Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 2 november 2018

Treinbegeleiders niet opgezet met verplichte naambadges

Treinbegeleiders niet opgezet met verplichte naambadges

Vanaf 1 november moeten treinbegeleiders verplicht een naambadge dragen, omdat ze GAS-boetes mogen uitschrijven. Daarbij is het verplicht identificeerbaar te zijn. Het personeel vreest voor hun veiligheid. 'Het spoorpersoneel wordt nu al vaak geconfronteerd met agressie, zowel fysiek als verbaal', vertelt Gunther Blauwens van ACOD Spoor aan VRT NWS.

Lees verder

Steven Vanackere op weg naar Nationale Bank

De federale regering draagt ex-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) voor om directeur te worden bij de Nationale Bank. Zijn definitieve benoeming is wellicht een formaliteit.

Lees verder

Nieuwe opsporingsberichten over Bende van Nijvel

Het gerecht wil spijtoptanten inzetten in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Ze hopen zo de Bende te ontmaskeren. Daarom verspreidt de politie volgende opsporingsberichten, met informatie over verschillende personen die mogelijk betrokken waren bij de Bende.

Lees verder

Orang-oetan geboren in Pairi Daiza

Op 30 oktober zijn de orang-oetans Sinta, een vrouwtje van 24 jaar oud, en Gempa, een mannetje van 13 jaar oud, de ouders geworden van een baby. Dat maakt het dierenpark bekend.

Lees verder

Droog en zonnig weekend op komst

We kunnen ons donderdag en vrijdagochtend nog verwachten aan buien, maar vrijdag wordt het overal droog en wisselen wolkenvelden af met brede opklaringen. In het weekend wordt het droog en overwegend zonnig.

Lees verder

'Duizend agenten' gaan komende weken geen boetes uitschrijven uit protest

Agenten uit het hele land zijn van plan om van 1 tot 15 november geen processen-verbaal uit te schrijven voor verkeersovertredingen. De actie wordt georganiseerd door de geheime Facebookroep 'Police Unifying Movement'.

Lees verder

Vanaf vandaag werken Europese vrouwen gratis

De vrouwenbewegingen PES Women en Zij-kant roepen op 31 oktober de 'Europese Unequal Pay Day' uit. Omdat vrouwen in Europa gemiddeld 16 procent minder verdienen dan mannen, werken ze volgens hun berekeningen twee van de twaalf maanden per jaar gratis, in vergelijking met hun mannelijke collega's.

Lees verder

Broer Abdeslam veroordeeld voor overval op ambtenaren Molenbeek

De correctionele rechtbank van Brussel heeft Mohamed Abdeslam woensdag tot dertig maanden cel effectief veroordeeld. De broer van terrorist Salah Abdeslam kreeg die straf voor de overval op ambtenaren van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, die zowat 70.000 euro naar de bank brachten.

Lees verder

Houthalens restaurant maakt zaak liever niet leeg voor Kanye West: 'Mijn klanten gaan voor'

Het nieuws dat superster Kanye West gisterenavond een basketbalmatch in Houthalen bijwoonde sloeg in als een bom. De wedstrijd werd zelfs even stilgelegd en sociale media stonden in rep en roer. Maar niet iedereen sprong in de lucht voor Yeezy zijn komst. Bij Fratelli in Houthalen zagen ze de man van Kim Kardashian liever niet komen. 'Hij was welkom, maar mijn klanten gaan voor.'

Lees verder

Aanhoudende vertragingen van Beneluxtrein door softwareprobleem

De aanhoudende vertragingen op de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam worden veroorzaakt door softwareproblemen. De softwareproblemen worden pas 'voor kerst' opgelost.

Lees verder

'Hele dossier Bende van Nijvel gemanipuleerd, maar niet door mijn team'

Freddy Troch, de voormalige Dendermondse onderzoeksrechter die aan het hoofd stond van de Delta-cel die naar de Bende van Nijvel zocht, stelt zich vragen bij de uitzending van 'Faroek'. Daarin zei het federaal parket dat de vondst door de Delta-cel van bewijsmateriaal in het kanaal in Ronquières een poging tot manipulatie van het onderzoek was.

Lees verder

Belg is klaar voor lage-emissiezone

Bijna vier op de vijf Belgen zeggen geen vervuilende dieselwagen meer te zullen kopen. Ze doen dat vooral uit financiële overwegingen.

Lees verder

Politie waarschuwt: wees op je hoede als je naar het kerkhof gaat

Het is al dagen erg druk op en rond de kerkhoven en daar maken mensen met minder goede bedoelingen handig gebruik van. De politie kreeg al verschillende klachten over diefstallen uit voertuigen en heeft maar één goede raad: laat niets in je voertuig liggen.

Lees verder

Heisa over bomenkap langs de weg

De jaarlijkse bomenkap langs (snel)wegen door het Agentschap Wegen en Verkeer zorgt voor ophef. Groen is een petitie gestart om de kap tegen te gaan.

Lees verder

Waarom oktober en november gevaarlijke maanden voor het verkeer zijn

De herfstmaanden zijn ook de gevaarlijkste op de weg: in oktober en november gebeurde in 2017 een vijfde van alle dodelijke ongevallen. Bovendien blijken er met name op Allerheiligen en Wapenstilstand ook meer automobilisten te diep in het glas gekeken te hebben.

Lees verder

Minderjarigen kunnen probleemloos alcohol kopen via Bol.com

Jongeren kunnen zonder veel problemen online alcohol kopen. Dat blijkt uit een steekproef van een Nederlandse vlogger. De bezorgers van de alcoholische pakketjes moeten de leeftijd van de ontvanger controleren, maar doen dat vaak niet. Bol.com, waar de jongeman de drank kocht, reageert geschokt. Bol.com levert ook in ons land alcohol.

Lees verder

De pillen zijn op

Meer dan vierhonderd geneesmiddelen zijn vandaag niet beschikbaar in ons land. De strakke berekening die farmabedrijven maken van de benodigde hoeveelheden, speelt daarin een belangrijke rol.

Lees verder

Dode nadat barbecue binnenshuis is aangestoken in Herstal

In Herstal is donderdag een dode gevallen nadat een barbecue binnenshuis was aangestoken. Dat is vernomen bij de brandweer van Luik.

Lees verder

Voertuig met één of meer lichamen in Namen uit Samber gehaald

In de buurt van Namen heeft de brandweer een auto uit het water gehaald, met in de kofferbak het lichaam van een jonge vrouw.

Lees verder

Fanc geeft groen licht voor heropstarten kernreactor Tihange 1

De kernreactor Tihange 1 mag op 18 november weer gebruikt worden. Dat maakt het risico op een stroomtekort na die datum kleiner.

Lees verder