Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 december 2018

N-VA blijft op twee gedachten hinken

N-VA blijft op twee gedachten hinken

'Een interpretatieve verklaring volstaat niet', zei N-VA-vicepremier Jan Jambon voor de aanvang van het partijbestuur. Tegelijk blijft de mantra dat de partij een val van de regering wil vermijden.

Lees verder

Ziekenhuis veroordeeld voor dood baby Jasper

Het ziekenhuis van Knokke-Heist moet een boete van 288.000 euro, waarvan 96.000 met uitstel, voor de onopzettelijke doding van baby Jasper. Dat heeft de rechtbank beslist.

Lees verder

Alexander De Croo speecht als echte rockster voor massa Zuid-Afrikanen
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) heeft 70.000 Zuid-Afrikanen toegesproken op het Global Citizen Festival in Johannesburg. Als een ware rockster hield hij een vurige speech ter ere van de lancering van de internationale campagne 'She is equal'. De minister was daar overigens in goed gezelschap, nog op de line-up: Chris Martin van Coldplay, Beyoncé, Jay-Z, Ed Sheeran, Eddie Vedder van Pearl Jam, Femi Kuti en Pharrell Williams.
Lees verder

Bart De Wever: 'Parkeerverbod op straat voor bezoekers voorbarig'

De stad Antwerpen heeft een plan klaar om bezoekers te verbieden op straat te parkeren in de binnenstad, binnen de Leien. De parkeerplaatsen daar worden dan voorbehouden aan bewoners. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat weten dat nog niets beslist is, NSZ vindt het huidige plan 'onaanvaardbaar'.

Lees verder

Marghem blijft scherp voor Schauvliege

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) verduidelijkt op de Klimaattop in het Poolse Katowice haar kritiek op de Vlaamse regering. Maar toch blijft ze scherp.

Lees verder

Valt de regering over Marrakech? Een analyse van chef politiek Jan-Frederik Abbeloos
N-VA-voorzitter Bart De Wever wil geen regering steunen die naar Marrakech gaat. Dat zei hij na afloop van het partijbestuur. Wat zijn de opties nog voor de regering-Michel? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos maakt de analyse.
Lees verder

Brafco wil belasting 'blauwe diesel' verlagen, maar 'het is niet altijd milieuvriendelijker' zeggen critici

Gele hesjes klagen over de hoge dieselprijzen, waardoor sommige tankstations particulieren rode diesel laten tanken. Het is goedkoper en even efficiënt als gewone diesel, maar het is ook illegaal. Een milieuvriendelijker alternatief zou 'blauwe diesel' kunnen zijn, maar critici vinden blauwe diesel niet altijd even milieuvriendelijk.

Lees verder

SP.A-schepen Tapmaz stapt uit de Gentse politiek

Resul Tapmaz (SP.A) stopt met politiek. Dat kondigt hij maandag aan. Tapmaz was negen jaar schepen, maar zijn toekomst in het Gentse stadsbestuur was onduidelijk door de slechte verkiezingsuitslag. Tapmaz haalt 'persoonlijke redenen' aan voor zijn afscheid. 'Er is me een schepenambt aangeboden, maar ik heb het niet aanvaard.'

Lees verder

'Gele hesjes' roepen op tot nieuwe betoging in Brussel

Op sociale media wordt opgeroepen tot een nieuwe grote betoging van de 'gele hesjes' in Brussel. Dit keer wordt ook aan vrachtwagenchauffeurs en landbouwers met tractoren gevraagd om naar de hoofdstad te komen. De politie houdt het hart vast na de rellen van afgelopen vrijdag en heeft nu zelfs een taskforce opgericht om de amokmakers op te sporen.

Lees verder

Koning gaat niet naar opening AfricaMuseum

Koning Filip blijft afwezig bij de heropening van het AfricaMuseum op 8 december.

Lees verder

De kinderen erven van Albert Frère, de schatkist niet
6,6 miljard euro, zoveel laat Albert Frère na. Dat zal uiteindelijk naar zijn zoon Gérald (68) en dochter Ségolène (41) gaan. Niet naar de schatkist.
Lees verder

Bourgeois over nieuw gesprek met Michel: 'Zie het nut niet'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil gerust met premier Charles Michel spreken over het VN-migratiepact. 'Ik ben een beleefd mens, maar ik zie er het nut niet van in.'

Lees verder

Doktersbezoek volgend jaar drie procent duurder

De honoraria voor de klassieke huisbezoeken, consultaties of het globaal medisch dossier (GMD) stijgen vanaf januari met 3,3 procent. Dat zegt Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Grosso modo stijgen de remgelden evenredig mee, zodat de kosten voor de patiënt wel nagenoeg gelijk blijven.

Lees verder

EU-staten bereiken akkoord over betere arbeidsvoorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs

De Europese ministers van Transport hebben een akkoord bereikt over een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van vrachtwagenchauffeurs in Europa. Voor gelijk werk op een gelijke locatie zal gelijk loon gelden, zegt de Oostenrijkse minister van Transport Norbert Hofer maandagnacht in Brussel. Ook zullen de chauffeurs niet meer in hun cabine mogen overnachten. Transportondernemingen zullen verplicht worden om een overnachting voor hun chauffeurs te betalen.

Lees verder

N-VA legt 30 bezwaren op tafel over Marrakech
Terwijl premier Charles Michel manieren zoekt om zijn regering overeind te houden, brengt de N-VA nieuw geschut in stelling.
Lees verder

Elke spooroverweg krijgt een adres
Elke spoorwegovergang krijgt een sticker met daarop het nummer van de overweg, de spoorweglijn, de juiste straatnaam en gemeente waar die zich bevindt én de belangrijkste noodnummers.
Lees verder

'Migratiepact is voor ons rode lijn'

'Dan smijten ze ons buiten.' Peter De Roover (N-VA) laat weinig twijfel bestaan over wat er gebeurt als premier Michel in weerwil van de N-VA naar Marrakech gaat.

Lees verder

LETTERLIJK. De acht heikele punten van het Migratiepact

Wat staat er in het VN-Migratiepact, oftewel 'Global compact voor Veilige, Ordelijke en Reguliere migratie'? En wat zijn de consequenties? Acht belangrijke artikelen uitgelegd.

Lees verder

'In meerderheid bestaat geen vetorecht'

Servais Verherstraeten (CD&V) maakt zich zorgen over het voortbestaan van de federale regering. Maar hij hoopt dat een compromis met de N-VA rond het VN-Migratiepact nog mogelijk is.

Lees verder

LIVE. Experten geven uitleg bij VN-Migratiepact
In de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen geven zes experts uitleg bij het VN-Migratiepact. Volg de debatten hier live.
Lees verder