Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 8 november 2018

Lancering Europese weersatelliet geslaagd

Lancering Europese weersatelliet geslaagd

De lancering van een Sojoez-raket, vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana, is gelukt. Er werkten ook Belgische onderzoekers aan deze missie mee.

Lees verder

Brein achter aanslagen Parijs en Brussel gedood bij luchtaanval in Syrië

Oussama Atar, de 'opperterrorist uit Laken', is dood. Hij zou al op 17 november 2017 om het leven gekomen zijn na een Amerikaanse luchtaanval, wellicht in Syrië. In 2012 kwam Atar vrij na een campagne gesteund door de Belgische regering. Nog geen vier jaar later organiseerde hij de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Lees verder

Jaarrekening in het Engels indienen? No way, zegt Mister Vlaanderen

Het overlegcomité buigt zich momenteel over een voorstel van Justitieminister Geens (CD&V) om bedrijven toe te laten bepaalde akten en documenten in het Engels in te dienen. Maar Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) houdt de boot af.

Lees verder

Staking bij Brusselse openbare diensten: 'Lonen moeten omhoog'

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging ingediend voor donderdag bij de negentien Brusselse gemeentediensten (zonder onderwijs), OCMW's en publieke ziekenhuizen van het Iris-netwerk.

Lees verder

Groen waarschuwt voor 'financiële atoombom' kernafval

Nog voor de verkiezingen moet de regering meer garanties afdwingen over de financiering van de ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van kernafval, vinden Groen en Ecolo. Fractieleider Kristof Calvo maakt een vertrouwelijk wetsontwerp bekend om de druk te verhogen.

Lees verder

Het gaat niet louter om Van Cauter

Met de terugtrekking van Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) als kandidaat-gouverneur lijkt de Oost-Vlaamse impasse compleet. Rest de vraag: waarom plooide de liberale partijtop zich dubbel om haar die post te kunnen bezorgen? Natuurlijk zijn er haar verdiensten, maar ook: de blauwe gouw is het zwarte beest van Open VLD. Het is er voortdurend schipperen tussen de regio's/clans van de godfathers en hun (politieke) zonen.

Lees verder

Na Schild & Vrienden: Vlaamse Jeugdraad opnieuw compleet

De Vlaamse Jeugdraad heeft vier nieuwe jongerenadviseurs aangetrokken. Met de komst van de vier nieuwelingen is de adviesraad voor kinderen, jongeren en jeugdwerk opnieuw compleet.

Lees verder

Eerste F-35's pas in 2025 in België verwacht

De federale regering besliste onlangs 34 F-35's te kopen ter vervanging van de F-16's, maar de eerste exemplaren van die Amerikaanse gevechtstoestellen zullen pas in 2025 in België aankomen.

Lees verder

Rzoska veegt zwijgende Open VLD de mantel uit in Vlaams halfrond

Het verwachte verbale duel over de gouverneurssaga in het Vlaams parlement, bleef uit. Open VLD had laten uitschijnen brandhout te zullen maken van de procedure, maar bleef oorverdovend stil. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois is er geen enkele rechtsgrond om de procedure stop te zetten of over te doen.

Lees verder

Fraude met gehandicaptenkaart voortaan overal detecteerbaar met app

De app die gesjoemel met parkeerkaarten voor gehandicapten kan detecteren wordt na een succesvol proefproject in onder meer Antwerpen overal in België uitgerold. 'Fraudeurs mogen op hun hoede zijn.'

Lees verder

Noodstroomvoorziening Tihange 1 lag maandenlang onopgemerkt uit, maar zonder gevaar

Een stroomcircuit dat dient als back-up om de kernreactor Tihange 1 indien nodig veilig tot stilstand te brengen, zat de afgelopen tijd maandenlang onopgemerkt zonder stroom. Een tweede back-upsysteem was tussen 23 juni en 14 juli uitgeschakeld voor onderhoud, terwijl het niet toegestaan is dat de twee circuits gelijktijdig buiten functie zijn.

Lees verder

Nieuwe episode in gouverneursfarce: communiceerde Homans te snel?

Volgens Open VLD bewijst een filmpje van TV Oost dat Homans fouten maakte bij de procedure om een nieuwe gouverneur te benoemen. Homans ontkent zelf met klem. 'Ik zie hier totaal geen graten in.'

Lees verder

Bonte: 'We moeten kinderen Syriëstrijders opsporen en terughalen'

Voor SP.A-burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde heeft ons land de plicht om kinderen van Syriëstrijders terug naar hier te halen. 'Dit zijn landgenootjes in nood.'

Lees verder

Brusselse Ring in beide richtingen dicht omdat verlichtingspaal dreigt om te vallen

De Brusselse Ring is woensdagavond in beide richtingen afgesloten ter hoogte van afrit 17, Anderlecht-Industrie. Omwille van de verkeerschaos heeft de gemeente Anderlecht het gemeentelijk interventieplan opgestart.

Lees verder

Regering wil garantie dat Electrabel factuur ontmantelde kerncentrales blijft betalen
Engie Electrabel moet de miljardenfactuur van de ontmantelde kerncentrales volledig op zich nemen. Minister Marie Christine Marghem (MR) is klaar met een wetsontwerp dat dit moet blijven garanderen.
Lees verder

Huisartsen slaan alarm: haal nu uw griepprik

Wie nog geen griepvaccin heeft gehaald, doet dat best nu. Ondanks alle campagnes zien nog te veel mensen het nut van een griepprik niet in. 'In de risicogroepen bereiken we een vaccinatiegraad van 50 procent, terwijl dat 75 procent zou moeten zijn', zegt het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen aan Gazet van Antwerpen.

Lees verder

Vier Belgische vissers gered op volle zee

Een vissersboot uit Oostende kapseisde gisteren even na 16 uur voor de Britse kust. De vier vissers konden gered worden. Dat schrijft VRT NWS.

Lees verder

Veel geld maakt ontevreden
Geld maakt wél gelukkig. Tot op zekere hoogte. Wie meer dan 4.500 euro netto per maand verdient, voelt zijn levenskwaliteit dalen.
Lees verder

Vlooybergtoren in nieuw kleedje

De Vlooybergtoren in Tielt-Winge ziet er bijna weer als nieuw uit. De firma uit Duffel die de Vlooybergtoren bouwde, is bezig met het herstel ervan.

Lees verder

Jonas Muylaert wordt adjunct-hoofdredacteur bij VTM Nieuws

Jonas Muylaert, chef politiek bij krant De Morgen, wordt adjunct-hoofdredacteur bij VTM Nieuws. Dat maakte hij bekend op Twitter en het nieuws wordt bevestigd door Medialaan.

Lees verder