Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 30 november 2018

Tommelein toch meteen burgemeester

Tommelein toch meteen burgemeester
Vlaams viceminister­-president Bart Tommelein wordt op 1 januari toch al burgemeester van Oostende.
Lees verder

Bourgeois betreurt vertrek Tommelein uit Vlaamse regering

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betreurt het vertrek van viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie Bart Tommelein uit de Vlaamse regering. 'We hebben 2,5 jaar goed en hard samengewerkt', zegt Bourgeois in een eerste reactie.

Lees verder

Politicologen lanceren oproep om over betere grondwet na te denken

Vijf politicologen en grondwetspecialisten lanceren in de aanloop naar de verkiezingen van mei een forum over de grondwetsherziening, 'Welke grondwet na 2019?'. De initiatiefnemers zijn Dave Sinardet (VUB), Toon Moonen (UGent), Frédéric Bouhon (ULiège), Mathias El Berhoumi (USL-B) en Celine Romainville (UCLouvain).

Lees verder

N-VA wou Migratiepact ook 'actief promoten'
Het kabinet-Jambon ging in oktober nog akkoord met de 'actieve promotie' van het Global Compact for Migration. Dat blijkt uit een gelekt verslag.
Lees verder

Eenpersoonskamer weer zes procent duurder
In Antwerpen en Vlaams-Brabant betaal je het meest voor een ziekenhuisverblijf in een eenpersoonskamer, in Limburg het minst. Maar overal is het duurder geworden, gemiddeld zes procent in een jaar.
Lees verder

Fregatcommandant: 'Je merkt de toegenomen assertiviteit van Rusland continu'
Volgens de commandant van het Belgische fregat Louise-Marie is de dreiging van Rusland reëel. 'Je merkt hun toegenomen assertiviteit continu.' Ook onze F-16's moesten deze week trouwens ingrijpen tegen Russische straaljagers in de Baltische regio.
Lees verder

Dag met minder buien op komst

Vandaag wordt het wisselend bewolkt en blijft het overwegend droog. Aan de kust zijn buien mogelijk en ook elders in het land kan er in de loop van de namiddag al eens een bui vallen. De maxima schommelen van 7 tot 11 graden bij een matige zuidwestenwind, bericht het KMI.

Lees verder

Nog steeds enkele filterblokkades in Henegouwen

Actievoerders hebben in de provincie Henegouwen nog altijd op verschillende plaatsen filterblokkades opgeworpen. Dat meldt de federale politie.

Lees verder

In deze ziekenhuizen betaalt u het meest voor een eenpersoonskamer

De factuur voor een eenpersoonskamer ging in een jaar nog eens zes procent omhoog, schrijven de Socialistische Mutualiteiten in een nieuwe ziekenhuisbarometer. Antwerpen en Vlaams-Brabant domineren de top tien van duurste eenpersoonskamers.

Lees verder

'Traditioneel sterft een protest als dat van de gele hesjes een stille dood'
Het protest van de gele hesjes beheerst al een paar weken het nieuws. Aanvankelijk ging het over de brandstofprijzen, maar het is ondertussen meer dan dat. Zal het protest een impact hebben op de politiek of worden ze vakkundig door de regering genegeerd? Jef Poppelmonde legt het uit.
Lees verder

Lydia Peeters (Open VLD) wordt Vlaams minister
Vlaams parlementslid Lydia Peeters uit Limburg volgt straks Bart Tommelein op als minister in de Vlaamse regering. Dat bevestigen meerdere liberale bronnen aan De Standaard. Open VLD stelt haar straks officieel voor als minister.
Lees verder

In Borgerhout belandt N-VA opnieuw in de oppositie

In het Antwerpse district Borgerhout is opnieuw een linkse coalitie tussen Groen, SP.A en PVDA in de maak. En dus valt N-VA er opnieuw uit de boot. In andere districten valt Groen dan weer vaak uit de boot.

Lees verder

Al meer dan dertig jongeren opgepakt die op schattenjacht gingen naar leegstaande villa

Het is een krot met dicht­getimmerde ramen, maar Brusselse jongeren zijn ervan overtuigd dat een leegstaande doktersvilla in Dilbeek de 'grot van Ali Baba' is: een woning waar volgens hardnekkige geruchten veel geld te rapen zou zijn. In één week tijd heeft de politie meer dan dertig jongeren opgepakt die probeerden in te breken. 'Ik ben het slachtoffer van een waanzinnige stadslegende', zegt de eigenaar.

Lees verder

Heeft deze man de oplossing voor het dreigende energietekort?
Als het deze winter erg koud wordt, zou er wel eens een stroomtekort kunnen komen. Dat meldde de vereniging van Europese netbeheerders ENTSO-E woensdag. Een Waalse man heeft echter dé oplossing gevonden.
Lees verder

Vlaamse regering geeft u tot 250 euro premie voor een nieuwe kachel

Wie zijn oude kachel op steenkool of hout vervangt door een nieuwe, minder vervuilende kachel, kan binnenkort een vervangingspremie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Die premie bedraagt 25 procent van de totale kost van de nieuwe kachel, met een plafond van 250 euro.

Lees verder

Vrouw verliest oog door parasiet in kraantjeswater

Een vrouw uit Essen heeft een oog verloren door een parasiet in kraanwater. Wellicht liep ze de besmetting met acanthamoeba op door het water van een douche die ze nam terwijl ze haar contactlenzen in had. De besmetting is erg zeldzaam, maar specialisten raden toch aan om lenzen uit te doen bij het douchen.

Lees verder

N-VA furieus om lek
'De minister van Binnenlandse zaken heeft geen tijd voor dit soort onbenulligheden', zo reageert zijn woordvoerder na het lek in De Standaard van een intern verslag waarin N-VA het migratiepact 'promoot.'
Lees verder

Mathias De Clercq wordt burgemeester van Gent
Er is een bestuursakkoord in Gent, dat meldde de Mechelse burgemeester Somers op Twitter. Open VLD, het kartel SP.A/Groen en CD&V hebben een coalitieakkoord gesloten. Mathias De Clercq wordt burgemeester.
Lees verder

Protest gele hesjes in Brussel loopt uit de hand
Al sinds vrijdagochtend protesteren de gele hesjes in de buurt van de Wetstraat in Brussel. Het protest loopt echter uit de hand. Een aantal actievoerders kantelde een politiewagen om en zette een tweede in brand.
Lees verder

Hier ondervindt u verkeershinder door de 'gele hesjes'
Een spontane actie van meer dan 500 'gele hesjes' in de buurt van de Wetstraat leidt tot zware verkeershinder in Brussel. De kaart hieronder toont u welke straten tijdelijk afgesloten zijn en waar de verkeerschaos rondom het protest zich situeert.
Lees verder