Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 december 2018

Transgenders komen veel vroeger uit de kast (maar worstelen even hard)

Transgenders komen veel vroeger uit de kast (maar worstelen even hard)

In tien jaar tijd is er veel veranderd voor transgenders, in ons land, vooral ten goede. Zo outen jongeren zich een pak vroeger. Maar dat betekent niet dat het worstelen minder wordt.

Lees verder

Hoe de Marrakech-crisis zich ontvouwde
Bijt de regering haar tanden stuk op het VN-migratiepact, of wordt er nog een uitweg gevonden waarbij niemand gezichtsverlies lijdt? Maar vooral: hoe heeft een tekst waar zo lang aan gewerkt is op de valreep nog een regeringscrisis van dit kaliber kunnen uitlokken? Bekijk het overzicht.
Lees verder

Franse 'gele hesjes' roepen op om naar Brussel te gaan

Zaterdag zouden de Belgische 'gele hesjes' steun kunnen krijgen van Franse 'gele hesjes'. Sommige Franse 'gele hesjes' roepen op om naar Brussel af te zakken voor het Europees Parlement en om te verbroederen met hun buren.

Lees verder

LIVE. 'Het migratiepact bindt ons niet'
De meerderheid van de experten is het erover eens dat het pact niet bindend is. Het creëert maximaal soft law. 'Het migratiepact geeft een juridisch blanco cheque', klinkt Fernand Keuleneer als enige dissidente stem.
Lees verder

Ngo's naar Raad van State tegen limiet van 50 asielaanvragen per dag: 'Extreme willekeur'

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo's stappen naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. 'De limiet handhaven is spelen met de gezondheid van kwetsbare mensen.'

Lees verder

Bij 100 jaar krant. Hoe één interview een heel groot taboe doorbrak.
De Standaard viert dit jaar haar honderdste verjaardag. En dat willen we vieren met verhalen over de krant. In 1993 vertelt dokter Wim Distelmans aan de jonge journaliste Inge Ghijs hoe artsen omgaan met het ondraaglijke lijden van terminale patiënten. Hij is de eerste arts die dat on the record doet en hij doorbreekt daarmee een heel groot taboe. Het verandert zijn leven - en zoveel meer. In het interview hierboven blikt hij terug.
Lees verder

Deze landen wijzen VN-Migratiepact af
Op de VS na, schaarden alle 193 landen van de VN zich in juli achter het Migratiepact. Maar intussen is de steun afgebrokkeld.
Lees verder

N-VA-campagne voedt idee dat regering-Michel op laatste benen loopt
Terwijl de experten in het parlement nog hun visie op het migratiepact geven en het kernkabinet nog moet samenkomen, toont een N-VA-campagne rond het migratiepact dat de partij geen ruimte laat voor veel interpretaties.
Lees verder

Wat denken migranten eigenlijk over het VN-Migratiepact?
Onafhankelijke experts, binnen- en buitenlandse politici, ngo's, heel wat mensen hebben zich al uitgesproken over het VN-Migratiepact. Volgens cartoonist Kamagurka wordt één belangrijke gesprekspartner vergeten: de migranten zelf.
Lees verder

Met dit eindspel van N-VA lijkt de teerling geworpen

Nu de N-VA, vroeger dan verwacht, met een radicale campagne is gestart over de gevaren van het VN-Migratiepact, lijkt de teerling geworpen.

Lees verder

Meerderheidspartijen geloven er niet meer in: 'Een blik op de N-VA-website volstaat'

Terwijl de experts in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen antwoorden op de vragen over het VN-Migratiepact, heeft het defaitisme bij de meerderheidspartijen de overhand gekregen.

Lees verder

Premier Michel roept kernkabinet nog niet samen
Het kernkabinet van vanmiddag is uitgesteld. Premier Michel praat eerst met alle betrokkenen apart. Wanneer en of het kernkabinet vandaag nog samenkomt, is onduidelijk.
Lees verder

Hof van Cassatie: met aanhouding van scheidsrechter Vertenten was niks mis

Het Hof van Cassatie ziet geen argumenten om de aanhouding van Bart Vertenten in operatie Schone Handen begin oktober nietig te verklaren. Dat bevestigt advocaat-generaal Henri Vanderlinden aan onze redactie. Het cassatieberoep dat Hans Rieder, de advocaat van de scheidsrechter, had aangespannen, is daarmee verworpen.

Lees verder

Nederlandse bendes ronselen jongeren om geld wit te wassen

Nederlandse bendes ronselen steeds meer jongeren in ons land om hun crimineel geld door te sluizen. In ruil voor geld geven de jongeren hun bankkaart en pincode door, waarmee de oplichters aan de slag gaan. De jongeren worden zo een 'geldezel' en dat is strafbaar.

Lees verder

Bart De Wever: ''Ik wil geen crisis'
In een interview met de VRT heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukt dat er nog steeds een uitweg is uit de regeringscrisis. 'De reden dat ik zelf zwijg is omdat ik geen crisis wil.'
Lees verder

Yamila Idrissi (SP.A) verlaat de politiek

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi is in mei 2019 geen kandidaat meer op een SP.A-lijst. 'Ik voel dat mijn verhaal bij de sp.a voorbij is', kondigt ze in een interview in Knack aan.

Lees verder

Michel leidt N-VA naar de uitgang

Premier Charles Michel (MR) gaat vanavond niet naar de koning om het ontslag van de regering in te dienen. Hij trekt wel naar het parlement waar hij een meerderheid gaat zoeken en vinden die het Migratiepact ondersteunt. Dat is een oplossing waar de N-VA zich recent nog hevig tegen verzette.

Lees verder

CD&V en Open VLD geven de zwartepiet aan N-VA
Zowel CD&V als Open VLD vinden dat de N-VA gewoon het migratiepact kan steunen. De regering hoeft niet te vallen wat hen betreft. Lees: als de regering toch valt, is dat de schuld van de N-VA.
Lees verder

Vlaams Belang kopieert verwijderde N-VA-campagne

De extreemrechtse partij Vlaams Belang speelt handig in op de omstreden N-VA-campagne over het Migratiepact. Enkele uren nadat N-VA de affichebeelden offline haalde, neemt Vlaams Belang de stopgezette campagne over.

Lees verder

SP.A en Groen beloven Michel steun in parlement

Oppositiepartijen SP.A en Groen bieden premier Michel (MR) hun steun aan voor een wisselmeerderheid in het parlement. Dat zeggen Meryame Kitir voor SP.A en Kristof Calvo voor Groen.

Lees verder