Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 9 november 2018

Europa pessimistischer over Belgische begroting

Europa pessimistischer over Belgische begroting
De Europese Commissie verwacht dat onze begroting volgend jaar landt met een structureel tekort van 1,3 procent. Zo blijkt uit de herfstvooruitzichten die de Europese Commissie zonet bekendmaakte.
Lees verder

Onderzoek naar vernieling bewijsstuk in moorddossier Van Eyken

Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar de vernieling van bewijsmateriaal in het moorddossier waarin Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (UF) en zijn echtgenote vanaf maandag terechtstaan.

Lees verder

'Mathilde moet soms model spelen voor Filip'

Koning Filip zoekt hem in het weekend op om samen een landschap te schilderen. Prinses ­Elisabeth viert verjaardagsfeestjes in zijn atelier. En koningin Paola volgt al 22 jaar les bij hem. Kunstschilder Pierre Chariot (89) is de man die de koninklijke familie leert omgaan met verf en borstel. Voor het eerst praat hij daarover. 'Elisabeth, die heeft een creatieve geest.'

Lees verder

Spijbelen blijft probleem, zeker in secundair

10.532 leerlingen uit het middelbaar onderwijs hebben in 2017-2018 gespijbeld, wat een lichte stijging is ten opzichte van de voorbije jaren. In het basisonderwijs blijft het aantal spijbelaars stabiel. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Lees verder

Als een politicus overbodig wordt

Uitgerekend op een moment dat de publieke opinie ze niet meer lust, hebben traditionele partijen parachutes voor overtollig personeel hard nodig.

Lees verder

Videobeelden tonen spectaculaire redding van Belgische vissers na kapseizen boot
Om nog onbekende redenen is woensdagavond het Oostends vissersschip 'Morgenster' gekapseisd voor de Britse kust. Twee opvarenden belandden in het water terwijl de andere twee redding zochten op de romp van het schip. De Britse diensten hebben alle vissers veilig aan wal gebracht. Dat blijkt uit deze opmerkelijke videobeelden.
Lees verder

Blunderend Anderlecht gaat opnieuw af en is nu al uitgeschakeld in Europa

Anderlecht is uitgeschakeld in de Europa League na een 2-0 nederlaag op het veld van Fenerbahçe. Paars-wit had het merendeel van de partij de bal tegen de Turkse nummer vijftien, maar deed er amper wat mee en kreeg alweer twee lullige goals binnen. In het slot maakte Zakaria Bakkali de rampavond compleet met twee gele kaarten in enkele minuten.

Lees verder

Vrouw die drie kinderen doodde, komt vrij maar moet naar psychiatrische instelling

Bieke W., de verpleegster uit Varsenare die haar drie jonge kinderen doodde, komt vrij onder voorwaarden maar wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling donderdagavond beslist.

Lees verder

Man begraaft moeder in tuin om haar pensioen te blijven trekken

Een bewoner van Montbliart, in de provincie Henegouwen, heeft zijn moeder na haar overlijden in 2010 discreet in zijn tuin begraven om haar pensioenuitkering te blijven ontvangen, zo heeft de krantengroep Sudpresse donderdag gemeld.

Lees verder

Werknemers ongewild stoned door spacecake van jarige collega

De hulpdiensten zijn donderdagmiddag opgeroepen naar een motorgarage in Sint-Niklaas voor zes stonede werknemers. Die hadden nietsvermoedend van een spacecake gegeten die door één van hen was meegenomen voor zijn verjaardag.

Lees verder

Loslopende kudde everzwijnen in Lommel: 'Hou je hond aan de lijn als je gaat wandelen'

De voorbije dagen ontving de stad Lommel meldingen van een kudde everzwijnen dichtbij het centrum. Na een crisisoverleg werd donderdag beslist dat twee jagers de dieren moeten neutraliseren. Dat bevestigt burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A).

Lees verder

Waalse intercommunale Publifin verandert van naam en wordt Enodia

De Waalse intercommunale Publifin verandert van naam en wordt Enodia. Dat heeft de raad van bestuur van Publifin donderdagavond beslist.

Lees verder

Huiszoeking bij voormalig rijkswachtkolonel in Bende-onderzoek

Het federaal parket heeft donderdag een huiszoeking uitgevoerd bij voormalig rijkswachtkolonel Gérard Lhost. Dat is bevestigd aan De Standaard. De huiszoeking in Beersel kadert in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het is niet duidelijk of ze iets heeft opgeleverd.

Lees verder

Leraren aardrijkskunde vrezen voor hun vak

Dreigt aardrijkskunde te verdwijnen als het vak opgaat in een cluster wetenschappen & techniek? In het katholiek onderwijs groeit de onrust.

Lees verder

Waarom politieke benoemingen (niet) wenselijk zijn: een analyse van Bart Brinckman
Het spook van de politieke benoemingen waart weer rond. Carina Van Cauter (Open VLD) grijpt naast het gouverneurschap in Oost-Vlaanderen en de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur van de Nationale Bank ligt onder vuur. Zijn politieke benoemingen altijd een slechte zaak? En als ze dat zijn, waarom is het dan zo moeilijk om ze met wortel en tak uit te roeien? Senior writer Bart Brinckman legt het uit.
Lees verder

'Regering niet verlammen voor gouverneurspostje'

'Dat is toch maar een detail, zo'n gouverneurspostje.' Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil niet dat het regeringswerk van de regering-Bourgeois verlamd raakt om dit 'detail'. Opvallend genoeg noemde Weyts trouwens Jan Jambon als een mogelijke opvolger van Geert Bourgeois.

Lees verder

Treinverkeer verstoord door kabeldiefstallen

Door verschillende kabeldiefstallen vrijdagochtend vroeg is het treinverkeer tussen Leuven en Poucet, in de provincie Luik, verstoord. Dat meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel.

Lees verder

Personeelsdirecteur brandweer: 'Ik word omringd door Weetnix, Kannix en Doetnix'

Een slecht grapje op Facebook kan brandweermajoor Dirk Keymolen van de zone Vlaams-Brabant-West duur komen te staan. De man postte dat hij 'omringd wordt door Weetnix, Kannix en Doetnix', waarmee hij meteen zijn 620 collega's van de brandweerzone schoffeerde. Een deel van hen én de vakbonden eisen excuses, en de zaak zal ook op het volgende brandweercollege besproken worden. 'We zullen dan zien wat de consequenties zijn', zegt collegelid Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.

Lees verder

Jean-Pierre Van Rossem krijgt twee jaar effectief voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting

De Brusselse correctionele rechtbank heeft ex-beursgoeroe en volksvertegenwoordiger Jean-Pierre Van Rossem veroordeeld tot twee effectieve celstraf. Ook werd 390.000 euro verbeurd verklaard. De intussen 73-jarige Van Rossem stond terecht voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. 'De kans is zeer groot dat we in beroep gaan', reageert zijn advocaat na de uitspraak.

Lees verder

Jan Jambon, de nieuwe knuffelbeer van de N-VA

Beweegt er wat in de pikorde bij de N-VA? Volgens Ben Weyts (N-VA) kan Jan Jambon wel eens minister-president van Vlaanderen worden. Geen Bourgeois II dan? Of Theo I?

Lees verder