Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 8 december 2018

Goed nieuws voor Arco-spaarders? Europees Hof verklaart verbod op vergoedingen nietig

Goed nieuws voor Arco-spaarders? Europees Hof verklaart verbod op vergoedingen nietig
Het Gerecht van de Europese Unie heeft België gelijk geven in een tweede Europese rechtszaak over de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten. Die regeling werd eind 2016 al definitief afgewezen door het Europees Hof van Justitie. Maar het Gerecht, dat bepaalde zaken in eerste aanleg behandelt, oordeelt nu dat de Europese Commissie destijds geen verbod kon opleggen tegen betalingen in het kader van die garantieregeling.
Lees verder

Enveloppe met klachten over Bart De Pauw blijft voorlopig verzegeld
De enveloppe met gegevens en verklaringen van de vrouwen die bij de VRT-preventieadviseur klaagden over grensoverschrijdend gedrag van tv-presentator Bart De Pauw, blijft voorlopig verzegeld. Dat heeft de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vandaag beslist.
Lees verder

Waarom elke politicus die in debat gaat met een 'geel hesje' gedoemd is te verliezen
De afgelopen weken traden regeringsleiders in Frankrijk en België in dialoog met boze gele hesjes. Maar niet alleen de politici kwamen daar bekaaid vanaf: de gele hesjes die bereid waren om te praten, zijn plots 'verraders' en worden zelfs bedreigd. Weten ze zelf nog wie ze zijn? En hoe gegrond zijn hun verzuchtingen?
Lees verder

Premie tot 1.500 euro voor artsen die goedkopere geneesmiddelen voorschrijven
Voor het eerst zullen artsen in ons land betaald worden om een bepaald medicijn voor te schrijven. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Vanaf volgend jaar zullen bepaalde artsen-specialisten een premie krijgen als ze goedkopere biologische medicijnen aan hun patiënten geven. 
Lees verder

Geldpremie voor artsen die goedkopere geneesmiddelen voorschrijven
Voor het eerst zullen artsen in ons land betaald worden om een bepaald medicijn voor te schrijven. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Vanaf volgend jaar zullen bepaalde artsen-specialisten een premie krijgen als ze goedkopere biologische medicijnen aan hun patiënten geven. 
Lees verder

Jongeren beginnen later te drinken, maar bingedrinking blijft groot probleem
Vlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drug onder jongeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD).
Lees verder

15 voetbalvelden nieuw bos dankzij klimaatmars: "Mensen beseffen steeds meer hoe belangrijk bomen zijn"
De organisatoren van de klimaatmars hadden beloofd dat er voor elke deelnemer een vierkante meter bos aangelegd zou worden. Door het grote succes van de Claim the Climate-klimaatmars - met zo'n 75.000 deelnemers - meldt BOS+ dat er 3,75 hectare nieuwe klimaatbossen aangelegd zullen worden in Kortrijk en Willebroek, de rest wordt in Ecuador en Oeganda aangeplant. 
Lees verder

Student (20) overleden na uit de hand gelopen studentendoop
De 20-jarige student uit Edegem die in coma lag nadat hij een hartstilstand kreeg tijdens zijn studentendoop, is vandaag overleden. Dat bevestigt Koen Metsu, de burgemeester van Edegem.
Lees verder

Deur op een kiertje voor nieuwe Arco-regeling
Mogen de Arco-coöperanten opnieuw hopen? De Belgische regering krijgt gelijk van het Gerecht van de Europese Unie in een rechtszaak tegen de Europese Commissie. Het gevolg van die uitspraak biedt mogelijk een opening voor een nieuwe regeling voor de Arco-coöperanten. Als daar tenminste nog politieke wil voor is.
Lees verder

"Wacht tot je 20ste om met alcohol te beginnen, dan ga je er bewuster mee om"
Steeds minder jongeren beginnen onder de 16 jaar alcohol te drinken. 17- en 18-jarigen drinken wel nog altijd veel. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD). Wettelijk gezien is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16. "Het lijkt er dus op dat die wettelijke restricties min-16-jarigen steeds meer van de alcohol afhouden", zegt Marijs Geirnaert (VAD). Zij pleit voor een verhoging van de minimumleeftijd naar 18 jaar.
Lees verder

"Belgische klimaatactiviste mag Polen niet binnen"
Polen heeft de Belgische klimaatactiviste Zanna Vanrenterghem de toegang tot het land geweigerd. Ze zou er de klimaattop bijwonen in de stad Katowice. Dat meldt Climate Action Network (CAN) Europa, de koepelorganisatie van ngo's die actief zijn rond klimaatopwarming, vrijdagavond.
Lees verder

Vlaming recycleert nog niet genoeg
Vorig jaar is de totale hoeveelheid huishoudelijk afval per Vlaming met 19 kilo gedaald. Dat blijkt uit de officiële jaarcijfers van OVAM, waarover Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag berichten.
Lees verder

Farmabedrijf stopt met levering van levensnoodzakelijk medicijn aan ongeneeslijk ziek meisje (5) uit Leefdaal
Nog zo'n drie weken, en dan kan een meisje van vijf jaar uit het Vlaams-Brabantse Leefdaal niet langer de medicatie krijgen die haar de ­afgelopen maanden op de been hield. Het meisje lijdt aan het ongeneeslijke syndroom van Morquio. Sinds april krijgt ze gratis het middel Vimizin, dankzij de producent. Maar eind dit jaar zet die de leveringen stop, berichten Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Belgische ondernemers investeren 100 miljoen euro in kankeronderzoek
Een twintigtal Belgische ondernemers waaronder Marc Coucke, Filip Balcaen, Christian Van Thillo en Alexander Van Damme leggen 100 miljoen euro op tafel om de zoektocht naar kankermedicijnen te versnellen. Dat bericht De Tijd vandaag.
Lees verder

Stadsvogels krijgen het steeds moeilijker in de stad
Typische stadsvogels zoals merels, spreeuwen en huismussen hebben het net in de stad hard te verduren. Dat tonen Nederlandse cijfers aan. Ook in ons land is dezelfde trend merkbaar. 
Lees verder

De studentenclubs waar Leuven geen vat op heeft
De 20-jarige student die een hartstilstand kreeg tijdens een studentendoop is overleden. De doop was georganiseerd door studentenclub Reuzegom, die in het verleden al in opspraak kwam. Net als andere streekclubs weigert ze het doopcharter te ondertekenen. "Er hangt een diep nihilisme rond die club."
Lees verder

Brussel maakt zich op voor nieuwe betoging 'gele hesjes'
Brussel en haar ordediensten maken zich op voor een nieuwe betoging van de 'gele hesjes'. Hoeveel betogers er vandaag zullen opduiken voor de niet-aangevraagde manifestatie is nog onduidelijk, maar de politie neemt alvast het zekere voor het onzekere.
Lees verder

Historicus Adam Hochschild: "Belgische excuses voor wandaden in Congo zouden goede zaak zijn"
Auteur Adam Hochschild klaagde twintig jaar geleden als eerste aan dat het oude Afrika-museum in Tervuren koloniale wandaden verzweeg. Zonder zijn bestseller De geest van koning Leopold II was het museum mogelijk nooit vernieuwd. Nu pleit hij voor vorstelijke verontschuldigingen. 'En laat die maar gevolgd worden door hersteldaden.' 
Lees verder

Ex-moslims: "Om te bewijzen dat we van ons geloof zijn gevallen, drinken we een Freedom Pils"
Ex-moslims kunnen in hun omgeving zelden praten over hun overtuigingen. Sinds een jaar komt een aantal van hen daarom stiekem in Brussel samen in een gespreksgroep. Voor één keer geven ze inkijk. 'We hebben niets meer met elkaar te maken, zei mijn broer.'
Lees verder

Seniorenkonvent Leuven reageert: "Erkenning studentenclub Reuzegom wordt ingetrokken"
Het Seniorenkonvent Leuven, het overkoepelende orgaan van de gildes en clubs, heeft voor het eerst gereageerd na het dodelijke incident tijdens een studentendoop van Moeder Reuzegom. "De erkenning van de studentenclub wordt ingetrokken", klinkt het in een mededeling. 
Lees verder