Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 1 december 2018

NIEUWS MUSEA BRUGGE / December '18

View this email in your browser

DECEMBER 2018

Volkskundemuseum in de kijker 
09/12
Midwinterfeest
De St-Annawijk wordt ondergedompeld in een warme kerstsfeer. Een markt met ambachtelijke producten palmt de Balstraat in. Snuisterijen, lekkere hapjes en drank wisselen elkaar af in de kraampjes. In de museumherberg kun je je opwarmen en in het museum zelf de collectie van het museum (her)ontdekken of genieten van de activiteiten voor gezinnen. Ook het Kantcentrum en het Adornesdomein doen weer mee. Het Midwinterfeest is een vaste waarde voor al wie van de gezellige kerstsfeer houdt.
Lees meer
13/12
Feestbrood met patacons / Zwarte kat sessie (lezing)
In de plaats van taarten maakten onze voorouders koeken en broden bij speciale gelegenheden. Een typisch feestbrood was de vollaard, een langwerpig brood gemaakt van wit tarwemeel. Dit werd dikwijls versierd met patacons (schijfjes met afbeeldingen in reliëf). Volkskundigen Mark en Luc Adriaen gaan dieper in op dit gebruik en demonstreren hoe een patacon werd gemaakt. Misschien krijg je ook zin om deze traditie nieuw leven in te blazen?
Lees meer
20/12
Kom Culturen na de Uren!
Deze avondopening brengt je volledig in de kerstsfeer. Vertelster Renata Bruggeman neemt je mee naar de oorsprong van het feest. Waarom valt kerstmis op 25 december? Waarom hangen we rode bollen in de boom en vanwaar de rode bessen aan de hulst? Hoe zit dat nu met die maretak? Oude kerstverhalen brengen ook licht in deze donkere dagen. Natuurlijk zal ook de warme chocolademelk niet ontbreken! 
De vertellingen kun je bijwonen tussen 18 en 20.30 uur.
Lees meer
tot 31/12
Kinderen van toen
Heb je het ook soms, nostalgie naar de jaren '30, '40, '50 of '60? Toen jongens een korte broek droegen en meisjes een schortje en een grote strik in het haar. In de winter zat het hele gezin rond de Leuvense stoof om-dat er elders in huis geen verwarming was. Het toilet was meestal buiten en niet meer dan een plank met een gat boven een put. In bad gaan gebeurde één keer per week, op zaterdag... In deze interactieve opstelling ondervind je hoe het was om kind te zijn in de jaren 1930-1960. Er is ook een Museummenu rond dit thema voor lagere school-kinderen. 
Lees meer
Collectiepresentatie

Dit jaar is het zestig jaar geleden dat de vriendenvereniging van de Stedelijke Musea opgericht werd. Ondertussen is het één van de populairste museale vriendenkringen in Vlaanderen. Musea Brugge blikt nu samen met hun "Vrienden" terug op een reeks indrukwekkende aanwinsten, die dankzij hen werden aangeworven. De presentatie 'Schatten van Vrienden. 60 jaar aanwinsten' kun je nog tot 27 januari in het Arentshuis bewonderen.
Lees meer
Kom culturen na de uren!
SCHEMERTIJD/ CULTUREN NA DE UREN!
Sinds september kun je elke derde donderdag van de maand bij ons komen CULTUREN NA DE UREN. Je wordt telkens op een andere locatie verrast met een gevarieerd programma en dit vanaf 'schemertijd' of na de gewone openings- of werkuren. Een leuke manier om onze museumlocaties te (her)ontdekken! 
Op 20/12 is iedereen vanaf 17 uur welkom in het Volkskundemuseum (zie hoger). Het programma van de volgende avondopeningen vind je hier
MUSEA BRUGGE is de overkoepelende organisatie van de 14 stedelijke museumlocaties met een heel gevarieerd permanent én tijdelijk aanbod. De (deel)collecties en presentaties sluiten aan bij de historische site waar ze worden getoond. Dertien van de veertien locaties zijn
bovendien beschermd als monument. Jaarlijks bezoeken ca. 850.000 binnen-en buitenlandse gasten één of meer musea.
MEER INFO
Share
Tweet
Forward