Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 3 december 2018

LIVE. 'Claim The Climate'-betoging trekt door Brussel

LIVE. 'Claim The Climate'-betoging trekt door Brussel
De organisaties Climate Express, de Klimaatcoalitie en BOS+ trekken zondag met het grootste Belgische klimaatprotest ooit door het centrum van Brussel. Volg de protestactie hier live.
Lees verder

Pol Van Den Driessche: 'Wij willen geen verkiezingen'

'Wij willen geen verkiezingen, we willen geen regeringscrisis.' Dat zei Pol Van Den Driessche, Senator voor N-VA, zondag in De Zevende Dag op Eén. 'We vinden dat de regering een mooie balans kan opmaken en we willen daar nog mee verdergaan', voegde hij eraan toe.

Lees verder

Dodelijk slachtoffer bij vechtpartij in Aarschot

Bij een vechtpartij in Aarschot is in de nacht van zaterdag op zondag een dodelijk slachtoffer gevallen. Het parket van Leuven heeft een gerechtelijk onderzoek voor moord gevorderd. Dat bevestigt parketwoordvoerster Sarah Callewaert.

Lees verder

Brug in Herentals met grote middelen gesloopt

De sloopwerken van de brug van de Lierseweg over het Albertkanaal zijn volop aan de gang in Herentals. Vandaag stortte alvast het middendeel van de brug naar beneden. De zijkanten volgen op maandag en dinsdag.

Lees verder

Code geel: KMI waarschuwt voor hevige buien en onweer, noodnummer 1722 wordt geactiveerd

Deze namiddag kunnen vooral in het zuiden van het land buien gepaard gaan met onweer. Volgende nacht en maandag is er ook elders een onweer mogelijk. Daarom zal Binnenlandse Zaken het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende oproepen activeren.

Lees verder

Macron houdt crisisberaad over gele hesjes

Daags nadat de gele hesjes een spoor van vernieling door Parijs trokken, heeft de Franse president Emmanuel Macron zijn veiligheidstop bijeengeroepen voor een spoedvergadering in het Elysée. Ten vroegste maandag communiceert hij. Volgens de Franse media is de kans bestaande dat de noodtoestand wordt uitgeroepen.

Lees verder

Mikt Di Rupo op feitelijk confederalisme?

PS-voorzitter Elio Di Rupo komt met een opmerkelijk voorstel: om de volgende federale regering samen te stellen, is het beter om de Nederlands- en de Franstaligen elk hun meerderheid te laten kiezen en die twee vervolgens samen te voegen, zoals in Brussel. Di Rupo maakt zich volgens experts zo tot objectieve bondgenoot van de N-VA.

Lees verder

Gouverneurs oneens over alcoholverbod in tankstations

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte is géén voorstander van een alcoholverbod in tankstations naast de snelweg. De Witte gaat daarmee lijnrecht in tegen zijn ambtsgenoten van West-Vlaanderen en Antwerpen, Carl Decaluwé en Cathy Berx. In Wallonië is er een brede consensus over zo'n verbod.

Lees verder

Paus noemt homoseksualiteit 'modetrend'

In het boek 'La fuerza de la vocación' kant paus Franciscus zich resoluut tegen homopriesters. Priesters moeten zuiver op de graat zijn of ze kunnen de kap maar beter over de haag gooien, vindt hij. Volgens de paus is de 'oprukkende' homoseksualiteit 'een modeverschijnsel in onze samenleving'.

Lees verder

België investeert 43 miljoen in vrouwenrechten

In het verlengde van 'She Decides', de internationale campagne waar minister Alexander De Croo (Open VLD) in 2017 mee zijn schouders onder zette, maakt ons land 43 miljoen euro vrij voor vrouwenrechten wereldwijd. Dat maakte De Croo bekend vanuit Zuid-Afrika.

Lees verder

Brusselse burgemeesters beginnen eraan deze week

Deze week worden in de 19 Brusselse gemeenten de nieuwe schepencolleges en gemeenteraden geïnstalleerd. Brussel begint een maand vroeger dan Vlaanderen: de wissel van de lokale macht moet er tussen 1 en 7 december gebeuren. Vijf nieuwe gezichten hebben de eed afgelegd bij minister-president Rudi Vervoort (PS)

Lees verder

Michel heeft verzoeningsvoorstel omtrent Migratiepact

Omdat hij koste wat het kost wil vermijden dat zijn regering valt, heeft Charles Michel een voorstel uitgewerkt dat de visie van de N-VA verzoent met het VN-Migratiepact. De premier heeft zich volgens de Zestien laten inspireren door zijn Europese collega's, maar heeft de tekst nog niet rondgedeeld.

Lees verder

Van Overtveldt wil optreden tegen stookolie in auto's

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat optreden tegen tankstationuitbaters die stookolie aanbieden als alternatief voor dure diesel, én tegen chauffeurs die het tanken. Dat zegt hij aan de VRT. In Brussel wordt stookolie of 'rode diesel' onwettelijk verkocht in enkele pompstations.

Lees verder

Vlaamse ministers boos op Marghem

De Vlaamse ministers van Energie en Klimaat, Bart Tommelein (Open VLD) en Joke Schauvliege (CD&V) zijn not amused met de uitspraak van hun federale collega Marie-Christine Marghem (MR) op de VRT. Volgens Marghem staat Vlaanderen op de rem in het klimaatbeleid, maar de twee ministers uit de regering-Bourgeois ontkennen dat.

Lees verder

IS-leider die betrokken was bij executie van Amerikaanse gijzelaar is gedood

Een belangrijke IS-leider, die betrokken was bij de executie van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig, is zondag gedood bij een bombardement in het zuidoosten van Syrië. Dat melden Amerikaanse media.

Lees verder

DVZ ondergebracht in Klein Kasteeltje: andere plek, zelfde chaos?
Vanaf vandaag moeten asielzoekers zich in het Klein Kasteeltje aanmelden. Ze zouden er meteen een tijdje blijven. De opvangcrisis doorkruist dat plan.
Lees verder

Niet knipperen ergert automobilist

Roekeloos rijden is niet langer de grootste ergernis van de automobilisten op de Belgische wegen. Dat blijkt uit een enquête van Touring.

Lees verder

Beke: 'Logisch dat premier naar Marrakesh gaat'

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil niet dat de federale regering valt door onenigheid over het VN-Migratiepact. 'Niemand heeft baat bij vervroegde verkiezingen.'

Lees verder

Vlaams Belang haalt Bannon en Le Pen naar Vlaams Parlement

Het Vlaams Belang haalt Steve Bannon en Marine Le Pen naar het Vlaams Parlement voor een spoedmeeting tegen het VN-Migratiepact.

Lees verder

Vrouw veroordeeld voor achterlaten baby in berm

Een 34-jarige vrouw uit Genk krijgt een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor het te vondeling leggen van haar baby in 2015.

Lees verder