Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 7 december 2018

‘Gele hesjes’ protesteren in Luik

'Gele hesjes' protesteren in Luik

In de wijk Guillemins in Luik hebben 'gele hesjes' donderdagochtend de toegang geblokkeerd tot de administratieve diensten.

Lees verder

Is 'proefkonijn' het nieuwe 'janet'?

Peta, de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld, start een nieuwe strijd: het wil af van 'dieronvriendelijke uitdrukkingen'. 'Die gezegden zijn onacceptabele taal.'

Lees verder

Voorwaardelijke celstraf voor ouders die kinderen mishandelden met bezemsteel

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een moeder en vader schuldig bevonden aan het regelmatig afranselen met een bezemsteel van hun kinderen. Het koppel sloot de kinderenook buiten in de vrieskou en overgoot hen dan met een emmer koud water.

Lees verder

Sint meegesleurd in steekspel tussen MR en N-VA

Minister Ducarme laat via Twitter weten dat hij braaf geweest is. Maar wat bedoelt hij daar echt mee?

Lees verder

Negen relschoppers 'gele hesjes'-betoging geïdentificeerd, twee opgepakt

De Brusselse politie heeft al negen mensen geïdentificeerd die betrokken zouden zijn geweest bij de rellen die vorige week vrijdag de betoging van de 'gele hesjes' ontsierden.

Lees verder

Vredesgesprekken over Jemen brengt regeringsleden en rebellen bijeen

VN-bemiddelaar Martin Griffiths hoopt dat met de nieuwe vredesgesprekken in Zweden een eind komt aan het leed van de bevolking in het door een burgeroorlog geteisterde Jemen. 'Na twee en een half jaar zonder formeel politiek proces is het bijeenbrengen van de strijdende partijen een eerste stap om Jemen op het pad van de vrede te brengen', zei Griffiths donderdag.

Lees verder

LIVE. Volg het Kamerdebat over het VN-Migratiepact
In de Kamer wordt vanmiddag gedebatteerd over de resoluties bij het VN-Migratiepact. Volg de debatten hier live.
Lees verder

Agenten meer geneigd om wangedrag collega te rapporteren na opleiding over Holocaust

Politieagenten zijn meer geneigd om het wangedrag van een collega te rapporteren na het volgen van een opleiding in de Kazerne Dossin in Mechelen. Dat blijkt uit onderzoek van twee professoren sociologie van de VUB. Het vormingstraject 'Holocaust, politie en mensenrechten' bestaat sinds 2014. Meer dan 8.200 personeelsleden van de politie hebben de opleiding al gevolgd.

Lees verder

'Slachtoffers terrorisme zullen sneller geholpen worden'

De Kamercommissie Justitie heeft deze week een reeks wetsontwerpen goedgekeurd die de steun aan slachtoffers van terrorisme moeten verbeteren. Het gaat om financiële ondersteuning en hulp bij de behandeling van hun dossier. De teksten moeten nog langs de plenaire Kamer passeren.

Lees verder

N-VA krijgt opnieuw verwijt te laat te komen met protest

In de Kamer krijgt de N-VA opnieuw het verwijt al akkoord te zijn gegaan met het VN-Migratiepact. De partij is er echter nog steeds van overtuigd dat ons land het niet kan goedkeuren zonder haar instemming.

Lees verder

Tijdgebrek of niet, gezinnen moeten vaker samen aan tafel

Veel gezinnen slagen er niet in om één keer per dag samen te eten. Gezinswetenschapper Hans Van Crombrugge (VUB) legt uit waarom dat zo belangrijk is en dat tijdgebrek niet geldt als excuus.

Lees verder

N-VA wil Migratiepact morgen op ministerraad
N-VA-fractieleider Peter De Roover vraagt aan premier Charles Michel (MR) om nog voor de top in Marrakech in de regering te overleggen over het Belgische standpunt.
Lees verder

Schauvliege weigert nu toch milieuvergunning voor omstreden slachthuis

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) weigert een nieuwe vergunning te verlenen aan het omstreden slachthuis Sus Campiniae in Oevel (Westerlo). Een eerdere vergunning die de minister had verleend, was dit voorjaar door de Raad van State vernietigd.

Lees verder

Studenten in ziekenhuis na studentendoop: één jongen in coma

Een twintigjarige student van de KU Leuven ligt in coma nadat hij voor een studentendoop zo veel vissaus dronk dat hij een hartstilstand kreeg. Nog twee andere 'schachten' van studentenvereniging Reuzegom moesten woensdagavond naar het ziekenhuis.

Lees verder

Premier laat het parlement in verwarring achter
Premier Charles Michel (MR) omzeilde in zijn toespraak voor de Kamer de heikele kwestie rond zijn bezoek aan de VN-conferentie in Marrakech. 'Het had iets scherper mogen zijn', vond Servais Verherstraeten, de fractieleider van CD&V.
Lees verder

LETTERLIJK. De cryptische speech van premier Michel

Na een lange middag met bikkelharde confrontaties nam premier Charles Michel het woord in het federaal parlement. Zijn toespraak liet de Kamer in verwarring achter. Wat heeft hij precies gezegd? Hierboven kan u zijn tussenkomst integraal herbekijken.

Lees verder

'Peter De Roover staat graag in de schijnwerpers. Soms te graag'
N-VA-fractieleider Peter De Roover (56) is dezer dagen niet van uw scherm te branden. Van opiniemaker in de marge schoof hij op naar het centrum van de politiek. Een portret.
Lees verder

Charles Michel steunt Belgische kandidatuur voor VN-klimaatconferentie 2020

Premier Charles Michel staat achter het voorstel van de Waalse regering om de COP26, de VN-klimaatconferentie in 2020, naar ons land te halen. Hij zal de kwestie op de agenda plaatsen van het overlegcomité van de verschillende regeringen, zei hij donderdag in de Kamer.

Lees verder

Moslimprediker Jean-Louis Denis komt zaterdagochtend vrij

Moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd 'le soumis', komt zaterdagochtend vrij uit de gevangenis in Ittre. Hij zal er de pers kort te woord staan, zegt zijn advocaat Sebastien Courtoy. Denis zat een celstraf van vijf jaar uit.

Lees verder

Koen Geens zetelt noch in provincieraad, noch in gemeenteraad

Bij de installatie van de Vlaams-Brabantse provincieraad dinsdag raakte bekend dat Koen Geens (CD&V) zijn mandaat als provincieraadslid ter beschikking stelt van Manu Claes. De CD&V-afdeling van Huldenberg kondigde donderdagavond ook aan dat de justitieminister evenmin zal zetelen als gemeenteraadslid.

Lees verder