Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 4 november 2018

Olivier Swolfs, CFO bij Waasland-Beveren, ontkent link met matchfixing

Olivier Swolfs, CFO bij Waasland-Beveren, ontkent link met matchfixing

'Mijn cliënt is zeer formeel en stelt op geen enkel moment en op geen enkele wijze te zijn tussengekomen om een wedstrijd te beïnvloeden of te vervalsen.' Dat zegt Tom Rombouts, de advocaat van Oliuvier Swolfs, financieel directeur bij Waasland-Beveren.

Lees verder

CD&V: 'We gaan gewoon door met Vanackere'

Na de forse tegenwind gaat CD&V toch door met de voordracht van Steven Vanackere. Ondanks hun openlijke bezwaren zijn regeringspartijen Open VLD en N-VA niet van plan om op de rem te staan tegen de politieke benoeming.

Lees verder

Sander Loones wordt minister van Defensie

Nu Steven Vandeput in januari burgemeester wordt van Hasselt, draagt N-VA Sander Loones voor als minister van Defensie en Ambtenarenzaken. Loones vervangt Vandeput al over een paar dagen.

Lees verder

Dit is European Investigative Collaborations, het Europese netwerk voor onderzoeksjournalistiek
Eind 2015 is European Investigative Collaboratiions opgericht: een netwerk van mediapartners die samen onderzoeksjournalistieke projecten uitwerken. Na Football Leaks is er nu Football Leaks 2. Maar wat doet EIC precies? En waarom is het zo belangrijk?
Lees verder

Wat is 'Football Leaks'?

Het Duitse weekblad Der Spiegel kreeg begin 2018 tientallen miljoenen documenten in handen. Ze zijn afkomstig van 'John', een anonieme klokkenluider die mistoestanden in de internationale voetbalwereld aan de kaak wil stellen. In de dataset van Football Leaks zitten ondertussen 70 miljoen documenten, goed voor 3,4 terrabyte aan data. Het is het grootste journalistieke datalek ooit.

Lees verder

Fifa-baas Infantino dekte financieel gesjoemel topclubs toe

Gianni Infantino is vandaag de machtigste man in het voetbal. Toen hij nog bij de Europese voetbalbond Uefa werkte, hielp hij Paris Saint-Germain en Manchester City straffen wegens fraude te ontlopen. De clubs riskeerden uitsluiting uit de Champions League, maar Infantino kwam tussenbeide.

Lees verder

Hoe de Europese topclubs de Uefa in een wurggreep houden

Een selecte groep van rijke Europese topclubs werkte in 2016 aan een eigen Super League, een private elitecompetitie. Daarmee dwongen ze nog meer geld en macht af. En nu liggen er nieuwe plannen op tafel.

Lees verder

Verdachte beschuldigd van moord op jogster
De man die verdacht wordt van de dood van een jogster in Namen is vrijdag in staat van beschuldiging gesteld voor moord en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat meldt het parket van Namen. De verdachte zelf zegt dat hij zich niets kan herinneren.
Lees verder

'Zwarte weduwe van de jihad' vraagt politiek asiel aan in België

Malika El Aroud, die vorig jaar haar Belgische nationaliteit kwijtraakte nadat ze veroordeeld was voor terrorisme, probeert een uitwijzing te voorkomen door politiek asiel aan te vragen in België. Dat schrijft La Libre Belgique zaterdag.

Lees verder

Onze ziekenhuizen draaien steeds meer verlies

De 51 Vlaamse ziekenhuizen maakten in geen jaren zo weinig winst als in 2017. Dat schrijft De Tijd na een onderzoek van hun jaarrekeningen van vorig jaar.

Lees verder

'Ministers lieten kroonprins Filip met opzet blunderen'
Verschillende ministers hebben de toenmalige kroonprins Filip bewust in de fout laten gaan, om op die manier de monarchie in diskrediet te brengen. Dat zegt professor-emeritus Mark Van den Wijn­gaert, naar aanleiding van zijn boek Boudewijn, ­'Koning met een missie'.
Lees verder

Drukte bij de tandarts: ineens moet iedereen nog snel gaan, maar agenda's zitten overvol
De agenda's van de tandartsen zitten helemaal vol. Veel ­patiënten hebben hun jaarlijkse bezoek aldoor uitgesteld, en moeten zich nu haasten willen ze nog in aanmerking komen voor een betere terug­betaling. 'Natuurlijk ontstaat dan een bottleneck.'
Lees verder

Ophef over drankfeestje bij Leuvense fakbar, Tobback dreigt met maatregelen
Er is nogal wat ophef ontstaan over een feestje in de Leuvense fakbar Dulci woensdag. Daar werden net als in de Tour de France truitjes uitgedeeld, maar dan voor de grootste drinkers. 'Totaal onaanvaardbaar', zegt burgemeester Tobback.
Lees verder

Leterme ondernam poging om PSG te onderzoeken
Oud-premier Yves Leterme, de voorzitter van de onderzoekskamer bij Uefa, had zich in 2017 blijkbaar voorgenomen PSG degelijk te onderzoeken. Daarop wijzen de Football Leaks-documenten.
Lees verder

Nieuwe campagne Te Gek!? focust op hoogsensitiviteit

De najaarscampagne van Te Gek!? wil licht werpen op de precieze betekenis van hoogsensitiviteit en kan daarvoor rekenen op de hulp van zanger Tom Helsen, zelf een hoogsensitief persoon.

Lees verder

Nieuw protest tegen vissen met stroomstoten: 'Oneerlijke concurrentie'

In de haven van Nieuwpoort heeft een honderdtal vissers zaterdag actie gevoerd tegen pulsvisserij, dat is vissen met elektrische stroomstoten. Volgens hen zorgt dat voor oneerlijke concurrentie.

Lees verder

Gratis boottochten voor heropening Nederschelde in Gent

In Gent zijn er zaterdag gratis boottochten voor een duizendtal mensen die als eerste de heropening van de Nederschelde ter hoogte van de Reep willen uitproberen. Daarmee is het herstellen van de historische waterverbinding tussen de Leie en de Nederschelde eindelijk, 11 jaar later dan gepland, voltooid.

Lees verder

Klimaatprotest: 'Zelf de keuze om zo snel mogelijk naar een nuluitstoot te gaan'

Honderden betogers van verschillende ngo's en burgerinitiatieven hebben zaterdag de laatste van hun maandelijkse klimaatprotesten aan het Europees Parlement gehouden. Met de klimaatprotesten en de grote klimaatmars op 2 december willen de betogers België en Europa er blijven aan herinneren dat ze hun klimaatdoelstellingen moeten aanscherpen en vooral naleven.

Lees verder

Zware afvalbrand in Brussel: 'Sluit ramen en deuren'

De brandweer van Brussel vraagt zondagochtend aan de inwoners van het hele Brusselse grondgebied om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden.

Lees verder

Top Animal Rights ontslagen na dispuut

De voorzitter, de campagnecoördinator en de 'undercoverman' van dierenrechtenorganisatie Animal Rights kondigden vrijdag hun ontslag aan in een Facebookpost.

Lees verder