Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 5 december 2018

Associaties binnen een ziekenhuis: bakens van solidariteit of machtsbastions?

Associaties binnen een ziekenhuis: bakens van solidariteit of machtsbastions?
Een baken van solidariteit of veeleer een machtsbastion? Over de associaties, verenigingen van artsen binnen een ziekenhuis, lopen de meningen uiteen. Zij zijn het die bepalen wat de arts verdient. En in vele gevallen ook hoe het hele ziekenhuis wordt gerund.
Lees verder

Koning komt niet naar opening AfricaMuseum
Na enkele weken van wikken en wegen heeft het koningshuis beslist om afwezig te blijven van de opening van het AfricaMuseum in Tervuren. Er waren nog te veel onduidelijkheden over het verloop van de openingsavond, maar er zijn ook enkele belangrijke gevoeligheden.
Lees verder

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele: "Als ik aan mijn achterkleinkinderen denk, krijg ik de tranen in de ogen"
Voor de 23ste keer neemt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) deel aan de VN-klimaattop, waarvan sommigen toeteren dat hij 'toch te laat komt.' "Ja, de inertie en sabotage hadden mij al kunnen kraken. Maar ik heb een innerlijke buffer. En er is mijn vrouw, die als geen ander weet hoe cruciaal het is je niet te laten verlammen door frustratie."
Lees verder

Doktersbezoek kost vanaf volgend jaar drie procent meer
De honoraria voor een raadpleging van de huisarts, een huisbezoek of het globaal medisch dossier (gmd) stijgen vanaf januari met 3,33 procent. 
Lees verder

Crevits lanceert gratis online-leerplatform voor toelatingsexamen arts-tandarts
Deelnemers van de toelatingsexamens arts en tandarts zullen vanaf 2019 niet meer diep in de buidel moeten tasten om zich goed voor te bereiden. Door het online-leerplatform Usolv-it gratis te maken, wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) "de kansen gaaf houden voor elke deelnemer".
Lees verder

"Als arts moet je de ziekenhuismuren vergeten"
Ziekenhuizen moeten in de toekomst in netwerken samenwerken. En dus moeten ook de artsenassociaties samengevoegd worden. "Tuurlijk loopt dat niet altijd van een leien dakje", zegt bariatrisch chirurg Isabelle Debergh (AZ Delta).
Lees verder

"Zo'n modern ziekenhuis, maar je kunt alleen maar met cash betalen"
Rik* ging met zijn pijnlijke knie op consultatie in het Chirec-ziekenhuis in Brussel. Hij schrok toen hij ter plekke 60 euro cash moest neertellen. "Ruikt dit niet naar fraude?"
Lees verder

Ngo's trekken naar Raad van State tegen limiet van 50 asielaanvragen per dag
Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo's stappen samen naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. 
Lees verder

Alleen België en Tsjechië keuren nieuw Europees klimaatdoel af: "Bijzonder cynisch"
Twee dagen na de klimaatmars in Brussel heeft ons land tegen de nieuwe Europese richtlijnen rond energiebesparing gestemd.
Lees verder

Antwerpen wil alleen nog bewoners laten parkeren
Om de Antwerpse binnenstad aangenamer te maken, wil het bestuur dat bezoekers niet meer kunnen parkeren op de openbare weg. Dat heeft de Antwerpse districtsburgemeester Paul Cordy bekendgemaakt. 
Lees verder

Taxshift doet uw loon vanaf 1 januari met zo'n 36 euro stijgen
Goed nieuws voor iedereen: vanaf 1 januari stijgt het netto maandloon van alle werknemers met zo'n 36 euro. Dat blijkt uit berekeningen van hr-specialist SD Worx. Door de taxshift blijft er netto meer over van ons brutoloon.
Lees verder

Niet alleen huisartsen, ook radiologen en klinisch biologen krijgen meer geld
Niet alleen de honoraria voor huisartsen stijgen volgend jaar met 3,33 procent, ook zogenaamde grootverdieners radiologen en klinisch biologen krijgen volgend jaar een beetje extra. Dat vernam De Morgen.
Lees verder

Gele hesjes betogen zaterdag aan Schumanplein
Op sociale media roepen verscheidene groepen 'gele hesjes' op tot een nieuwe demonstratie op het Schumanplein in Brussel. De lokale politie zegt zelf dat ze nog geen aanvraag om te betogen heeft ontvangen.
Lees verder

"Consequent goedkoopste geneesmiddel voorschrijven bespaart patiënt 47 miljoen"
Als artsen consequent het goedkoopste geneesmiddel zouden voorschrijven, dan zou dat de patiënten een besparing opleveren van 47 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer 'goedkoopste geneesmiddel' van het Socialistisch Ziekenfonds. Dat roept op om alle drempels weg te werken voor goedkoop voorschrijven.
Lees verder

Landbouwfederatie Fugea neemt niet deel aan acties gele hesjes in Brussel
De Waalse landbouwfederatie Fugea "begrijpt" de beweging van de 'gilets jaunes', maar ze neemt niet deel aan de acties van zaterdag in Brussel. Fugea vreest dat de acties weer uit de hand zullen lopen en vindt dat de eisen onvoldoende duidelijk zijn. Dat liet de voorzitter van de federatie, Philippe Duvivier gisterenavond na een vergadering over de kwestie weten.
Lees verder

Vergoeding is onbelangrijk voor Vlaamse vrijwilliger
Vlaamse vrijwilligers geven niet om een vergoeding voor het werk dat ze doen of kosten die ze maken. Amper 15 procent geeft aan dat ze een vergoeding nodig vinden bij hun keuze om de handen uit de mouwen te steken. Dat blijkt uit een grootschalige enquête door de UGent. Ook opvallend: vrouwen geven minder altruïstische redenen op om vrijwilligerswerk te doen dan mannen.
Lees verder

Privépraktijken zitten in de lift, en dat zullen de ziekenhuizen geweten hebben
Over wat specialisten in de privé verdienen, is zo goed als niets geweten. En door de besparingen in de ziekenhuizen is er een duidelijke vlucht naar buiten dat ziekenhuis. Zo wordt de blinde vlek alsmaar groter.
Lees verder

Kwaliteit in de privézorg? Wettelijk is er (nog) niets geregeld
Een cataractoperatie in een private oogkliniek? Of een neuscorrectie bij de plastisch chirurg in zijn herenhuis midden in de stad? In principe hoeft daar niets verkeerd mee te zijn, maar als patiënt heb je eigenlijk bitter weinig garanties.
Lees verder

Christelijke Mutualiteit: "Schaf hospitalisatieverzekeringen af"
Een bevalling? Naargelang het ziekenhuis waarin je ligt of de kamer waarvoor je kiest, kan dat makkelijk twintig keer duurder zijn. Dat berekende de CM in haar jaarlijkse Barometer. Voor het ziekenfonds is de maat vol. "Schaf die supplementen af, zodat we ook geen hospitalisatieverzekeringen meer nodig hebben."
Lees verder

Chocoladesector komt met chocoladeplan: Tegen 2030 moet cacao duurzaam zijn
De Belgische chocoladesector ondertekent vandaag een nieuw plan om de productie een pak duurzamer te maken. De ambitie? Tegen 2030 verdienen cacaoboeren een leefbaar inkomen. 
Lees verder