Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 18 december 2018

Hoger onderwijs breekt record

Hoger onderwijs breekt record
Dit academiejaar zijn er 240.332 inschrijvingen aan een hogeschool of universiteit in Vlaanderen. Nooit waren er meer, blijkt uit de nieuwe publicatie 'Hoger onderwijs in cijfers' van bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V), schrijft De Morgen maandag.
Lees verder

"Vier op de tien artsen kregen afgelopen jaar snelheidsboete"
Vier op de tien artsen kregen het afgelopen jaar een snelheidsboete in de bus, terwijl van alle doorsnee Belgen maar 13 procent tegen de lamp liep voor overdreven snelheid. Dat moet blijken uit een enquête van de Artsenkrant en verkeersinstituut Vias bij meer dan 1.100 artsen.
Lees verder

Sp.a dreigt met motie van wantrouwen
"We verwachten dat de premier in het parlement uitlegt wat hij de komende maanden gaat doen en dat hij dan het vertrouwen vraagt. Als hij dat niet doet, dan laat hij ons geen keuze." En dan wil de sp.a een motie van wantrouwen indienen, zegt Meryame Kitir van sp.a.
Lees verder

Jan Jambon ziet geen heil in "een regering van 'nietsdoende' zaken"
De N-VA heeft afgelopen weekend een constructief gesprek gehad met premier Charles Michel over mogelijke steun aan de huidige regering. Die kan er komen indien de coalitiepartijen de gemaakte afspraken valideren. Dat was de boodschap van gewezen N-VA-vicepremier Jan Jambon in De Ochtend (Radio 1)....
Lees verder

Priester krijgt maand cel met uitstel voor schuldig verzuim bij zelfdoding
De Brugse priester Alexander Stroobandt (57) tot een maand gevangenisstraf met uitstel voor schuldig verzuim bij een zelfdoding. De 57-jarige Bruggeling wordt verdacht van schuldig verzuim bij een zelfdoding, maar beroept zich onder andere op zijn biechtgeheim.
Lees verder

Burgemeester van Brussel na mars tegen Marrakesh: "Respect voor vrije mening, maar zero tolerance bij geweld"
"Er is vrijheid van meningsuiting, maar bij geweld tegen politieagenten moet er hardhandig opgetreden worden", zegt Brussels burgemeester Philippe Close aan Belga. De reactie van de burgemeester komt er op een filmpje dat op de sociale media circuleert. Daarin is een agent te zien die stelt dat er,...
Lees verder

Energiefactuur een beetje lager door dalende distributienettarieven
De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met respectievelijk 46 en 25 euro voor de gezinnen. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG maandag. Ook KMO's zien de distributietarieven dalen.
Lees verder

N-VA legt vier eisen op tafel om Michel II te steunen: "Grondwetswijziging om confederalisme mogelijk te maken"
N-VA heeft naar eigen zeggen een haalbaar eisenpakket om de 'nieuwe' minderheidsregering van premier Michel te steunen. Dat meldt 'De Tijd'. Zo komt het communautaire komt uit de koelkast: de Vlaams-nationalisten vragen de regering om een grondwetswijziging mogelijk te maken. Het is maar de vraag...
Lees verder

Limburgs naaktmodel opgepakt in Vaticaanstad voor pikante foto's van kruisiging
Marisa Papen is door de Zwitserse Garde in Vaticaanstad ingerekend nadat de Limburgse activiste er enkele controversiële naaktfoto's gemaakt had. Ze deed dat naar eigen zeggen om de hypocrisie van de kerk aan te kaarten: "Wat als al deze kerken nu eens hun deuren zouden openzetten voor de armen?"
Lees verder

Eerste betoging 'gele hesjes' in Brussel veroorzaakte voor meer dan 55.000 euro schade
De eerste betoging van de 'gele hesjes', die op 30 november plaatsvond, heeft voor meer dan 55.000 euro aan schade veroorzaakt. Dat meldt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. De gewestelijke overheidsdienst heeft wel enkel de schade berekend aan de gewestwegen. De schade aan de andere...
Lees verder

Dit is het Kinderwoord van 2018
'Boeie' is het Kinderwoord van het Jaar 2018 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar.
Lees verder

De Lijn installeert eind 2019 contactloos betalen op trams en bussen
Vanaf eind volgend jaar rolt De Lijn een systeem uit om reizigers hun rit te laten betalen door simpelweg een bankkaart tegen een terminal in de tram of de bus te houden. Voor de installatie van het systeem gaat de vervoersmaatschappij in zee met Conduent Transportation, zo meldt dat bedrijf.
Lees verder

Welke doos van Pandora wordt geopend als we zo kort na elkaar federaal, Vlaams en Europees moeten stemmen?
Het had eigenlijk nog wel gekund, een vergelijk tussen de minderheidsregering en de N-VA. Uiteraard. Er moet zo kort voor de verkiezingen niet veel nieuws meer beslist worden, alleen het eerder afgesproken beleid moet nog uitvoering krijgen. Maar de wonden zijn te diep. Even goede vrienden, dat zit...
Lees verder

Drugstesten voor piloten om vliegtuigcrashes tegen te gaan
De politie gaat piloten die met hun vlucht vertrekken vanop Belgische luchthavens voortaan ook controleren op drugs. Dat staat in een nieuw Koninklijk Besluit van mobiliteitsminister François Bellot (MR). De maatregel is het gevolg van een Europees besluit na de ophefmakende crash met een toestel...
Lees verder

Zelfstandige koeriers springen bij om recordaantal pakjes weg te werken - tegen de zin van de vakbond
Jaar na jaar wordt de stormloop op de webwinkels in de eindejaarsperiode groter. Bpost schat dat het deze week 420.000 pakjes per dag zal behandelen. Volgens de vakbonden verloopt dat goed, al zien ze met enige tegenzin dat er zelfstandige koeriers worden ingeschakeld.
Lees verder

Vader vecht hervorming kindergeld aan omdat hij 60.000 euro verliest
Een vader van twee kinderen die droomt van in totaal vier kindjes is naar de rechter gestapt tegen de nieuwe kinderbijslagregeling. "De hervorming kost me bijna 60.000 euro. Dat is oneerlijk."
Lees verder

Gratis opleiding tot verpleger om tekort weg te werken
Het aantal vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden is in de provincie Antwerpen met 52% gestegen in drie jaar tijd. Toch kiezen steeds minder jongeren voor een opleiding tot verpleegkundige. Intussen zijn er in Vlaanderen wel meer dan drieduizend mensen die zich op oudere leeftijd nog...
Lees verder

'Moordstrookje' is Woord van het Jaar 2018
Moordstrookje is verkozen tot Woord van het Jaar, zo maakte Van Dale dinsdagochtend bekend. De term slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is, legt de uitgever uit.
Lees verder

Politieke peiling: N-VA verliest aan Open VLD en CD&V
N-VA dekt haar rechterflank goed af. De partij verliest daarentegen wel stemmen in het centrum aan Open VLD en CD&V. Dat blijkt uit de jongste peiling van De Standaard, VRT, La Libre Belgique en RTBF, die afgenomen werd in volle Marrakesh-crisis. Groen zet haar opmars verder, terwijl sp.a zakt tot...
Lees verder

Hofleverancier opgepakt in onderzoek naar diefstal kroonjuwelen
De visagist van koningin Mathilde is maandag een hele dag verhoord in het onderzoek naar de diefstal van een deel van de Luxemburgse kroonjuwelen. J.V. mocht na de ondervraging naar huis.
Lees verder