Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 7 december 2018

De kranten: 'Het komt niet meer goed'

De kranten: 'Het komt niet meer goed'
Lof voor het parlementair debat maar minder voor de premier. Dat is de teneur in de kranten vanmorgen. De premier heeft tijd gekocht maar heeft eigenlijk geen regering meer.
Lees verder

Een op twee jongeren voelt zich verslaafd aan smartphone

De helft van de jongeren voelt zich verslaafd aan zijn smartphone. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden,... Maar een op de drie ouders houdt het smartphonegebruik van zijn kinderen in de gaten.

Lees verder

Komt migratiepact vrijdag op agenda ministerraad?

Na het lange Kamerdebat van donderdag over het VN-migratiedebat, is het uitkijken naar de ministerraad en de aansluitende vergadering van het kernkabinet vrijdag. De vraag rijst of het pact, waar N-VA zich tegen verzet, ter sprake zal komen en dat formeel zal moeten worden vastgesteld dat er geen consensus bestaat tussen de regeringspartijen.

Lees verder

Verherstraeten: 'Ik verwacht engagement van N-VA'

Volgens CD&V-kamerfractieleider Servais Verherstraeten zal het creativiteit vergen van de premier en engagement van de N-VA om de regering niet op de klippen te laten lopen. 'N-VA moet stappen in de richting van haar partners zetten en die stappen heb ik nog niet gezien'', zei hij tijdens De Ochtend.

Lees verder

Bent u de draad kwijt? Hier is hij
Dat niet-bindende pact dat onze politiek verlamt, waarover gaat dat in hemelsnaam? Zeker na de bizarre vertoning van gisteren in het parlement is de verwarring compleet. Even orde scheppen.
Lees verder

Honderd varkens komen om bij ongeluk in Brasschaat
Op de Essensteenweg in Brasschaat is een vrachtwagen met varkens gekanteld. De hulpdiensten zijn ter plaatse om de varkens over te laden in een andere vrachtwagen. Van de tweehonderd dieren zou een honderdtal het ongeluk niet overleefd hebben, meldt de VRT.
Lees verder

Presentator Oscars trekt zich terug

De Amerikaanse comedian en acteur Kevin Hart heeft zich teruggetrokken als presentator van de aankomende Oscars, de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen van het jaar. Er is ophef ontstaan over tweets en homofobe uitspraken van enkele jaren geleden.

Lees verder

Alcohol is meest gebruikte drug bij jongeren, maar ze beginnen later

De Vlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drugs onder jongeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD).

Lees verder

Bart De Pauw mag enveloppe met klachten tegen hem voorlopig niet inzien

De enveloppe met klachten en verklaringen van vrouwen over Bart De Pauw blijft voorlopig verzegeld. Dat bevestigt de VRT aan onze redactie. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) wil eerst alle betrokken horen.

Lees verder

Nieuwe coalitie in Aalst zet in op identiteit

In Aalst zet de bestuursploeg van burgemeester D'Haese (N-VA) in op 'Aalst als Vlaamse stad met een sterke eigen identiteit'. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord dat N-VA donderdag voorstelde met coalitiepartners CD&V en Open Vld.

Lees verder

'Waarom kiest Michel niet voor de korte pijn en laat hij de regering niet vallen?'
De regering hinkt al de hele week op een been, maar valt nog niet. Het VN-Migratiepact beroert al langer de gemoederen, maar met Marrakech in zicht is dat nog meer het geval. We hebben nog steeds een regering, ook na de debatten in de Kamer van donderdag, maar hoe lang duurt dat nog? Een analyse van Matthias Verbergt en Jan-Frederik Abbeloos.
Lees verder

Gorillajong in Antwerpse Zoo is een meisje

De babygorilla die eind november geboren werd in de Zoo van Antwerpen is een meisje. Het is de tweede baby van mama Mayani.

Lees verder

Francken wil 'soevereiniteit' terug

'Nergens knelt dit internationale keurslijf harder dan op het vlak van migratie.' Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maakt in een Facebookpost duidelijk dat hij het migratiebeleid in eigen handen wil krijgen, en niet langer afhankelijk is van internationale instellingen.

Lees verder

'Wie koorts heeft na een reis naar de tropen, moet altijd het ergste denken'

Motorcrosser Stefan Everts is opgenomen in het ziekenhuis van Hasselt met malaria. Tijdens een liefdadigheidsrace in Congo drie weken geleden werd hij door de malariamug gestoken, die de ziekte verspreidt. Twee jaar geleden stierf een stewardess van Brussels Airlines aan de gevolgen van malaria. We spraken toen met Dr. Erika Vlieghe, het diensthoofd tropische ziekten aan het UZ Antwerpen. Ze beantwoordde de vijf belangrijkste vragen over de ziekte.

Lees verder

Elitaire studentenclub, diep gevallen

De Leuvense studentenclub de Reuzegom legde in het verleden een allesbehalve sympathiek parcours af. Nu een student na het drinken van visolie in levensgevaar verkeert, lijkt de maat vol.

Lees verder

Einde regering Michel komt dichterbij
Binnen de 48 uur, maar wellicht morgen al, zou de ministerraad samenkomen. Dat wordt meteen het finale bedrijf in de Marrakech-crisis. Zo vernam De Standaard. De kans dat de huidige meerderheid dan uit elkaar valt, is groot.
Lees verder

Jongeman (20) die in coma raakte na studentendoop is overleden

De 20-jarige student die in kritieke toestand verkeerde nadat hij vissaus dronk op een uit de hand gelopen studentendoop, is overleden. Dat bevestigt de burgemeester van zijn thuisgemeente Edegem, Koen Metsu.

Lees verder

N-VA lanceert nieuwe, zachtere onlinecampagne tegen Migratiepact

De N-VA heeft vrijdagmiddag een nieuwe onlinecampagne gelanceerd tegen het Migratiepact. Die is veel zachter van opzet dan de vorige, waarop heel wat kritiek kwam.

Lees verder

Brusselse regering ontkent bewering Geert Bourgeois over stem tegen energiebesparing

Volgens Brussels minister van Leefmilieu C├ęline Fremault (CDH) heeft federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) niet de mening van de Brusselse regering vertolkt bij de stemming op de Europese Raad over de energie-effici├źntierichtlijn. Ze spreekt daarmee Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tegen.

Lees verder

Politiebonden kondigen staking aan op 13 en 14 december

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV Politie, ACOD en NSPV is van plan volgende week te staken. De drie vakbonden willen ten laatste maandag een overleg met minister Jan Jambon (N-VA).

Lees verder