Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 2 december 2018

Cartoon van de dag - december 2018

Cartoon van de dag - december 2018
Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.
Lees verder

Amerikaanse oud-president George H.W. Bush overleden

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush is vrijdag overleden. Hij was van 1989 tot 1993 het staatshoofd van de Verenigde Staten en werd 94 jaar.

Lees verder

Oud-presidenten rouwen: 'Amerika verliest een echte patriot'
Het overlijden van de voormalige president George H.W. Bush wordt op verslagenheid onthaald. In de reacties van zijn opvolgers wordt vooral herinnerd aan zijn verbindende rol bij het beëindigen van de Koude Oorlog.
Lees verder

'Moordenaar van de ergste soort' kan terug naar Rwanda
Een Rwandese genocidair mag van Belgische rechters teruggestuurd worden naar Rwanda. Het Europees Mensen­rechtenhof houdt dat voorlopig tegen.
Lees verder

Mysterieuze weldoener steunt fietsers

Een anonieme fietsende Brusselaar heeft miljoenen geschonken voor innovatieve fietsprojecten in het gewest. Niemand weet wie hij is.

Lees verder

Brad Pitt en Angelina Jolie bereiken akkoord over hoederecht kinderen

Angelina Jolie en Brad Pitt hebben een akkoord bereikt over het hoederecht voor hun zes kinderen. Dat meldt een advocaat die betrokken is bij de zaak. Door het akkoord wordt een pijnlijke rechtszaak vermeden.

Lees verder

Tienerwebsite Rookiemag houdt ermee op
Tienerwebsite Rookiemag doet de boeken toe. Voormalig modeblogster en internetfenomeen Tavi Gevinson startte de site op haar vijftiende als bestemming voor eigenzinnige pubermeisjes. Nu, zeven jaar later, neemt ze afscheid: 'In haar huidige vorm is Rookie financieel onhoudbaar.'
Lees verder

Zacht maar regenachtig herfstweekend

Het is beter om dit weekend een paraplu bij de hand te houden. Maar het blijft verder wel heel zacht: zondag kan de temperatuur zelfs oplopen tot 14 graden.

Lees verder

Parijs vreest opnieuw rellen bij betoging 'gele hesjes'

De Franse hoofdstad zet zich schrap voor een nieuwe betoging van de 'gele hesjes'. Het is al de derde keer dat die massaal hun ongenoegen tonen in Parijs. Afgelopen weekend werden daarbij nog flink wat vernielingen aangericht. De politie zet vandaag daarom zo'n 5.000 man in.

Lees verder

Grondwatertekort dreigt voor volgende zomer

2018 wordt het jaar met het minste aantal regendagen ooit, waardoor het grondwaterpeil alarmerend laag staat. Momenteel hebben we een tekort aan 296 liter regen tegenover een 'normaal' jaar en het is onmogelijk om dat in december nog recht te trekken.

Lees verder

Gevechtspiloot, oliemiljonair, president, en 'vader van'

Het einde van de Koude Oorlog en de eerste Golfoorlog waren de markantste gebeurtenissen tijdens het presidentschap van George H.W. Bush, die vrijdag overleed.

Lees verder

Seizoen van Duitse topskiër afgelopen na zware valpartij

Thomas Dressen heeft bij zijn zware crash tijdens de afdaling in Beaver Creek de kruisbanden in zijn rechterknie gescheurd. De 25-jarige Duitser is de rest van het seizoen uitgeschakeld, meldt de Duitse skibond.

Lees verder

'Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is'

De Congolese president Joseph Kabila meent dat 'sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is'. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. 'Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.'

Lees verder

May ziet zevende minister opstappen

Opnieuw stapt een minister op in Groot-Brittannië, als gevolg van het brexit-akkoord van premier Theresa May. Minister van Wetenschappen Sam Gyimah kondigt zijn ontslag aan in The Daily Telegraph.

Lees verder

Rode Neuzen Dag brengt 4.269.073 euro op

De derde editie van de Rode Neuzen Dag, die dit jaar in het teken stond van de mentale gezondheid van jongeren op school, heeft 4.269.073 euro in het laatje gebracht, een recordbedrag, zo bericht VTM op Twitter. De zender gaat volgend jaar een nieuwe editie organiseren.

Lees verder

Inbreker 'ernstig gewond' na schermutseling met bewoner

In een woning langs de Koninginnelaan in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen) kwam het vrijdagavond tot een confrontatie tussen een bewoner en een inbreker.

Lees verder

Denver wint nipt van Portland, Houston knoopt weer aan met de zege

Denver heeft vrijdag een nipte 112-113 zege geboekt bij Portland in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA). De Nuggets blijven zo in het zog van de LA Clippers, leider in de Western Conference. Na vier opeenvolgende nederlagen proefde Houston bij San Antonio opnieuw van de overwinning: 105-136.

Lees verder

Bijna 2.000 jongeren minder om technische vacatures in te vullen
Waar er in 2007 nog 9.820 Limburgse leerlingen in het TSO en BSO les volgden in zogenaamde 'harde' richtingen rond wetenschap en techniek, waren dat er in 2017 nog maar 8.046. Hoewel er sowieso een algemene daling is van het aantal Limburgse studenten, is deze vermindering procentueel veel groter. En dus neemt het probleem om de openstaande jobs in te vullen dramatische vormen aan. De werkgevers worden stilaan wanhopig. Een 50-tal van hen heeft er niets beter op gevonden dan een groot spandoek op te hangen waarmee ze hopen jongeren naar STEM-richtingen te lokken.
Lees verder

Ook oudere werknemers welkom als onderhoudstechnicus in telecom
Telecom, IT en netwerken zijn bij uitstek sectoren waarin jonge mensen aan de slag gaan? Die stelling gaat lang niet altijd op, zo bewijst bijvoorbeeld Dirk Van Dorpe. Op zijn vierenzestigste is hij nog altijd aan de slag als onderhoudstechnicus. "Ik ben nog nooit een dag tegen mijn zin gaan werken."
Lees verder

Datatechniekers: 'Duizenden kilometers databekabeling'
Er zijn nog altijd technische jobs die je vooral on the spot leert. In de telecomsector zijn naast profielen als telecomingenieurs ook datatechniekers druk bevraagd. Technisch inzicht en van aanpakken weten, levert je een mooie beroepskeuze op. Bij Davo Communications op de Gentse Loop wordt data cabling dé groeimotor.
Lees verder

Poetin en Saoedische kroonprins begroeten elkaar wel heel hartelijk
Een opmerkelijk tafereel op de G20-Top in Argentinië vrijdagnamiddag: twee controversiële leiders geven elkaar schaterlachend een high five vlak voor de neus van een bloedserieuze Donald Trump. De ontmoeting tussen de Saudische prins Mohamed bin Salman en de Russische president Vladimir Poetin verliep opvallend hartelijk.
Lees verder

VN herinnert aan 'niet-bindend karakter' van migratiepact

De Verenigde Naties hebben een brief gestuurd aan alle regeringen die het migratiepact onderhandelen. Daarin wordt gewezen op het niet-bindende karakter van het document, dat onze regering onderling sterk verdeelt.

Lees verder

'Sorry Johan, dat ik jaren met een geheim rondliep uit angst iedereen kwijt te raken'

Voetbalanalist Johan Derksen krijgt in Nederland heel wat kritiek voor zijn uitspraken over holebi's.

Lees verder

Trump gooit oortje tolk weg: 'Ik verstond je beter in je eigen taal'
De Amerikaanse president Donald Trump is vrijdag door zijn Argentijnse collega Mauricio Macri hartelijk verwelkomd op de G20-top in Buenos Aires. Trump had echter problemen met zijn oortje waar hij de vertaling door hoorde en gooide dat dan maar weg. En dan komt de flapuit in Trump naar boven.
Lees verder

Het Laatste Nieuws behoudt vertrouwen in chef voetbal

Stephan Keygnaert, chef-voetbal en analist bij Het Laatste Nieuws, is na een maand weer de slag bij de krant. Zijn naam werd genoemd in het fraudeonderzoek bij het Belgisch voetbal, maar volgens de uitgever van het dagblad is er geen reden om aan hem te twijfelen.

Lees verder

82 'gele hesjes' opgepakt in Brussel

De politie heeft vrijdag in Brussel 82 mensen opgepakt in het kader van de manifestatie van de gele hesjes: 76 van hen werden administratief aangehouden, zes anderen werden gerechtelijk aangehouden.

Lees verder

Kortrijks gemeenteraadslid aangehouden voor partnergeweld

Voormalige Vlaams Belanger Steve Vanneste is aangehouden voor intrafamiliaal geweld. Dat heeft het West-Vlaams parket, afdeling Kortrijk, zaterdag bevestigd. Hij kwam de voorbije maanden al herhaaldelijk in opspraak, en werd daarom uiteindelijk ook door de partij buitengezet.

Lees verder

Wetenschappers ontdekken nieuwe jachttechniek bij bultrugwalvissen
Wetenschappers van de Marine Education and Research Society in Canada hebben een nieuwe jachttechniek bij bultruggen ontdekt. De walvissen stonden eerder al bekend om hun ingenieuze technieken, maar deze is wel heel goed gevonden.
Lees verder

Lokale partijbesturen gunnen De Clercq Gentse burgemeestersjerp

In Gent heeft het partijbestuur van Groen zaterdag de nota van toekomstig burgemeester Mathias De Clercq unaniem goedgekeurd. Ook Open VLD steunt het project, en bij SP.A werd vrijdagavond al een eerste keer over het raamwerk van de toekomstige bestuursploeg gepraat.

Lees verder

Politiek hart Nederland afgesloten door optocht 'gele hesjes'

De Franse protestbeweging van de 'gele hesjes' waait nu ook over naar Nederland. Er zijn optochten geweest in Nijmegen, Maastricht en Den Haag, waar het Binnenhof is afgesloten.

Lees verder

Van Loy pakt derde zege van het jaar in Hasselt, wereldkampioene Cant moet het hoofd buigen

Ellen Van Loy (38) heeft de Soudal Classics-cross in Hasselt gewonnen. Van Loy moest tot het uiterste gaan, maar kon Denise Betsema uiteindelijk afhouden. Wereldkampioene Sanne Cant werd derde. Na Neerpelt en de Superprestige in Gavere-Asper is het de derde zege van het jaar voor Van Loy.

Lees verder

Puigdemont bezoekt Vlaams en federaal parlement

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont komt dinsdag naar het federaal en Vlaams parlement. Dat gebeurt op uitnodiging van de parlementsleden van de 'Vlaams-Catalaanse Vriendschapsgroep'.

Lees verder

Van de kerstversiering van Melania tot een indrukwekkende raketlancering: dit zijn de video's van de week
Melania krijgt kritiek voor haar kerstversiering in het Witte Huis, de paus kan zijn lach niet inhouden tijdens een audiëntie, het conflict op de Krim flakkert opnieuw op, een bosbrand door de onthulling van het geslacht van een baby en een raketlancering gezien vanuit de ruimte. Dit zijn de video's die u deze week niet mocht missen.
Lees verder

De Backer ziet meer ruimte voor windparken op zee

Een voor de visserij gereserveerde zone mag toch gebruikt worden voor de bouw van nieuwe offshore windmolenparken. Volgens staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) komt er zo mogelijk een extra zone van 60 vierkante kilometer bij.

Lees verder

Voormalige Catalaanse ministers in hongerstaking

Jordi Sànchez en Jordi Turull zijn in de Spaanse cel in hongerstaking gegaan. De twee voormalige Catalaanse ministers klagen daarmee aan dat ze 'geen eerlijk proces' krijgen.

Lees verder

November was abnormaal zonnig, net als de hele herfst

November was zeer abnormaal zonnig en kende een zeer abnormaal laag aantal neerslagdagen in Ukkel. De meteorologische herfst, die loopt van begin september tot eind november, was ook al uitzonderlijk zonnig, blijkt uit de metingen van het KMI.

Lees verder

Kevin Pauwels domineert in Hasselt en pakt eerste overwinning in bijna drie jaar tijd

Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) heeft de Soudal Classics-wedstrijd in Hasselt gewonnen. Pauwels liet de concurrentie nog voor halfweg ter plekke en reed nadien autoritair naar de zege. Het is zijn eerste zege sinds de Sluitingsprijs in Oostmalle op 21 februari 2016. De absolute toppers zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert waren er niet bij in Hasselt: zij zijn allemaal op stage om zich voor te bereiden op de rest van het seizoen.

Lees verder

Nederland veegt vloer aan met Maleisië op WK hockey, Duitsland met veel moeite voorbij Pakistan

Regerend Europees kampioen Nederland kende zaterdag een blitzstart op het WK hockey in Bhubaneswar, India. De Nederlanders hebben op de eerste speeldag in groep D Maleisië verslagen met 7-0, terwijl Duitsland diep moest gaan tegen Pakistan en uiteindelijk een 1-0 zege wegkaapte.

Lees verder

Dortmund kan thuis wel winnen van Freiburg en blijft royaal op kop in Duitsland

Na het gelijkspel in de Champions League tegen Club Brugge heeft Borussia Dortmund in de eigen Bundesliga zijn thuismatch tegen Freiburg wel kunnen winnen. Al werd het wel een moeizame zege: 2-0 na een penaltygoal van Reus vlak voor de rust en doelpunt van Paco Alcácer in blessuretijd. Dortmund blijft zo stevig op kop in Duitsland en behoudt een kloof van negen punten op Bayern München, dat met 1-2 ging winnen bij Werder Bremen.

Lees verder

Excentrieke eigenaar verkoopt Italiaanse club Palermo voor... tien euro

De Italiaanse voetbalclub US Palermo is voor een symbolische prijs van 10 euro verkocht. Dat werd zaterdag bekendgemaakt door voormalig voorzitter en eigenaar Maurizio Zamparini. De nieuwe eigenaars zijn nog niet bekend, het zou gaan om een bedrijf in Londen.

Lees verder

Twee demonstranten aangereden bij actie 'gele hesjes' in Oostende

Ook in Oostende hebben de 'gele hesjes' zaterdagmiddag geprotesteerd. Wie de badstad wou binnenrijden via de autosnelweg moest aanschuiven door een filterblokkade aan het Kennedy-rondpunt. Bij een dispuut met een autobestuurder werden twee demonstranten aangereden.

Lees verder

WK 2022 niet alleen in Qatar? FIFA-voorzitter Infantino hoopt op meerdere gastlanden

Het WK voetbal van 2022 wordt mogelijk niet alleen in Qatar gehouden, maar ook in andere landen aan de Perzische Golf. Voorzitter Gianni Infantino van de Wereldvoetbalbond FIFA sprak zaterdag in zijn speech op de G20-top in Buenos Aires de hoop uit dat meerdere landen wedstrijden op het komende WK zullen huisvesten.

Lees verder

Vlees besmet met salmonella via Nederland in Belgische supermarkten beland

De Nederlandse autoriteiten hebben België gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees aan Belgische bedrijven is geleverd dat mogelijk besmet is met de bacterie salmonella. Het Voedselagentschap zegt dat het verschillende producten liet blokkeren bij bedrijven.

Lees verder

De officiële Formule 1 inschrijvingslijst voor 2019
De FIA heeft gisteren de officiële inschrijvingslijst voor het F1-kampioenschap in 2019 bekendgemaakt. Het meest opvallende is de naamswijziging bij Force India alsook de startnummers van de rijders die de grid vervoegen die we te weten komen.
Lees verder

Waarom het EK missen een schande zou zijn voor de Rode Duivels

Zondagmiddag om 12 uur wordt in Dublin geloot voor de kwalificatiewedstrijden van het EK 2020. De Rode Duivels zijn reekshoofd, dus het zou al heel vreemd moeten lopen als ze zich niet weten te plaatsen.

Lees verder

Charleroi swingt opnieuw richting (tijdelijke) top zes

Charleroi heeft een uitstekende zaak gedaan. Het won met 3-1 tegen Cercle Brugge en staat tot minstens morgen opnieuw op de zesde plek. De Carolo's swingden, met als kers op de taart een magistrale vrije trap van Ilaimaharitra.

Lees verder

Macron: 'Niets kan het geweld in Parijs rechtvaardigen'

Vanop de G20-top in Argentinië heeft de Franse president het geweld in Parijs scherp veroordeeld. 'Wat vandaag in Parijs is gebeurd, heeft niets te maken met de vreedzame uitdrukking van een legitieme frustratie.'

Lees verder

Juventus wint makkelijk bij Fiorentina, maar is boos vanwege verwijzingen naar Heizeldrama

Juventus blijft ongenaakbaar aan de leiding in de Serie A. De Oude Dame haalde het overtuigend met 0-3 van Fiorentina na doelpunten van Rodrigo Betancur, Giorgio Chiellini en Cristiano Ronaldo. Juventus blijft zo foutloos in zijn uitwedstrijden en is de fiere leider in Serie A. Bij de thuisploeg kwam Kevin Mirallas niet van de bank.

Lees verder

Oostenrijker Max Franz wint WB-manche Super-G in Beaver Creek

De Oostenrijker Max Franz heeft zaterdag de Wereldbekermanche Super-G in het Amerikaanse Beaver Creek (Colorado) op zijn naam geschreven.

Lees verder

Kortrijk heeft genoeg aan vroege goal voor zege tegen Moeskroen

Kortrijk heeft Moeskroen met 1-0 verslagen, maar de mannen van Vanderhaeghe hadden meer moeite dan verwacht om Les Hurlus opzij te zetten. Dankzij een peilsnelle goal van De Sart kon Kortrijk de drie punten voor de tweede keer dit seizoen thuishouden.

Lees verder

Zulte Waregem verspeelt dure punten tegen Oostende in de slotfase

Zulte Waregem heeft geen vervolg kunnen breien aan zijn stuntzege op Club Brugge op de vorige speeldag. Essevee had nochtans lange tijd uitzicht op een 1-0-overwinning tegen Oostende, maar liet de kustploeg vijf minuten voor tijd nog tegenscoren. Harbaoui maakte na 8 minuten de opener voor Zulte Waregem, Indy Boonen bracht Oostende finaal nog langszij.

Lees verder

STVV maakt indruk tegen Antwerp met vierde zege op rij

STVV is met knappe 1-3 cijfers gaan winnen op het veld van Antwerp. De Kanaries kwamen al vroeg op voorsprong via een strafschop van Botaka, maar The Great Old kwam met veel geluk langszij. De Limburgers lieten zich echter niet kisten door een blunderende VAR, bleef vrank en vrij voetballen en klom nog voor de pauze opnieuw op voorsprong na een knappe aanval die door Bezus werd afgerond. Na de pauze besliste Garcia de partij. STVV pakt zo 12 op 12 en nestelt zich voorlopig naast nummer vier Anderlecht, dat morgen pas speelt. Antwerp laat een gedeelde leidersplaats liggen.

Lees verder

Thibaut Courtois eist glansrol op in zege van Real Madrid tegen Valencia

Real Madrid heeft opnieuw aangeknoopt met de zege in de Spaanse competitie. Na de pijnlijke uitschuiver tegen Eibar vorige week was het op eigen veld met 2-0 te sterk voor Valencia. Die zege kwam er dankzij een sterke prestatie van doelman Thibaut Courtois. Bij een 1-0 tussenstand - een vroege owngoal van Wass - moest onze nationale goalie verschillende keren gepast tussenkomen om de gelijkmaker te voorkomen, ook invaller Michy Batshuayi raakte niet voorbij zijn maatje. In de slotfase besliste Lucas Vazquez de match.

Lees verder

CIA over zaak-Khashoggi: 'Saudische kroonprins stuurde berichten naar leider moordteam'

Kroonprins Mohamed bin Salman (MBS) stuurde kort voor en na de moord op Jamal Khashoggi 11 berichten aan zijn belangrijkste adviseur, die het team aanstuurde dat de moord op de journalist uitvoerde. Dat blijkt uit een CIA-rapport dat The Wall Street Journal kon inkijken.

Lees verder

Onfortuinlijke Mark Renshaw mist start seizoen

De Australische wielrenner Mark Renshaw mist de start van het komende seizoen. De 36-jarige renner van Team Dimension Data botste tijdens een trainingsrit in zijn woonplaats Bathurst op een auto, vloog over de motorkap en liep daarbij een breuk in zijn bekken op. Renshaw hoeft geen operatie te ondergaan, maar heeft wel drie tot vier maanden nodig om te herstellen.

Lees verder

Bocholt kroont zich tot herfstkampioen in BENE-League handbal

Zaterdag werd de laatste speeldag in de heenronde van de BeNe-League afgewerkt. Topaffiche was het duel tussen de nummer twee Wezet en leider Bocholt.

Lees verder

LIVE OM 12U. Volg hier de bijzonder ingewikkelde EK-loting van de Rode Duivels

Vanmiddag om 12 uur wordt in Dublin geloot voor de kwalificatiewedstrijden van het EK 2020. De Rode Duivels zijn reekshoofd, dus het zou al heel vreemd moeten lopen als ze zich niet plaatsen. De loting belooft wel een bijzonder ingewikkelde bedoening te worden, leest u hieronder even mee.

Lees verder

Joachim Gérard plaatst zich voor finale van Masters rolstoeltennis

Joachim Gérard (ITF 6) heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de Masters rolstoeltennis in het Amerikaanse Orlando (Florida). In de halve finales haalde onze landgenoot het in twee sets (6-1 en 6-2) van de Zweed Stefan Olsson (ITF 7), zijn dubbelpartner tijdens het seizoen.

Lees verder

Hoe verklein ik mijn ecologische voetafdruk?
Hoe groot is mijn ecologische voetafdruk? Betekent 'duurzamer leven' een stap terug qua comfort? Hoe kan je als individu een verschil maken op grote schaal?
Lees verder

Machinist vergat al 18 keer zijn conducteur
Dit jaar is al achttien keer een trein vertrokken waarbij de conducteur per ongeluk op het perron achterbleef.
Lees verder

Infrabel voerde geslaagde rampoefening uit op noord-zuidas in Brussel

Infrabel organiseerde zaterdagnacht een grootschalige rampoefening op de noord-zuidas in Brussel. Er werd een treinbotsing nagebootst. 'Iedereen kon worden geëvacueerd, het is gelukt', verklaarde Frédéric Sacré, woordvoerder van Infrabel.

Lees verder