Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 november 2018

LeBron James ondanks beslissende dunk deze keer niet de grote uitblinker bij de Lakers

LeBron James ondanks beslissende dunk deze keer niet de grote uitblinker bij de Lakers

De LA Lakers klopten in de NBA Atlanta met 107-106. LeBron James scoorde met een dunk het beslissende punt maar toch was niet hij maar ploegmaat Tyson Chandler de matchwinnaar met een ultiem blok. Voorts won Houston voor het eerst dit seizoen voor eigen publiek.

Lees verder

Opleiding van drie jaar duurt langer dan vijf jaar
Amper de helft van de studenten rondt zijn bachelor, die normaal drie jaar duurt, in vijf jaar tijd af. De slaagcijfers dalen aan alle universiteiten.
Lees verder

Oscar-inzending 'Girl' moet gecensureerd worden

Voor het Amerikaanse publiek de film 'Girl' te zien krijgt, moet regisseur Lukas Dhont nog enkele aanpassingen doorvoeren. Dat bevestigt Dhont in een interview met De Morgen.

Lees verder

Sandra Bekkari trekt de stekker uit 'Nooit meer diëten'
Sandra Bekkari stopt met haar succesreeks 'Nooit meer diëten' en kiest volgend jaar voor een nieuwe invalshoek.
Lees verder

De grootste jobbeurs voor Life Sciences
Op 22 november wordt in Gent de grootste jobbeurs van het land georganiseerd die zich specifiek richt op Life Sciences. Het is de derde keer dat de beurs in België plaatsvindt. Zowat 85 bedrijven uit de sector zijn van de partij.
Lees verder

Moordproces tegen Vlaams Parlementslid Van Eyken opnieuw uitgesteld

de Brusselse correctionele rechtbank zal het proces tegen Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia B. pas vanaf 3 juni behandelen. Beiden worden verdacht van de moord op B.'s voormalige echtgenoot.

Lees verder

Tihange 1 heropgestart

Kernreactor Tihange 1 is zoals gepland heropgestart in de nacht van zondag op maandag. Omstreeks 1 uur werd de kernreactor aan het net gekoppeld, bevestigt Anne-Sophie Hugé, woordvoerster van uitbater Engie Electrabel.

Lees verder

Verkrachte vrouw riskeert twintig jaar cel voor poging tot abortus in El Salvador

Een twintigjarige Salvadoraanse vrouw wordt beschuldigd van poging tot moord op haar kind onder de zeer strenge abortuswetgeving van het land. Nochtans beviel ze van een gezonde dochter die nu bijna twee jaar oud is. Maandag moet ze voor de rechter verschijnen. De vrouw ontkent dat ze abortus probeerde te plegen.

Lees verder

Gouverneur Florida dient klacht in tegen verkiezingsautoriteiten

Gouverneur van Florida Rick Scott stapt naar de rechter tegen de verkiezingsautoriteiten van twee districten, waar een hertelling van de stemmen van de tussentijdse verkiezingen van 6 november aan de gang is. Hij beschuldigt hen ervan ongeldige stemmen toch te hebben meegeteld.

Lees verder

François Heersbrandt zet punt achter zwemcarrière

François Heersbrandt (28) zet een punt achter zijn zwemcarrière. Dat meldt Le Soir maandag. De Brusselaar, drievoudig olympiër en in het bezit van zeven Belgische records, wist zich afgelopen weekend op het BK in Gent niet te plaatsen voor het WK in klein bad, dat in december plaatsvindt in het Chinese Hangzhou.

Lees verder

Jongeman bevrijdt zichzelf uit kanaal 'dankzij de televisieprogramma's'
De 21-jarige Izegemnaar Giorni Vanryckeghem belandde zondagavond met zijn Opel in het kanaal nadat hij moest uitwijken voor een dier. De jongeman kon gelukkig zichzelf uit zijn zinkende auto bevrijden.
Lees verder

'China en de VS willen Brexit-garanties van Europa'

Twaalf landen, waaronder China en de Verenigde Staten, vrezen dat ze erop achteruit zullen gaan als de Britten de Europese Unie verlaten. Ze vragen garanties van de Europese Unie.

Lees verder

Loones legt eed af als minister van Defensie

Sander Loones heeft maandag bij koning Filip de eed afgelegd als minister van Defensie en Ambtenarenzaken. De 39-jarige N-VA'er is het jongste lid van de federale regering.

Lees verder

Max Verstappen tijdens GP van Brazilië verkozen tot 'Driver of The Day'
Max Verstappen is voor de derde race op rij door de F1-fans verkozen tot 'Driver of The Day'.
Lees verder

Vlaamse ambtenaren behouden toch volledig loon bij ziekte

Vlaamse ambtenaren die langer dan dertig dagen ziek zijn, zullen hun volledige loon behouden. Toch als ze vastbenoemd zijn. Dat is vernomen bij de vakbonden na overleg met het kabinet van bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Lees verder

Brandweer vult blusvliegtuig in zwembad in sterrenwijk Malibu
De zware bosbranden in Californië hebben al aan 31 mensen het leven gekost. De dodentol kan nog oplopen, meer dan 228 mensen zijn als vermist opgegeven. De brandweer zet alle zeilen bij: en ze moeten zelfs water opvissen uit zwembaden. Dat blijkt uit bovenstaande beelden van een brandweerman ter plaatse.
Lees verder

dEUS speelt drie keer 'The ideal crash' integraal in AB

De Antwerpse rockband dEUS staat in mei 2019 drie avonden na elkaar in de Brusselse Ancienne Belgique. Aanleiding is de 20ste verjaardag van hun derde album 'The ideal crash'.

Lees verder

Hof van Beroep wraakt onderzoeksrechter Operatie 'Schone Handen'

Het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten tegen onderzoeksrechter Joris Raskin is ontvankelijk en gegrond, heeft het Antwerpse hof van beroep maandag beslist. Volgens de rechter is er wel degelijk sprake van 'een schijn van partijdigheid'.

Lees verder

Zelzate: donkerrood, maar zonder gat in de hand

Een links bestuur wordt vaak geassocieerd met spilzucht. Een nawee van de 'gratispolitiek' van wijlen Steve Stevaert (SP.A). Maar de meeste Zelzaatse rode beloftes krijgen de disclaimer 'als het financieel haalbaar is'.

Lees verder

Diefstallenplaag aan Brussels Noordstation
Het aantal geregistreerde diefstallen aan het Brusselse Noordstation is in de eerste acht maanden van dit jaar toegenomen met 82 procent, het aantal diefstallen met geweld met 37 procent. Er komt een nieuwe preventiecampagne.
Lees verder

Duitsland en Frankrijk op ramkoers over digitaks

Duitsland en Frankrijk zijn het niet eens over een nieuwe Europese digitale taks. De Fransen betichten de Duitsers van woordbreuk.

Lees verder

Macrons komen naar Molenbeek

De Franse president Emmanuel Macron komt maandag 19 en dinsdag 20 november naar België voor een staatsbezoek. Dat brengt hen naar Gent, Molenbeek en Itter.

Lees verder

Bondsparket vordert drie speeldagen schorsing tegen Verstraete voor deze lelijke overtreding

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag drie speeldagen schorsing en 3.000 euro boete gevorderd tegen AA Gent-middenvelder Birger Verstraete, die zondag rood pakte op de vijftiende speeldag in de Jupiler Pro League. Zijn ploegmaat en verdediger Igor Plastun riskeert een match schorsing en 1.000 euro boete.

Lees verder

Laatste kledingstukken Y-dress? verkocht voor het goede doel

Tijdens de MAD fashion sales, de gezamenlijke stockverkoop van Brusselse ontwerpers, worden ook de laatste kledingstukken verkocht van Aleksandra Paszkowska. De ontwerpster van het Belgische modelabel Y-dress? verloor enkele maanden geleden de strijd tegen kanker.

Lees verder

Solari blijft hoofdcoach van Real Madrid: interim-opdracht wordt verlengd

Real Madrid heeft na het ontslag van Julen Lopetegui een nieuwe hoofdcoach: de interim-opdracht van Santiago Solari wordt immers verlengd. Dat heeft de Spaanse voetbalbond bevestigd aan ESPN. Meteen komt er een einde aan de geruchtenmolen waarin onder meer Belgisch bondscoach Roberto Martinez gelinkt werd aan de Koninklijke.

Lees verder

De preses was niet eens student

Ruim drie jaar lang deed Frederick V. (22) zich voor als chemiestudent aan de UGent, maar hij schreef zich nooit in. Waarom doet iemand zoiets?

Lees verder

Kelner riskeert twee jaar cel voor diefstal van 303.000 euro

Een 41-jarige kelner heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het jarenlange bestelen van zijn toenmalige werkgever, het Blankenbergse restaurant De Oesterput.

Lees verder

Bont? Jean Paul Gaultier zegt voortaan nee
Jean Paul Gaultier zal in zijn ontwerpen niet langer gebruikmaken van bont. Dat maakte hij zelf bekend in een uitzending op de Franse televisie.
Lees verder

Groen en SP.A schorten coalitiegesprekken in Gent op en schrijven eigen 'formateursnota'

Groen en SP.A zetten de gesprekken met de Open VLD van Mathias De Clercq voor een nieuw stadsbestuur voorlopig stop. Dat laat het kartel maandag weten in een persbericht. 'Dit is niet ernstig. Zo bestuur je geen stad.' Het kartel wil zelf met een eigen 'formateursnota' komen.

Lees verder

Winterpret Brussel brengt Finland wat dichterbij

Finland is dit jaar het centrale land op Winterpret in Brussel. De traditionele installaties zoals de kraampjes en het reuzenrad worden dit jaar aangevuld met een aantal nieuwigheden.

Lees verder

Kent u hem nog? Vladimir Gabulov zet punt achter carrière, Club Brugge was zijn laatste werkgever

Vladimir Gabulov zet een punt achter zijn carrière als doelman. Dat heeft de 35-jarige Rus maandag op Instagram bekendgemaakt. Het laatste halfjaar van zijn loopbaan bracht hij bij Club Brugge door.

Lees verder

Victoria's Secret zegt sorry aan transgenders
De marketingbaas van Victoria's Secret vindt niet dat plussize-modellen en transgenders thuishoren in de befaamde shows van het lingeriemerk. Die zouden de 'fantasie' van het merk doorbreken. Dat zei hij in een interview met Vogue US. Na luide kritiek op sociale media bood hij zijn excuses aan.
Lees verder

Goed nieuws voor Oranje: Frankrijk kan niet rekenen op Pogba en Martial

Paul Pogba en Anthony Martial spelen aanstaande vrijdag niet mee met het Franse elftal tegen Nederland in de UEFA Nations League. De twee internationals worden vervangen door Moussa Sissoko en Alexandre Lacazette.

Lees verder

Filip Dewinter vraagt onderzoek van Comité I

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter stelt zich grote vragen over het lekken van een rapport over zijn contacten met de European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF), een vzw die door Staatsveiligheid wordt verdacht van spionage. Dewinter zegt een procedure te starten bij het Comité I.

Lees verder

Toni Erdmann: het bewijs dat Duitsers humor hebben?

Vanavond op tv: London Spy, Toni Erdmann en Jackie Brown. Aan u de keuze.

Lees verder

Imam uit Berchem die zich aansloot bij Islamitische Staat, is veroordeeld

Een voormalige imam uit Berchem die zich aansloot bij Islamitische Staat, is bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel en verliest zijn Belgische nationaliteit.

Lees verder

'Vertenten moet meteen vrijgelaten worden'

Advocaat Hans Rieder wil dat scheidsrechter Bart Vertenten onmiddellijk vrijgelaten wordt, nu het hof van beroep besloten heeft onderzoeksrechter Joris Raskin te wraken in de zaak rond Operatie 'Schone Handen'.

Lees verder

Hollywoodsterren zien villa's in vlammen opgaan
In Californië wordt ook de streek rond Malibu zwaar getroffen door de hevige bosbranden. Heel wat celebrities wonen in de populaire badstad, en enkele van hen zagen hun villa's in rook opgaan door bosbrand Woolsey.
Lees verder

Vragen over cultuur? Stel ze voortaan aan De cultuurwinkel
Waarom mag je de beelden in het Middelheimmuseum niet aanraken? Waar komt het applaus historisch vandaan? Wat maakt het blauw van Yves Klein zo uniek? Van Bazart tot Béjart: onze cultuurredactie gaat geen onderwerp uit de weg in de nieuwe rubriek De cultuurwinkel (vanaf dinsdag in uw krant).
Lees verder

Tuin vol dorre bladeren? Laat maar liggen!

Stop meteen met het wegvoeren of verhakselen van al die dorre bladeren in uw tuin. Niet alleen omdat er heel wat leukere dingen zijn om te doen, het is ook nog eens goed voor het milieu.

Lees verder

311 beschermde dieren in beslag genomen bij Arras

De Franse douane heeft 311 beschermde dieren in beslag genomen op een reptielenbeurs in de buurt van het Noord-Franse Arras. Enkele exposanten, onder wie Belgen, werden opgepakt.

Lees verder

Neil Young boos op Donald Trump: 'De klimaatverandering is wel de oorzaak van de branden'

De dodelijke bosbranden in Californië hebben ook de woning van Neil Young verwoest. De 73-jarige rocker schreef op zijn website een betoog tegen president Trump. 'Californië is kwetsbaar omwille van de klimaatverandering, niet door slecht beleid zoals onze president ons wil laten geloven.'

Lees verder

Colruyt mag elektriciteit leveren

Dats 24, de brandstofdochter van de Colruyt-groep, heeft van de Vlaamse energieregulator Vreg een vergunning verkregen voor het leveren van elektriciteit via het distributienet. Dat wil zeggen dat Dats 24 aan gezinnen en bedrijven mag leveren.

Lees verder

Coalitiegesprekken in Gent zitten strop na nota over postjes

De gesprekken over een nieuw bestuur in Gent zitten muurvast. Aanleiding is een nota van CD&V en Open VLD over de bevoegdheidsverdelingen. Het kartel SP.A/Groen verwerpt die nota en blaast de gesprekken op.

Lees verder

Anthony Van Loo (30) moet punt zetten achter voetbalcarrière: "Wat hierna zal komen, is me compleet onbekend"

Anthony Van Loo (30) zet punt achter voetballoopbaan. De verdediger van Kortrijk onderging een hartoperatie, het herstel verloopt niet als gehoopt.

Lees verder

ATP FINALS. Alexander Zverev wint in twee tiebreaks van Marin Cilic

De 21-jarige Duitser Alexander Zverev (ATP-5) is maandag in de 02 Arena van Londen met een zege tegen de Kroaat Marin Cilic (ATP-7) aan de ATP Finals begonnen. In twee uur en 6 minuten trok hij in twee tiebreaks aan het langste eind: 7-6 (7/5) en 7-6 (7/1).

Lees verder

Landry Dimata valt geblesseerd af bij beloften, Johan Walem roept Stephane Omeonga op

Bondscoach Johan Walem zal donderdag in de oefeninterland van de Belgische beloften in Roemenië geen beroep kunnen doen op Landry Dimata. De aanvaller van RSC Anderlecht is geblesseerd en heeft de selectie verlaten. Als vervanger heeft Walem Genoa-middenvelder Stephane Omeonga opgetrommeld.

Lees verder

AA Gent niet akkoord met schikkingsvoorstellen voor Verstraete en Plastun

AA Gent gaat niet akkoord met de schikkingsvoorstellen die het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) maandag deed aan Birger Verstraete (drie speeldagen schorsing + 3.000 euro boete) en Ihor Plastun (een speeldag schorsing + 1.000 euro boete).

Lees verder

Amnesty International trekt eretitel van Aung San Suu Kyi in

Aung San Suu Kyi is niet langer Ambassador of Conscience Award, de hoogste eretitel die Amnesty International jaarlijks uitreikt. De mensenrechtenorganisatie is van oordeel dat de Myanmarese regeringsleider verraad pleegt aan de waarden die ze ooit vertegenwoordigde. Dat meldt Amnesty maandagavond.

Lees verder

Michael Van Peel stopt met eindejaarsconferences

De conferentie 'Van Peel Overleeft 2018' wordt de tiende en laatste eindejaarsconference van Michael Van Peel.

Lees verder

Noord-Korea drijft raketprogramma's achter de schermen aan

Noord-Korea gaat door met zijn atoomwapenprogramma, ondanks de ontwapeningsbesprekingen met de Verenigde Staten. Dat bericht het Amerikaanse blad New York Times.

Lees verder

Dodelijke slachtoffers na Israëlische luchtaanvallen in Gazastrook

De Israëlische luchtmacht heeft maandag aanvallen uitgevoerd op de Palestijnse Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger zelf meegedeeld. Volgens de autoriteiten in Gaza vielen al twee doden.

Lees verder

Stan Lee overleden op 95-jarige leeftijd

Stan Lee is een grote naam in de superheldenwereld. Hij bedacht onder andere Spider Man, Iron Man, de Hulk en andere Marvel Comics superhelden. Zijn dochter laat weten dat hij overleden is. Stan Lee werd 95.

Lees verder

SP.A zet Mathias De Clercq voor het blok
Het Gentse kartel SP.A-Groen gaat een voorstel neerschrijven voor een verdeling van de mandaten in Gent. Als Mathias De Clercq (Open VLD) dat niet aanvaardt, dan kijkt het kartel naar andere coalitiepartners.
Lees verder

Belgische brandweerlui leiden Nepalese collega's op

Maandagavond vertrekt vanuit Brussels Airport het 'Firefighters 4 Nepal'-team naar Nepal. De 16 Belgische brandweerlui gaan vlakbij de hoofdstad Kathmandu vijf dagen opleidingen organiseren voor hun Nepalese collega's.

Lees verder

Stan Lee: schepper van het Marvel-universum
Wat Walt Disney was voor de Amerikaanse tekenfilm, was Stan Lee voor de Amerikaanse comics. De bedenker van onder meer ­ X-Men, Spider-Man, The Hulk en tientallen andere striphelden overleed gisteren op 95-jarige leeftijd.
Lees verder

Luca Brecel vlot naar tweede ronde tijdens Northern Ireland Open snooker

Luca Brecel (WS-13) heeft zich maandag in Belfast vlot voor de tweede ronde van het Northern Ireland Open geplaatst. De 23-jarige Limburger versloeg thuisspeler Raymond Fry met 4-1. Hij liet daarbij breaks van 72 en 93 optekenen.

Lees verder

KV Oostende weigert drie speeldagen schorsing voor Nkaka

KV Oostende verzet zich tegen de drie speeldagen schorsing en 3.000 euro boete die het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) maandag voorstelde als minnelijke schikking aan Artistote Nkaka. Dat bevestigde clubwoordvoerder Bram Keirsebilck maandagavond.

Lees verder

'School mocht jongen met down niet weigeren'
Een school is veroordeeld omdat ze een jongen met down afwees. De veroordeling is een belangrijk precedent, vindt het gelijkekansencentrum Unia.
Lees verder

Al 42 doden bij bosbranden Californië, hoogste dodentol uit geschiedenis VS

Bij de bosbranden in Californië zijn nu al zeker 42 doden geteld. Dat maakt de bosbranden de dodelijkste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, zegt sheriff Kory Honea.

Lees verder

Brusselse VDAB smeekt om vacatures
De Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris vraagt werkgevers hun vele vacatures ook in Brussel aan te bieden.
Lees verder

'Discrete bemiddeling tussen Delphine Boël en Albert II in 2013 mislukt'

Enkele weken voor ze de juridische weg opging, weigerde Delphine Boël een minnelijke oplossing met Albert II. Dat berichten Le Soir en Sudpresse dinsdag.

Lees verder

Democraten winnen senaatszetel in Arizona week na Amerikaanse verkiezingen

Bijna een week na de Congresverkiezingen in de VS hebben de Democraten de strijd om de senaatszetel in de staat Arizona gewonnen tegen de Republikeinen van VS-president Donald Trump. De Democratische kandidate Kyrsten Sinema haalde het van haar Republikeinse opponent Martha McSally.

Lees verder

Fourniret staat opnieuw terecht voor moord

De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret staat vanaf dinsdag opnieuw terecht voor moord, voor het hof van assisen in Yvelines, ten oosten van Parijs. Ook zijn ex, Monique Olivier, staat terecht.

Lees verder

Vandaag nog wisselvallig, morgen droog en zonnig

Dinsdagochtend is het wisselvallig met een buienlijn die van west naar oost door het land trekt. Aan zee is een donderslag niet uitgesloten. In het oosten verlaat een andere storing ons land, maar tijdelijk kan er daar nog regen vallen.

Lees verder

Coucke wil Michael Verschueren als sportieve baas

Mark Coucke heeft een plan klaar waarin Michael Verschueren (48) (mee) de sportieve lijn van RSCA zou bepalen. Als zoon van legendarisch clubmanager Michel Verschueren (87) kent hij de club immers door en door.

Lees verder

Niemand in ons land staat te springen voor nieuwe kerncentrale
Er is geen business case meer voor kernenergie, beseffen zowel het bedrijfsleven als de politiek.
Lees verder

Hamas vraagt onderzoek naar 'Israëlisch bombardement op burgers'

Hamas roept op tot een internationaal onderzoek 'naar het opzettelijk viseren van burgers en burgerlijke infrastructuur door Israël'. 'Dat terwijl de Israëlische bezetting alle rode lijnen overschrijdt en alle internationale conventies naast zich neerlegt', zegt Hamas, de islamitische groep die de Gazastrook controleert.

Lees verder

Schilderij van Magritte verkocht voor recordbedrag

Een schilderij van René Magritte is bij veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor 26,8 miljoen dollar. Dat is een recordbedrag voor een werk van de Belgische surrealist.

Lees verder

Maandenlange cyberaanvallen treft gegevens 9,4 miljoen passagiers Cathay Pacific

Het grote datalek bij luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is ontstaan na een aanhoudende campagne van cyberaanvallen. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij dinsdag bekend. De aanvallen waren het 'meest intens' tussen maart en mei, maar duurden ook daarna voort. Woensdag wordt de maatschappij gehoord door het parlement van Hongkong.

Lees verder