Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 30 november 2018

Nieuw burgerplatform wil alle drugs legaliseren

Nieuw burgerplatform wil alle drugs legaliseren
Zowel soft- als harddrugs moeten worden gelegaliseerd. Dat zegt Smart on Drugs, een nieuwe burgerbeweging. Dat zou veel efficiënter zijn dan het huidige, repressieve beleid. Al deelt niet iedereen die lezing. "We mogen niet naïef zijn."
Lees verder

Inlichtingendiensten waarschuwen voor spionnen, vermomd als journalisten of wetenschappers
De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV gaan intensief samenwerken. De aandacht zal daarbij onder andere gaan naar Russische en Chinese journalisten, zakenlui, wetenschappers en zelfs families die in werkelijkheid spionage-activiteiten uitvoeren. Ook de 'democratisering van terreur' vraagt de nodige samenwerking.
Lees verder

Advocaat-generaal Europees Hof: "België in de fout bij verlenging Doel 1 en 2"
De Belgische overheid heeft het in 2015 nagelaten een milieueffectenrapport op te stellen voor de levensduurverlenging van de kernreactoren Doel 1 en 2, terwijl dat in principe wel had moeten gebeuren. Dat meent de advocaat-generaal bij het Europees Hof. Ons land kan de situatie misschien regulariseren zonder dat de centrales daarvoor dicht moeten.
Lees verder

"Ik verdien ongeveer 400.000 euro bruto per jaar, maar om als specialist miljonair te worden moet je niet in België zijn"
Vanaf vrijdag komt De Morgen met een nieuwe, spraakmakende onderzoeksreeks. We werpen een licht op het loon van dokters-specialisten in ons land.
Lees verder

De Lijn heropent halte aan Brusselse Noordstation vrijdag opnieuw
De bussen van De Lijn zullen vanaf vrijdag opnieuw de halte in het Brusselse Noordstation gebruiken. Na "constructief overleg" met de betrokken partijen zijn er "voldoende garanties" voor veilige en propere haltes.
Lees verder

"Slachtoffer van ons eigen succes": Colruyt wil werken tussen 5 en 24 uur testen voor afhaaldienst omdat er overdag te veel mensen in winkel zijn
Door het succes van Collect & Go wil retailer Colruyt verruimde werktijden testen voor het personeel dat de bestellingen klaarzet van de afhaaldienst. In een testfase wil Colruyt in negen winkels dat de werknemers 's ochtends al om 5 uur kunnen starten, en 's avonds tot middernacht werken. Dat schrijven de Sudpresse-kranten en de vakbonden en het bedrijf bevestigen.
Lees verder

De business achter de hulpsint: "Soms zie ik collega's met een schaap aan hun kin"
Ze investeren in dure habijten en scepters, huren rustige schimmels in en zoeken de beste lijm voor hun baarden. Maar wie zijn rol als hulpsint of piet een beetje serieus neemt, kan een aardige duit bijverdienen. "Al draait het uiteraard in de eerste plaats om de kinderen."
Lees verder

Geen leeftijdsgrens meer op bloed geven
Wie bloed wil geven, mag dat binnenkort ook na zijn 71ste. De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd dat de leeftijdsgrens opheft om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven.
Lees verder

'20 procent van kinderen in thuisonderwijs heeft extremistische ouders'
Buitenlandse salafistische netwerken proberen steeds vaker invloed te krijgen op het onderwijs, waarschuwt Staatsveiligheid. Scholen hebben de afgelopen jaren op verschillende manieren de strijd daartegen opgevoerd, maar hebben weinig tot geen controle over het thuisonderwijs. 
Lees verder

Asielcentra zitten vol, Francken weigert extra plaatsen te creëren
Er dreigt een acuut probleem bij de opvang van asielzoekers. Niet alleen de plaatsen voor reguliere asielzoekers zijn zo goed als volzet, ook de winteropvang voor minderjarigen zonder papieren zit vol. Staatssecretaris Francken (N-VA) weigert extra plaatsen te voorzien.
Lees verder

Bussen De Lijn stoppen weer in Brussel-Noord, maar netheid staat nog niet op punt
De bussen van De Lijn vertrekken sinds vanmorgen opnieuw vanaf het Brusselse Noordstation. De vervoersmaatschappij wilde er eerder niet meer stoppen omwille van de onveiligheid en het gebrek aan netheid. Intussen zijn afspraken gemaakt om dat te verhelpen. De netheid staat vrijdagochtend nog niet op punt, maar De Lijn heeft er vertrouwen in dat dat de komende weken in orde komt.
Lees verder

Wallonië haalt alcohol weg uit tankstations: "Ze moeten maar op café gaan"
Wallonië wil af van alcohol op de snelwegparkings. Als het niet alcoholvrij is, mag er geen bier of wijn meer in het wegrestaurant. In Vlaanderen blijft de drank ondertussen nog rijkelijk vloeien. "Je kan het niet tegenhouden."  
Lees verder

Belg blijft verknocht aan zijn auto: we legden samen 84 miljard kilometer af in 2017
In 2017 hebben we allemaal samen 84,1 miljard kilometer met de wagen afgelegd, een lichte daling van 0,2 procent ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit een studie naar de afgelegde kilometers door Belgische voertuigen, die de FOD Mobiliteit en Vervoer jaarlijks publiceert. Na twee recordjaren is het de eerste keer sinds 2014 dat er een daling is. Daarmee rijden we gemiddeld 3 procent meer kilometers dan onze buren uit Nederland en Frankrijk, maar wel 4 procent minder dan in Duitsland. 
Lees verder

Brusselse tunnels afgesloten door protest gele hesjes
Door een spontane betoging van de 'gele hesjes' zijn de Brusselse tunnels Tervuren, Jubelpark en Wet en de Wetstraat afgesloten richting Centrum. Dat melden de Brusselse politie en Verkeersinfo Brussel Mobiliteit op Twitter.
Lees verder

Het abc van de dokterslonen
De Morgen onderzocht de gemiddelde inkomens van onze dokters. Om u vlot door alle artikels te helpen, geven we hieronder een overzicht van de medische woordenschat.
Lees verder

Hoeveel verdient een arts in AZ Sint-Maarten Mechelen?
Om de puzzel te leggen, moet je alle stukjes hebben. De Morgen ging op zoek naar het gemiddelde jaarinkomen van uw dokter. Want net dit puzzelstukje ontbreekt in de zoektocht naar het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg. Hoeveel verdient een specialist in AZ Sint-Maarten?
Lees verder

Hoeveel verdient een arts in Jan Yperman Ziekenhuis Ieper?
Om de puzzel te leggen, moet je alle stukjes hebben. De Morgen ging op zoek naar het gemiddelde jaarinkomen van uw dokter. Want net dit puzzelstukje ontbreekt in de zoektocht naar het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg. Hoeveel verdient een specialist in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper?
Lees verder

Hoeveel verdient een arts in het Jules Bordetinstituut Brussel?
Om de puzzel te leggen, moet je alle stukjes hebben. De Morgen ging op zoek naar het gemiddelde jaarinkomen van uw dokter. Want net dit puzzelstukje ontbreekt in de zoektocht naar het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg. Hoeveel verdient een specialist in het Jules Bordetinstituut in Brussel?
Lees verder

Hoeveel verdient een arts in CHU Saint Pierre Brussel?
Om de puzzel te leggen, moet je alle stukjes hebben. De Morgen ging op zoek naar het gemiddelde jaarinkomen van uw dokter. Want net dit puzzelstukje ontbreekt in de zoektocht naar het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg. Hoeveel verdient een specialist in CHU Saint Pierre?
Lees verder

Hoeveel verdient een arts in de Irisziekenhuizen in Brussel?
Om de puzzel te leggen, moet je alle stukjes hebben. De Morgen ging op zoek naar het gemiddelde jaarinkomen van uw dokter. Want net dit puzzelstukje ontbreekt in de zoektocht naar het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg. Hoeveel verdient een specialist in de Irisziekenhuizen in Brussel?
Lees verder