Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 5 november 2018

Federale computer crime unit zwaar onderbemand terwijl cybercriminaliteit toeneemt

Federale computer crime unit zwaar onderbemand terwijl cybercriminaliteit toeneemt
De Federal Computer Crime Unit zou 44 mensen moeten tellen om een normale werking te verzekeren. Maar nu werken er nog slechts dertien mensen, onder wie geen enkele Franstalige. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Onderwijs zet steeds meer in op digitaal maar "een levensechte docent vervang je niet zomaar"
Studenten die les krijgen van een docent van vlees en bloed scoren beter dan lotgenoten die dezelfde leerstof online krijgen opgelepeld. Hoe moet het dan met de voortschrijdende digitalisering van het hoger onderwijs?  
Lees verder

Artsen over plan De Block: "Mensenleven is te ingewikkeld om in tabel te gieten"
Minister De Block (Open Vld) laat voor acht aandoeningen vastleggen wat de gewenste hersteltermijn is. Op vraag van de huisartsen, zegt de minister, maar velen van hen vermoeden dat langdurig zieken gesanctioneerd zullen worden. Die problematiek wordt steeds groter, geven huis- en controleartsen aan. Maar is dit de juiste aanpak?
Lees verder

Dalende werkloosheid doet vakbonden naar andere inkomsten zoeken
Hulp nodig bij een erfenis, het (ver)huren van een pand, de belastingbrief of het aanvragen van een studiebeurs? Voortaan kan je ervoor bij de liberale vakbond ACLVB terecht, die zichzelf omvormt tot een dienstenbedrijf. Het opzet: meer leden aantrekken, nu de lage werkloosheid tot minder inkomsten leidt.
Lees verder

Wat als u niet kwam opdagen als voorzitter of bijzitter op verkiezingsdag?
In Vlaanderen zijn honderden voorzitters en bijzitters niet komen opdagen bij de afgelopen lokale verkiezingen. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de verschillende parketten. Maar wat als u uw kat hebt gestuurd?
Lees verder

"Handel van tienerpooiers is geëxplodeerd"
Het aantal in de prostitutie gedwongen tieners door tienerpooiers is in Vlaanderen en Nederland geëxplodeerd, aldus de Nederlandse ngo Terre des Hommes aan VRT NWS. Tienerpooiers gaan ook steeds agressiever te werk.
Lees verder

Telenet ziet klanten overstappen naar Orange na prijsverhoging
Een prijsverhoging doorvoeren in een concurrentieel landschap, is en blijft een risico. Telenet kan ervan meespreken. De telecomgroep heeft afgelopen kwartaal veel klanten zien overstappen naar de concurrentie - vooral naar Orange Belgium.
Lees verder

Tramverkeer in Brussel onderbroken door zinkgat
Er rijden tot en met zondag geen trams in Brussel tussen Meiser en Pétillon door een grondverzakking in de Louis Schmidtlaan in Schaarbeek. Dat meldt de MIVB op Twitter. 
Lees verder

"48 uur volstaat om tieners in prostitutie te dwingen": vzw Payoke slaat alarm
Het Nederlandse meldpunt Watch Nederland zegt dat de handel van tienerpooiers is geëxplodeerd en de grens is overgestoken. Een explosieve stijging valt moeilijk te becijferen, zegt het Vlaamse centrum voor mensenhandel Payoke, maar lijkt niet onlogisch. "Loverboys hebben hun modus operandi veel efficiënter gemaakt."
Lees verder

Vlaamse ziekenhuizen in slechte papieren: één op drie lijdt verlies
De 51 ziekenhuizen in Vlaanderen hebben het financieel niet makkelijk. Dat meldt De Tijd op basis van de jaarrekeningen van 2017. Vorig jaar leed één op drie ziekenhuizen verlies: het slechtste resultaat in jaren. Bovendien werd er ook minder personeel aangenomen.
Lees verder

Ambassadrice van de Vietnamese keuken sluit Brusselse eettent en keert terug naar haar roots: "Ik voel me verscheurd"
In Brussel staat het geroemde Vietnamese restaurant Little Asia te koop. Bezielster Quyên Truong (47) stopt met wat een sprookje leek: vluchtelingenkind wordt hier succesvolle restauranthouder. "Maar met al dat streven en werken heb ik twintig jaar mijn ziel verwaarloosd. Die ligt nog in Vietnam."
Lees verder

Zware afvalbrand in Brussel: houd ramen en deuren gesloten
De brandweer van Brussel vraagt deze ochtend aan de inwoners van het hele Brusselse grondgebied om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden. 
Lees verder

Onderwijsexpert wil goede leerkrachten beter loon geven
Belgische leerkrachten verdienen in vergelijking met hun Europese collega's niet slecht. Maar het kan altijd beter. Onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven) pleit er in Het Nieuwsblad dan ook voor leerkrachten die goed presteren een hoger loon te geven.
Lees verder

Bracke ziet groene burgemeester wel zitten in Gent en legt zich neer bij circulatieplan: "Die discussie hebben we gehad"
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft zich op Radio 1 uitgesproken voor een "groene burgemeester met een gematigd programma" in Gent. Dat zou op dit moment "het beste zijn voor de stad", zo zei hij in De ochtend. Bracke gaf ook toe dat de kiezer duidelijk zijn steun heeft uitgesproken voor het veelbesproken circulatieplan in de Arteveldestad en legde zich daarbij neer. 
Lees verder

Ruil je auto om voor een app: ontwikkelaars strijden om plaatsje op uw smartphone voor het mobiliteitsbudget
Wie zijn bedrijfswagen omruilt voor een kleiner exemplaar, krijgt binnenkort een hele reeks alternatieven in de plaats. Met het uitgespaarde bedrag boek je straks een treinticket, een deelauto of zelfs een Uber-ritje. En dat met één klik op je smartphone.
Lees verder

Rechter legt koning Albert DNA-test op
Koning Albert moet in de komende drie maanden een DNA-test ondergaan in de zaak-Delphine Boël. Dat heeft het Brusselse Hof van Beroep beslist.
Lees verder

Vanaf vandaag zware verkeershinder verwacht op E40 in Gent
Vanaf vandaag wordt er grote hinder verwacht op de E40 in Gent. Gisteravond om 22 uur is er de laatste fase van de werken gestart, aldus Het Laatste Nieuws. Wie er niet moet zijn, blijft er beter weg.
Lees verder

Dit zijn volgens Gault&Millau de beste restaurants bij jou in de buurtc
Ons land heeft een nieuwe Chef van het Jaar: David Martin van restaurant La Paix in Anderlecht kreeg de prestigieuze Gault&Millau-prijs vanmiddag in ontvangst. Beste restaurant van Vlaanderen is opnieuw Hof van Cleve, sterrenchef Peter Goossens krijgt de topscore van 19,5 op 20 voor het zestiende jaar op rij. En voor het eerst telt ook Wallonië een restaurant met het maximum van vijf koksmutsen. Ontdek hier welke restaurants in jouw buurt in de gids staan.
Lees verder

Vlaamse werkloosheid blijft dalen, nu al meer dan drie jaar lang
De Vlaamse werkloosheid is in oktober gedaald met 8,2 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De werkloosheid in Vlaanderen daalt nu al meer dan drie jaar onafgebroken.
Lees verder

"Accijnsverhoging alcohol blijft overheid geld kosten"
Door de accijnsverhoging op alcoholische dranken van november 2015 heeft de federale overheid in totaal bijna 655 miljoen euro minder ontvangen uit alcohol dan was voorzien. Dat klaagt Vinum Et Spiritus, de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken aan.
Lees verder