Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 3 december 2018

“Claim the Climate”: grootste Belgische klimaatmars ooit trekt vandaag door Brussel

"Claim the Climate": grootste Belgische klimaatmars ooit trekt vandaag door Brussel
De organisaties Climate Express, de Klimaatcoalitie en BOS+ trekken zondag met het grootste Belgische klimaatprotest ooit door het centrum van Brussel. De politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene verwacht tussen de 20.000 en 25.000 betogers voor de klimaatmars "Claim The Climate", maar op het Facebookevenement van de mars staan meer dan 40.000 personen op aanwezig.
Lees verder

Bestuurders tanken openlijk mazout in enkele Brusselse benzinestations
De stookolie die in tankstations aangeboden wordt, is voor bepaalde vrachtwagens, die dat bijvoorbeeld gebruiken voor hun koeling. Het tanken ervan door particulieren is illegaal. Dat zegt brandstoffenhandelaarsfederatie Brafco in een reactie op een artikel van BRUZZ, waaruit blijkt dat in Brussel enkele tankstations mazout ter beschikking stellen van hun klanten.
Lees verder

Molotovcocktail gegooid tegen woning van Luikse burgemeester
Afgelopen nacht is er rond 01:00 een molotovcockatil gegooid tegen de woning van de Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS). Dat meldt de politie van Luik.
Lees verder

VN-Migratiepact: "Het gaat N-VA louter om positionering ten opzichte van Vlaams Belang", zegt Johan Vande Lanotte (sp.a)
"Wij willen geen verkiezingen, we willen geen regeringscrisis." Dat zei Pol Van Den Driessche, senator voor N-VA, vanmorgen in De Zevende Dag op Eén. De federale regering staat nochtans onder hoogspanning als gevolg van het VN-Migratiepact. Volgens Johan Vande Lanotte (sp.a) gaat het N-VA helemaal niet om de inhoud van het pact, maar louter om de positionering van de partij ten opzichte van Vlaams Belang.
Lees verder

Code geel: KMI waarschuwt voor hevige buien en onweer, noodnummer 1722 wordt geactiveerd
Het KMI waarschuwt voor hevige buien en onweer, die vanaf deze namiddag vooral over het zuiden van het land zullen trekken. Ook vannacht en maandag is er kans op onweer. Binnenlandse Zaken zal weer het noodnummer 1722 activeren voor niet-dringende oproepen.
Lees verder

Nieuwe gijzelsoftware SamSam treft ook Belgische bedrijven: "Ze gaan echt geraffineerd en zorgvuldig te werk"
Tientallen Nederlandse kmo's en grote bedrijven kregen afgelopen maand af te rekenen met de nieuwste gijzelsoftware 'SamSam', maar ook in ons land vielen er al verscheidene slachtoffers. Met SamSam vergrendelen criminelen je computer totdat je via bitcoins een bepaalde som betaalt. "Maar eerst zorgt de software ervoor dat je back-ups gewist worden waardoor je veel minder opties hebt dan bij eerdere gijzelprogramma's", klinkt het. 
Lees verder

"Critici zullen zeggen dat al deze ouders hun kinderen hebben meegebracht. Geloof mij, het is omgekeerd"
De Belgische klimaatbeweging heeft in Brussel 75.000 mensen op de been gebracht voor de grootste burgermanifestatie sinds de Witte Mars. "Politici en beleidsmakers, luister goed. Hier staan wij en wij zijn niet meer te stoppen. Get your shit together."
Lees verder

Al 834 organisaties aangesloten bij Statiegeldalliantie
In België en Nederland hebben al 834 gemeenten, provincies, verenigingen en bedrijven zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie, die pleit voor statiegeld op blikjes en plastic flessen. Dat maakte woordvoerder Tom Zoete van Recycling Netwerk bekend. De Statiegeldalliantie vierde op 27 november haar eerste verjaardag.
Lees verder

"Schaf je de supplementen af, dan gaan alle ziekenhuizen failliet"
Het ene loonbriefje is het andere niet, dat weten ook onze artsen. Logisch, zegt BVAS-voorzitter Marc Moens, want via supplementen kunnen artsen hun inkomen vrij bepalen: "Daarin speelt een stuk concurrentie en vooral metier."
Lees verder

Handicap blijft handicap op de arbeidsmarkt: "Ik moet altijd eerst bewijzen dat ik capabel ben"
Bijna acht op de tien Vlamingen zonder beperking hebben een job. Bij mensen met een handicap ligt dat aandeel bijna de helft lager. "Sollicitaties zijn vaak pro forma. Dan heeft de werkgever toch zijn goede wil getoond."
Lees verder

Nieuwe dubbeldektrein van NMBS loopt vertraging op
De nieuwe dubbeldektreinen van de NMBS laten op zich wachten. De bestelling van 1,3 miljard euro moest normaal vanaf september worden geleverd, maar treinbouwer Bombardier kampt met productieproblemen. Het is een nieuwe opdoffer voor de Belgische spoorwegen.
Lees verder

Zachte herfstdag met kans op regen en onweer
Brede opklaringen wisselen vandaag af met zwaarbewolkte perioden met buien en kans op onweer. De maxima liggen tussen 9 en 13 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig, en aan zee soms krachtig, uit het zuidwesten. Er zijn rukwinden mogelijk tussen 60 en 70 km/u, of zelfs wat meer bij onweer. Dat zegt het KMI.
Lees verder

Een 'grootverdiener' en een 'laagverdiener' over hun loonspanning: "Als je begint te vergelijken, denk je: is het dit maar?"
Ze hebben beide lang gestudeerd, dragen grote verantwoordelijkheid en werken hard. Toch verdient de een het drievoud van de ander. Nierspecialist en grootverdiener Jean-Marie Billiouw: "Ik wil best wat minder verdienen als Kristien wat meer krijgt." Psychiater en laagverdiener Kristien Lemaître: "Hoe ga je dan je tuinman betalen, Jean-Marie?"
Lees verder

Steeds minder leerkrachten hebben juiste diploma
Een wiskundige die wiskunde geeft? Het komt steeds minder vaak voor. Het aantal leerkrachten dat over het vereiste diploma beschikt voor hun vak gaat in dalende lijn. Opvallend: in het vijfde en zesde jaar van het secundair is de situatie het meest problematisch.
Lees verder

Industrieel Albert Frère (92) overleden
Industrieel Albert Frère is overleden. Dat meldt GBL. Frère werd 92 jaar.
Lees verder

"Het grootste probleem is de roep van de privé"
In tegenstelling tot de Algemene Ziekenhuizen, krijgen artsen in UZ's een vast maandloon. Toch zijn er ook daar grote verschillen, benadrukt gynaecoloog Hendrik Cammu (UZ Brussel).
Lees verder

Iedereen gelijk voor het UZ?
Het UZ Gent is haar oogartsen kwijt en in Brussel is het zoeken naar een plastisch chirurg. Voor de UZ's is het moeilijk opboksen tegen de algemene ziekenhuizen, waar specialisten soms tot vier keer meer kunnen verdienen. Dus krijgen gegeerde artsen al eens een eigen contract of persoonlijk extraatje.
Lees verder

Ziekenhuis Knokke-Heist, directeur en 2 artsen schuldig bevonden aan onopzettelijke doding van baby
Het ziekenhuis van Knokke-Heist, de algemeen directeur en twee artsen zijn maandag voor de rechtbank in Brugge schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van baby Jasper in 2012. Het ziekenhuis krijgt een geldboete, de directeur en de artsen kregen geen straf opgelegd.
Lees verder

Herverdeling neemt alleen maar toe
De herverdeling is de laatste 25 jaar alleen maar toegenomen, al is er sinds de regering-Michel wel een lichte trendbreuk. Dat blijkt uit het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting. Opmerkelijk is wel dat de armoedecijfers al die tijd min of meer stabiel zijn gebleven.
Lees verder

Waarom de werkmens zich gehandicapt voelt zonder koffie
Het gebeurt elke dag wel ergens op een werkvloer: de koffiemachine is stuk. Werknemers reageren steevast ontzet. Is koffie voor de kantoormens even essentieel als toegang tot het internet?
Lees verder