel om de talloze voorbeelden in beeld te brengen.
Lees verder

Deze twintigers en dertigers lopen mee in de Klimaatmars: "Er is genoeg geleuterd, wij verwachten daden"
Claim the Climate moet zondag de grootste klimaatmobilisatie ooit worden in ons land, of toch volgens de organisatoren. Vier actievoerders vertellen waarom ze het klimaat willen 'claimen'. 
Lees verder

VN wijst in brief op niet-bindend karakter van migratiepact
De Verenigde Naties hebben een brief gestuurd aan alle regeringen die over het migratiepact onderhandelen. Daarin wordt gewezen op het niet-bindende karakter van het document. Het migratiepact zou op 10 en 11 december worden aangenomen in Marrakesh, maar ligt in verschillende landen onder vuur. Onder meer Polen en Oostenrijk kunnen zich niet vinden in de tekst en in ons land is het pact een splijtzwam tussen N-VA enerzijds en CD&V, Open Vld en MR anderzijds.
Lees verder

Luc Van Gorp (CM): "Artsen die ruim een half miljoen euro bruto per jaar verdienen? Ik snap dat niet"
Artsen die ruim een half miljoen euro bruto per jaar verdienen? "Ik snap dat niet", zegt CM-topman Luc Van Gorp in een reactie op de cijfers van De Morgen. "Veel mensen snappen dat niet. Zulke lonen zijn niet meer te verantwoorden."
Lees verder

Willen we dan een Nederlands zorgsysteem waarbij de arts in loondienst is?
Lange wachtlijsten en dokters die het om 17 uur voor bekeken houden. Dat is het doembeeld over de Nederlandse gezondheidszorg waar Belgische artsen vaak naar verwijzen. Maar klopt dat wel?
Lees verder

Dat de minister van Volksgezondheid ons niet kan uitleggen hoe dokterslonen verdeeld worden, is eigenlijk niet meer van deze tijd
Cathy Galle en Sara Vandekerckhove zijn journalisten van De Morgen.
Lees verder